Ik ga hier een beetje uit van wat zelfwerkzaamheid en
bekendheid met de eigen keuken van de lezer.
Nodig:
Gehakt hoh
Gehaktkruiden naar eigen smaak
Spruitjes
Aardappelen
Gerookte spekreepjes
Peper
Zout
Knoflook geperst (als je dat wilt. Hoeft niet)
Ui gesnipperd
1 el tomatenpuree
1 of 2 kippenbouillonblokjes
1 Madame Jeanette
Ik hoef je niet te vertellen hoe je een lekkere gehaktbal
maakt. En in dit recept maakt dat ook niet zoveel uit. Het is immers tot stand
gekomen door even snel wat te combineren. Kortom:
Draai ballen gehakt van 500 gr. hoh-gehakt en kruid deze
zoals jij gewend bent thuis te doen. Ik kruid mijn gehaktballen met peper,
zout, knoflookpoeder, uipoeder en wat vers gesneden ui en tenslotte wat gesneden
selderie en een eetlepel of twee ketjap asin. Binden doe ik met een paar
eetlepels paneermeel en/of een geklutst ei.
Schil aardappelen naar behoefte en snij ze in ongeveer even
grote stukken. Je kunt vastkokers vervolgens in 8 minuten halfgaar koken voordat
je ze verder toevoegt maar meesudderen in de braadpan bij de rest van de
ingrediënten gaat ook uitstekend. Met kruimige aardappelen kijk ik een beetje
uit want die sudderen snel gaar en zijn pap voor je het weet!
Verwijder de stronkjes van de (liefst grote) spruiten en
haal de lelijke buitenblaadjes weg.
Verhit wat boter in een braadpan en braad de gehaktballen
rondom lekker aan.
Voeg hier een ons gerookte spekreepjes aan toe.
Fruit vervolgens een handje gehakte uitjes en, als je dat
wilt, een theelepel geperste knoflook mee.
Kort daarna een eetlepel tomatenpuree erbij voegen.
Schep opnieuw de massa om en verdeel zoveel mogelijk alles
door elkaar.
Mik de al dan niet voorgekookte aardappelen erbij en schep
al bakkend de hele handel een paar keer lekker om.
Als de kleur van de
bestanddelen in de pan je aanstaan voeg je de spruitjes erbij.
Roer de handel een paar keer al bakkend goed om en giet er
vervolgens net genoeg water bij om de aardappeltjes en spruiten net onder het
vocht te leggen.
Verpulver het kippenbouillonblokje over de inhoud van de pan
en roer ook dit er doorheen.
Leg de madame jeanette in het kookvocht.
Laat de stoofpot net zo lang gaarstoven tot jij de spruitjes
en de aardappelen naar jouw smaak zacht genoeg vindt. Hou goed in de gaten of
het vocht niet teveel inkookt maar voeg ook weer niet zoveel toe dat de jus te
waterig wordt.
Ik verorber mijn gestoofde spruitjes met witte rijst erbij
maar het gerecht is er zonder eigenlijk al voldoende.