Wat ik daarvoor ga gebruiken is niet zo heel veel, maar wel noodzakelijk.
Nodig:
Een paar stukken zalmzijde
een paar handjes garnalen.
Voor de basis van de saus:
een paar lepels bloem,
een klontje roomboter,
wat gehakte krulpeterselie,
1 half uitje dat ik ook fijn hak,
2 teentjes knoflook die fijn geperst worden,
1 of 2 theelepels zeezout met grof gemalen zwarte peper,
een kopje melk,
1 eetlepel mediterrane kruiden,
1 visbouillonblokje dat ik in 200 ml heet water oplos.
Bereiding:
Eerst zet je een pan water op om de pappardelle later snel in te kunnen koken. Terwijl het water aan de kook komt ga je aan de pastasaus werken.
Smelt de boter in een sauspannetje op matig vuur want je wil niet dat deze gaat bruinen.
Als de boter eenmaal pruttelt voeg je de ui en knoflook toe.
Ze hoeven niet te gaan bakken. Het gaat erom dat ze hun smaak aan de boter afgeven.
gebruik even veel boter als bloem. Ongeveer 50 gram van elk.
Deze bloem roer je door de hete boter.
Al snel ontstaat er een roux waar de bloem in gaart. Geef het een minuut of 2 de tijd, want anders smaakt de saus later te melig.
Voeg er vervolgens net zoveel visbouillon aan toe, om de saus op de juiste dikte te brengen.
Intussen blijf je roeren. Een garde bevalt daarbij het beste.
Intussen kun je zout en peper erbij doen.
En dan ook de peterselie.
Voor een exotische twist gebruik je eenvoudige gedroogde mediterrane kruiden.
Voeg ze toe en roer ze een minuut mee.
En tenslotte voeg je er een paar handen garnalen aan toe.
Heel even doorwarmen, uiteraard even proeven, en dan mag de saus snel van het vuur af. Want de garnalen ZIJN op de garnalenkotter al gekookt!
De zalm
Deze bak je heel eenvoudig met peper en zout in hete boter.
Eerst even kort de bovenzijde, maar dan keer je ze om op de huid verder te bakken op matig vuur.
Na 6 tot 8 minuten zijn ze lekker gaar en als het goed is ook niet te droog.
De Pappardelle
Het water is inmiddels aan de kook. De pappardelle kan gekookt worden.
Volg gewoon de instructies op de verpakking.
Maar ik heb mijn voorkeur en daarom kook ik pasta meestal een minuut langer dan in de instructies staat aangegeven. Ik heb mijn pasta graag wat zachter.
Vlak voor je de pasta afgiet haal je een half kopje van het kookwater uit de pan en zet dat apart.
Na het afgieten voeg je bij de pappardelle niet alleen een klontje boter maar ook een beetje van dat kookwater.
Even goed door elkaar mengen voor een lekker sappig bord pasta.
Intussen kan de hete bakboter van de zalm worden afgeblust met water, bouillon of witte wijn.
Dan kun je de borden op gaan maken.
Als de zalm op het bord ligt, sprenkel ik vaak wat van de bakboter en de aanzetsels er overheen.
Maak er een mooi bordje van met de pappardelle, en een paar lepels van de roomsaus met garnalen er overheen.
Een eenvoudig bordje pappardelle met zalm en garnalen in een sausje.
Haal je tafelzilver maar tevoorschijn want er kan weer gesmuld worden!