zaterdag 31 augustus 2013

Geroosterde beenham

Nodig:
1 beenham van ca 1000 gr. Ik bedoel hier de verpakte naturel beenham die regelmatig in de koeling van de supermarkt ligt. Maar laat niets je weerhouden om ook eens een echte ham met bot bij de slager te scoren voor dit recept. Vanzelfsprekend worden de hoeveelheden in de receptuur dan ook wel wat groter.

4 tenen knoflook
1 ui
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
50 gr roomboter
4 el slaolie
1 dl suikerwater


Voorbereiding:
Verhit de oven voor op 180 á 190 graden.

Kneus de ontvelde knoflook.
Hak de ui grof.
Rooster de koriander en de komijn kort in een droge pan tot deze lekker gaan geuren.

Bereiding:
Verhit de boter en de olie niet te heet in een hoge braadpan. Temper de vlam naar matig.
Voeg de kruiden, ui en knoflook toe.
Fruit een minuut of 2 zachtjes. De bedoeling is dat de ingrediënten hun smaak en flavour aan het vet afgeven maar niet verbranden.
Verhoog het vuur naar half hoog.
Voeg de beenham toe en schroei deze helemaal rondom tot ie net niet bruin begint te worden. Wentel de beenham hierbij lekker door het bakvet en de kruiderij.

Zet het vuur uit. Verwijder de beenham ui de braadpan en plaats deze in een passende ovenschaal of braadslee.
Plaats deze halfhoog in de oven. Gebruik geen hete lucht maar gas of elektrisch.
Sluit de oven en laat de beenham gedurende 45 tot 60 minuten roosteren. Het is een spel tussen jou en de oven hoe snel het roosterproces verloopt. Te hoge temperatuur en je ham is bruin voordat ie gaar is en te lage temperatuur maakt de ham langzaam gaar maar het korstje wordt niet echt lekker smakelijk en knapperig.

Zet het bakvet uit de braadpan in een schaaltje gereed voor verder gebruik.

Keer de beenham om de 10 á 15 minuten en bedruip deze dan ook gelijkmatig met het bakvet.

Zet gedurende het laatste kwartier de ovenstand over op grillstand en grill op vol vermogen de buitenzijde van de beenham bruin en knapperig. Keer de ham herhaaldelijk. Smeer intussen wat suikerwater over de bovenzijde en let op dat dat niet te ver carameliseert. Als het goed is krijg je zo een knapperig korstje.

Haal de beenham uit de oven en verpak deze direct strak in een dubbel gevouwen vel aluminiumfolie. Laat de beenham 20 minuten rusten.

Opdienen:
Open daarna het folie, giet evt uitgelopen vleessap in een schaaltje en meng een beetje van het bakvet uit de ovenschaal hierbij.


Snij de beenham in zeer dunne plakjes en serveer in z’n simpelste vorm met een stokbroodje, een paar hardgekookte eieren en eventueel een paar lepels van de jus. Sommigen geven de voorkeur aan geroosterd brood of een warm Surinaams puntje met als saus mosterdsaus of honing-mosterdsaus… Zie maar…