4 kippendij filets kun je heel laten maar ik sneed ze deze maal elk in tweeën.
Een grote ui snipperen. Je kunt kiezen voor grove stukken of juist erg fijn.
2 of 3 tenen knoflook fijnpersen of -wrijven.
Twee handen vol Shiitake snij ik je een keer door.
Een halve stengel prei goed te wassen.
Een klein blikje Mee Chun mixed pickles. Ook het vocht in het blikje is belangrijk! Giet ze dus niet af!
1 ajuma of habanero peper. Deze gebruik ik vrijwel nooit om mijn gerecht pittig te maken maar wel voor het heerlijke aroma dat er vanaf komt. Dat ruik je vooral als je het deksel van de pan opendoet.
Zout en peper. Veel is het niet maar wel noodzakelijk voor dit gerecht. Ik wrijf er het vlees mee in voordat het de pan in gaat.
Een el Knorr Chickenpowder van de toko
De smaakmakers zijn
een el ketjap.
een el oestersaus en
een el sojasaus.
Ik meng deze drie in een schaaltje voor gebruik tijdens het bereiden.
Om de saus te maken zet ik een half kopje water met een theelepel maizena gereed.
Aan die saus voeg ik ook nog 3 theelepels suiker toe.
En om te bakken een paar eetlepels olie.
Bereiding:
Als je de voorbereidingen op de rails hebt, kan het snel gaan!
Maar eerst vertel ik erbij dat ik voor dit gerecht een kopje rijst liet droog koken.
En de snijbonen die je in het filmpje ziet kookte ik ook heel eenvoudig in water.
De mogelijkheden zijn buiten deze suggestie natuurlijk legio!
Of je nu gaat voor aardappelen, Mie, Europese of exotische groenten, het maakt niet uit.
Jouw smaak bepaalt!
Je hebt geen kolossale zware stalen wok nodig voor deze lekkernij.
Mijn antiaanbak wokje uit de aanbiedingenbak van de buurtwinkel voldoet prima.
Daar verhit je wat olie in.
Als eerste bak je daarin de helft van de uitjes en de helft van de knoflook een minuut.
De prei gaat daar al snel bij.
Dan voeg je de paddestoelen toe in de pan.
Ik laat ze toch wel zo’n twee minuten bakken voordat ik er wat chickenpowder bij voeg.
En direct erna lepel ik er de mixed pickles bij, maar het vocht ervan bewaar ik zorgvuldig!
Als de Shiitake bruine randjes krijgen haal je de wok leeg en hou je vervolgens de groenten warm op een plaat.
Opnieuw een paar lepels olie in de wok.
Zo’n aluminium pan is snel weer heet. De kip kan er al binnen de minuut in.
Bak de kip aan beide zijden tot deze bruin begint te worden.
Daar ben je toch al gauw een paar minuten mee bezig!
Daarna kunnen de uitjes er bij.
Even omschudden of omscheppen en dan kun je de rest van de knoflook erbij voegen.
Wentel de kip er even lekker doorheen maar laat de knoflook niet verbranden.
Dan schenk je het schaaltje met de donkere marine van ketjap en oestersaus er helemaal in leeg.
Even doormengen en op temperatuur laten komen.
En vervolgens voeg je het kostbare vocht van de mixed Pickles toe aan je gerecht in wording.
De saus maak je af met het water waar je wat maizena in hebt vermengd.
En zodra dat op temperatuur is leg je de peper tussen de stukjes vlees in de pan.
Plaats de pan met een deksel erop, op een sudderplaatje en laat de kip nog een kwartiertje garen in al die heerlijke smaken en aroma’s.
Keer de stukken kip een keer in de inmiddels gebonden saus maar pas op voor de peper. Hou ‘m heel!
Voeg dan de gebakken groenten er weer aantoe, en meng het nog even goed door.
Gereed om op te dienen.