Nodig:
1 beenham van ca 1000 gr. Ik bedoel hier de verpakte naturel
beenham die regelmatig in de koeling van de supermarkt ligt. Maar laat niets je
weerhouden om ook eens een echte ham met bot bij de slager te scoren voor dit
recept. Vanzelfsprekend worden de hoeveelheden in de receptuur dan ook wel wat
groter.
4 tenen knoflook
1 ui
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
50 gr roomboter
4 el slaolie
Verhit de oven voor op 180 á 190 graden.
Kneus de ontvelde knoflook.
Hak de ui grof.
Rooster de koriander en de komijn kort in een droge pan tot
deze lekker gaan geuren.
Bereiding:
Verhit de boter en de olie niet te heet in een hoge braadpan.
Temper de vlam naar matig.
Voeg de kruiden, ui en knoflook toe.
Fruit een minuut of 2 zachtjes. De bedoeling is dat de
ingrediënten hun smaak en flavour aan het vet afgeven maar niet verbranden.
Verhoog het vuur naar half hoog.
Voeg de beenham toe en schroei deze helemaal rondom tot ie
net niet bruin begint te worden. Wentel de beenham hierbij lekker door het
bakvet en de kruiderij.
Zet het vuur uit. Verwijder de beenham ui de braadpan en
plaats deze in een passende ovenschaal of braadslee.
Plaats deze halfhoog in de oven. Gebruik geen hete lucht
maar gas of elektrisch.
Sluit de oven en laat de beenham gedurende 45 tot 60 minuten
roosteren. Het is een spel tussen jou en de oven hoe snel het roosterproces
verloopt. Te hoge temperatuur en je ham is bruin voordat ie gaar is en te lage
temperatuur maakt de ham langzaam gaar maar het korstje wordt niet echt lekker
smakelijk en knapperig.
Zet het bakvet uit de braadpan in een schaaltje gereed voor
verder gebruik.
Keer de beenham om de 10 á 15 minuten en bedruip deze dan
ook gelijkmatig met het bakvet.
Zet gedurende het laatste kwartier de ovenstand over op
grillstand en grill op vol vermogen de buitenzijde van de beenham bruin en
knapperig. Keer de ham herhaaldelijk. Smeer intussen wat suikerwater over de
bovenzijde en let op dat dat niet te ver carameliseert. Als het goed is krijg
je zo een knapperig korstje.
Haal de beenham uit de oven en verpak deze direct strak in
een dubbel gevouwen vel aluminiumfolie. Laat de beenham 20 minuten rusten.
Opdienen:
Open daarna het folie, giet evt uitgelopen vleessap in een
schaaltje en meng een beetje van het bakvet uit de ovenschaal hierbij.
Snij de beenham in zeer dunne plakjes en serveer in z’n
simpelste vorm met een stokbroodje, een paar hardgekookte eieren en eventueel
een paar lepels van de jus. Sommigen geven de voorkeur aan geroosterd brood of
een warm Surinaams puntje met als saus mosterdsaus of honing-mosterdsaus… Zie
maar…