Zoeken in deze blog

zaterdag 31 augustus 2013

Tjauw min

Tjauw min met geroosterde kip en geroosterd mager varken
Miegerechten zijn meestal bijgerechten net zoals rijst, aardappelen, cassave of pasta. Vaak maakt men mie, maar ook nasi van kliekjes vlees van de vorige dag. Maar voor een vers hoofdgerecht, en zeker voor een feestmaal kies je natuurlijk voor verse ingrediënten. Tjauw min kennen we ook als Chow Mein of Chow Min.

vrijdag 30 augustus 2013

Gevulde sopropo

Benodigd:
  • sopropo
  • gehakt
  • een ui
  • 1 of twee teentjes knoflook
  • Theelepel laospoeder
  • theelepel gemberpoeder
  • theelepel Ve-tsin
  • tomatenpuree of -ketchup
  • bouillontablet
  • suiker
  • peterselie
  • olie


Gevuld met gehakt

Gamba’s met chili’s

Nodig:
Per persoon
100 gr gepelde Gamba’s count 24/30 (deze code staat op de zak en geeft de grootte van de garnalen aan)
Kleine roze garnaaltjes (handje per persoon)
Per ons gamba’s ca 5  gedroogde chili pepertjes.
Een handje grof zeezout .
Per ons garnalen een teen knoflook deels grof gesneden deels fijngewreven.
Een half uitje zeer zeer fijngesnipperd
Per ons gamba’s 3 eetlepels olijfolie
Klein stukje rode paprika

Feest Pasteitjes

Op dit recept zijn vele variaties mogelijk. Klik Hier om ook het videorecept te bekijken.

Nodig:
1 pond rauw gehakt h.o.h.

Mengen met:

1 tl Nootmuskaat
1 tl Cayennepeper
1 tl Paprikapoeder
1 ui fijngehakt
2 teen knoflook fijngewreven
½ Rode puntpaprika
1 klein blikje doperwten met wortelen (wortelen in stukjes gehakt)
15 gr selderie
1 hardgekookt ei gesneden
Zout
Grof gemalen zw peper
½ grote madame jeanette,  zaadlijsten verwijderd en fijngehakt

10 velletjes Koopman’s bladerdeeg 10x10 cm

Stamppotje doperwtjes met Prei

Nodig:
100-250 gr. gram prei. Harde delen rigoreus verwijderd
2 takjes selderie fijngehakt
½ pond gehakt
1½ ui gesnipperd
1 hardgekookt ei
250 gr doperwten Bonduelle diepvries
Roomboter
1 maggiblokje (cubes) Proef om er zeker van te zijn dat het geen slappe hap wordt.
Nootmuskaat
Zwarte peper
Een pond kruimig gekookte aardappelen. Kook en pureer deze als laatste. Dan heb je lekker zachte en luchtige aardappelpuree.

Roti met masalakip

Nodig:
4 personen
Maak verse roti volgens het recept elders op deze Blog. Klik daarvoor hier.
Of haal 4 tot 8 verse roti’s (bij de toko)
1 kg Kippepoten of kipfilet in hapklare brokken
4 á 5 eetlepels masala
5 tenen  knoflook fijngewreven
1 eetlepel tomatenpuree verdund in een eetlepel water
1 halve ui fijngehakt
twee takjes selderie
een madame Jeanette
zout
peper
12 middelgrote aardappelen
Olie

Bereiding:
Schil de aardappelen
Bak de kip snel rondom lichtbruin in olie.
Wrijf de kip in met zout peper,  en de helft van de masala.
Fruit de knoflook en de ui.
Voeg kip rustig toe
Bak de kip bij halfhoog vuur rondom. Laat de masala niet aanbranden.
Voeg de tomaten puree toe.
Meng de inhoud van de pan goed door elkaar en voeg de aardappelen en de rest van de masala toe. Meng nogmaals.
Schik aardappelen en vlees zo vlak en compact mogelijk in de pan.
Voeg zoveel  water toe als nodig om  de aardappelen net onder te kijgen.
Leg de madame Jeanette in het midden in de pan.
Breek de takjes selderie in vingerlange stukken of hak deze fijn (wat jij wilt) en voeg deze toe.
Breng de massa aan de kook  en direct daarna op laag vuur. Bij voorkeur op een stoofplaatje.
Reken op 20 minuten om de aardappelen gaar te stoven.

Masalakip met roti, gebakken spitskool, kouseband en curry eieren
Tomatenpuree kun je weglaten als je er niet van houdt. Maar dan moet je een of twee eetlepels bloem door de kip mengen om de jus minder of meer gebonden te krijgen.
Gebruik sowieso zo min mogelijk water om de aardappelen en kip gaar te stoven.
Laat nimmer de Madame Jeanette voluit meekoken! Het aroma gaat verloren (van veel flavours en smaakstoffen al bij 80 graden!). Erger is dat de peper kan knappen en dan is je gerecht verknald. De madame jeanette kun je achteraf (na max 20 min.) eruit vissen en fijnhakken, even met een ui en een teen knoflook en eventueel wat tomatenpuree fruiten en wat water, olie en azijn erdoor mengen. Sambal klaar! Mietjes onder ons kunnen ook gewoon sambal oelek van een of ander mistig (huis)merk nemen.

dinsdag 19 maart 2013

Eieren in romige Curry met bieslook

Voorbereiding:

5 eieren 10 minuten hardgekookt
3 el masala
1 el bloem
1 bouillonblokje verpulverd.
1 kleine ui fijngehakt
2 teen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 tomaat fijngehakt
½ madame jeanette
1 tak selderie fijngehakt
1 el gedroogde of twee eetlepels verse gehakte bieslook
1 el suiker
2 el Crème Fraiche
2 dl olie

Bereiding

Meng de masala, de bloem en het verpulverde bouillonblokje in een schaaltje
Fruit knoflook en ui in de olie
voeg de tomaat toe
Voeg de tomatenpuree toe
Voeg de gepelde eieren toe en laat deze onder omscheppen, een paar minuten meebakken
Voeg de Madame Jeanette toe
Voeg de masalamix toe.
Voeg bieslook en selderie toe
Voeg 1 el suiker toe
Voeg 2 el crème fraiche toe

30 minuten laten sudderen onder af en toe omscheppen.

Trollensaus

De bedoeling was om een makkelijk hartig sausje met groffe groenten te bedenken. Dat wilde ik persé met bestaande kant en klare mixen aangevuld met eigen inbreng. Deze saus is op basis van Hollandaise saus van Knorr tot stand gekomen. Niets ingewikkelds dus.

een halve ui gesnippperd
een teen knoflook fijngewreven
twee handjes gevierendeelde champignons
een stukje gesnipperde paprika
een dl water
een eetlepel allesbinder
een beetje drinkbouillon of een bouillonblokje
een zakje Knorr Hollandaisesaus
een flinke toef peterselie

Je kunt een klont boter verhitten en onderstaande handelingen vervolgen. Je kunt ook kabeljauw of zalm bakken en in de bakboter hiervan de volgende handelingen uitvoeren.

Fruit een halve ui een teen knoflook, twee handjes gevierendeelde champignons en een stukje gesnipperde paprika in hete roomboter. Voeg als het geheel glazig is een dl water toe en een eetlepel allesbinder.

Voeg de inhoud van een zakje Knorr Hollandaisesaus toe en meng het geheel terdege met een garde of pollepel tot een romige saus.

Als de saus te dik is kun je wat water toevoegen, of als ie juist te dun is, binden met nog wat allesbinder of maizena. Het prettige van allesbinder is dat je het niet van te voren hoeft aan te maken met water en het klontert ook niet na toevoegen. Breng op smaak met een beetje drinkbouillon-poeder of een bouillonblokje. Varieer de hoeveelheid bouillonpoeder naar eigen smaak door wat bij te voegen en te proeven.

Voeg tenslotte een flinke toef peterselie toe.

Mengen en opdienen met een moot gebakken zalm of kabeljauw of als je erg avontuurlijk bent, met een mals varkenshaasje zoals op de bijgaande foto. Om de smaak van de saus niet onbedoeld te maskeren bakte ik de vis of het vlees slechts in roomboter met peper en zout, een handje gesnipperde ui en gesneden champignons. De combinaties staan je vrij als het maar zo eenvoudig mogelijk is zonder al te veel jus. Om aanbakken te voorkomen en een goede garing te bereiken voegde ik aan de vis wel spaarzaam een paar eetlepels water toe. Als het vocht is verdampt kun je de vis opdienen met bovenbeschreven saus.