Olie
1 grote ui
2 flinke tenen knoflook
1 grote tomaat
2 ruime eetlepels tomatenpuree
1 maggi bouillonblokje
2 takjes selderie
Halve madame Jeanette zaden verwijderd en
fijngehakt
Week de vis een nacht in koud water. Kook de
gezouten vis in het week water gedurende ca 20 tot 40 minuten, afhankelijk van
hoe zout het moet blijven.
Laat uitlekken en wrijf de vis dan met een of
twee vorken fijn tot draderige vezels. Dat kan door de nog warme vis met een
vork te pletten en te wrijven maar ik ben lui en gebruik vaak gewoon een mixer
met gardes om de moten vis tot pulp te draaien. Geen keukenmachine met messen
want de vezels moeten niet gehakt maar slechts losgewreven worden. Neem een
ruime mengbak want de vis vliegt makkelijk over de rand in het rond.
Verhit een paar eetlepels olie in bij voorkeur
pan met anti aanbaklaag.
Fruit de fijn gesnipperde ui zachtjes samen met
een teen of 2 knoflook. Laat de knoflook niet verbranden.
Bak tegelijk de Madame Jeanette mee. Gebruik je
afzuigkap want de peper kan tijdens het bakken je luchtwegen irriteren.Fruit een tot minidobbelsteentjes gesneden
tomaat, tot deze enigszins is ingedampt, mee.
Voeg 2 flinke eetlepels tomatenpuree toe. Fruit
de hele massa zachtjes onder veel roeren.
Voeg de bakkeljauwfilet toe en bak deze met de
gefruite massa al goed roerende tot een wat oranje-kleurige massa. Laat niet
verbranden maar verhit wel enige tijd goed.
Voeg hierbij de fijngehakte selderie.
Proef en bepaal of je het maggiblokje toe wilt
voegen. Té zout is ook niet goed.
Lekker op een puntbroodje met wat zout/zure
komkommer
Of bij de aardappelen of witte rijst.
Ook erg lekker bij een portie
gefrituurde cassave (tot patat gesneden tapioca wortel) Dan heet het Téloh. Er
hoort dan wel een garnalensambal bij.
Voor de daredevils:
Bakkeljauw speciaal
Om de Bakkeljauw te verrijken (ik maak dan
Bakkeljauw Speciaal) fruit ik ook wat gedroogde geweekte garnalen mee en vaak
ook de minigarnaaltjes die je in de toko in de diepvries vindt. Soms fruit ik
dan ook glasaaltjes mee.