Zoeken in deze blog

dinsdag 26 maart 2019

Gestoofde Lamsbout




Makkelijk Koken heeft deze keer trek in een lekker stukje stoofvlees. Dat wordt een stuk lamsvlees dat gestoofd is in een saus met veel tomaat.



De ingrediƫnten in willekeurige volgorde:
1 rundvlees bouillonblokje, opgelost in een halve liter heet water
1 eetlepel bloem
4 of 5 takjes verse selderie
2 of drie stukjes zongedroogde tomaat die je klein snijdt.
1 ui gesnipperd
een stukje paprika
Een teen of 4 knoflook fijngehakt of gewreven
1 grote tomaat die je ook in stukjes snijdt
een eetlepel tomatenpuree,
een handje groene peperkorrels
2 theelepels zout,
twee theelepels zwarte peper,
2 theelepels milde paprikapoeder
2 theelepels mosterdpoeder
3 blaadjes laurier
een takje rozemarijn.
zonnebloemolie waarmee het vlees wordt ingesmeerd als het gekruid wordt.
Roomboter
500 gr. lamsbout. Mijn slager verwijdert het bot.

Als voorbereiding snij je het vlees in grote blokken.
Kruid het vlees vooraf met het zout, de zwarte peper, paprikapoeder en mosterdpoeder.
Wentel het ook nog door een of twee el olie.
Laat het vlees bij voorkeur een uurtje met rust.

Voor de bereiding gebruiken we roomboter die verhit wordt in een diepe pan. Ik gebruik het liefst een kleine wok met ronde of platte bodem.

In deze boter bakken we zachtjes de gesneden ui.
Daar komt dan de knoflook bij.
Binnen 2 of 3 minuten kan de gesneden tomaat erbij.

De Zongedroogde tomaatjes kunnen er nu ook bij.
En een minuutje later de tomatenpuree en de gesneden paprika en ook de selderie.
De tomatenpuree voegt niet alleen smaak toe, maar zorgt ook ervoor dat de jus lekker lobbig wordt.

De rozemarijn gaat er nu ook in.
En voor de pittigheid een handje groene peperkorrels.
Dan nog even de laurier erbij.

Om wat binding in de jus te bereiken, gebruik ik ook wat bloem waar ik het vlees doorheen wentel vlak voordat het de pan in gaat.
Bak het vlees rustig mee met de zojuist gebakken kruiden en specerijen.
De inhoud van de pan, en dan met name de bloem waar het vlees dorheen is gehaald, neemt veel van de boter op. Als dat dreigt op te drogen, kun je wat boter of olijfolie toevoegen.

Giet de runderbouillon nu rustig op het gerecht. Zorg dat het vlees voldoende onder het vocht komt te liggen. Vul desnoods aan met wat water.. Teveel is echter ook weer niet goed. Let op de dikte van je jus!

Sluit de pan en laat het vlees nu op laag vuur, bij voorkeur op een sudderplaat, gaarstoven in een uur of 3 tot 4.

In de video zie je het vlees geserveerd met witte rijst en een gegratineerd stuk witlof. Maar dat kan elk bijgerecht van  je keuze zijn. Aardappelen of zelfs Turks brood, Pasta, en de keuze aan groenten is zoals meestal ook ruim.



Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten