Zoeken in deze blog

maandag 3 januari 2022

Sopropo gevuld met gehakt

Klik hier voor de video demonstratie

Nodig:
1 sopropo.
Deze snij je in 3 gelijke stukken en holt deze uit met behulp van een mes of appelboor.

Voor het gehakt:
Een halve ui fijn gesnipperd.
500 gram gehakt.
2 theelepels knoflookpoeder, 
2 theelepels uipoeder,
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels ketjap manis
zout
zwarte peper.
4 takken verse selderij fijn gehakt. 
Dit mengen.

De gehaktmix is nu gereed om er de sopropo mee te vullen.
Je hoeft nu alleen maar de uitgeholde vrucht met het gekruide gehakt vol te proppen.
Druk wel het gehakt goed aan zodat de sopropo stevig gevuld is.

Als je gehakt overhoudt draai je van de rest mooie balletjes.

Voor het bereiden in de pan heb je nodig:
Boter of olie
Beansauce of Zwarte bonen pasta
Kippenbouillon(poeder)
1 Madame Jeanette
2 tenen knoflook geperst
2 el in wat water opgeloste tomatenpuree
1 gehakte tomaat
1 halve ui gesnipperd
100 ml water om jus aan te maken


Bereiding:
Gebruik een diepe pan of wok.
Bak eerst de sopropo aan de kopse kanten.
Leg ze dan plat en bak ze dan rondom verder.
Dat doe je op matig vuur.
Daarna leg je de sopropo even apart op een bordje en schroei je de gehaktballen rondom dicht en bruin in hetzelfde vet.

De gesnipperde ui kan er nu bij.
Voeg eveneens de geperste knoflook toe.
Na een minuut bakken voeg je de gehakte tomaat toe.
Als alles een minuut of drie heeft meegebakken, voeg je 2 of 3 eetlepels van de tomatenpuree toe. 

Hierna laat je een of twee theelepels bean sauce meebakken in de massa.
Dan nog een eetlepel ketjap manis en dan kan de sopropo erbij om verder gaar te sudderen.
Klik hier voor de video demonstratie

Wentel ze af en toe goed door de jus.

Blus de jus af met ca. 100 ml water dat je er rustig bijvoegt. Het liefst in twee stappen. Zo kan je ook goed in de gaten houden of het niet te dun wordt.

Als laatste voeg je de bouillonpoeder toe. Dan proef je ook meteen of het allemaal niet te zout wordt.

Om er een echt exotisch vleugje aroma aan mee te geven leg je de Madame Jeanette in de jus. 
Daarbij is het belangrijk dat je het vuur tempert zodat de peper niet kapot kookt. Laat het bij voorkeur op een sudderplaatje verder garen en doe een deksel op de pan.
Zo blijft je gerecht mild maar neemt het wel de buitengewoon karakteristieke smaak en geur van de peper op.

Laat de sopropo zo 30 to 40 minuten garen.
Regelmatig keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten