Zoeken in deze blog

dinsdag 2 juni 2015

Buffalo Rijst

Nodig:
1 kopje droge Basmati rijst. Koken volgens voorschrift, afkoelen en losroeren.
100 gram ontbijtspek in reepjes.
½ ui gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 geklutste eieren
3 tot 4 el buffalo wurms/meelwormen
1 el bieslook gehakt
1 maggiblokje
Zout
peper
Slaolie

Bereiding:
Verhit de olie op hoog vuur in een wok.
Bak het ontbijtspek licht aan.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze kort mee.
Schuif dit allemaal naar een zijde van de wok en bak in het midden de eieren geroerd.
Voeg de buffalo wurms toe en roer alles door elkaar.
Voeg de losgeroerde rijst toe.
Bak op hoog vuur de rijst tot een homogene dampende pan gemengde rijst.
Verpulver het maggiblokje.
Naar smaak zout en peper toevoegen.
Vlak vóór het opdienen bieslook er overheen strooien.

Buffalo rijst in combinatie met kikkererwten en kalkoenbiefstuk.
Veelzijdig op te dienen met vlees, vis of als een hapje gebakken rijst.

Saus suggesties: 
Satésaus, Chilisaus, Japanse Soyasaus, tomatenketchup…


Een goed verstaander zal begrijpen dat er vele varianten voor de mee te bakken ingrediënten te bedenken zijn.

Kalkoenbiefstuk van de bakplaat

Nodig:
250 gr Kalkoenbiefstuk in grote dobbelstenen gesneden.
Het vlees insmeren met het volgende:
Zwarte peper.
Zout.
1 teen knoflook.
1 tl Korianderpoeder.
1 tl Kardamom.
2 tl paprikapoeder.
Laat dit een uurtje intrekken.

Bereiding: 
Rijg de blokjes vlees aan satéstokjes
Smeer de spiesjes in met 1 el slaolie

Verhit een bakplaat op een gasbrander, een houtskoolvuurtje of elektrisch.

Bak de spiesjes onder regelmatig keren op de bakplaat.


Dien ze op met Black Jack smokey bbq saus van Remia.



Fusilli salade


Nodig voor de salade:
4 ruime koppen fusilli, al dente koken, afgieten, koud afspoelen en uitlekken.
75 gr Dikke plak ham in kleine dobbelsteentjes of plakjes gesneden.
Rode en groene paprika grof gesneden
Winterpeen klein gesneden
Bosui gesneden
Sla Romaine grof gesneden
Tomaat Zaadlijsten verwijderd
1 Ui klein gehakt
4 el 40+ Geraspte kaas
Doperwten
Courgette klein gesneden
2 eieren hardgekookt klein gesneden
Peterselie fijn gehakt

Het staat je vrij om de hoeveelheden naar eigen smaak te bepalen.

Meng al deze voorbewerkte ingrediënten gelijkmatig


Voor de saus:
Meng:
1 deel Franse mosterd
3 delen mayonaise
1 deel maple siroop (ahorn) of honing
1 teen knoflook
Zout
Zwarte peper
Paprikapoeder
Chilipoeder

Meng de saus door de salade.


Gekoeld bewaren en opdienen.


donderdag 16 april 2015

Miso gehaktballen

Nodig:
500 gr lamsgehakt.
1 tl uipoeder.
1 tl knoflookpoeder.
1 uitje fijn gesnipperd.
1 teen knoflook fijngewreven.
Selderie kleingehakt
Grof gemalen zwarte peper.
Zout.
1 el oestersaus.
1 tl rode misopasta oplossen in
2 el soja saus.
2 el paneermeel.

Bereiding:
Meng bovengenoemde ingrediënten goed door elkaar.
Draai er ballen van.
Braad deze langzaam rondom gaar in een braadpan.

Voor de saus:
½ uitje snipperen.
1 teen knoflook persen.
1 el tomatenpuree.
½ el pickled ginger fijngehakt.
100 cc water
1 el maizena
1 maggiblokje

Bak deze ingrediënten mee met de ballen in de braadpan zodra deze rondom geschroeid zijn.
Meng water en maizena en blus af met dit mengsel.
Laat de misoballen in de jus 10 tot 20 minuten sudderen onder af en toe keren.

Voeg een maggiblokje toe aan de jus.

Biefstukreepjes in Sesam-Oestersaus

Nodig:
200 gr kogelbiefstuk in reepjes gesneden.
Snufje Zout
Snufje Zwarte peper
1 ui grof gesneden
1 teen knoflook geperst
1 plakje pickled ginger fijngehakt
10 kastanje champignons gesneden
(Niet op de foto te zien maar je kunt er voor de variatie en decoratie ook gesneden paprika, winterpeen, lenteuitjes en choy sum bij bakken.)
1 el suiker
2 el oestersaus
1 el mushroom dark soy sauce
2 el sesamzaadjes geroosterd
2 el Shaosing rijstwijn
100 cc water waarin opgelost 1 el allesbinder of maizena
2-4 el olie
  
Bereiding:
Dit gerecht vereist voortdurend omscheppen.
Meng de zwarte peper door de biefstuk.
Verhit de wok op zeer hoog vuur. De wok moet gloeiend heet zijn.
Verhit de olie in de wok.
Voeg het zout toe.
Voeg de ui, ginger en knoflook toe.
Bak alles hooguit 30 seconden onder goed omscheppen.
Voeg de gesneden biefstuk toe.
Als de biefstuk bijna helemaal geschroeid is, de champignons toevoegen.
Voeg de suiker toe.
Schep dit er snel doorheen.
Voeg direct de oestersaus toe.
Omscheppen en tegelijkertijd de mushroomsauce toevoegen.
Voeg meteen ook de sesamzaadjes toe.
Voeg de rijstwijn toe. Het is even een kunstje maar hierbij laat ik bewust de vlam in de pan slaan door de rand van de wok naar de vlam toe te bewegen. Het aroma dat daarbij aan het gerecht wordt toegediend is heerlijk. Maar pas op voor vuur!
Blus af met water waarin bindmiddel zoals allesbinder of maizena is gemengd.
Proef en maak af met zout. Meestal is dit niet nodig.

Opdienen met mie of witte rijst.


woensdag 1 april 2015

Bruschetta’s gerookte forel

Nodig:
Een chiabatta in plakjes gesneden. (stokbrood of ander verwenbrood mag ook.)
Gerookte forel (ik haal de mijne gewoon bij de supermarkt)
Rode of gewone uiringen
Geklopt eitje
Parmezaanse kaas
Alfalfa

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de sneetjes brood naast elkaar op een bakplaat.
Prak wat gerookte forel en beleg het sneetje hiermee.
Bestrijk dit met wat geklutst ei.
Leg er dan wat stukjes uien of uiringen overheen.
Leg hier dan plakjes of verkruimde Parmezaanse kaas overheen.

Met gewone uiringen
Plaats de bakplaat in de oven gedurende 10 minuten of totdat de kaas gesmolten is.
Verwijder de plaat uit de oven.
Verdeel plukjes alfalfa over de bruschetta’s.


Opdienen als snack, bij de soep of als amusehapje bij het diner.

Macaroni cajun style

Nodig:
Snelkookmacaroni voor 4 personen
Een rode  puntpaprika klein gehakt
1 grote ui gesnipperd
3 grote tenen knoflook geperst
2 tomaten klein gehakt
500 gram gemengd lamsgehakt/gemengd gehakt.
1 klein blikje tomatenpuree
4 el Cajun kruiden.
½ el sambal oelek
1 el uipoeder
1 groot kippenbouillonblokje
Zout indien gewenst

Bereiding:
Kook de macaroni, giet deze af, koel het met koud water en laat het goed uitlekken. Af en toe omscheppen tijdens het uitlekken.

Gebruik bij voorkeur een pan met anti-aanbaklaag.
Fruit knoflook en uien
Bak de tomaat goed mee. Het vocht mag er best even uit gebakken worden.
Roer hier de tomatenpuree doorheen en bak deze 1 minuut mee.
Voeg de paprika toe.
Voeg de sambal oelek toe.
Voeg het gehakt toe.
Roerbak het geheel tot het gehakt niet rauw meer is.
Voeg de cajunkruiden, uipoeder en het bouillonblokje toe.
Even lekker knetterend laten bakken op hoog vuur!
Voeg de macaroni toe.
Bak dit op hoog vuur door elkaar onder goed omscheppen!

En nu komt het persoonlijke tintje om de hoek kijken:

Ik hou van macaroni als het opgebakken is. Dus eigenlijk de kliekjes van gisteren die ik dan nog een keer warm bak in een ruime koekenpan met anti-aanbakbodem. Daarvoor moet je dus de macaroni het liefst een dag van te voren maken, laten afkoelen, in de koelkast bewaren en dan de volgende dag in een pan, het liefst zonder toegevoegd vet, opbakken tot de damp er goed vanaf komt, en dan opscheppen. Eenmaal aan tafel sprenkel ik er dan nog een beetje Maggi aroma overheen. Deze manier van Macaroni eten is een eigenaardigheid die ik ook wel van andere mensen ken en heb geleerd. Maar ieder voor zich!

Kalkoenspiesjes cajun

Nodig:
500 gr kalkoenfilet in dobbelstenen gesneden

Meng het volgende tot een marinade:
50 cc bacardirum
50 cc slaolie
½ el cajunkruiden
½ el zoete paprikapoeder
2 tenen knoflook
½ el uipoeder
1 tl zout
Grof gemalen zwarte peper

Snij het volgende om aan stokjes mee te rijgen:
Groffe stukken rode paprika
Groffe stukken ui

Bereiding:
Vlees, ui en paprika om en om aan satéstokjes rijgen.
Garen kan naar keuze onder de grill, op de bbq of in een grillpan.

Na het grillen opdienen met gehakte koriander erover en eventueel groffe stukken lenteui.


Opdienen met knoflooksaus.

Gehaktbrood oosterse stijl

Nodig:
500 gr gemengd gehakt
2 tl zout
Zwarte peper
1 el sambal oelek
2 el tomatenpuree
2 tl knoflookpoeder
2 tl uipoeder
Handje gesneden rode puntpaprika
1 kleine ui gesnipperd
1 kleine rode peper zonder zaden klein gehakt
10 takjes verse koriander grof gehakt
5 takjes selderie klein gehakt
4 el paneermeel
2 el doperwten
4 el oestersaus
2 el ketjap asin
1 hard gekookt ei grof gesneden

Bereiding:
Meng alles goed door elkaar.
Kneed er een broodvorm van.
Leg het op een platte schaal of bakplaat

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Braad het gehakt in ca. 45 minuten gaar.
Bedruip het gehaktbrood regelmatig met het eigen vet.
Stel de oven de laatste 10 minuten in op grillstand.
 Opmerking: Prik niet in het gehaktbrood want dan lopen de sappen er helemaal uit. Dus ook geen thermometer erin steken!

Leg het gehaktbrood even neer en laat het 20 minuten rusten.

Het kan warm opgediend worden, maar ook na een nacht in de koelkast koud gegeten worden. Op brood, bij de warme maaltijd, als fingerfood bij de lunch, brunch of als snack op je feestje.

Als sausje erbij heb ik chilisaus, mayonaise, satésaus, Remia bbqsaus en tomatenketchup gebruikt. Nee, niet allemaal tegelijk!

maandag 23 maart 2015

Mini gehaktbroodjes, gegarneerd met meelwormen



Mini gehaktbroodjes, gegarneerd met meelwormen. Gruwelijk lekker! Zonder gekheid! Het is echt lekker!








Nodig:
150 of 200 gr gehakt
knoflookpoeder
Uipoeder
Nootmuskaat
Oestersaus
meelwormen
Bladerdeeg
ei


Bereiding:
150 of 200 gr gehakt mengen met knoflookpoeder, uipoeder, nootmuskaat en oestersaus. Oprollen in een velletje bladerdeeg. In hapklare stukken snijden. Bestrijken met geklopt ei. Terwijl ze nog vochtig zijn de meelwormen erop strooien. Ietsje aandrukken. Op 200 graden in de oven gedurende ca 15 minuten.

zaterdag 14 maart 2015

Meelwormen op Kaasstengels

Nodig:
Velletjes bladerdeeg
Rode ui in dunne reepjes gesneden
Knoflook geperst
fijn zeezout
Meelwormen
Geraspte kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Leg het deegvelletje vlak op het aanrecht.
Smeer het velletje in met wat geperste knoflook.
Strooi en verdeel een theelepel zeezout over het hele velletje.
Verdeel reepjes rode ui over het velletje deeg.
Strooi en verdeel een eetlepel meelwormen over het velletje bladerdeeg.
Strooi en verdeel een of twee eetlepels geraspte kaas over het deegvelletje.
Druk zachtjes de topping vast op het deegvelletje.

Snij met een pizzasnijder het deegvelletje met de topping in reepjes van een centimeter breed.
Leg de reepjes op een bakplaat waarin een vel bakpapier is gelegd.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.
Laat de stengels gedurende 15 minuten gaar bakken.

zaterdag 7 maart 2015

Knakbroodje kip

Nodig:
5 kippenknakworstjes
10 velletjes bladerdeeg
1 klein gehakte ui
3 tenen geperste knoflook
gehakte koriander
1 lepel olie







Bereiding:
Een deegvelletje met een hoek naar je toe leggen.
Ui, koriander, knoflook en olie tot een papje mengen.
Een theelepel van het kruidenmengsel op een velletje deeg smeren.

Elk worstje halveren.
Een helft van een worstje op het deegvelletje leggen.
Worstje in het deeg rollen tot halverwege.
De rechter en linkerhoek van het deegvelletje naar binnen vouwen over het ingerolde worstje heen.
Het rolletje verder dichtrollen.

Eventueel besmeren met geklutst ei.

In de oven bij 200 graden in ca 25 minuten bakken.
Opdienen met een lekker sausje naar eigen keuze.

De kippenknakworstjes zijn bij de Turkse winkels te koop.

zaterdag 24 januari 2015

Antroea met lamsgehakt

Voor jouw gemak is er ook een videodemonstratie van dit recept. Klik hier.

Antroea is een bittere vruchtgroente. Een delicatesse voor de liefhebber. Om de bitterheid wat te verzachten kan wat zout toegevoegd worden aan water, waarin de antroea vóór de bereiding even ingelegd wordt. Het is me opgevallen dat antroea die een beetje bruin is geworden ook vanzelf al wat minder bitter smaakt.

Nodig:
4 grote antroea’s in partjes gesneden.
250 gr lamsgehakt los geroerd.
1 ui gesnipperd.
1 teen knoflook geperst.
1 tomaat klein gehakt
2 flinke tl tomatenpuree.
1 maggiblokje.
Olie.
Zout.
Zwarte peper.
Water.

Verhit de olie.
Fruit de ui en de knoflook.
Bak de tomaat mee.
Voeg tomatenpuree toe.

Bak vervolgens het rul geroerde gehakt in de massa.
Voeg de antroea toe.
Voeg de maggiblokjes toe
Verder zout naar smaak toevoegen uitsluitend als dat nodig is.
Zwarte peper naar smaak toevoegen
Goed omscheppen.
Voeg enkele eetlepels water toe

Laat de antroea in deze jus gaarstoven.
Ca. 25 minuten stoven.

Als je door de schil heen kunt prikken en het vruchtvlees is zacht, is de groente klaar.

Opdienen met witte rijst of aardappelen.

Zie ook de videodemonstratie!

Lamscurry Madras

Nodig:
1 kg lamsbout zonder been. In blokken gesneden.
Zout
Zwarte peper
1 ui gesnipperd.
6 tenen knoflook geperst.
2 tomaten kleingesneden.
½ Madame Jeanette kleingesneden en zaden verwijderd.
1 hele Madame Jeanette
2 el Curry Madras
2 tl Kardamom.
2 tl Garam Massala.
1 el Hindoestaanse Massala.
70 gram tomatenpuree.
2 el bloem
300 cc Runderbouillon van een bouillonblokje.
4 laurierblaadjes.
Olie
1 kilo aardappelen

maandag 19 januari 2015

Massalagamba's met aubergine

Nodig:
600 gr Gamba’s count 8/12
4 grote sjalotten Kleingesneden
4 tenen knoflook geperst
Peterselie gehakt
1 tomaat klein gehakt
2 tl tomatenpuree
2 tl Garam Massala
1 el Engelse Kerrie
3 el Chan’s Massala
4 tl paprika mild
½ Madame Jeanette klein gehakt
1 aubergine in stukken gesneden
6 aardappelen vastkokend
2 bouillonblokjes
200 ml slagroom
2 el allesbinder
Zout
Zwarte peper
1 dl olie
50 gr roomboter
water

Kipspiesjes honingmarinade

Nodig:
1 duim verse gember.
3 teen knoflook.
1 el suiker
2 el honing
Zout
1 tl witte peper
1 el soy sauce
1 el olie
1 tl ve-tsin
Pureer en meng dit in een vijzel

500gr kipfilet wassen en zout en bruine azijn.
Goed afspoelen en droogdeppen.
Snij de kipfilets in dobbelsteentjes

Marineer de dobbelsteentjes kip in de marinade.
Rijg ze aan een stokje.

Grill de spiesjes onder de grill in 6 of 7 minuten onder af en toe keren.


Opdienen met chilisaus of satésaus en Naanbrood.

Kabeljauwkoekjes

Nodig:
500 gr kabeljauwfilet
1 ui kleingesnipperd
2 tenen knoflook geperst.
1 el ketjap asin
½ fijngehakte madame jeanette
1 maggiblokje
3 sneden witbrood, korsten eraf gesneden
2 dl melk
2 grote takken selderie
1 klein geklutst ei
Zout
Zwarte peper
50 gram boter of olie

Pangasius-aardappelkoekjes

Nodig:
350 gr pangasiusfilet
3 of 4 kleine aardappeltjes gaargekookt.
¼ ui fijn gesnipperd.
2 tenen knoflook geperst.
1 klein geklopt ei
2 sneden brood Korsten verwijderd
1 dl melk
½ Madame Jeanette klein gehakt.
2 grote takken selderie
1 el tomatenpuree aangemaakt met 1 el water
Zout
Peper
30 gr boter of 3 el olie

Bereiding:
Bak de visfilet in wat boter gaar.
Laat de vis afkoelen.
Wrijf de vis met een vork fijn.
Week het brood in de melk.
Knijp de melk uit het brood.
Meng het brood door de vis.
Meng en kneed alle overige ingrediënten en de vis met elkaar tot een homogene massa.
Vorm hier schijfjes van of draai er balletjes van.

Verhit wat vet in een anti-aanbakpan.
Bak hierin de viskoekjes of visballetjes rondom bruin.


Opdienen met een sausje naar keuze.

Escargot’s pastis

(Voor 4 pers.)

Nodig:
Maak een kruidenmengseltje van:
4 tenen knoflook klein gehakt.
1 grote sjalot klein gehakt.
Een handje peterselie klein gehakt.
2 tl zeezout, niet te grof.
2 tl zwarte peper grof gemalen.
1 el olijfolie
3 el  Ricard Pastis

Verder nodig:
1 blikje met 24 escargot’s (delicatessen winkel)
20 gr roomboter
100 gr Parmezaanse kaas. (GEEN POEDER!)
50 gr 48+ kaas geraspt

donderdag 8 januari 2015

Aubergine met lamsgehakt en fèta

Nodig:
1 el olijfolie
1 aubergine geschild
200 gr lamsgehakt rul geroerd
1 ui gesnipperd
Stukje rode paprika klein gesneden
1 teen knoflook fijn gewreven
1 el Provencaalse kruiden
1 tl milde paprikapoeder
100 gr Fèta

Bereiding:
Snijd de aubergine in plakken van 1 cm.
Grill deze plakken op een ingevette koekepan tot ze aanbeide zijden enigszins gaan bruinen.

Vet de bodem van een bakplaat licht in met olijfolie.
Leg de aubergineplakken naast elkaar op de bakplaat.
Prak de fèta in kruim.
Meng het gehakt met de rest van de specerijen en kruiden.
Leg  het lamsgehakt op de aubergine. Maak er een ondiepe geul in.
Leg in de geul de gekruimde fèta.

Plaats de bakplaat met het voedsel in een oven van 200 graden gedurende 25 minuten. Controleer de bereiding af en toe.

Als bijgerecht bij de warme maaltijd of als onderdeel van een tapas schotel met bijvoorbeeld patata’s brava’s geserveerd.

Witlofschotel Ham-kaas

Is je witlof altijd te nat? Drijven de stronkjes na de bereiding in het kooknat? Volg dan de volgende stappen.

Nodig:
2 flinke struiken witlof
1 ons boerenschouderham
150 gram geraspte 48+ kaas
1 halve ui gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 el olie
Peper
zout


Kastanjechampignons met knoflook (bijgerecht bij vlees of vis)

Nodig:
15 gram boter
1 flinke ui gesnipperd
300 gr kastanjechampignons grof gesneden
3 tenen knoflook fijngewreven
1 tl zout
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde rozemarijn
Zwarte peper

Kastanje champignons geserveerd bij varkenshaas in roomsaus
Bereiding:
Verhit de boter op matig vuur.
Fruit de ui 15 seconden mee.
Voeg de champignons toe.
Voeg de knoflook toe.
Strooi wat uipoeder, knoflookpoeder en de rozemarijn over het gerecht.
Maak af met peper en zout.
Goed omscheppen.

Opdienen als bijgerecht bij vlees of vis.

Als bijgerecht bij een stevig gevulde omelet kan dit ook een heerlijke aanvulling zijn!

Varkenshaas met Rum-roomsaus

Nodig:
1 varkenshaas
1 tl zout
150 ml crème fraiche
20 - 30 gr roomboter
¼ ui gesnipperd
1 teen knoflook
1 handje kastanje champignons gesnipperd
1 handje rode puntpaprika gesnipperd
1 handje peterselie gehakt
50 - 75 ml witte rum
50 ml water
1 tl fijngehakte Madame Jeanette
1 tl gehakte rozemarijn
2 maggiblokjes
Grof gemalen zwarte peper

Pittige Hutspot

Nodig:
1000 gr hutspotmix (50/50 winterpeen/uien) Kant en klaar verkrijgbaar bij de supermarkt.
1 kilo aardappelen vastkokend
100 gr gerookte spekreepjes
250 gr gemengd gehakt
1 varkenshaas
3 of 4 verse worstjes
1 grote ui gesnipperd
½ tomaat klein gehakt
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 Madame Jeanette heel
2 kippenbouillonblokjes
75 gr roomboter
Zwarte peper

woensdag 7 januari 2015

Shitakesaus

1 bakje shitake. (ca 200 gram).
1/2 ui klein gesnipperd.
1 teen knoflook geperst.
4 zongedroogde tomaten.
3 stengels lenteui
1 el tomatenpuree met 1 el water aangelengd.
1 el oestersaus
1 el Shaoxin rijstwijn
3 of 4 el water
1 el allesbinder
40 gram roomboter gesmolten.
1/2 el suiker

Snij de shitake in groffe stukken.
Bak deze met de ui, knoflook, gedroogde tomaten en lenteui in olie.
Voeg de tomatenpuree toe.
voeg de oestersaus toe.
Voeg de shaoxin rijstwijn toe.
voeg wat water toe om een goede saus te verkrijgen.
Voeg hier genoeg bindmiddel aan toe om de saus smeuïg op dikte te krijgen.
voeg nu de suiker en een klont roomboter toe.
Roer alles dooreen.

Opdienen bij gebakken vis of vlees.


Azuri balletjes

Op de foto zijn de balletjes geserveerd met een kant en klare pastasaus op Ankara pasta.
300 gr gemengd gehakt. Maar rundergehakt of lamsgehakt kan ook.
1 el paneermeel
1 ei geklutst
1 tl zout
1 tl grof gemalen zwarte peper
3 takjes selderie fijn gehakt
2 stengels lente-uitjes klein gehakt.
1 teen knoflook gemalen.
5 cm rode puntpaprika klein gehakt
2 tl Italiaanse kruiden
2 tl salie
2 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder
2 el chilisaus

Meng bovenstaande tot een homogene massa.
Draai er balletjes van.
Bak de gehaktballetjes in de roomboter op matig uur rondom bruin.

Serveren als snack of bij pasta of risotto.