van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
dinsdag 31 december 2013
Kikkerbillen in witte wijn roomsaus met knoflook champignons.
Nodig:
3 kikkerbillen
Olie
zout
5 tenen knoflook gekneusd
2 handen vol grote champignons gevierendeeld
Roomboter
Scheutje Witte wijn
kookroom
Peterselie fijngehakt
Gemalen zwarte peper
Foccacia of stokbrood, Turks brood of geroosterd witbrood
vrijdag 20 december 2013
Pittige Snackballetjes
Nodig:
2 madame jeanette pepers fijngehakt(zaadlijsten eruit) of 2
flinke eetlepels sambal oelek
4 el
Ketjap asin (Bewaar een el voor door de jus)
1 el
Djahé
1 el uipoeder
2 tenen knoflook of 1 el knoflookpoeder
½ el suiker
2 el paneermeel
1 ei
1 tl zout
Om in te bakken:
Om in te bakken:
Een eetlepel olie
Een eetlepel boter
zondag 8 december 2013
Uiensoep met kip en Noodles (4 pers)
5 uien kleingesneden
2 tenen knoflook fijngehakt
1 bosje Choy sum grof gehakt
1 spaanse peper ontpit en in dunne ringetjes gesneden
2 el oestersaus
4 el bloem
3 el Olijfolie
2 tenen knoflook fijngehakt
1 bosje Choy sum grof gehakt
1 spaanse peper ontpit en in dunne ringetjes gesneden
2 el oestersaus
4 el bloem
3 el Olijfolie
donderdag 5 december 2013
Pasta met spek en kaas gegratineerd
Spaghetti of een andere pasta naar keuze.
Selderie fijngehakt
Gemengd gehakt
Reepjes zuurkoolspek
Een gehakt uitje
Een geperst teentje knoflook
Een paar plakjes of geraspte jong belegen kaas
Olijfolie
Selderie fijngehakt
Gemengd gehakt
Reepjes zuurkoolspek
Een gehakt uitje
Een geperst teentje knoflook
Een paar plakjes of geraspte jong belegen kaas
Olijfolie
Avocadosalade met gerookte kip
Het geheel bestaat uit de Avocadopuree, de salade erbij en een lekkere honingdressing.
Voor de avocadopuree:
2 avocado's geschild en ontpit.
Een eetlepel citroensap
Een half uitje zeer fijn gehakt.
Een teen knoflook fijn geperst
Een stukje geroosterde paprika fijn gehakt
3 of 4 theelepels tabasco
Een eetlepel olijfolie
Zout
Grof gemalen peper
Garnalensaus 2
Een ons ròze garnalen
Een half zeer fijn gesneden uitje
2 tenen geperste knoflook
een flinke theelepel tomatenpuree Niet alleen voor de smaak maar ook voor de zalmroze kleur van de saus.
Een stukje paprika in minidobbelsteentjes gesneden
Peterselie fijngehakt
2 grote champignons klein gehakt.
200 ml Crème Fraiche
een paar eetlepels water en een eetlepel maizena of allesbinder met elkaar vermengd.
30 gram roomboter of een tweetal eetlepels olijfolie
Zout
Peper
Een half zeer fijn gesneden uitje
2 tenen geperste knoflook
een flinke theelepel tomatenpuree Niet alleen voor de smaak maar ook voor de zalmroze kleur van de saus.
Een stukje paprika in minidobbelsteentjes gesneden
Peterselie fijngehakt
2 grote champignons klein gehakt.
200 ml Crème Fraiche
een paar eetlepels water en een eetlepel maizena of allesbinder met elkaar vermengd.
30 gram roomboter of een tweetal eetlepels olijfolie
Zout
Peper
Baby Paksoy met taogé
Nodig:
4 stronkjes baby paksoy
een paar flinke handen taogé gewassen en uitgelekt
Een grof gesneden ui
Een geperste of fijngehakte teen knoflook.
Een stuk grof gesneden rode paprika
een eetlepel soyasaus
En eetlepel olie
een flinke theelepel komijnzaad
Zout
peper
4 stronkjes baby paksoy
een paar flinke handen taogé gewassen en uitgelekt
Een grof gesneden ui
Een geperste of fijngehakte teen knoflook.
Een stuk grof gesneden rode paprika
een eetlepel soyasaus
En eetlepel olie
een flinke theelepel komijnzaad
Zout
peper
maandag 2 december 2013
Pittige balletjes met doperwten
Nodig:
1 half pond gemengd gehakt.
aanmaken met zwarte peper, zout, 2 el paneermeel, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl gemberpoeder, 2 ttl uipoeder, 1 el sambal oelek en 1 el ketjap asin.
1 half pond gemengd gehakt.
aanmaken met zwarte peper, zout, 2 el paneermeel, 2 tl knoflookpoeder, 2 tl gemberpoeder, 2 ttl uipoeder, 1 el sambal oelek en 1 el ketjap asin.
Scampi's met zoete cassave
Nodig:
1 zoete cassave of zoete patat die verkrijgbaar zijn in de toko maar ook heel vaak bij de DEKA.
2 ons scampi gewassen en voorgekookt
gehakt lenteuitje
gehakte selderie
1 gesnipperd uitje
1 teen geperste knoflook
gesneden paprika
Peper
zout
En wederom geldt: 'Maak het jezelf gemakkelijk!
1 zoete cassave of zoete patat die verkrijgbaar zijn in de toko maar ook heel vaak bij de DEKA.
2 ons scampi gewassen en voorgekookt
gehakt lenteuitje
gehakte selderie
1 gesnipperd uitje
1 teen geperste knoflook
gesneden paprika
Peper
zout
En wederom geldt: 'Maak het jezelf gemakkelijk!
Vispannetje met oestersaus
Een vissie lust je vast ook wel. En natuurlijk niet te
moeilijk om te maken. Dit maak ik heel vaak en ook dit recept valt volop af te
wisselen.
Deze keer gebruikte ik wat Pangasius en Tilapia in grote
dobbelstenen gesneden.
Champignons gevierendeeld, Geroosterde paprika van de DEKA
grof gesneden. Ik veronderstel dat iedere behoorlijk gesorteerde supermarkt die
geroosterde paprika’s op knoflookmarinade heeft staan en anders de Turkse
specialiteiten winkels wel. Verder geperste knoflook en een half gesnipperd
uitje.
Spareribs Cha Sieuw met pasta
Niks mystieks, niks geheimzinnigs of ingewikkelds!
1 kilo spareribs,
Vervolgens 3 eetlepels Cha sieuw marinade, 3 eetlepels Oestersaus,
3 eetlepels sojasaus met elkaar mengen. Daar voeg je 3 tenen geperste knoflook aan toe.
Snufje zout en peper
En dan de spareribs daar doorheen wentelen. Laat de spareribs minimaal een nacht in deze marinade liggen en schep ze af en toe erin om.
1 kilo spareribs,
Vervolgens 3 eetlepels Cha sieuw marinade, 3 eetlepels Oestersaus,
3 eetlepels sojasaus met elkaar mengen. Daar voeg je 3 tenen geperste knoflook aan toe.
Snufje zout en peper
En dan de spareribs daar doorheen wentelen. Laat de spareribs minimaal een nacht in deze marinade liggen en schep ze af en toe erin om.
vrijdag 20 september 2013
Ratjetoe scampi met krieltjes en spitskool
Ja verzin ’t maar!
Er lag nog een zakje krieltjes in de koelkast naast een
kwart stronk spitskool.
Mijn begerig oog viel ook nog op een bakje scampi’s… De
combinatie was snel gemaakt in het hoofd en op het vuur ging het mogelijk nóg
sneller! Deze smak voedsel was in 5 minuten, ik reken het snijden van die paar ingrediënten ff niet mee, helemaal gereed.
Scampi Gingah!
Nodig:
stukje rode paprika juliënne gesneden
1 plakje pickled ginger
2 el gingervocht
2 teen knoflook
4 gedroogde zontomaatjes in olie
(Pomodori Secchi van Agreta)
1 takje selderie fijngehakt
1 kleine Madame Jeanette
1 el Helen's Ketjap
1 el suiker
Pangasius filets Oriëntal style
Nodig:
4 of 5 grote Pangasius filets
4 of 5 grote Pangasius filets
2 tenen knoflook fijn gesnipperd
een kleine ui gesnipperd
twee rode pepers fijn gesnipperd
roomboter
2 tl knoflookpoeder
2 tl uipoeder
1 tl 5-spices powder (mee-chun bij de toko)
zout
zw peper
1 el Olie
1 el Sojasaus
1 el Ketjap Asin
1 el Sojasaus
1 el Ketjap Asin
Pangasiusfilet Hot!
Nodig:
4 Pangasius filets
4 Pangasius filets
1 rode Spaanse peper in ringetjes gesneden
1 vingerkootje laos. Heel houden
1 vingerkootje citroengras (Sereh). Heel houden
1 plakje pickled ginger (Toko) fijngesneden
1 teen knoflook
1 el vissaus
Zout
Peper
Garnalensambal
1 Madame Jeanette's fijngehakt met pitjes of voor milder zonder
pitjes.
1 grote ui fijngehakt
4 tenen knoflook geperst en het resterende vruchtvlees fijngehakt.
2 grote plakken pickled ginger van Mee Chun zeer fijn gehakt
1 el suiker
1 dessertlepel laospoeder
1 maggi kippenbouillonblokje
2 dessertlepels uipoeder
1 el ketjap manis
1 el sojasaus
4 el olie
Bruine bonen met kip, extra gevuld met gehakt en worstjes.
750 gr. Gedroogde bruine bonen of twee grote blikken bruine bonen.
Kipfilet
Stukje verse gember
Stukje verse sereh
Stukje verse laos
Gemengd gehakt
Unox rookworst, knakworstjes of cocktailworstjes
2 uien
knoflook
1 tomaat gehakt
4 el tomatenpuree
selderie
madame jeanette
kippenbouillon(blokjes)
Salade met gekruide kip
Nodig:
IJsbergsla
Tomaat
Komkommer
Rode paprika
500 gr kippendijenfilet
1 pot Faja Lobi Losie Foroe Trafasie (marinade)
Gestoofde spruitjes met gehaktballen
Ik ga hier een beetje uit van wat zelfwerkzaamheid en
bekendheid met de eigen keuken van de lezer.
Nodig:
Gehakt hoh
Gehaktkruiden naar eigen smaak
Spruitjes
Aardappelen
Gerookte spekreepjes
Peper
Zout
Knoflook geperst (als je dat wilt. Hoeft niet)
Ui gesnipperd
1 el tomatenpuree
1 of 2 kippenbouillonblokjes
1 Madame Jeanette
Kip Saté Char Sui
Nodig:
Marinade:
1 el Char sui saus van Lee Kum Kee.
1 el sieuw of soyasaus
2 el witte rum
Meng bovenstaande bestanddelen goed homogeen.
Spinaziesalade
Nodig:
2 handen rauwe spinazie, gewassen.
Een halve tomaat in partjes gesneden.
Een halve ui, rood of wit, gesnipperd
3 of 4 plakjes limoen.
2 eetlepels fèta
Verzin zelf wat je er nog in wilt zoals,
hardgekookt ei, komkommer, meloen etc.
Voor de dressing:
1 el balsamico azijn
4 el olijfolie
4 el vers limoensap
1 el suiker
1 klein teentje knoflook fijngewreven
Zwarte peper grof gemalen
Zout naar smaak
Maak de spinazie salade op met de tomaat, ui,
limoen en Fèta.
Verzin zelf wat je er nog in wilt zoals, hardgekookt ei, komkommer, meloen, mango etc.
Meng de overige ingrediënten met elkaar tot een
dressing. Proef om te bepalen of er meer smaak, zout of suiker in moet.
Serveer de spinaziesalade met de dressing.
Gebakken appel (bijgerecht of dessert)
Nodig:
1 klein stukje ui gesnipperd
3 appels geschild klokhuis verwijderd in partjes gesneden
30 gr roomboter
Kaneel
Vanillesuiker
Limoensap
Blikje aardbeien vlaaivulling
50 cc witte rum
Gedroogde pruimen gesneden
2 el suiker
vrijdag 6 september 2013
Gegrillde tonijn met gamba’s
Nodig:
300 gr verse tonijn in 2 mooie stukken gesneden.
10 á 15 rauwe gamba’s (gewassen)
1 gesnipperde ui
2 geperste tenen knoflook
1 zakje Knorr Stroganoffsaus (Ja…je wilde toch makkelijk
en lekker?) Maar je kunt ook het recept voor Hartige saus of trollensaus elders in deze blog gebruiken. En zie ook de tip onderaan het recept.
1 takje rozemarijn
Peper
zeezout
1 el roomboter
Hartige saus
Meer of minder tomaat voor meer smaak of andere kleur |
Nodig:
1 halve ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
een paar tl paprikapoeder,
1 el tomatenpuree Voeg meer of minder toe naar eigen smaak. De kleur zal er ook door beïnvloed worden. Zie foto voor twee varianten.
250 ml slagroom,
peper,
zout,
Een scheut Sherry of whisky
peterselie, gehakt
4 el boter
Snijbonen met Cantherellen
Nodig:
500 gr snijbonen gesneden en 1 tot 3 minuten voorgekookt
500 gr snijbonen gesneden en 1 tot 3 minuten voorgekookt
10 zontomaatjes gehalveerd
100 gr tofu in dobbelstenen gesneden en goudbruin
voorgebakken
1 teen knoflook geperst
1 kleine ui grof gesneden
Handje h.o.h. gehakt
200 gr Cantherellen schoongemaakt met een zacht kwastje of
borsteltje
1 dessertlepel Balsamico azijn
Zeezout
Peper
20 gr roomboter
Snijbonen met vers geroosterde beenham
300 gr verse snijbonen gesneden.
100 gr verse beenham (Zie recept elders in ‘MakkelijkKoken’) Natuurlijk kun je ook gewoon een dikke plak ham halen bij je
Supermarkt.
50 gr
champignons
½ ui
gesnipperd.
2 el sweet
chili sauce
1 el olie
of boter
Snij de beenham in dunne reepjes of kleine dobbelsteentjes.
Kook de snijbonen gedurende een minuut tot maximaal 3
minuten in kokend water. Proef altijd even een stukje om te kijken of ze wel gaar genoeg zijn.
Giet ze af en koel ze snel onder stromend koud water.
Laat ze uitlekken.
Verhit het vet in een ruime pan.
Fruit de ui glazig.
Voeg de champignons toe en laat deze 1 minuut meebakken.
Voeg de beenham toe en schep kort om.
Voeg de gesneden snijbonen toe en roerbak het geheel
gedurende een minuut.
Voeg peper en zout toe.
Tenslotte de Sweet chilisaus toevoegen en enkele seconden
omscheppen.
donderdag 5 september 2013
Bakkeljauw wrap
Nodig:
Olie
1 grote ui
2 flinke tenen knoflook
1 grote tomaat
1 klein blikje tomatenpuree
1 maggi bouillonblokje
2 takjes selderie
Halve madame Jeanette zaden verwijderd en
fijngehakt
Voor de garnering van de wrap:
IJsbergsla
Zure komkommer of augurk
Ui in ringen gesneden
sambal
Bakkeljauw
Olie
1 grote ui
2 flinke tenen knoflook
1 grote tomaat
2 ruime eetlepels tomatenpuree
1 maggi bouillonblokje
2 takjes selderie
Halve madame Jeanette zaden verwijderd en
fijngehakt
Wrap kipfilet met gegrilde brie
Nodig:
Voor de pesto:
Voor de pesto:
1 teen knoflook
grof zeezout
Pureer dit en meng tot een smeuïge pesto
Of koop gewoon een potje kant en klare groene pesto.
Voor de vulling:
Een kipfilet
Een punt brie
Een teen knoflook
Een ons bacon
Uiringen van rode ui
Peper
Zout
Verder:
Kant en klare wraps
2 handjes rucola of bladspinazie
zaterdag 31 augustus 2013
Geroosterde beenham
Nodig:
1 beenham van ca 1000 gr. Ik bedoel hier de verpakte naturel
beenham die regelmatig in de koeling van de supermarkt ligt. Maar laat niets je
weerhouden om ook eens een echte ham met bot bij de slager te scoren voor dit
recept. Vanzelfsprekend worden de hoeveelheden in de receptuur dan ook wel wat
groter.
4 tenen knoflook
1 ui
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
50 gr roomboter
4 el slaolie
Noodle soep
Nodig:
Voor de noodles:
1 pak noodles
een ui gesnipperd
1 teen knoflook
2 el soya saus.
4 stronkjes kleine paksoy
4 flinke handen taugé
Een gesnipperde ui
Olie
4 hardgekookte eieren
4 kippenpoten of een hele kip
4 cm laos zeer fijngehakt
4 cm gember zeer fijngehakt
2 takken sereh gekneusd
4 salamblaadjes
4 tenen knoflook
een grote ui fijngesnipperd
2 theelepels curcuma of koenjit
2 grote kippenbouillonblokjes
2 theelepels vers korianderzaad
2 theelepels vers komijnzaad
Selderie
2 el ketjap asin
Voor de noodles:
1 pak noodles
een ui gesnipperd
1 teen knoflook
2 el soya saus.
4 stronkjes kleine paksoy
4 flinke handen taugé
Een gesnipperde ui
Olie
4 hardgekookte eieren
4 kippenpoten of een hele kip
4 cm laos zeer fijngehakt
4 cm gember zeer fijngehakt
2 takken sereh gekneusd
4 salamblaadjes
4 tenen knoflook
een grote ui fijngesnipperd
2 theelepels curcuma of koenjit
2 grote kippenbouillonblokjes
2 theelepels vers korianderzaad
2 theelepels vers komijnzaad
Selderie
2 el ketjap asin
Rood Geroosterd varkensvlees (Roast Red Porc)
Ingrediënten:
500 gram varkensvlees. Hamlappen of varkenshaas voor magere red porc en voor de echte liefhebbers buikspek voor een malser resultaat.
4 teentjes knoflook fijngeperst
2 eetlepels Lam joei (rode bonenpasta te koop bij de toko)
2 eetlepels vocht van de lam joei
2 el rum of chinese rijstwijn
1 theelepel 5-kruidenpoeder
2 theelepels suiker
zout
Mespunt ve-tsin (Hier doen de wildste verhalen de ronde over. Bij twijfel gewoon niet gebruiken.)
Geroosterde kip Papa_Mischa style
500 gr kipkarbo’s of kippedijenfilet
Mijn marinade:
5 el bbq sauce Mee Chun
15 gr Gemalen knoflook
4 el Shaoling rijstwijn
5 el Soya
saus
1 tl suiker
Snufje zout
Snufje zwarte peper
Eerst maak je de kip schoon. Was de kip en smeer deze in met
een handvol zout en een paar flinke scheuten azijn. Wrijf dat goed in en wacht
20 minuten. Spoel vervolgens azijn en zout van de kip af en dep daarna de kip
droog met een brandschone theedoek.
Meng de ingrediënten en smeer er de kip mee in. Marineer
hierin de kip een tot acht uur. Het beste resultaat krijg je na een nacht
marineren.
Laat de kip vlak voor het roosteren een beetje uitlekken
maar gooi de marinade niet weg!
Verhit de oven op 180 graden.
Rooster de kip langzaam in de grill in een braadslee, op een
rooster of op een bbq vuurtje. Regelmatig keren en dan ook met een kwastje wat
marinade op de bovenste zijde aanbrengen.
Als de kip bijna gaar is kun je ervoor kiezen om de jus af
te gieten en apart te serveren en de kip nog 10 minuten in de oven te laten
staan. Hierdoor wordt de kip wat droger zoals we dat bij mij thuis graag
hebben.
Serveer gewoon bij rijst of aardappelen of bij de bami of
nasi.
Tjauw min
Tjauw min met geroosterde kip en geroosterd mager varken |
vrijdag 30 augustus 2013
Gevulde sopropo
- sopropo
- gehakt
- een ui
- 1 of twee teentjes knoflook
- Theelepel laospoeder
- theelepel
gemberpoeder
- theelepel
Ve-tsin
- tomatenpuree
of -ketchup
- bouillontablet
- suiker
- peterselie
- olie
Gamba’s met chili’s
Nodig:
Per persoon
100 gr gepelde Gamba’s count 24/30 (deze code staat op de zak en geeft de grootte van de garnalen aan)
Per persoon
100 gr gepelde Gamba’s count 24/30 (deze code staat op de zak en geeft de grootte van de garnalen aan)
Kleine roze garnaaltjes (handje per persoon)
Per ons gamba’s ca 5 gedroogde chili pepertjes.
Een handje grof zeezout .
Per ons garnalen een teen knoflook deels grof gesneden deels
fijngewreven.
Een half uitje zeer zeer fijngesnipperd
Per ons gamba’s 3 eetlepels olijfolie
Klein stukje rode paprika
Feest Pasteitjes
Mengen met:
1 tl Nootmuskaat
1 tl Cayennepeper
1 tl Paprikapoeder
1 ui fijngehakt
2 teen knoflook fijngewreven
½ Rode puntpaprika
1 klein blikje doperwten met wortelen (wortelen in stukjes
gehakt)
15 gr selderie
1 hardgekookt ei gesneden
Zout
Grof gemalen zw peper
½ grote madame jeanette,
zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
10 velletjes Koopman’s bladerdeeg 10x10 cm
Stamppotje doperwtjes met Prei
Nodig:
100-250 gr. gram prei. Harde delen rigoreus verwijderd
2 takjes selderie fijngehakt
½ pond gehakt
1½ ui gesnipperd
1 hardgekookt ei
250 gr doperwten Bonduelle diepvries
Roomboter
1 maggiblokje (cubes) Proef om er zeker van te zijn dat het
geen slappe hap wordt.
Nootmuskaat
Zwarte peper
Een pond kruimig gekookte aardappelen. Kook en pureer deze
als laatste. Dan heb je lekker zachte en luchtige aardappelpuree.
Roti met masalakip
Nodig:
1 kg
Kippepoten of kipfilet in hapklare brokken
Bereiding:
4 personen
Maak verse roti volgens het recept elders op deze Blog. Klik daarvoor hier.
Of haal 4 tot 8 verse roti’s (bij de toko)
Of haal 4 tot 8 verse roti’s (bij de toko)
4 á 5 eetlepels masala
5 tenen knoflook
fijngewreven
1 eetlepel tomatenpuree verdund in een eetlepel water
1 halve ui fijngehakt
twee takjes selderie
een madame Jeanette
zout
peper
12 middelgrote aardappelen
Olie
Schil de aardappelen
Bak de kip snel rondom lichtbruin in olie.
Wrijf de kip in met zout peper, en de helft van de masala.
Fruit de knoflook en de ui.
Voeg kip rustig toe
Bak de kip bij halfhoog vuur rondom. Laat de masala niet
aanbranden.
Voeg de tomaten puree toe.
Meng de inhoud van de pan goed door elkaar en voeg de
aardappelen en de rest van de masala toe. Meng nogmaals.
Schik aardappelen en vlees zo vlak en compact mogelijk in de
pan.
Voeg zoveel water toe
als nodig om de aardappelen net onder te
kijgen.
Leg de madame Jeanette in het midden in de pan.
Breek de takjes selderie in vingerlange stukken of hak deze
fijn (wat jij wilt) en voeg deze toe.
Breng de massa aan de kook
en direct daarna op laag vuur. Bij voorkeur op een stoofplaatje.
Reken op 20 minuten om de aardappelen gaar te stoven.
Masalakip met roti, gebakken spitskool, kouseband en curry eieren |
Tomatenpuree kun je weglaten als je er niet van houdt. Maar
dan moet je een of twee eetlepels bloem door de kip mengen om de jus minder of
meer gebonden te krijgen.
Gebruik sowieso zo min mogelijk water om de aardappelen en
kip gaar te stoven.
Laat nimmer de Madame Jeanette voluit meekoken! Het aroma
gaat verloren (van veel flavours en smaakstoffen al bij 80 graden!). Erger is
dat de peper kan knappen en dan is je gerecht verknald. De madame jeanette kun
je achteraf (na max 20 min.) eruit vissen en fijnhakken, even met een ui en een
teen knoflook en eventueel wat tomatenpuree fruiten en wat water, olie en
azijn erdoor mengen. Sambal klaar! Mietjes onder ons kunnen ook gewoon sambal
oelek van een of ander mistig (huis)merk nemen.
dinsdag 19 maart 2013
Eieren in romige Curry met bieslook
Voorbereiding:
3 el masala
1 el bloem
1 bouillonblokje verpulverd.
1 kleine ui fijngehakt
2 teen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 tomaat fijngehakt
½ madame jeanette
1 tak selderie fijngehakt
1 el gedroogde of twee eetlepels verse gehakte bieslook
1 el suiker
2 el Crème Fraiche
2 dl olie
voeg de tomaat toe
Voeg de tomatenpuree toe
Voeg de gepelde eieren toe en laat deze onder omscheppen, een paar minuten meebakken
Voeg de Madame Jeanette toe
Voeg de masalamix toe.
Voeg bieslook en selderie toe
Voeg 1 el suiker toe
Voeg 2 el crème fraiche toe
3 el masala
1 el bloem
1 bouillonblokje verpulverd.
1 kleine ui fijngehakt
2 teen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 tomaat fijngehakt
½ madame jeanette
1 tak selderie fijngehakt
1 el gedroogde of twee eetlepels verse gehakte bieslook
1 el suiker
2 el Crème Fraiche
2 dl olie
Bereiding
Meng de masala, de bloem en het
verpulverde bouillonblokje in een schaaltje
Fruit knoflook en ui in de olievoeg de tomaat toe
Voeg de tomatenpuree toe
Voeg de gepelde eieren toe en laat deze onder omscheppen, een paar minuten meebakken
Voeg de Madame Jeanette toe
Voeg de masalamix toe.
Voeg bieslook en selderie toe
Voeg 1 el suiker toe
Voeg 2 el crème fraiche toe
30 minuten laten sudderen onder af en
toe omscheppen.
Trollensaus
De bedoeling was om een makkelijk
hartig sausje met groffe groenten te bedenken. Dat wilde ik persé
met bestaande kant en klare mixen aangevuld met eigen inbreng. Deze
saus is op basis van Hollandaise saus van Knorr tot stand gekomen.
Niets ingewikkelds dus.
twee handjes gevierendeelde champignons
een stukje gesnipperde paprika
een dl water
een eetlepel allesbinder
een beetje drinkbouillon of een bouillonblokje
een zakje Knorr Hollandaisesaus
een flinke toef peterselie
een halve ui gesnippperd
een teen knoflook fijngewreventwee handjes gevierendeelde champignons
een stukje gesnipperde paprika
een dl water
een eetlepel allesbinder
een beetje drinkbouillon of een bouillonblokje
een zakje Knorr Hollandaisesaus
een flinke toef peterselie
Je kunt een klont boter verhitten en
onderstaande handelingen vervolgen. Je kunt ook kabeljauw of zalm
bakken en in de bakboter hiervan de volgende handelingen uitvoeren.
Fruit een halve ui een teen knoflook,
twee handjes gevierendeelde champignons en een stukje gesnipperde
paprika in hete roomboter. Voeg als het geheel glazig is een dl water
toe en een eetlepel allesbinder.
Voeg de inhoud van een zakje Knorr
Hollandaisesaus toe en meng het geheel terdege met een garde of
pollepel tot een romige saus.
Als de saus te dik is kun je wat water
toevoegen, of als ie juist te dun is, binden met nog wat allesbinder
of maizena. Het prettige van allesbinder is dat je het niet van te
voren hoeft aan te maken met water en het klontert ook niet na
toevoegen. Breng op smaak met een beetje drinkbouillon-poeder of een
bouillonblokje. Varieer de hoeveelheid bouillonpoeder naar eigen
smaak door wat bij te voegen en te proeven.
Voeg tenslotte een flinke toef
peterselie toe.
Mengen en opdienen met een moot
gebakken zalm of kabeljauw of als je erg avontuurlijk bent, met een mals varkenshaasje zoals op de bijgaande foto. Om de smaak van de saus niet onbedoeld te
maskeren bakte ik de vis of het vlees slechts in roomboter met peper en zout, een
handje gesnipperde ui en gesneden champignons. De combinaties staan
je vrij als het maar zo eenvoudig mogelijk is zonder al te veel jus.
Om aanbakken te voorkomen en een goede garing te bereiken voegde ik aan de vis wel spaarzaam een paar eetlepels water toe. Als het vocht is verdampt
kun je de vis opdienen met bovenbeschreven saus.
donderdag 21 februari 2013
Mais-kippensoep
1 pot Struik kippenbouillon met water
aangelengd tot 750 ml of
750 ml eigengemaakte krachtige
kippenbouillon.
340 gr gezoete mais uit blik met vocht
erbij.
1 kleine ui
Handje gehakte peterselie
1 el slaolie
2 tot 4 el allesbinder
1 tl knoflookpoeder of een klein
teentje verse meefruiten met de ui.
1 el ketjap manis
2 el zure room
1 blokje kippenbouillon Knorr.
Fruit de fijngehakte ui (en evt
knoflook) in de olie.
Voeg het blikje mais met het vocht toe.
Roerend een paar minuten verhitten.
Pot Struik erbij voegen en dan nog ruim
een pot water toevoegen.
Overige ingediënten toevoegen.
Gedurende een kwartiertje zachtjes
pruttelen maar niet kapot koken.
Tenslotte allesbinder erbij. Goed
doorroeren om klontjes te voorkomen.
Abonneren op:
Posts (Atom)