1 banaansjalot grof gehakt
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
woensdag 4 mei 2022
Risotto Tartufo
1 banaansjalot grof gehakt
vrijdag 25 maart 2022
Gehaktballetjes outdoor
500 gr rundergehakt.
1 ui gesnipperd.
3 of 4 tenen knoflook geperst.
Een flinke teen Laos gemalen.
Een stukje gember, gemalen.
Olie.
2 el Sojasaus.
Gesnipperde ui.
Gehakte of geperste knoflook.
Een paar handjes voorgekookte sperziebonen.
Gesneden puntpaprika.
Grof gesneden Chinese kool.
Een handje gesneden lenteui.
Verse taogé
een gesnipperde banaansjalot,
een teen knoflook,
een el tomatenpuree,
2 tl mosterdpoeder,
1 tl chilivlokken,
een el sojasaus,
een el ketjap,
zout en zwarte peper.
Bak het in deze volgorde en breng het op dikte met een beetje water waarin wat maizena is vermengd.
De uien en het gemalen kruidenmengsel meng je door het gehakt.
En dan ga je er mooie balletjes van draaien.
Kies bij voorkeur voor balletjes die 40 tot 50 gram wegen.
Cobb tafelbbq |
Let er wel op dat je ze regelmatig keert. Vooral in het begin als de kolen nog vers zijn kan het allemaal wat snel verlopen met alle verkoolde teleurstellingen tot gevolg.
Maar met wat aandacht, zal het resultaat je niet tegenvallen.
In dit geval bakte ik wat voorgesneden groenten in een paar lepels maiskiemolie.
Bak de hardste groenten als eerste of kook ze voor.
Na enige tijd roerbakken gaat pas als laatste de verse taogé erin.
Haal de groenten er vrij vlot weer uit om de knapperigheid te bewaren.
Al met al heb je dan een mooi bordje van een van de eerste voorjaarsbarbecues.
maandag 14 maart 2022
Sambal ansjovis
75 gr. gedroogde ansjovis gewassen en geweekt
1 ui klein gehakt
2 of 3 habanero pepers klein gehakt
3 tenen knoflook
Deze keer hakte ik met mijn keukenhulpje ui, pepers en knoflook tegelijk klein.
1 flinke teen verse gember
1 flinke teen laos
Gember en laos maal je met elkaar tot een papje.
2 theelepels tomatenpuree
Zout en zwarte peper
1 tl trassi geraspt
1 el palmsuiker
3 el ketjap manis
1 el citroensap
1 dl olie
Bereiding:
De geweekte ansjovis sneed ik wat kleiner.
Ik spoelde ze eerst af tot er helder water boven stond. Daarna droogde ik ze af om ze vervolgens in wat hapklaar formaat te snijden.
Ik verhit voor sambal best wel veel olie. De olie die teveel is na het bereiden, gebruik ik als chiliolie in gerechten die wat pit kunnen gebruiken.
Het gemalen mengsel met de pepers, ui en knoflook bak ik rustig in de hete olie.
Er zal altijd wel wat bruinen tijdens het bakken maar het hoeft niet persé doorbakken te worden.
Als de verse specerijen zacht worden ben je toe aan de volgende stappen.
Daarna voeg ik de geraspte trassi toe.
Het geeft een krachtige smaak aan het visgerechten, maar wees daar dan ook voorzichtig mee!
Met een of twee theelepels ben je er al.
Ik bak de tomatenpuree vervolgens net zo rustig mee, want dat verbrandt al na een minuut als het vuur te hoog staat.
Ik kijk ook wat het met de kleur van het gerecht doet. Zo’n mooie oranje-rode kleur vind ik altijd erg aantrekkelijk eruit zien.
Soms voeg ik er dan ook wat extra tomatenpuree aan toe.
En dan voeg ik de palmsuiker toe.
Kort omroeren en dan meteen de ansjovis erbij voegen.
Ketjap manis dus ook.
en ook het citroensap kan er dan bij.
Alle bestanddelen zitten nu in de wok.
Ik doe er dan een deksel op en laat de sambal op een sudderplaatje nog 15 tot 20 minuten heel zachtjes garen.
Daarna is het gereed om je lekkerste gerechten te tooien met een heerlijke pittige ansjovis beleving.
Avocado spread
Bekijk de video hier!
Een lekkere smeerbare avocado voor op een stokbroodje of in een wrap. Dat is wat we willen!
Met de avocado spread ben je snel klaar! Lees maar even mee!
Nodig:
2 rijpe avocado’s
1 rode peper
3 tenen knoflook
1 banaansjalot
3 verse takjes koriander
2 of 3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels zure room
2 theelepels citroensap
Een flinke theelepel paprikapoeder
Wat zout,
Wat zwarte peper
Bereiding:
Pel, schil en ontpit alle ingrediënten.
Niet elke snijmachine is loeisterk. Soms doe je er goed aan de ingrediënten voor te snijden.
Doe dat dan ook en voeg ze dan samen in de machine.
Maal het lekker smeerbaar. Goed voor de dip, de scoop of als spread op een broodje of… een van die beruchte wraps waar van alles bij past!
Bekijk de video hier!
maandag 7 maart 2022
Langoustinestaartjes in Oestersaus
Soms heeft de visboer wel heel aantrekkelijke producten.
Deze Langoustinestaartjes zijn daar een voorbeeld van
Ik denk dan meteen aan lekker fingerfood! Waar je bijna een slabbetje bij nodig hebt!
Nodig:
2 eetlepels Oestersaus
Een eetlepel sojasaus.
Een eetlepel Chinese rijstwijn. Dat kun je ook vervangen door sherry.
Een paar tenen knoflook, fijn geperst.
Water met een theelepel maizena gemengd.
Bereiding:
Na een uurtje marineren kan ik niet langer wachten en snij ik de uitjes die vervolgens in een ruime pan met olie terecht komen.
Het heeft allemaal niet zo lang nodig! Schaaldieren uit zee zijn binnen enkele minuten gaar genoeg.
Daarom gaan de langoustinestaartjes binnen een minuut achter de uitjes aan, de pan in.
Als ze 4 minuten bakken is het veel!
Dan meng ik alweer een beetje water met een theelepel maizena of bloem.
Dat gaat bij de staartjes en dan roer ik alles lekker om.
Dikt de saus te ver in dan giet ik er telkens een beetje water bij.
Voor het kleurtje nog een beetje sojasaus erbij…
…nog even een minuut doorwarmen, maar dan moeten ze er toch echt uit!
En lieve mensen…die saus, die SAUS!!!!
Zó lekker!
Noodlesoep kip
Nodig:
Voor de bouillon,
1 ui, erg groot en in ringen gesneden.
2 bolletjes Chinese knoflook gekneusd.
Een bosje Selderij.
Een paar lente-uitjes in vingerlengtes gesneden.
Een handvol Daon Salam, zeg maar de Indonesische laurier.
Een eetlepel Zwarte peperkorrels.
Een duimlengte Verse gember gekneusd.
Een duimlengte verse laos gekneusd.
2 eetlepels Chickenpowder.
En indien gewenst, een beetje Zout naar smaak.
Voor het vlees:
Gemalen Szechuanpeper.
1 eetlepel verdunde tomatenpuree
Taogé.
Maar je kunt ook voor kippendijenfilet kiezen. Daar heb je minder geweld bij nodig.
Wrijf de kip in met wat zout en gemalen sechuan peper
De kip snijd ik dan nog in repen voordat deze gekruid en gebakken worden.
Ik bak de kip kort voor, haal deze weer uit de pan en bak dan achtereenvolgens de gesnipperde ui en een paar tenen geperste knoflook.
Dan voeg ik er 2 flinke theelepels Donkere misopasta aan toe en laat deze een minuut meebakken.
Daar gaat vervolgens 1 eetlepel verdunde tomatenpuree bij
Ik temper het vuur en voeg er een zakje van 5 gram Dashi no moto bij.
Dashi en tomatenpuree vormen een geweldig duo als je de vijfde smaak wilt benadrukken in je gerecht.
Dashi is het resultaat van gedroogde Bonito, een vis die in exotische wateren rondzwemt, en waar dus gedroogd poeder en bonitovlokken van gemaakt worden.
Ik vervolg met een eetlepel rijstwijn,
Een eetlepel Soja saus,
om alles vervolgens even een minuut zachtjes laten bakken,
En dan voeg ik een paar grote lepels uit de grote pan kippenbouillon erbij.
Het vergt even roeren, proeven en beoordelen.
De saus die je nu hebt moet wat lobbig zijn. Een beetje koud water met een theelepel maizena mag erbij om wat te binden.
Daar leg ik vervolgens de voorgebakken kipfilet in om een kwartiertje te laten garen.
Het vlees voor de soep is dan gereed, maar minstens zo belangrijk…de smaakmaker voor de soep ook. De jus van die kip is namelijk onmisbaar voor in de noodlesoep!
Terwijl de bouillon staat te trekken en de kip aan het gaarsudderen is, snijd ik wat spitskool en babypakchoy.
Ik zet dan ook wat handjes taogé gereed.
Deze drie groenten zullen vlak voor het opdienen voor korte of wat langere tijd gegaard worden in de kippenbouillon.
Spitskool blijft lekker knapperig, maar babypakchoy heeft wat tijd nodig om de steeltjes ook zacht te krijgen. Die steeltjes kun je er echter ook afsnijden.
Taogé heeft maar 15 seconden in de hete bouillon nodig.
En voor de liefhebbers snijd ik een rood pepertje in dunne ringen.
Bij Noodlesoep horen er natuurlijk ook noodles. Deze haal ik bij de toko of Aziatische supermarkt.
Je kunt kiezen voor droge die je zelf enige tijd moet gaar koken.
Maar ik haal meestal de zachte ramen noodles in luchtdichte verpakking. Zie ook de video.
Die hoeven maar 2 minuten in heet water, maar ik leg ze liever na de groenten ook in de hete bouillon vlak voordat ik de borden ga opmaken.
Soms kook ik er een paar Medium size eieren bij die ik in 7 minuten gaar. Dan blijft de dooier lekker zacht en mooi geel van kleur.
Deze keer echter geen eieren. Maar de borden komen echt wel vol!
Klik hier voor de video Noodlesoep Kip.
maandag 21 februari 2022
Pappardelle met inktvis en garnalen
Klik hier voor de video
Inktvis en garnalen met een Italiaans tintje.
2 stuks inktvis in ringen gesneden.
350 gr garnalen schoongemaakt en in de rug ingesneden.
1 pak Pappardelle uit het versvak van de supermarkt.
1 bakje kastanje champignons gevierendeeld.
1 ui gesnipperd
4 takjes Gehakte peterselie
1 hele rode puntpaprika, in stukken gesneden
1 tomaat, grof gesneden.
2 takjes verse rozemarijn, fijn gehakt.
2 takjes verse tijm fijn gehakt.
4 knoflook in dit recept, geperst.
Zout
zwarte peper
1 Eetlepel bouillonpoeder vis of kip.
2 eetlepels tomatenpuree evt in wat water opgelost.
1 eetlepel bloem.
Voor de gedroogde kruidenmix:
3 theelepels gedroogde basilicum
3 theelepels gedroogde kervel
1 eetlepel paprikapoeder
1 half theelepeltje chilivlokken
2 theelepels mosterdpoeder
2 theelepels Marjolein.
Van deze verzameling maakte ik een mooi kruidenmengseltje.
Binnen een minuut voeg je daar de paprikastukken aan toe.
En al even snel de champignons.
Dit is in luttele minuten gereed dus ga vlot verder en voegde er een theelepel of twee van de droge kruidenmix aan toe.
Nog even een minuutje omgooien en dan ben je klaar met de paddenstoeltjesmix.
Zet het even apart.
Bak in hetzelfde vet de uien en knoflook voor de inktvis een minuutje. En daar achteraan de tomaat.
Voeg nu de inktvis toe en strooi vrij direct ook de verse tijm en rozemarijn er overheen.
Inktvis bak ik altijd maar kort. En aangezien alle kruiderij er al doorheen zit moeten de garnalen ook er aan toegevoegd worden.
Dan een lepel (of 2) tomatenpuree die je goed door de pan roert.
Dat strooi je voorzichtig door de sissende massa in de pan. Blijf intussen omscheppen en roeren.
Na de bloem voeg je er een klein glas water aantoe.
Beetje bij beetje, om er vooral voor te zorgen dat het geen kleffe of juist waterige massa werd.
De inktvis- en garnalenmix is nu gereed en er pruttelt een lekker lobbig sausje omheen.
De verse pappardelle kook je gewoon volgens voorschrift op de verpakking in 3 tot 4 minuten gaar.
Wat ik daarbij doe is een mengseltje van een kluit roomboter met heet kooknat van de pasta maken en dat in de pastaschaal gereed houden. Daar mag de gekookte pasta na het uitlekken even doorheen gehaald worden.
Klik hier voor de video
Wrap Sardines
De blikjes visconserven in de supermarkt vormen vaak een bron van inspiratie. Ansjov, inktvis, sardines… Het past bijna overal tussen en je kunt er lekker mee combineren.
Deze keer een lunch item met sardines.
Daarvoor heb je nodig:
Een rode paprika,
Een winterpeen,
Een paar blaadjes sla, bv little gems,
Een lente-ui,
Een triootje minispruiten
Een blikje sardines in zonnebloemolie.
Een wrap. En daarvoor koos ik lekker grote wraps van wel 30 cm in diameter! Dee haalde ik bij een Turkse supermarkt.
Voor de saus meng je
Een blikje geconcentreerde tomatenpuree, opgelost in een glas water.
Een lepel sojasaus van Japanse oorsprong.
Een lepel ponzusaus in de tomatensaus.
Een teen knoflook door de saus heen geperst.
Een snufje zout en wat zwarte peper.
Nog even mengen en klaar!
Zie voor instructies ook de video achter deze link.
Je snijdt de wrap in van af het middelpunt tot voorbij de rand.
Dan breng je de tomatensaus op naar eigen behoefte.
Je verdeelt de sla over een kwart van de wrap.
Dan doe je over het ernaast gelegen kwart hetzelfde met de sardientjes.
En dáárnaast komen de winterpeen en de paprika.
De lente-ui kreeg een ereplaatsje over de sardientjes heen.
En dat werd gevolgd door wat gemalen zwarte peper en als je dat wilt, ook wat gemalen zeezout.
En dan vouw je de wrap vanuit het aangesneden kwart, in dit geval tegen de klok in.
Je kunt meteen aanvallen!
Geniet ervan maar vergeet niet je eigen creatie te bedenken!
Want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
Klik hier voor de video Wrap Sardines