vrijdag 5 juni 2020

Geroosterd buikspek in het Zaans BBQ journaal

In de serie Zaans BBQ journaal presenteert Makkelijk Koken op ZaanTV, een aantal recepten voor zomers Outdoor koken! Deze videofilms kun je hier ook bekijken.


Nodig:

20 gram verse gember

4 tenen knoflook

4 eetlepels sojasaus

1 theelepel zwarte peper

1 tl zout

2 tl suiker

en tenslotte 2 eetlepels Rijstazijn


Vermaal alles tot een homogene marinade, waarmee de stukken spek straks worden ingemasseerd.

Voeg er ook 2 theelepels 5-spices poeder aan toe en wrijf dat, tegelijk met de marinade, in het vlees. 


Het vlees moet nog minimaal een uurtje marineren. Een nacht in de koelkast is altijd beter.


Het buikspek rooster je op houtskool, gas of briketten.


Ik rooster niet direct boven het vuur.

Want het buikspek heeft ruim een uur nodig om goed te garen. 

En in de COBB in de videofilm, voorkomt een bakplaat dat het vlees te ver verhit wordt.

Ideaal!

Vlees op het rooster en dan op je gemakkie het garingsproces begeleiden door de temperatuur te controleren, naar het vlees te kijken en het af en toe te keren!


De temperatuur kun je in de COBB Premium Air enigszins beïnvloeden door de openingen in het deksel vd COBB verder te openen of te sluiten. Net zoals dat in het groot bij Weber, Kamado, Green Egg of Black Bastard functioneert.


Ik probeer altijd om buikspek te grillen bij een temperatuur van 130 tot 150 graden. 

Dan heb je na 90 minuten grillen een heel mooi gaar en gebruind stukje buikspek!


Leg het Buikspek na het grillen even weg, en laat het onder folie even rusten.

Na een kwartiertje kun je het vlees aansnijden en verdelen over de borden. Ook heerlijk als snack uit het vuistje! 


Ik laat het vaak ook ongesneden, om het vervolgens gekoeld te bewaren. Een dag later snijd ik het buikspek dan in snippers, om bijvoorbeeld op te bakken voor op een broodje, of door de Chow Min te bereiden met specerijen en groenten.


Probeer het ook eens!


Want… als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit het HEILIGE BBQ-VUUR!



Geen opmerkingen: