Zoeken in deze blog

dinsdag 12 juli 2016

Fa Chong Noodles

Nodig:
4 - 6 nestjes Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand) Koken volgens voorschrift. Afgieten en afspoelen met koud water.
2 el ketjap manis
Olie
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 stukje prei, gewassen en gesnipperd
een handje shitake champignons in stukjes gesneden.
2 Fa Fonch worstjes Varken. (Fa Chong kip kan ook) Snij het worstje in dunne schuine plakjes of kleine stukjes
4 tak selderie klein gehakt

Maak verder een marinade met de volgende bestanddelen:
2 el black soy sauce
1 el vegetarian mushroomsauce
1 el suiker
2 tl zout
2 maggiblokjes verpulverd
1 tl 5-spices powder

Bereiding:
Verhit op zo hoog mogelijk vuur een paar el olie in een ruime wok.
Bak hierin met 15 seconden tussenpozen de ui, knoflook, tomaat prei en shitake.
Voeg de Fa Chong toe en bak deze 1 minuut mee.
Schep alles goed door elkaar en voeg dan de afgekoelde noodles toe.
Schep alles onmiddellijk onder fel roerbakken door elkaar. Voeg dan de marinade toe door deze goed over de noodles te verspreiden. Intussen stevig omscheppen en aanbakken voorkomen.
Strooi de selderie door de noodles, meng nog even door en dien onmiddellijk op.

Men kan hier van alles bij verzinnen zoals, satésticks, gebakken kip, geroosterd varkesvlees of crispy porc belly. Schroom niet om door de noodles chinese wokgroenten zoals Choy Sum te scheppen.

Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand)

Fa Chong Noodles

Nodig:
4 - 6 nestjes Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand) Koken volgens voorschrift. Afgieten en afspoelen met koud water.2 el ketjap manis

Olie
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 stukje prei, gewassen en gesnipperd
een handje shitake champignons in stukjes gesneden.
2 Fa Fonch worstjes Varken. (Fa Chong kip kan ook) Snij het worstje in dunne schuine plakjes of kleine stukjes
4 tak selderie klein gehakt

Maak verder een marinade met de volgende bestanddelen:
2 el black soy sauce
1 el vegetarian mushroomsauce
1 el suiker
2 tl zout
2 maggiblokjes verpulverd
1 tl 5-spices powder

Bereiding:
Verhit op zo hoog mogelijk vuur een paar el olie in een ruime wok.
Bak hierin met 15 seconden tussenpozen de ui, knoflook, tomaat prei en shitake.
Voeg de Fa Chong toe en bak deze 1 minuut mee.
Schep alles goed door elkaar en voeg dan de afgekoelde noodles toe.
Schep alles onmiddellijk onder fel roerbakken door elkaar. Voeg dan de marinade toe door deze goed over de noodles te verspreiden. Intussen stevig omscheppen en aanbakken voorkomen.
Strooi de selderie door de noodles, meng nog even door en dien onmiddellijk op.

Men kan hier van alles bij verzinnen zoals, satésticks, gebakken kip, geroosterd varkesvlees of crispy porc belly. Schroom niet om door de noodles chinese wokgroenten zoals Choy Sum te scheppen.

Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand)

Varkenshaas met gestoofde pompoen

Pompoen en varkenshaas, hier met Turkse rijst geserveerd
Nodig:
1 varkenshaas, gezouten en gepeperd
Een klein uitje gesnipperd

750 gr verse pompoen, in blokken gesneden, zaden verwijderd.
1 ui klein gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
1 tomaat klein gehakt.
roomboter

Bereiding:
Braad de varkenshaas rondom aan tot ie begint te bruinen.
Temper het vuur, plaats een deksel op de pan en laat het vlees in ca. 8 minuten op matig vuur gaarsudderen tot het rosé van binnen is. Als je erop drukt moet aanvoelen alsof je op de muis van je hand drukt. Dan is het gaar.
Leg het vlees omwikkeld met aluminiumfolie een minuut of 5 opzij voordat je het in mooie dikke plakken snijdt.

Verhit wat boter in een stoof pan.
Fruit ui en knoflook.
Voeg de tomaat toe en bak alles een paar minuten op matig vuur.
Voeg de pompoen toe.
Schep alles goed om.
Voeg een klein beetje water toe. Het dient slechts om de pompoen te helpen garen. Maak er dus geen soep of saus van.
Gaar de pompoen met een deksel op de pan. Prik af en toe in de pompoen. Als deze zo zacht als een gekookte wortel is is de groente klaar.

Serveer met de varkenshaas en eventueel witte rijst, aardappel of Turkse rijst.

Gamba's in knoflookolie

Nodig:
500 gr gamba's gepeld en schoongemaakt.
1 rode Spaanse peper in plakken.
1 banaansjalot gesneden
6 tenen knoflook geperst.
1 handje peterselie fijn gehakt.
4 hele gedroogde chilipepertjes
4 tl zeezout
Grof gemalen zwarte peper.
1 dl olijfolie

Bereiding:
Doe de olie in een ovenvaste tapasschaal of verdeel de olie over meerdere schaaltjes.
Verhit de olie voor in de oven op 200 graden.
Voeg de knoflook toe en laat dit een minuut in de oven bakken.
Meng de rest van de ingrediënten en verdeel deze over de schaaltjes.
Onder een keer omscheppen in 15 of 20 minuten garen in de oven.

Serveren met stokbrood of Turks brood.

Goulash Makkelijk Koken

Nodig:
500 gr riblappen in grote dobbelstenen gesneden
2 grote uien, deels gesnipperd en deels grof gesneden.
5 tenen knoflook geperst
1 rode puntpaprika grof gesneden
1 el paprikapuree
1 klein blikje tomatenpuree
2 tomaten grof gesneden
2 tl karwijzaadjes
3 el bloem
0,5 - 0,7 ltr runderbouillon
1 dl rode wijn.
3 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
3 tl uipoeder
3 tl knoflookpoeder
4 takjes selderie grof gesneden
3 blaadjes laurier
2 el azijn
1 el suiker
200 gr krieltjes (in de schil mag)
Olie

Bereiding:
Verhit olie in een braadpan.
Bak het vlees rondom aan.
Schep het er dan met een schuimspaan weer uit.
Fruit uien, knoflook en paprika een paar minuten.
Voeg paprika- en tomatenpuree toe en bak dit een halve minuut mee.
Voeg de gesneden tomaten toe.
Voeg de karwijzaadjes toe.
Voeg de bloem langzaam toe en verwerk ales tot een roux.
Voeg de runderbouillon toe.
Roeren tot een homogene massa.
Voeg de rode wijn toe.
Voeg alle poederkruiden toe. Meng tussendoor alles goed.
Voeg de laurier, de azijn en de suiker toe.
Voeg vervolgens ook het vlees toe.
Als alles aan de kook is, onmiddellijk op een spaarvlammetje in 4 tot 5 uur laten gaarstoven. Vuur zo laag mogelijk houden. Indien de saus te dun is kan deze met wat water en maizena wat aangedikt worden. Is de saus te dik dan brengt wat extra bouillon uitkomst.

Voeg 30 minuten voor het einde de krieltjes toe en laat deze in de stoofpot gaarstoven.

Serveren met witte rijst of stevig brood.

woensdag 6 april 2016

Pompoen met lamsgehaktballetjes

Nodig:
Voor het gehakt:
300 gr. lamsgehakt
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
2 tl paprikapoeder mild
1 el kebabkruiden
2 tl zout
1/2 ui fijngehakt
2 el fijngehakte rode puntpaprika
Meng bovenstaande goed en draai er balletjes van.


Verder nodig:
 1 ui grof gehakt
2 el tomatenpuree
water
Voeg dat aan de balletjes toe als je deze bakt.

Bak de balletjes in 1 el olie en een el roomboter.
Voeg eerder genoemde ui, tomatenpuree en wat water aan toe. Er moet een lekker smeuïge jus ontstaan, genoeg om straks de pompoen ook in te laten gaarstoven.
Laat de balletjes op een laag vuurtje sudderen.

Snij intussen ca 500 gram pompoen in grote blokken.
Voeg ze toe aan de sudderende balletjes.
Deksel op de pan.
Na 10 minuten omscheppen en hoeveelheid stoofvocht controleren
Stoof de pompoen in 20 á 30 minuten zacht.

Strooi nog wat uipoeder en zwarte peper over het gerecht en voeg een verpulverd maggiblokje toe.

Met rijst of aardappelen opdienen.

maandag 28 maart 2016

Sweet Hotlips (zoete vlammetjes)

Nodig:
250 gr. gemengd gehakt of rundergehakt.
250 gr kippedijenfilet, vermalen tot kipgehakt
3 el suiker
4 el sweet chilisauce
1 el uipoeder
4 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
2 tl witte peper
2 tl zwarte peper
1 kleine ui zeer fijn gesneden
2 el maggiaroma
1 tl zout
2 el gezoete blikmaïs
6 takjes selderie klein gehakt
3 grote Madame Jeanette pepers zeer klein gehakt, zaadlijsten verwijderd.

Voor het vouwen van de vlammetjes
1 geklopt ei
ca 65 velletjes filodeeg

Bereiding:
Meng vlees en overige ingrediënten in een kom en kneed het goed door. Pas op! Kom niet met je handen aan je ogen na deze bewerking of tijdens het vouwen!

Leg een beetje vleesmix op het filovelletje. Vouw dit tot een strak pakketje. Meteen in 2 minuten frituren of invriezen en daarna bevroren in 3 a 4 minuten frituren.

Voor het vouwen van de Sweet Hotlips (Vlammetjes) zie de video demonstratie!

De verhouding vlees per velletje deeg = 10 - 14 gram vleesmix per vlammetje.


BBQ-Rub Cajun

50 gr Donkere basterdsuiker
1 el chilipoeder
1/2 el zout
2 el knoflookpoeder
1 el cajunkruiden
1 el zwarte peper grof
1 el uienpoeder
1 el paprikapoeder

Goed mengen

Vlees hiermee inwrijven en minimaal 1 uur laten intrekken.
Op de bbq of onder de grill langzaam garen.

Kalkoenspiesjes Cajun

BBQ rub Paprika

1/2 el zeezout
75 gr donkere basterdsuiker
1 el paprikapoeder mild
2 el zwarte peper grof gemalen
2 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
2 tl cayennepeper
1 tl selderiezaad

Wrijf het vlees hier grondig mee in.
Laat de rub minimaal 2 uur intrekken.
Doe je ding ermee op de bbq of in de grill.

Bijvoorbeeld voor een beenham te gebruiken.

BBQ-saus zoet 2.0

Doe in een sauspannetje:
125 cc tomatenketchup
2 el rijstwijnazijn
4 el water
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 el donkerbruine basterdsuiker
2 el molasses/ melasse
1 el Worcestershiresauce
2 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
4 tenen knoflook geperst
50 gr tomatenpuree
2 tl zout

Meng alles in het sauspannetje tot een gladde massa.
Plaats de pan op het matige vuur.
Breng de saus al roerende tegen de kook aan.
Plaats de saus op een sudderplaatje met een deksel erop.
Roer af en toe.
Na 15 minuten zachtjes doorwarmen even proeven.
Een jampotje schoonwassen en samen met het dekseltje 10 minuten in kokend water desinfecteren.
Hier de saus in overgieten.
Onmiddellijk het deksel op de pot schroeven.
Na enige tijd verraad de duidelijke luide 'klik' dat de pot luchtdicht en voedselveilig is gesloten.
Laat de saus goed afkoelen.

Voor gebruik altijd een schone lepel gebruiken. Dan kun je nog weken plezier hebben van de pot saus.

Tomaten-Uiensaus

Nodig:
1 pak gezeefde tomaten.
1 rode ui
2 tenen knoflook
zwarte peper
4 takjes peterselie
zout
2 el olijfolie
2 el water

Alles bij elkaar in de blender. Goed pureren.

Klaar!



Opdienen bij de barbeque of bij een broodje shoarma. Ook goed te doen op de eigengemaakte pizza.

zaterdag 16 januari 2016

Zoete Mango Chutney

Nodig:
2 tenen knoflook
2 tl knoflookpoeder
1 tomaat grof gesneden
1 kleine ui grof gesneden
1 Adjuma of Madame Jeanette fijn gesneden. (voor een wat mildere chutney verwijder je de zaadlijsten.)
4 tl kerrie madras
1 grote (half)rijpe mango
1 el donkere basterdsuiker
1 el kristalsuiker
2 el honing
Sap van ½ citroen
Olie
Zout
Zwarte peper
1 maggiblokje

Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit de knoflook, ui en tomaat.
Bak vervolgens de peper mee.
Voeg de knoflookpoeder toe.
Voeg de Kerrie toe.
Voeg de Mango toe.
Voeg de suikers en de honing toe. Laat dit goed oplossen.
Voeg het citroensap toe. Goed mengen.
Maak af met zout peper en het maggiblokje.

Op een sudderplaatje sudderen tot de mango naar eigen smaak zacht genoeg is. Laat eventueel teveel vocht langzaam een beetje inkoken met het deksel op een kiertje.

woensdag 13 januari 2016

Kip hoisin roerbakschotel

Nodig:
2 kipfilets
Zout
azijn
Zw Peper
Zout
1 el hoisinsaus
2 el mushroom vegetarian sauce
1 teen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
Stukje rode/groen paprika
1 lenteuitjes in 2 cm lengtes gesneden
Shitake champignons
Evt andere roerbakgroenten
1 el sojasaus
1 el suiker
4 el sap van mixed pickles (Mee Chun)
1 el maizena met water vermengd
Olie

Kip Hoisin met mie en gebakken spitskool
Bereiding:
Was de kipfilet met zout en azijn. Laat de kipfilet een kwartier in dit mengsel staan en spoel dan de kip af.
Dep de kip droog
Wrijf de kip in met zout en zwarte peper.
Snij de kip in hapklare brokjes of plakjes.

Verhit de olie goed heet.
Voeg ui en knoflook toe.
Roerbak nu de kip hierin in enkele minuten.
Goed blijven roerbakken.
Voeg de overige groenten toe en roerbak deze een minuut mee.
Voeg de mushroom- en hoisinsauce toe.
Voeg na weer een minuut de sojasauce en pickle sap toe.
De suiker erbij doen.
Een beetje van het water met maizena toevoegen om wat saus te verkrijgen. Zet de vlam hierbij wat lager om te snel indikken van de saus te voorkomen.


Opdienen met Mie, noodles of witte rijst. En met een flinke soeplepel krachtige kippenbouillon heb je er een lekkere bamisoep aan als je er bami of noodles bij gebruikt.

Kapucijners met Turkse knoflookworst

Nodig:
2 grote uien grof en in ringen gesneden
2 tenen knoflook
½ el komijnzaad geroosterd
1 rode paprika
1 el paprikapuree
1 el tomatenpuree
1 grote tomaat in groffe stukken gesneden.
2 Turkse knoflookworstjes in blokjes gesneden (Parmak Sucuk)
1 blik kapucijners Uitgelekt. Bewaar het uitlekvocht.
Selderie
1 el uipoeder
2 tl knoflookpoeder
4 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
2 tl zwarte peper
1 rundvleesbouillonblokje verpulverd
1 tl zout
1 el suiker
olie

Bereiding:
Rooster wat komijnzaad in een droge pan.
Verhit wat olie.
Bak hierin de uien, knoflook, paprikapuree, tomatenpuree en tomaat.
Voeg de paprika toe.
Voeg de Knoflookworst toe.
Bak deze een minuut of 3 mee.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten waaronder ook het komijnzaad toe en schep alles onderwijl regelmatig om.
Voeg dan de kapucijners toe.
Het kan nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen om aanbakken te voorkomen en een smeuïge jus te maken. Er is niets op tegen om ipv water wat van het uitlekvocht van de kapucijners te gebruiken.

Laat de kapucijners nu een klein half uur op een sudderplaatje zachtjes garen. 


Opdienen met witte rijst of in een opebgesneden gepofte aardappel. Ook goed in een buritto, wrap of Turks Flatbread, met wat van de bijbehorende jus.

Aardappeltortilla

Nodig:
500 gr aardappelen gekookt
1 grote ui in ringen gesneden
1 teen knoflook fijngewreven
1 ei geklutst
1 stukje rode paprika kleingesneden
250 gr handen geraspte kaas jong belegen
Oregano
Basilicum
Majoraan
Zout
Zwarte peper
Peterselie

Bereiding:
Prak de gekookte aardappelen grof.
Haal de uiringen los,
Meng dit allemaal met de helft van de kaas, knoflook, ei, paprika, oregano, zout, peper, basilicum en majoraan.

Doe het mengsel in een schaal, druk het enigszins aan en verdeel dan de rest van de geraspte kaas er overheen.

Plaats de schaal in de oven en laat de tortilla bij 200 graden gaar worden in ongeveer 30 minuten.
Strooi er gehakt peterselie overheen te decoratie.


Opdienen als bijgerecht.

Zuurkool Tropical (4-5 personen)



3 of 4 aardappelen per persoon: Gekookt, gekoeld
500-700 gr zuurkool 10 min. Gekookt en uitgelekt.
250 gr lamsgehakt (gewoon gehakt kan ook)
3 uien gesnipperd
2 tomaten gesneden
evt een paar stukjes rode paprika
3 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
½ el uipoeder
½ el knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
Selderie gesneden
Peterselie gesneden
2 maggiblokjes verpulveren
1 Madame Jeanette of adjumapeper

Bereiding:
Snij of breek de aardappelen in grote stukken en bak deze in hete boter goudgeel.

Bak het gehakt met de gesneden ui, knoflook en tomatenpuree.
Voeg dan de uitgelekte en afgekoelde zuurkool erbij en roerbak alles goed.
Voeg de maggiblokjes toe.
Meng de uipoeder en de knoflookpoeder erbij
Proef of het gerecht genoeg smaak heeft en voeg desnoods wat zout of nog een maggiblokje toe.
Leg de peper ingebed in de zuurkool, plaats een deksel op de pan en laat de zuurkool op een sudderplaatje nog 15 tot 20 minuten garen en warmen.

Je kunt ervoor kiezen om (een deel) van de gebakken aardappelen bij de zuurkool te mengen of aardappelen en zuurkool apart op te dienen. Zuurkool Tropical eet men echter ook met witte rijst. En tenslotte is Zuurkool Tropical ook met aardappelpuree lekker te eten.

Serveer er braadworst, gehaktballen of schouderkarbonade bij.

Kijk voor een variatie op dit recept naar het Youtube Kanaal van Makkelijk Koken. Klik hier

Kipballetjes Bangkok

Nodig:
400 gr kippendijenfilet vermalen tot gehakt
200 gr gemengd gehakt
2 tl sambal oelek
2 tl knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
2 tl uipoeder
2 tl laospoeder
2 tl serehpoeder
2 tl zout
1 el mushroom vegetarian sauce (Yan Wak Yung, Healthy boy brand)
1 el ketjap manis
1 sjalotje gesnipperd
1 teen knoflook geperst
3 takjes selderie klein gehakt
2 el paneermeel
1 ei geklutst

Zuurkool Madras met Kipballetjes Bangkok
Bereiding:
Bovenstaande goed met elkaar mengen.
Handen bevochtigen en vervolgens balletjes draaien.
2 minuten in magnetron bij 700 watt opstijven.
Daarna in plantaardige olie rondom bakken.

Opdienen als partysnack met bijvoorbeeld pruimensaus, sweet chilisauce of knoflooksaus.

Maar ook prima bij een exotisch gerecht zoals witte rijst met gebakken paksoy of Zuurkool Madras.

Rivierkreeftjes met Chilidressing

Bij dit recept geen voorgeschreven hoeveelheden voor de salade. De kok kan zelf bepalen in welke verhoudingen de ingrediënten voor de salade worden toegevoegd.

IJsbergsla
Tomatenpartjes of cherrytomaatjes
Komkommerreepjes
Rode puntpaprika in ringen
Geroosterde amandelsnippers
Rivierkreeftjes
Zw peper grof gemalen
Zout

Schik de groenten en de kreeftjes netjes en smaakvol in een schaal of een saladebordje.
voeg er de geroosterde amandelen aan toe.
strooi er peper en zout overheen.


Voor de dressing:
4 el mayonaise
1 el sweet chilisauce
1 el tomatenketchup
1 teentje knoflook geperst
1 el honing
Zout
Zwarte peper grof gemalen

Goed mengen en over de opgemaakte salade toevoegen.

zondag 29 november 2015

Zuurkool Madras

Zie ook het videorecept op youtubekanaal Makkelijk Koken!!

Nodig:
500 gr Zuurkool
4 takken Selderie
1 grote ui
1 of 2 tenen knoflook
1 tomaat
Klontje boter
4 el olie
150 gr gemengd gehakt
100 gr Zuurkoolspek (evt voorgebakken)
4 tot 6 el Kerrie madras
Kippenbouillonblokje verpulverd
2 tl sambal oelek
Om mee op te dienen naar behoefte: braadworst, gehaktballen, spekkies, (gebakken of gepureerde) aardappelen of rijst.

Bereiding:
500 gr Zuurkool 10 minuten in water koken. Afgieten en koud spoelen.
De zuurkool met twee vorken goed uiteen trekken.
Selderie klein hakken.
1 grote ui zeer grof snijden.
2 tenen knoflook fijn hakken.
1 tomaat klein snijden.
Klontje boter smelten en aanvullen met
4 el olie.
De Ui bakken.
De Knoflook meebakken
Goed roerbakken
150 gr gehakt toevoegen en meebakken onder goed omscheppen.
Het Zuurkoolspek meebakken.
Kerrie madras erbij. Hoeveelheden kunnen naar eigen behoefte aangepast worden.
Gesneden Tomaat erbij.
Uitgelekte Zuurkool erbij.
Kippenbouillonblokje verpulveren.
Gehakte Selderie erbij.
Alles goed roerbakken.
2 tl sambal oelek erbij en er goed doorheen mengen.
Deksel op de pan en 15 minuten op een sudderplaatje doorwarmen.


Serveren met braadworst of gehaktballen, spekkies, (gebakken of gepureerde) aardappelen of rijst.

Bekijk ook het videorecept op het youtube kanaal van Makkelijk Koken.

dinsdag 6 oktober 2015

Antrua met spekreepjes

Nodig:
4 antrua's in partjes gesneden
1 grote ui gesnipperd
1 teen knoflook fijn gehakt
1 halve tomaat in kleine blokjes gesneden
200 gr spekreepjes
1 maggiblokje
1 half glas water
Olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de spekreepjes 3 minuten.
Fruit ui, knoflook en tomaat mee met het spek.
Voeg de antruapartjes toe.
Goed omscheppen.
Maggiblokje verpulveren.
Half glas water erbij.
Deksel op de pan en op een plaatje zachtjes gaarstoven.

Mushroom Chicken

Nodig:
500 gr kippendijen filet gewassen, drooggedept.
1 blikje Po-Ku Mushrooms gehalveerd.
4 ruime eetlepels mixed Pickles (Mee Chun)
1 ui grof gesneden
3 tenen knoflook fijn gehakt.
1 tak sereh gekneusd
1 teen gember gekneusd
1 teen laos gekneusd
1 teen kunir gekneusd
3 el Mushroom vegetarian sauce
1 el soy sauce
1 Madame Jeanette
Zout
Zwarte peper
olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de kip snel rondom dicht.
Verwijder de kip.
Bak de ui en knoflook.
Voeg de sereh, gember, laos en kunir toe.
Voeg de Mushrooms toe.
Voeg de kip weer toe in de pan.
Schep alles een paar keer goed om.
Voeg de Mushroom sauce toe.
Voeg de soy sauce toe.
Voeg de Mixed Pickles toe.
Voeg een half glas water toe. Zorg dat de jus voldoende is.
Leg de madame jeanette bovenop het gerecht.
Laat de kip ca 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Maak af in dien nodig met zout en peper.

Pompoen met spekreepjes

Nodig:
500 gr pompoen. Geschild en in blokken gesneden.
200 gram spekreepjes
1 grote ui gesnipperd
1 teen knoflook fijn gehakt
1 tomaat in kleine blokjes gesneden
1 maggiblokje.
2 el suiker
3 el olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de spekreepjes 3 minuten.
Fruit de ui en de knoflook erbij mee.
Voeg de tomaat toe.
Voeg de gesneden pompoen toe. Schep alles goed om.
Verpulver het maggiblokje in de pompoen.
Voeg de suiker toe.

Plaats een deksel op de pan en zet deze op een sudderplaatje. Als de pompoen zacht genoeg naar je zin is kun je aan tafel!
Opdienen met witte rijst of aardappelen.

Eet smakelijk!

maandag 5 oktober 2015

Vissoep Suzuka

Benodigdheden en voorbewerking:
3 liter water
2 of 3 kg kop en graat visafval
1 grote teen laos kneuzen
1 grote teen gember kneuzen
1 grote teen kunir kneuzen
1 tak sereh kneuzen
1 grote ui grof gesneden
3 grote tenen knoflook kneuzen
3 maggi blokjes
1 el zeezout
3 el vissauce
6 takken selderie


Bovenstaande in een pan tegen de kook aan brengen en dan zachtjes 45 minuten laten trekken.
Je kunt ervoor kiezen om de hete bouillon later via een zeef in de soepkom over de ingrediënten te lepelen of eerst de bouillon te zeven door een schone doek of fijne zeef en dan pas op te dienen. De bouillon die je overhoudt kun je invriezen voor een volgende keer.

Gebakken prei, wortel en paprika
Verder nodig:
100 gr prei gesneden
50 gram winterpeen geschrapt en gesneden
1 rode puntpaprika gesneden
1 rode ui klein gesnipperd

Bovenstaande groenten 2 minuten op hoog vuur roerbakken en apart warm houden.

Onderstaande groenten snijden en ook apart houden.

(Baby)Paksoy
100 gr Paksoy gesneden
4 lenteuitjes gesneden
Je kunt hier ook doperwten en taogé bij doen.
Apart gereed zetten.

Verder nodig:
100 gr Victoriabaarsfilet
100 gr zalmfilet
100 gr Pangafilet
Overigens voldoet elke andere stevige vis.
12 gamba's size 13/15 De rug opengesneden en de darm verwijderd
4 el bloem
4 el olie
4 el oestersaus
1 tl zwarte peper
1 el vegetarian mushroomsauce
1 blikje Po-Ku Mushroom uitgelekt en gesneden
1 rood pepertje klein gehakt
4 nesten gekookte noodles

Gebakken vis
De vis in grote hapklare blokken snijden.
Vis wentelen in de bloem met wat zwarte peper.
Een beetje olie verhitten in een koekepan.
De vis hierin snel op hoog vuur bakken.
De Po-Ku mushrooms toevoegen en een minuut meebakken.
Na 1 minuut de oestersaus, mushroomsauce en het pepertje toevoegen.
1 el water of iets meer toevoegen om de jus te maken en aanzetsels los te weken.
De vis met bijbehorende jus apart in een schaal warm houden.

Bak de gamba's in de nog hete pan in wat extra toegevoegde olie een paar minuten gaar. Maak ook nu met een paar el water wat bijbehorende jus, zet ze apart gereed en hou ze warm.

Plaats het benodigd aantal soepkommen op je aanrecht of op tafel.
Doe van de gebakken groenten, gekookte noodles, rauwe groenten, gamba's en de vis de gewenste hoeveelheid in een soepkom. Giet hier de hete bouillon overheen. Garneer met gehakte peterselie, bieslook of lenteui.

Proef hoe de verschillende smaken van noodles, groenten, vis, gamba's en champignons een heerlijke combinatie vormen.

Eet smakelijk!

maandag 21 september 2015

Pittige Linzenrijst met spekreepjes

Nodig:
1 kop droge rijst. Koken, afgieten en na het stomen op een groot bord laten afkoelen.
250 gr linzen (blikje) uitgelekt
200 gr spekreepjes
3 eieren geklutst
1 rode peper in ringetjes gesneden. (weglaten als je niet van pittig houdt.)
1 grote ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst/fijngehakt
2 takken selderie klein gehakt.
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder mild
1 kippenbouillonblokje
zout
Zwarte peper
4 el olie
40 gr roomboter

Linzenrijst met een sudderlapje en bloemkool
Bereiding:
Verhit wat olie in een wok of diepe pan.
Bak de spekreepjes 4 of 5 minuten op matig vuur.
Haal de spekreepjes uit de pan en zet ze apart.
Bak de eieren en verdeel ze in brokjes.
Zet ze apart.
Fruit ui en knoflook op matig vuur.
Voeg de uitgelekte linzen toe.
Goed roerbakken.
Voeg de gekoelde rijst toe.
Verhoog het vuur en roerbak de rijst.
Voeg de spekreepjes, ei, selderie en rode peper toe.
Goed roerbakken.
Strooi de specerijenpoeders ui, knoflook en paprika door het gerecht.
Verpulver het bouillonblokje over de rijst.
Proef en maak eventueel af met zout en zwarte peper.

dinsdag 15 september 2015

Carribean Noodles

Nodig:
5 kippendijen filets
Bakken in:
2 el olie
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl tomatenpuree
1 el ketjep asin
1 el soja sauce
Afblussen met 2 el water
bouillonblokje
5 pimentkorrels
5 kruidnagels
1 Mme Jeanette
Gaarstoven, afkoelen en klein snijden.

Voor de Noodles nodig:
1 pak importmie (koken, afgieten, afspoelen en uitlekken)
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1/2 rode puntpaprika gesneden
3 takjes selderie
een hand taogé
1 el mushroomsauce
1 el soja saus

Verhit de olie.
Bak hierin de ui, knoflook, paprika en tenslotte het gesneden kippenvlees.
voeg hier aan toe 4 el jus van de kippendijen.
Voeg toe 1 el mushroom sauce en 1 el sojasaus
Voeg de mie toe en roerbak alles op hoog vuur.
Voeg selderie en taogé toe.
Goed roerbakken en in een schaal scheppen.

Opdienen met kip, Gamba's, geroosterd varkensvlees of Hongkong Drummies.

Hongkong drummies

Nodig:
8 drumsticks
Een bakblik waar ze precies in passen

Mengseltje van:
5 el Mushroom sauce
3 el sojasauce
4 tl knoflookpoeder
4 tl uipoeder
2 tl 5-spicespowder
2 el suiker
1 tl ve-tsin
2 el Shaoxin rijstwijn


Bereiding:
Meng de specerijen, rijstwijn en sauzen goed.
Wentel de drumsticks er doorheen. Laat ze minimaal een uur in de marinade liggen. Wentel ze af en toe in de marinade.

Verhit een oven op 200 graden. Braad de drumsticks hierin gedurende een half uur.
Temper de hitte tot 180 graden, braad de drumsticks hierin verder gedurende een half uur.

Hartige ansjovis garnalen taart

Nodig:
1 blikje ansjovis250 g ròze garnalen
300 g kaas jong belegen geraspt
400 g kruimige aardappelen gekookt
3 XL eieren geklutst
200 g room
4 el paneermeel
Provençaalse kruiden
1 tl zout
zwarte peper
1 tl paprika poeder mild
1 ui klein gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
Bladerdeeg (10 velletjes Koopman's of een andere merk)


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak een mengsel van alle ingrediënten.
Beboter een 26 cm bakvorm licht.
Bekleed de binnenkant van de bakvorm met het bladerdeeg. Zorg dat er een 2 cm brede rand boven de vulling overblijft.
Verdeel de vulling van de taart in de bakvorm.
Vouw de overgebleven rand deeg over de vulling heen.
Verdeel de ansjovis over de bovenkant van de taart.

Plaats de taart in de oven. Gereed in 45 minuten maar dat kan verschillen.

Hartige garnalen taart

Nodig:
250 g ròze garnalen
300 g kaas jong belegen geraspt
400 g kruimige aardappelen gekookt
3 XL eieren geklutst
200 g room
4 el paneermeel
Provençaalse kruiden
1 tl zout
zwarte peper
1 tl paprika poeder mild
1 ui klein gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
Bladerdeeg (10 velletjes Koopman's of een andere merk)


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak een mengsel van alle ingrediënten.
Beboter een 26 cm bakvorm licht.
Bekleed de binnenkant van de bakvorm met het bladerdeeg. Zorg dat er een 2 cm brede rand boven de vulling overblijft.
Verdeel de vulling van de taart in de bakvorm.
Vouw de overgebleven rand deeg over de vulling heen.

Plaats de taart in de oven. Gereed in 45 minuten maar dat kan verschillen.

Witte noodles

Nodig:
4 nestjes noodles
een handje waterkastanjes in plakjes gesneden
1 rode puntpaprika grof gesneden
1 grote ui gesneden
2 teen knoflook geperst
3 takjes selderie klein gehakt
3 el Lichte mushroom soja sauce
2 geklutste eieren
zout
zwarte peper
1 kippenbouillonblokje
Olie


Bereiding:
Klop de eieren en bak hier een omeletje van. Snij dit in reepjes of stukjes.

Kook de noodles en giet ze af. Koel ze een minuut met koud water. Laat ze dan uitlekken.

Verhit de olie.
Bak de ui en de knoflook een minuut.
Voeg de paprika toe.
Voeg de waterkastanjes toe.
Voeg de noodles toe en roerbak dit goed met de overige ingrediënten.
Voeg de mushroomsauce toe.
Roer dit goed door de noodles heen.
Schep de gesneden omelet en selderie door de noodles en maak af met een bouillonblokje.
Gebruik zout en peper indien nodig.

Als snelle vega snack of met kip, gebakken rosbiefreepjes of een van de gekruide gehaktballetjes elders in deze kookblog.