donderdag 5 september 2013

Bakkeljauw

Bakkeljauw met cassave oftewel Téloh!
Nodig:
450 gram LUFO Bakkeljauw filet (Lees: gezouten Alaska Pollock)
Olie
1 grote ui
2 flinke tenen knoflook
1 grote tomaat
2 ruime eetlepels tomatenpuree
1 maggi bouillonblokje
2 takjes selderie
Halve madame Jeanette zaden verwijderd en fijngehakt



Bereiding:
Week de vis een nacht in koud water. Kook de gezouten vis in het week water gedurende ca 20 tot 40 minuten, afhankelijk van hoe zout het moet blijven.

Laat uitlekken en wrijf de vis dan met een of twee vorken fijn tot draderige vezels. Dat kan door de nog warme vis met een vork te pletten en te wrijven maar ik ben lui en gebruik vaak gewoon een mixer met gardes om de moten vis tot pulp te draaien. Geen keukenmachine met messen want de vezels moeten niet gehakt maar slechts losgewreven worden. Neem een ruime mengbak want de vis vliegt makkelijk over de rand in het rond.
Verhit een paar eetlepels olie in bij voorkeur pan met anti aanbaklaag. 

Fruit de fijn gesnipperde ui zachtjes samen met een teen of 2 knoflook. Laat de knoflook niet verbranden.

Bak tegelijk de Madame Jeanette mee. Gebruik je afzuigkap want de peper kan tijdens het bakken je luchtwegen irriteren.Fruit een tot minidobbelsteentjes gesneden tomaat, tot deze enigszins is ingedampt, mee.

Voeg 2 flinke eetlepels tomatenpuree toe. Fruit de hele massa zachtjes onder veel roeren.

Voeg de bakkeljauwfilet toe en bak deze met de gefruite massa al goed roerende tot een wat oranje-kleurige massa. Laat niet verbranden maar verhit wel enige tijd goed.

Voeg hierbij de fijngehakte selderie.

Proef en bepaal of je het maggiblokje toe wilt voegen. Té zout is ook niet goed. 


Lekker op een puntbroodje met wat zout/zure komkommer
Of bij de aardappelen of witte rijst.
Ook erg lekker  bij een portie gefrituurde cassave (tot patat gesneden tapioca wortel) Dan heet het Téloh. Er hoort dan wel een garnalensambal bij.

Voor de daredevils:
Bakkeljauw speciaal
Om de Bakkeljauw te verrijken (ik maak dan Bakkeljauw Speciaal) fruit ik ook wat gedroogde geweekte garnalen mee en vaak ook de minigarnaaltjes die je in de toko in de diepvries vindt. Soms fruit ik dan ook glasaaltjes mee.