Zoeken in deze blog

dinsdag 26 maart 2019

Gestoofde Lamsbout




Makkelijk Koken heeft deze keer trek in een lekker stukje stoofvlees. Dat wordt een stuk lamsvlees dat gestoofd is in een saus met veel tomaat.



De ingrediƫnten in willekeurige volgorde:
1 rundvlees bouillonblokje, opgelost in een halve liter heet water
1 eetlepel bloem
4 of 5 takjes verse selderie
2 of drie stukjes zongedroogde tomaat die je klein snijdt.
1 ui gesnipperd
een stukje paprika
Een teen of 4 knoflook fijngehakt of gewreven
1 grote tomaat die je ook in stukjes snijdt
een eetlepel tomatenpuree,
een handje groene peperkorrels
2 theelepels zout,
twee theelepels zwarte peper,
2 theelepels milde paprikapoeder
2 theelepels mosterdpoeder
3 blaadjes laurier
een takje rozemarijn.
zonnebloemolie waarmee het vlees wordt ingesmeerd als het gekruid wordt.
Roomboter
500 gr. lamsbout. Mijn slager verwijdert het bot.

Als voorbereiding snij je het vlees in grote blokken.
Kruid het vlees vooraf met het zout, de zwarte peper, paprikapoeder en mosterdpoeder.
Wentel het ook nog door een of twee el olie.
Laat het vlees bij voorkeur een uurtje met rust.

Voor de bereiding gebruiken we roomboter die verhit wordt in een diepe pan. Ik gebruik het liefst een kleine wok met ronde of platte bodem.

In deze boter bakken we zachtjes de gesneden ui.
Daar komt dan de knoflook bij.
Binnen 2 of 3 minuten kan de gesneden tomaat erbij.

De Zongedroogde tomaatjes kunnen er nu ook bij.
En een minuutje later de tomatenpuree en de gesneden paprika en ook de selderie.
De tomatenpuree voegt niet alleen smaak toe, maar zorgt ook ervoor dat de jus lekker lobbig wordt.

De rozemarijn gaat er nu ook in.
En voor de pittigheid een handje groene peperkorrels.
Dan nog even de laurier erbij.

Om wat binding in de jus te bereiken, gebruik ik ook wat bloem waar ik het vlees doorheen wentel vlak voordat het de pan in gaat.
Bak het vlees rustig mee met de zojuist gebakken kruiden en specerijen.
De inhoud van de pan, en dan met name de bloem waar het vlees dorheen is gehaald, neemt veel van de boter op. Als dat dreigt op te drogen, kun je wat boter of olijfolie toevoegen.

Giet de runderbouillon nu rustig op het gerecht. Zorg dat het vlees voldoende onder het vocht komt te liggen. Vul desnoods aan met wat water.. Teveel is echter ook weer niet goed. Let op de dikte van je jus!

Sluit de pan en laat het vlees nu op laag vuur, bij voorkeur op een sudderplaat, gaarstoven in een uur of 3 tot 4.

In de video zie je het vlees geserveerd met witte rijst en een gegratineerd stuk witlof. Maar dat kan elk bijgerecht van  je keuze zijn. Aardappelen of zelfs Turks brood, Pasta, en de keuze aan groenten is zoals meestal ook ruim.



Eet smakelijk!

zondag 17 maart 2019

Vega Wrap








Klik hier voor de video

Vegetarisch eten is hot! En er zijn genoeg mogelijkheden om lekker vegetarisch te koken.
Dat kan met en zonder vleesvervangers.
In deze editie waag ik me aan een veel verkochte kipvervanger. Voor deze gelegenheid combineren we ze met kikkerwerwten en verpakken we ze in een wrap! Je vind ze in het koelschap van je buurtsuper!

Nodig:
Zout,
zwarte peper en
1 theelepel milde paprikapoeder

Meng het door de klein gesneden vegetarische kipstukjes en laat het even rusten.


Intussen kun je de rest van de vulling voor de wraps
gereed maken.

Daar heb je voor nodig:
1 middelgroot blik Kikkererwten
1 rode chilipeper,
1 paar tenen geperste knoflook,
3 plakjes gedroogde zontomaat uit een potje met olie,
zout,
zwarte peper,
2 theelepels paprikapoeder,
2 theelepels mosterdpoeder,
2 theelepels karwijzaad dat je eerst even roostert,
2 eetlepels tomatenpuree,
natuurlijk het benodigde aantal wraps,
1 grote gehakte ui,
Een combinatie van dun gesneden winterpeen, puntpaprika,
rode ui en spinazie geeft een mooi kleurig uiterlijk
aan je wrap.
Nog wat gesneden selderij.
En een paar eetlepels olijfolie.

De vegetarische kip kruid je af met:
een deel van de
knoflook,
1 tl mosterdpoeder en
een scheutje olijfolie.

Meng het er goed doorheen.
Zet dit mengsel even weg in een kommetje.

Ontdoe een chilipeper van de zaden en snij de peper klein.
Snij de zontomaatjes ook in dunne reepjes.
Laat de kikkererwten uitlekken.
Plaats een kleine wok of redelijk diepe pan op je kookstel.

Bereiding:
Verhit 2 eetlepels olie in je pan op middelhoog vuur.
Fruit hierin de uitjes.
Zodra de uitjes glazig worden voeg je de chilipeper er aan toe.
De Zontomaatjes volgen na de chilipeper.
Roerbak alles een minuutje.
Dan kan de vegetarische kip erbij.
Dit vergt enige minuten bakken en omscheppen.
De vegetarische kip vormt zowaar een bruin laagje aan
de buitenkant.
Als de massa naar tevredenheid gebakken is, kun je het
in een schaaltje overscheppen en even apart zetten.

In de nu lege pan verhit je opnieuw wat olie.
En daar bak je wederom wat ui, knoflook en tomatenpuree.
En ook nu wat mosterdpoeder, zwarte peper, zout en paprikapoeder.
Nu voeg je ook het Karwijzaad toe.
Dan kunnen de kikkererwten erbij.
Uit blik zijn de kikkererwten reeds zacht. Ze zijn dus snel gaar.
Daarom kan een deel van de gesneden paprika er nu al bij.
Kort roerbakken en omscheppen.
En dan kan de vegetarische kip erbij!

Meng de inhoud van de pan goed en plaats dan een deksel op de pan
om alles goed door te warmen.
Een sudderplaatje verdient aanbeveling.

En dan nu de magie van een wrap!

Leg een wrap op je werkblad.
Verdeel er wat tomatensaus over.
Verdeel op de bovenste helft een paar lepels van die heerlijke
vegetarische vulling.
Garneer dit over de hele breedte met spinazie, wortel, paprika
en rode ui.
Dan vouw je de zijranden van de wrap over de vulling naar elkaar toe.
Je vouwt de bovenrand over de vulling heen.
Je trekt met de rand van de wrap de vulling stevig aan.
En dan rol je rustig de wrap van je af, helemaal dicht.
Geloof me... Oefening baart kunst!

Snij de wrap schuin doormidden. Dat staat wel decoratief bij het
opdienen.

Klik hier voor de video

maandag 11 maart 2019

Visburgers



Klik hier voor de video instructie


Nodig:
500 gram vis zoals Kabeljauw of pangasiusfilet. Tot gehakt gemalen.
1 teen gehakte knoflook
1 half uitje, fijn gesnipperd,
1 eetlepel klein gehakte peterselie,
zout
zwarte peper
2 el paneermeel
1 ei

Bloem

Bereiding:
Neem een hamburgerpers.
Handen met koud water licht bevochtigen,
Een flinke bal vis draaien,
en die in de pers leggen.
Die bal pers je dan eenvoudig tot een visburger,
Om te voorkomen dat de burger aan de pers blijft kleven leg ik er altijd een groot vel huishoudfolie in. Daarop de visbal, daarop weer een vel folie, en dan pas pers in de visburger in de pers tot een mooie ronde schijf. Zo hou je je pers schoon, de fraai gevormde visburger mooi van vorm en de folie kan tevens als verpakking dienen om te bewaren of in te vriezen. Zie de videofilm 'Visburgers' Op het Youtubekanaal 'Makkelijk Koken'.

De visburgers wentel je voorzichtig door een paar lepels bloem.
Bak ze in roomboter of olijfolie.

Serveersuggestie:
Intussen snij je wat ui in snippers.
Rooster een theelepel karwijzaad,
Verhit 40 gr roomboter op matig vuur.
Fruit de ui zachtjes een minuut of twee.
Voeg het Karwijzaad erbij.
Voeg nu ook de Spinazie erbij en laat al omscheppend,
de spinazie slinken. Even met deksel op de pan
een minuutje doorwarmen.

Serveer de visburger op een bedje van spinazie,
en serveer er een lekkere roomsaus bij.

Klik hier voor de video instructie

zaterdag 9 februari 2019

Hamburgers Zaanstyle

Nodig:
500 gr rundergehakt
En daar doorheen meng je:
1 tl uipoeder
1 tl zwarte peper
1 tl zout
1 tl mosterdpoeder
1 tl milde paprikpoeder
3 of 4 takjes selderij
1 banaansjalot of gewoon een klein uitje.

Voeg de genoemde bestanddelen bij elkaar in
een mengkom en meng alles goed door elkaar.

Je kunt de hamburger gewoon met de hand vormen
en platdrukken waarna je 'm grilt of bakt.
Je kunt ook een hamburgerpers gebruiken.
Ik leg er altijd een vel huishoudfolie overheen.
Daar bovenop de geknede gehaktbal.
Een tweede velletje folie leg ik daar weer overheen.
Tenslotte pers ik de hamburger tussen de twee
helften van de pers.
Een perfect gevormde hamburger! Meteen verpakt in folie. Voor later gebruik of
zelfs om in te vriezen. En...Je hamburgerpers blijft schoon en je kunt dus vlot
doorwerken om je gezelschap te kunnen voeden.

Kneed de gehaktbal wel goed. Doe je dat niet, dan
kunnen er zich scheuren in de randen van de zo
fraai bedoelde hamburgerschijf vormen.

Grill de hamburgers in een grillpan of bak ze
desnoods in de hete boter.

Over de topping op de hamburger hoef ik je niets te vertellen.
Uiringen, tomaat, mayo, ketchup, gebakken bacon,
sla... kaaaassss...

Ik zeg: GENIET...MET MATE!

Chili Spek Wrap

Klik hier voor de video instructie

Nodig:
2 tot 4 speklapjes die je in stukjes snijdt.
2 tenen knoflook, fijngewreven onder je mes.
1 tl zout en 1 tl zwarte peper
Even mengen...
1 tl 5 spicespowder
1 el Shaoshing rijstwijn
1 el donkere sojasauce
Meng dit even door het vlees heen.
Laat de spekreepjes 1 tot bij voorkeur 3 uur marineren.

Overige bereiding:
Maak een mengseltje van 1 el ketjap manis met
1 el suiker,
1 el donkere sojasaus,
1 el acaciahoning
en Shaosing rijstwijn.
Meng dit goed.

Dan snipper je een halve ui.
Snij een halve chilipeper fijn maar verwijder wel eerst
de meeste zaden.

Verhit 50 cc olie in een stalen pan.
Bak hierin onderwijl goed roerend, op matig tot hoog vuur de
gemarineerde spekreepjes.
Voeg hier de gesnipperde ui aan toe.
Bak de chilipeper mee.

Dit is het moment om de marinade toe te voegen.
Roer het er al bakkend doorheen en temper dan
het vuur naar matig.
Roer de aanzetsels af en toe los van de pan.
De suikers groeien snel aan dus roeren is noodzakelijk!
Als de marinade is ingekookt en kleverig is,
kan het vlees uit de pan.

De rest van de vulling voor de wrap bestaat uit:
spinazie,
rode ui,
rode en/of groene puntpaprika en
winterpeen.

Maar dat kun je zelf bepalen waarbij vele soorten
groenten in aanmerking komen. Bijvoorbeeld Chinese kool, andijvie,
komkommer... Laat je vindingrijkheid je meevoeren!

Het samenstellen van de wrap is eenvoudig.
Leg een wrap op je werkblad.
Lepel daar wat van de spekvulling op.
Verdeel daar vervolgens wat van de groenten overheen.
Vouw de wrap aan de zijkanten om en rol de rand van je af
tot de hele wrap is dichtgerold.
Snij de wrap decoratief in twee stukken.
En dan is de Chili Spek Wrap gereed om op te dienen,
met knoflook- of tomatensaus.
De receptuur voor dit laatste tref je elders op deze blog aan.

Klik hier voor de video instructie


vrijdag 18 januari 2019

Kalkoenspiesjes Marrakesh


500 gr Kalkoenfilet

Meng voor de marinade:
1 el rum
1 el worcestersaus
2 tenen knoflook geperst 
2 tl zw peper
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder
1 tl uipoeder
1 tl zout




Bereiding:
Kalkoen in dobbelstenen snijden.
Meng daar de marinade doorheen.
Het vlees minimaal 1 uur, maar liever langer, koel marineren.
Rijg de vleesblokjes aan satƩstokjes.

Grillen op een houtskoolvuurtje, koekenpan, grilloven of grillpan.
Regelmatig keren.


Aubergine met Gehakt en FĆØta

Nodig:
1 aubergine
3 el fĆØta
150 gr gehakt (gemengd, rund, lams of kip)
1 tl zout
1 tl Zwarte peper
1 teen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
3 takjes selderij klein gehakt
2 takjes tijm geplukt
1 el oregano
2 of 3 plakken jong belegen kaas in gepaste repen gesneden.
1 tomaat in plakken
olijfolie
roomboter
Olijven

Bereiding:
Gehakt rul roeren met een vork. 
Tuinkruiden, ui en knoflook er doorheen mengen.
Prak de fĆØta met een vork.
Snij de aubergine in de lengte door en vlak de bodem wat af door ook daar een dunne plak vanaf te snijden.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de aubergines tot de snijvlakken gaan bruinen.
Leg ze in een ovenschaal.
Verdeel de fĆØta er over.
Bedek de laag fĆØta met een laag gehakt. Rul of gekneed, dat mag je zelf weten.
Als je gehakt overhoudt, kun je daar balletjes van draaien die gewoon met de aubergine in de ovenschaal mee kunnen.
Leg wat plakjes tomaat over het gehakt heen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
plaats de ovenschaal met aubergine in de oven.
Verdeel 50 gram roomboter door de ovenschaal.
Bak de aubergines gedurende 30 minuten op 180 graden.

Dan kunnen de plakjes kaas er overheen om dan nog eens 5 Ć” 10 minuten in de oven te gaan.

Serveren met rijst, bulgur of gewoon bij de aardappelen.

Tofuspiezen Marrakesh


Nodig:
500 gram tofu in dobbelstenen gesneden

Voor de marinade meng je het volgende:
1 teen gember geraspt
2 tenen knoflook geperst
1 el rijstwijn
1 el ketjeap manis
2 tl geroosterd komijnzaad
2 tl geroosterde korianderzaad
1 tl grof gemalen zw pweper
1 tl zout
3 tl uipoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl chilipoeder


1 el suiker
Deze suiker meng je tijdens het grillen door een restje marinade om de spiezen op de grill mee te bedruipen.

Sesamzaad geroosterd om over de spieren te strooien na het grillen.

Bereiding:
Meng de marinade goed en voeg deze dan toe aan de in dobbelstenen gesneden tofu.
Laat de tofu een paar uur marineren.
rijg de blokjes op satƩstokjes

Bereiding kan op een bbq, de grill-bakoven, in een koekenpan met wat vet of een grillpan.

Niet te snel/heet grillen.
Regelmatig keren.

Op het eind nog even bedruipen met de rest van de marinade, waarin je wat suiker oplost. Het sesamzaad kleeft aanbeter aan de spieren en het komt de smaakbeleving ook ten goede.

Op de foto is de tofu geserveerd met Turkse rijst. Heel vegetarisch voor de liefhebbers. Zo u wilt, veganistisch.