Nodig:
Voor de noodles:
1 pak noodles
een ui gesnipperd
1 teen knoflook
2 el soya saus.
4 stronkjes kleine paksoy
4 flinke handen taugé
Een gesnipperde ui
Olie
4 hardgekookte eieren
4 kippenpoten of een hele kip
4 cm laos zeer fijngehakt
4 cm gember zeer fijngehakt
2 takken sereh gekneusd
4 salamblaadjes
4 tenen knoflook
een grote ui fijngesnipperd
2 theelepels curcuma of koenjit
2 grote kippenbouillonblokjes
2 theelepels vers korianderzaad
2 theelepels vers komijnzaad
Selderie
2 el ketjap asin
Bereiding:
Was de kip en wrijf deze grondig in met een handvol zout en azijn. Laat dit een half uur staan. Spoel zout en azijn er dan goed af en plaats de kip volledig onder water in een grote soeppan op het vuur. Voeg de ketjap, bouillonblokjes, sereh en salamblad toe.
Als het water aan de kook raakt het vuur temperen en bij voorkeur op een sudderplaatje op laag vuur de bouillon 1 goed uur laten trekken.
Rooster de komijn en de koriander in een droge pan tot deze beginnen te geuren.
Wrijf in een vijzel de verse laos, gember, koriander, komijn, knoflook, ui en curcuma tot een smeuïge kruidenmix.
Verhit een eetlepel olie en fruit de kruidenmix een paar minuten. Voeg een paar soeplepels kippenbouillon erbij, roer en haal de bodemaanzetsels los en voeg de kruiden bij de kippenbouillon. Voeg een paar takken selderie toe. Wacht hier niet te lang mee als de bouillon al op het vuur staat. Het trekken heeft even tijd nodig.
Kook de Noodles volgens voorschrift, giet ze af en koel ze terdege met koud water. Laat ze uitlekken.
Verhit wat olie in een wok, fruit hierin de gesnipperde ui en gewreven knoflook, voeg de noodles toe, en bak ze onder flink omscheppen terwijl je een paar lepels soya saus toevoegt. Zet de noodles apart op een rechaud weg.
Haal na 1 of anderhalf uur de kip uit de bouillon.
Ontvel de kip en haal het vlees los van de botten.
Pluis het vlees met twee vorken uit elkaar.
Verhit wat olie in een wok, fruit hierin wat ui en voeg de geplozen kip al scheppend toe. Als je timing goed is kun je de kip in dezelfde pan en hetzelfde vet als de noodles bakken. Zet de kip, als deze licht gebakken is, apart op een rechaud.
Zeef de bouillon door een vergiet waarin je een schone theedoek hebt gelegd en vang de bouillon op.
Zet de bouillon apart op een rechaud of op een heel zacht vuurtje op de sudderplaat. De bouillon mag nu absoluut niet meer koken.
Snij de kontjes van de stronkjes groente af, was deze, schud het water eraf en bak de groenten op hoog vuur in een eetlepel hete olie met wat ui gedurende 1 minuut. Snel omscheppen, bij voorkeur met een tang oid om de groenten niet te veel te kneuzen.
Bak hier snel achteraan de taogé enkele seconden en zet de groenten apart van elkaar op een rechaud.
Halveer de eieren.
Verdeel in een soepkom de groenten, vlees, eieren en noodles netjes naast elkaar en schep hier voorzichtig een paar soeplepels hete bouillon overheen tot alles nog net niet onder ligt.
Voor de liefhebbers staat er altijd een pot sambal beschikbaar op tafel.