Tjauw min met geroosterde kip en geroosterd mager varken |
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
zaterdag 31 augustus 2013
Tjauw min
vrijdag 30 augustus 2013
Gevulde sopropo
- sopropo
- gehakt
- een ui
- 1 of twee teentjes knoflook
- Theelepel laospoeder
- theelepel
gemberpoeder
- theelepel
Ve-tsin
- tomatenpuree
of -ketchup
- bouillontablet
- suiker
- peterselie
- olie
Gamba’s met chili’s
Nodig:
Per persoon
100 gr gepelde Gamba’s count 24/30 (deze code staat op de zak en geeft de grootte van de garnalen aan)
Per persoon
100 gr gepelde Gamba’s count 24/30 (deze code staat op de zak en geeft de grootte van de garnalen aan)
Kleine roze garnaaltjes (handje per persoon)
Per ons gamba’s ca 5 gedroogde chili pepertjes.
Een handje grof zeezout .
Per ons garnalen een teen knoflook deels grof gesneden deels
fijngewreven.
Een half uitje zeer zeer fijngesnipperd
Per ons gamba’s 3 eetlepels olijfolie
Klein stukje rode paprika
Feest Pasteitjes
Mengen met:
1 tl Nootmuskaat
1 tl Cayennepeper
1 tl Paprikapoeder
1 ui fijngehakt
2 teen knoflook fijngewreven
½ Rode puntpaprika
1 klein blikje doperwten met wortelen (wortelen in stukjes
gehakt)
15 gr selderie
1 hardgekookt ei gesneden
Zout
Grof gemalen zw peper
½ grote madame jeanette,
zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
10 velletjes Koopman’s bladerdeeg 10x10 cm
Stamppotje doperwtjes met Prei
Nodig:
100-250 gr. gram prei. Harde delen rigoreus verwijderd
2 takjes selderie fijngehakt
½ pond gehakt
1½ ui gesnipperd
1 hardgekookt ei
250 gr doperwten Bonduelle diepvries
Roomboter
1 maggiblokje (cubes) Proef om er zeker van te zijn dat het
geen slappe hap wordt.
Nootmuskaat
Zwarte peper
Een pond kruimig gekookte aardappelen. Kook en pureer deze
als laatste. Dan heb je lekker zachte en luchtige aardappelpuree.
Roti met masalakip
Nodig:
1 kg
Kippepoten of kipfilet in hapklare brokken
Bereiding:
4 personen
Maak verse roti volgens het recept elders op deze Blog. Klik daarvoor hier.
Of haal 4 tot 8 verse roti’s (bij de toko)
Of haal 4 tot 8 verse roti’s (bij de toko)
4 á 5 eetlepels masala
5 tenen knoflook
fijngewreven
1 eetlepel tomatenpuree verdund in een eetlepel water
1 halve ui fijngehakt
twee takjes selderie
een madame Jeanette
zout
peper
12 middelgrote aardappelen
Olie
Schil de aardappelen
Bak de kip snel rondom lichtbruin in olie.
Wrijf de kip in met zout peper, en de helft van de masala.
Fruit de knoflook en de ui.
Voeg kip rustig toe
Bak de kip bij halfhoog vuur rondom. Laat de masala niet
aanbranden.
Voeg de tomaten puree toe.
Meng de inhoud van de pan goed door elkaar en voeg de
aardappelen en de rest van de masala toe. Meng nogmaals.
Schik aardappelen en vlees zo vlak en compact mogelijk in de
pan.
Voeg zoveel water toe
als nodig om de aardappelen net onder te
kijgen.
Leg de madame Jeanette in het midden in de pan.
Breek de takjes selderie in vingerlange stukken of hak deze
fijn (wat jij wilt) en voeg deze toe.
Breng de massa aan de kook
en direct daarna op laag vuur. Bij voorkeur op een stoofplaatje.
Reken op 20 minuten om de aardappelen gaar te stoven.
Masalakip met roti, gebakken spitskool, kouseband en curry eieren |
Tomatenpuree kun je weglaten als je er niet van houdt. Maar
dan moet je een of twee eetlepels bloem door de kip mengen om de jus minder of
meer gebonden te krijgen.
Gebruik sowieso zo min mogelijk water om de aardappelen en
kip gaar te stoven.
Laat nimmer de Madame Jeanette voluit meekoken! Het aroma
gaat verloren (van veel flavours en smaakstoffen al bij 80 graden!). Erger is
dat de peper kan knappen en dan is je gerecht verknald. De madame jeanette kun
je achteraf (na max 20 min.) eruit vissen en fijnhakken, even met een ui en een
teen knoflook en eventueel wat tomatenpuree fruiten en wat water, olie en
azijn erdoor mengen. Sambal klaar! Mietjes onder ons kunnen ook gewoon sambal
oelek van een of ander mistig (huis)merk nemen.
dinsdag 19 maart 2013
Eieren in romige Curry met bieslook
Voorbereiding:
3 el masala
1 el bloem
1 bouillonblokje verpulverd.
1 kleine ui fijngehakt
2 teen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 tomaat fijngehakt
½ madame jeanette
1 tak selderie fijngehakt
1 el gedroogde of twee eetlepels verse gehakte bieslook
1 el suiker
2 el Crème Fraiche
2 dl olie
voeg de tomaat toe
Voeg de tomatenpuree toe
Voeg de gepelde eieren toe en laat deze onder omscheppen, een paar minuten meebakken
Voeg de Madame Jeanette toe
Voeg de masalamix toe.
Voeg bieslook en selderie toe
Voeg 1 el suiker toe
Voeg 2 el crème fraiche toe
3 el masala
1 el bloem
1 bouillonblokje verpulverd.
1 kleine ui fijngehakt
2 teen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 tomaat fijngehakt
½ madame jeanette
1 tak selderie fijngehakt
1 el gedroogde of twee eetlepels verse gehakte bieslook
1 el suiker
2 el Crème Fraiche
2 dl olie
Bereiding
Meng de masala, de bloem en het
verpulverde bouillonblokje in een schaaltje
Fruit knoflook en ui in de olievoeg de tomaat toe
Voeg de tomatenpuree toe
Voeg de gepelde eieren toe en laat deze onder omscheppen, een paar minuten meebakken
Voeg de Madame Jeanette toe
Voeg de masalamix toe.
Voeg bieslook en selderie toe
Voeg 1 el suiker toe
Voeg 2 el crème fraiche toe
30 minuten laten sudderen onder af en
toe omscheppen.
Trollensaus
De bedoeling was om een makkelijk
hartig sausje met groffe groenten te bedenken. Dat wilde ik persé
met bestaande kant en klare mixen aangevuld met eigen inbreng. Deze
saus is op basis van Hollandaise saus van Knorr tot stand gekomen.
Niets ingewikkelds dus.
twee handjes gevierendeelde champignons
een stukje gesnipperde paprika
een dl water
een eetlepel allesbinder
een beetje drinkbouillon of een bouillonblokje
een zakje Knorr Hollandaisesaus
een flinke toef peterselie
een halve ui gesnippperd
een teen knoflook fijngewreventwee handjes gevierendeelde champignons
een stukje gesnipperde paprika
een dl water
een eetlepel allesbinder
een beetje drinkbouillon of een bouillonblokje
een zakje Knorr Hollandaisesaus
een flinke toef peterselie
Je kunt een klont boter verhitten en
onderstaande handelingen vervolgen. Je kunt ook kabeljauw of zalm
bakken en in de bakboter hiervan de volgende handelingen uitvoeren.
Fruit een halve ui een teen knoflook,
twee handjes gevierendeelde champignons en een stukje gesnipperde
paprika in hete roomboter. Voeg als het geheel glazig is een dl water
toe en een eetlepel allesbinder.
Voeg de inhoud van een zakje Knorr
Hollandaisesaus toe en meng het geheel terdege met een garde of
pollepel tot een romige saus.
Als de saus te dik is kun je wat water
toevoegen, of als ie juist te dun is, binden met nog wat allesbinder
of maizena. Het prettige van allesbinder is dat je het niet van te
voren hoeft aan te maken met water en het klontert ook niet na
toevoegen. Breng op smaak met een beetje drinkbouillon-poeder of een
bouillonblokje. Varieer de hoeveelheid bouillonpoeder naar eigen
smaak door wat bij te voegen en te proeven.
Voeg tenslotte een flinke toef
peterselie toe.
Mengen en opdienen met een moot
gebakken zalm of kabeljauw of als je erg avontuurlijk bent, met een mals varkenshaasje zoals op de bijgaande foto. Om de smaak van de saus niet onbedoeld te
maskeren bakte ik de vis of het vlees slechts in roomboter met peper en zout, een
handje gesnipperde ui en gesneden champignons. De combinaties staan
je vrij als het maar zo eenvoudig mogelijk is zonder al te veel jus.
Om aanbakken te voorkomen en een goede garing te bereiken voegde ik aan de vis wel spaarzaam een paar eetlepels water toe. Als het vocht is verdampt
kun je de vis opdienen met bovenbeschreven saus.
Abonneren op:
Posts (Atom)