Nodig:
1 teen Verse laos,
1 teen Verse gember
2 tenen Knoflook
1 tl Sojabonenpasta of bean sauce
1 tl Donkere misopasta
1 tl 5 spices powder
1 el rijstwijn
2 el medium donkere soja saus
2 el suiker
1 tl rode kleurstof of Red Food Colour.
500 gram buikspek, zonder zwoerd.
Vraag je slager om het zwoerd eraf te snijden of doe dat thuis zelf met een dun flexibel fileermes.
Je slager snijdt op verzoek ook graag een mooi recht stuk buikspek voor je af.
Bereiding:
Hak en wrijf laos, gember en knoflook fijn.
Daarna meng je de fijngehakte specerijen met sojabonen pasta, misopasta, 5-spices powder, rijstwijn,
sojasaus, suiker, en de rode kleurstof.
Doe het buikspek in een redelijk passende plastic zak en giet er de marinade bij.
Sluit de zak terwijl je de lucht er vrijwel geheel uit drukt.
Voor het beste resultaat marineer je het vlees minimaal 3, maar bij voorkeur een etmaal in de koelkast.
Om het buikspek te roosteren verhit je de oven op 160 tot 180 graden.
Plaats voor het lekvocht een bak met een beetje water in de oven en schuif hierboven het buikspek op een rooster halfhoog in de oven. Leg het vlees met de spekzijde boven.
Het lekvocht kun je ook zonder water opvangen en later als jus gebruiken.
Sluit de oven en laat het spek ca 75 minuten rustig garen. Voor een krokant korstje draai je de temperatuur het laatste kwartier wat hoger of je gebruikt de bovengrill (Broiler) van je oven. Maar blijf goed opletten dat het vlees niet verbrand!
Na het roosteren laat je het vlees even rusten en iets afkoelen.
Vlak voor het aansnijden leg je het met de krokante spekzijde omlaag op de snijplank.
Daarna snij je het met een scherp hakmes of vleesmes in dunne plakken.
Je kunt dan ook zien en horen hoe sappig en krokant Porc Belly kan zijn.
Onder andere met Mie, met boontjes en gerijpte gebakken banaan, van de bbq met een glanslaagje er overheen, op een broodje, en nog vele mogelijkheden die je zelf ook kunt bedenken.