750 gr. Gedroogde bruine bonen of twee grote blikken bruine bonen.
Kipfilet
Stukje verse gember
Stukje verse sereh
Stukje verse laos
Gemengd gehakt
Unox rookworst, knakworstjes of cocktailworstjes
2 uien
knoflook
1 tomaat gehakt
4 el tomatenpuree
selderie
madame jeanette
1 zakje gedroogde bonen goed wassen en uitzoeken op o.a. stenen.
24 uur weken
Opnieuw wassen en dan zachtkoken. Niet teveel water maar
genoeg om de bonen aan de bovenkant niet droog te laten koken.
Ik heb de bonen weleens in kippenbouillon gekookt. Hoe gek
wil je het maken?
Ik trek kippenbouillon van vlerken, borrelpootjes of
kipkarbo’s. In de bouillon een
Stukje verse gember
Stukje verse sereh
Stukje verse laos
Kook je de bruine bonen gewoon in water dan moet je deze kruiden samen met het vlees laten meesudderen.Vergeet ze er later niet weer uit te vissen want een hap gekookte harde laos is niet te pruimen! Meesudderen in een kruidenbuiltje of thee-ei heeft dan ook de voorkeur.
Het vlees snipper ik los zonder het vieze kraakbeen of
velletjes (Bah!) Dat vlees gooi ik later bij de BB.
Een kipfilet in blokjes gesneden of 4 kipspareribs (met 1
botje erin) rondom met peper en zout bruin bakken. Uit het vet halen.
Bak Het gehakt rul in hetzelfde vet.
Voeg de worst er aan toe.
In het vet doen:
2 Gesnipperde uien
Grote Teen knoflook
Gehakte tomaat
4 eetlepels tomaten puree
Dit allemaal lekker fruiten
Kip toevoegen en omscheppen
Takjes selderij toevoegen in geheel of deels gesnipperd.
10 min pruttelen en dan bij de zachtgekookte bruine bonen
doen.
Gezeefde Kippenbouillon toevoegen. Jus niet dik genoeg?
Allesbinder erbij of meer tomatenpuree gebruiken. Het laatste heeft mijn
voorkeur.
Met Maggiblokjes of Knorr kippenblokjes op smaak brengen
indien nodig.
1 Madame Jeanette er bovenop
Alles goed doorwarmen in 20 min. Maar heel zachtjes
pruttelen en vooral niet laten koken want:
1 je peper kan barsten dan is je bb naar de filisteinen.
2 je smaken gaan verloren
3 de kip kookt kapot.