Zoeken in deze blog

woensdag 4 mei 2022

Risotto Tartufo


Nodig:
2 kopjes arboriorijst
1 banaansjalot grof gehakt
2 tenen knoflook geperst
1 handvol kastanje champignons grof gesneden
2 eetlepels selderij, klein gehakt
1 liter bouillon. Bij voorkeur champignons.
2 eetlepels bieslook fijn gehakt
een kopje doperwten (diepvries of blik)
ca 150 gram pastasaus truffelsmaak. (Ik gebruikte van Grand Italia)
2 eetlepels roomboter

Bereiding:
Verhit op matig vuur 4 eetlepels olie in een anti-aanbakpan
Fruit hierin een paar minuten achtereenvolgens:
de sjalot, knoflook, Champignons en doperwten.

Verwijder de groenten met een schuimspaan uit de pan.
Zet de groenten even opzij.

Voeg eventueel nog wat olie toe in de pan, verhit deze en voeg twee kopjes arboriorijst toe.
Verhit de rijst rustig tot alle korrels glazig van de olie zijn.

Voeg nu 100 tot 200 ml bouillon toe en roer tot de rijst begint te garen.
Voeg telkens een beetje bouillon toe om de rijst niet te laten droog koken.
Roer er veelvuldig doorheen.
Proef af en toe of de rijst als zacht begint te worden.
Dan voeg je de boter toe.

Voeg, als de rijst zacht genoeg is, de groenten terug in de pan.
Voeg de truffelsaus toe. Gebruik genoeg om de risotto de juiste gewenste consistentie te geven.
Voeg daar bieslook en selderie bij.
Meng de smeuïge rijst met alle bestanddelen in de pan.
Controleer nog eens de gaarheid van de rijst.
Nog een paar minuten zachtjes en al roerend doorwarmen.

De risotto is gereed.

vrijdag 25 maart 2022

Gehaktballetjes outdoor


Nodig:
500 gr rundergehakt.
1 ui gesnipperd.
3 of 4 tenen knoflook geperst.
Een flinke teen Laos gemalen.
Een stukje gember, gemalen.
Olie.
2 el Sojasaus.



Heb je een blendertje dan kunnen laos en gember daarin tezamen met de olie en de sojasaus snel en efficiënt vermalen worden. Om het blendertje te helpen is het soms raadzaam om de bestanddelen voor te snijden.

Nodig voor de groenten:

Gesnipperde ui.
Gehakte of geperste knoflook.
Een paar handjes voorgekookte sperziebonen.
Gesneden puntpaprika.
Grof gesneden Chinese kool.
Een handje gesneden lenteui.
Verse taogé

Nodig voor de groentensaus: 
een gesnipperde banaansjalot,
een teen knoflook,
een el tomatenpuree,
2 tl mosterdpoeder,
1 tl chilivlokken,
een el sojasaus,
een el ketjap,
zout en zwarte peper.
Bak het in deze volgorde en breng het op dikte met een beetje water waarin wat maizena is vermengd.

En ook voor de rijst is er niks smakelijkers dan een lekkere satésaus. Meestal gebruik ik een saus van mijn toko. Een milde satésaus of als je van pittig houdt, een beetje Petjilsaus.

Bereiding balletjes:
De uien en het gemalen kruidenmengsel meng je door het gehakt.
En dan ga je er mooie balletjes van draaien.
Kies bij voorkeur voor balletjes die 40 tot 50 gram wegen.

Uit een pond gehakt draai je een mooi bordje vol balletjes.

Cobb tafelbbq
Ik grill de balletjes op een kolenbbq aan tafel gaar.
Let er wel op dat je ze regelmatig keert. Vooral in het begin als de kolen nog vers zijn kan het allemaal wat snel verlopen met alle verkoolde teleurstellingen tot gevolg.
Maar met wat aandacht, zal het resultaat je niet tegenvallen.

Vaak wordt er een bijbehorende pan of wok bij geleverd, maar als je zelf een passende pan hebt kun je al heel goed aan de gang met wat roerbakgerechten.
In dit geval bakte ik wat voorgesneden groenten in een paar lepels maiskiemolie.

Kies voor mijn groentenrecept of voor een eigen samenstelling van groenten.
Bak de hardste groenten als eerste of kook ze voor.
Na enige tijd roerbakken gaat pas als laatste de verse taogé erin.
Haal de groenten er vrij vlot weer uit om de knapperigheid te bewaren.

En deze keer serveerde ik het gerechtje met koude kleefrijst. Die kleefrijst haalde ik als rijstbuiltjes bij de toko. Het heet ook wel Lontongrijst.
Ketanrijst is ook lekker, maar wel iets (niet veel) bewerkelijker. Zie daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.

Al met al heb je dan een mooi bordje van een van de eerste voorjaarsbarbecues.

maandag 14 maart 2022

Sambal ansjovis

Bekijk de video hier!

Nodig:
75 gr. gedroogde ansjovis gewassen en geweekt
1 ui klein gehakt
2 of 3 habanero pepers klein gehakt
3 tenen knoflook
Deze keer hakte ik met mijn keukenhulpje ui, pepers en knoflook tegelijk klein.
1 flinke teen verse gember
1 flinke teen laos
Gember en laos maal je met elkaar tot een papje.
2 theelepels tomatenpuree
Zout en zwarte peper
1 tl trassi geraspt
1 el palmsuiker
3 el ketjap manis
1 el citroensap
1 dl olie

Bereiding:
De geweekte ansjovis sneed ik wat kleiner.
Ik spoelde ze eerst af tot er helder water boven stond. Daarna droogde ik ze af om ze vervolgens in wat hapklaar formaat te snijden.

Ik verhit voor sambal best wel veel olie. De olie die teveel is na het bereiden, gebruik ik als chiliolie in gerechten die wat pit kunnen gebruiken.

Het gemalen mengsel met de pepers, ui en knoflook bak ik rustig in de hete olie.
Er zal altijd wel wat bruinen tijdens het bakken maar het hoeft niet persé doorbakken te worden.
Als de verse specerijen zacht worden ben je toe aan de volgende stappen.

In dit geval gember en laos in gepureerde vorm.
Daarna voeg ik de geraspte trassi toe.
Het geeft een krachtige smaak aan het visgerechten, maar wees daar dan ook voorzichtig mee!
Met een of twee theelepels ben je er al.

Ik bak de tomatenpuree vervolgens net zo rustig mee, want dat verbrandt al na een minuut als het vuur te hoog staat.
Ik kijk ook wat het met de kleur van het gerecht doet. Zo’n mooie oranje-rode kleur vind ik altijd erg aantrekkelijk eruit zien.
Soms voeg ik er dan ook wat extra tomatenpuree aan toe.

En dan voeg ik de palmsuiker toe.
Kort omroeren en dan meteen de ansjovis erbij voegen.

De vloeibare ingrediënten voeg ik meestal als laatste toe.
Ketjap manis dus ook.
en ook het citroensap kan er dan bij.

Alle bestanddelen zitten nu in de wok.
Ik doe er dan een deksel op en laat de sambal op een sudderplaatje nog 15 tot 20 minuten heel zachtjes garen.

Serveer dit met exotische gerechten van Aziatische oorsprong.

Bekijk de video hier!

Daarna is het gereed om je lekkerste gerechten te tooien met een heerlijke pittige ansjovis beleving.

Avocado spread

Bekijk de video hier!

Een lekkere smeerbare avocado voor op een stokbroodje of in een wrap. Dat is wat we willen!

Met de avocado spread ben je snel klaar! Lees maar even mee!







Nodig:

2 rijpe avocado’s

1 rode peper

3 tenen knoflook 

1 banaansjalot

3 verse takjes koriander

2 of 3 eetlepels olijfolie

2 eetlepels zure room

2 theelepels citroensap

Een flinke theelepel paprikapoeder

Wat zout, 

Wat zwarte peper


Bereiding:

Pel, schil en ontpit alle ingrediënten.

Niet elke snijmachine is loeisterk. Soms doe je er goed aan de ingrediënten voor te snijden. 

Doe dat dan ook en voeg ze dan samen in de machine.


Maal het lekker smeerbaar. Goed voor de dip, de scoop of als spread op een broodje of… een van die beruchte wraps waar van alles bij past!


Op makkelijkkoken.nl of hobbyrecepten.nl vindt je vast wel een wrap waar je je eigen twist met deze spread op kunt uitproberen.


Bekijk de video hier!

maandag 7 maart 2022

Langoustinestaartjes in Oestersaus

Klik hier voor de Video

Soms heeft de visboer wel heel aantrekkelijke producten.
Deze Langoustinestaartjes zijn daar een voorbeeld van
Ik denk dan meteen aan lekker fingerfood! Waar je bijna een slabbetje bij nodig hebt!

Nodig:
2 eetlepels Oestersaus 
Een flinke lepel tomatenpuree.
Een eetlepel sojasaus.
Een eetlepel Chinese rijstwijn. Dat kun je ook vervangen door sherry.
Een paar tenen knoflook, fijn geperst.
En dit alles meng ik tot een marinade.
Om mee te bakken een ui gesnipperd.
Water met een theelepel maizena gemengd.




Bereiding:

Na een uurtje marineren kan ik niet langer wachten en snij ik de uitjes die vervolgens in een ruime pan met olie terecht komen.

Het heeft allemaal niet zo lang nodig! Schaaldieren uit zee zijn binnen enkele minuten gaar genoeg.
Daarom gaan de langoustinestaartjes binnen een minuut achter de uitjes aan, de pan in.
Als ze 4 minuten bakken is het veel!

Dan meng ik alweer een beetje water met een theelepel maizena of bloem.

Dat gaat bij de staartjes en dan roer ik alles lekker om.

Dikt de saus te ver in dan giet ik er telkens een beetje water bij.

Voor het kleurtje nog een beetje sojasaus erbij…

…nog even een minuut doorwarmen, maar dan moeten ze er toch echt uit!

En lieve mensen…die saus, die SAUS!!!!

Zó lekker!

Noodlesoep kip

Klik hier voor de video Noodlesoep Kip

Nodig:
Voor de bouillon,
3 kg kippenpoten in een pan met ruim 2 liter water.
1 ui, erg groot en in ringen gesneden.
2 bolletjes Chinese knoflook gekneusd.
Een bosje Selderij.
Een paar lente-uitjes in vingerlengtes gesneden.
Een handvol Daon Salam, zeg maar de Indonesische laurier.
Een eetlepel Zwarte peperkorrels.
Een duimlengte Verse gember gekneusd.
Een duimlengte verse laos gekneusd.
2 eetlepels Chickenpowder.
En indien gewenst, een beetje Zout naar smaak.
Laat dit 2 uur zachtjes trekken.
Zeef daarna de Bouillon.

Voor het vlees:
4 kippenborstfilets. Platgeslagen.
Gemalen Szechuanpeper.
Een ui gesnipperd.
2 tenen geperste knoflook.
2 flinke theelepels Donkere misopasta
1 eetlepel verdunde tomatenpuree
5 gram Dashi no moto (bonitopoeder)
een eetlepel rijstwijn.
een eetlepel Soja saus.
Spitskool. 
Babypakchoy.
Taogé.
Ramen noodles, Gereed uit een pakje of zelf droge noodles gaar koken.

Bereiding:
Zie hiervoor ook de video
Omdat de kipfilet wat droog kan uitpakken, sla ik ‘m plat met een deegroller. Het wordt er een stuk malser van.
Maar je kunt ook voor kippendijenfilet kiezen. Daar heb je minder geweld bij nodig.
Wrijf de kip in met wat zout en gemalen sechuan peper
De kip snijd ik dan nog in repen voordat deze gekruid en gebakken worden.
Ik bak de kip kort voor, haal deze weer uit de pan en bak dan achtereenvolgens de gesnipperde ui en een paar tenen geperste knoflook.

Dan voeg ik er 2 flinke theelepels Donkere misopasta aan toe en laat deze een minuut meebakken.

Daar gaat vervolgens 1 eetlepel verdunde tomatenpuree bij

Ik temper het vuur en voeg er een zakje van 5 gram Dashi no moto bij.

Dashi en tomatenpuree vormen een geweldig duo als je de vijfde smaak wilt benadrukken in je gerecht.

Dashi is het resultaat van gedroogde Bonito, een vis die in exotische wateren rondzwemt, en waar dus gedroogd poeder en bonitovlokken van gemaakt worden.

Ik vervolg met een eetlepel rijstwijn,
Een eetlepel Soja saus,
om alles vervolgens even een minuut zachtjes laten bakken,

En dan voeg ik een paar grote lepels uit de grote pan kippenbouillon erbij.
Het vergt even roeren, proeven en beoordelen.
De saus die je nu hebt moet wat lobbig zijn. Een beetje koud water met een theelepel maizena mag erbij om wat te binden.
Daar leg ik vervolgens de voorgebakken kipfilet in om een kwartiertje te laten garen.

Het vlees voor de soep is dan gereed, maar minstens zo belangrijk…de smaakmaker voor de soep ook. De jus van die kip is namelijk onmisbaar voor in de noodlesoep!

Terwijl de bouillon staat te trekken en de kip aan het gaarsudderen is, snijd ik wat spitskool en babypakchoy.
Ik zet dan ook wat handjes taogé gereed.
Deze drie groenten zullen vlak voor het opdienen voor korte of wat langere tijd gegaard worden in de kippenbouillon.
Spitskool blijft lekker knapperig, maar babypakchoy heeft wat tijd nodig om de steeltjes ook zacht te krijgen. Die steeltjes kun je er echter ook afsnijden.
Taogé heeft maar 15 seconden in de hete bouillon nodig. 
Dien het dan meteen op.

Je kunt natuurlijk ook andere groenten gebruiken. Choy sum, amsoi, kousenband, wilde spinazie, ja, zelfs andijvie deed het prima in de soep.

En voor de liefhebbers snijd ik een rood pepertje in dunne ringen.

Bij Noodlesoep horen er natuurlijk ook noodles. Deze haal ik bij de toko of Aziatische supermarkt.

Je kunt kiezen voor droge die je zelf enige tijd moet gaar koken.

Maar ik haal meestal de zachte ramen noodles in luchtdichte verpakking. Zie ook de video.

Die hoeven maar 2 minuten in heet water, maar ik leg ze liever na de groenten ook in de hete bouillon vlak voordat ik de borden ga opmaken.

Voor de presentatie snij ik het vlees in repen.

Soms kook ik er een paar Medium size eieren bij die ik in 7 minuten gaar. Dan blijft de dooier lekker zacht en mooi geel van kleur.

Deze keer echter geen eieren. Maar de borden komen echt wel vol!

Klik hier voor de video Noodlesoep Kip.

maandag 21 februari 2022

Pappardelle met inktvis en garnalen

Klik hier voor de video

Inktvis en garnalen met een Italiaans tintje.

Nodig:
2 stuks inktvis in ringen gesneden.
350 gr garnalen schoongemaakt en in de rug ingesneden.
1 pak Pappardelle uit het versvak van de supermarkt.
1 bakje kastanje champignons gevierendeeld.
1 ui gesnipperd
4 takjes Gehakte peterselie
1 hele rode puntpaprika, in stukken  gesneden
1 tomaat, grof gesneden.
2 takjes verse rozemarijn, fijn gehakt.
2 takjes verse tijm fijn gehakt.
4 knoflook in dit recept, geperst.
Zout
zwarte peper
1 Eetlepel bouillonpoeder vis of kip.
2 eetlepels tomatenpuree evt in wat water opgelost.
1 eetlepel bloem.

Voor de gedroogde kruidenmix:
3 theelepels gedroogde basilicum
3 theelepels gedroogde kervel
1 eetlepel paprikapoeder
1 half theelepeltje chilivlokken
2 theelepels mosterdpoeder
2 theelepels Marjolein.
Van deze verzameling maakte ik een mooi kruidenmengseltje.

Bereiding:
De garnalen zijn soms reeds ontdaan van het donkere darmkanaal maar het is altijd goed om dat nog even te controleren.

En dan gaan we bakken!
Klik hier voor de video

Bak in gezouten roomboter de helft van de gesnipperde ui.
Binnen een minuut voeg je daar de paprikastukken aan toe.
En al even snel de champignons.
Dit is in luttele minuten gereed dus ga vlot verder en voegde er een theelepel of twee van de droge kruidenmix aan toe.
Nog even een minuutje omgooien en dan ben je klaar met de paddenstoeltjesmix.
Zet het even apart.

Bak in hetzelfde vet de uien en knoflook voor de inktvis een minuutje. En daar achteraan de tomaat.

Voeg nu de inktvis toe en strooi vrij direct ook de verse tijm en rozemarijn er overheen.

Inktvis bak ik altijd maar kort. En aangezien alle kruiderij er al doorheen zit moeten de garnalen ook er aan toegevoegd worden.

Dan een lepel (of 2) tomatenpuree die je goed door de pan roert.

En dan de bloem.
Dat strooi je voorzichtig door de sissende massa in de pan. Blijf intussen omscheppen en roeren.

Na de bloem voeg je er een klein glas water aantoe.
Beetje bij beetje, om er vooral voor te zorgen dat het geen kleffe of juist waterige massa werd.

Nog even zout en peper, en een beetje bouillonpoeder. Die had overigens ook in het water opgelost kunnen worden.

De inktvis- en garnalenmix is nu gereed en er pruttelt een lekker lobbig sausje omheen.

De verse pappardelle kook je gewoon volgens voorschrift op de verpakking in 3 tot 4 minuten gaar.

Wat ik daarbij doe is een mengseltje van een kluit roomboter met heet kooknat van de pasta maken en dat in de pastaschaal gereed houden. Daar mag de gekookte pasta na het uitlekken even doorheen gehaald worden.

Klik hier voor de video

Wrap Sardines

Klik hier voor de video Wrap Sardines

De blikjes visconserven in de supermarkt vormen vaak een bron van inspiratie. Ansjov, inktvis, sardines… Het past bijna overal tussen en je kunt er lekker mee combineren.




Deze keer een lunch item met sardines.

Daarvoor heb je nodig:


Een rode paprika,

Een winterpeen,

Een paar blaadjes sla, bv little gems,

Een lente-ui,

Een triootje minispruiten

Een blikje sardines in zonnebloemolie.

Een wrap. En daarvoor koos ik lekker grote wraps van wel 30 cm in diameter! Dee haalde ik bij een Turkse supermarkt.


Voor de saus meng je

Een blikje geconcentreerde tomatenpuree, opgelost in een glas water.

Een lepel sojasaus van Japanse oorsprong.

Een lepel ponzusaus in de tomatensaus.

Een teen knoflook door de saus heen geperst.

Een snufje zout en wat zwarte peper.

Nog even mengen en klaar!


Wrap samenstellen:

Zie voor instructies ook de video achter deze link.


Je snijdt de wrap in van af het middelpunt tot voorbij de rand.


Dan breng je de tomatensaus op naar eigen behoefte.


Je verdeelt de sla over een kwart van de wrap.


Dan doe je over het ernaast gelegen kwart hetzelfde met de sardientjes.


En dáárnaast komen de winterpeen en de paprika.


De lente-ui kreeg een ereplaatsje over de sardientjes heen.


En dat werd gevolgd door wat gemalen zwarte peper en als je dat wilt, ook wat gemalen zeezout.


En dan vouw je de wrap vanuit het aangesneden kwart, in dit geval tegen de klok in.


Je kunt meteen aanvallen!



Geniet ervan maar vergeet niet je eigen creatie te bedenken!

Want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!


Klik hier voor de video Wrap Sardines