Nodig:
Velletjes bladerdeeg
Rode ui in dunne reepjes gesneden
Knoflook geperst
fijn zeezout
Meelwormen
Geraspte kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Leg het deegvelletje vlak op het aanrecht.
Smeer het velletje in met wat geperste knoflook.
Strooi en verdeel een theelepel zeezout over het hele velletje.
Verdeel reepjes rode ui over het velletje deeg.
Strooi en verdeel een eetlepel meelwormen over het velletje bladerdeeg.
Strooi en verdeel een of twee eetlepels geraspte kaas over het deegvelletje.
Druk zachtjes de topping vast op het deegvelletje.
Snij met een pizzasnijder het deegvelletje met de topping in reepjes van een centimeter breed.
Leg de reepjes op een bakplaat waarin een vel bakpapier is gelegd.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven.
Laat de stengels gedurende 15 minuten gaar bakken.
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
zaterdag 14 maart 2015
zaterdag 7 maart 2015
Knakbroodje kip
Nodig:
5 kippenknakworstjes
10 velletjes bladerdeeg
1 klein gehakte ui
3 tenen geperste knoflook
gehakte koriander
1 lepel olie
Bereiding:
Een deegvelletje met een hoek naar je toe leggen.
Ui, koriander, knoflook en olie tot een papje mengen.
Een theelepel van het kruidenmengsel op een velletje deeg smeren.
Elk worstje halveren.
Een helft van een worstje op het deegvelletje leggen.
Worstje in het deeg rollen tot halverwege.
De rechter en linkerhoek van het deegvelletje naar binnen vouwen over het ingerolde worstje heen.
Het rolletje verder dichtrollen.
Eventueel besmeren met geklutst ei.
In de oven bij 200 graden in ca 25 minuten bakken.
Opdienen met een lekker sausje naar eigen keuze.
De kippenknakworstjes zijn bij de Turkse winkels te koop.
5 kippenknakworstjes
10 velletjes bladerdeeg
1 klein gehakte ui
3 tenen geperste knoflook
gehakte koriander
1 lepel olie
Bereiding:
Een deegvelletje met een hoek naar je toe leggen.
Ui, koriander, knoflook en olie tot een papje mengen.
Een theelepel van het kruidenmengsel op een velletje deeg smeren.
Elk worstje halveren.
Een helft van een worstje op het deegvelletje leggen.
Worstje in het deeg rollen tot halverwege.
De rechter en linkerhoek van het deegvelletje naar binnen vouwen over het ingerolde worstje heen.
Het rolletje verder dichtrollen.
Eventueel besmeren met geklutst ei.
In de oven bij 200 graden in ca 25 minuten bakken.
Opdienen met een lekker sausje naar eigen keuze.
De kippenknakworstjes zijn bij de Turkse winkels te koop.
zaterdag 24 januari 2015
Antroea met lamsgehakt
Voor jouw gemak is er ook een videodemonstratie van dit recept. Klik hier.
Antroea is een bittere vruchtgroente. Een delicatesse voor de liefhebber. Om de bitterheid wat te verzachten kan wat zout toegevoegd worden aan water, waarin de antroea vóór de bereiding even ingelegd wordt. Het is me opgevallen dat antroea die een beetje bruin is geworden ook vanzelf al wat minder bitter smaakt.
Antroea is een bittere vruchtgroente. Een delicatesse voor de liefhebber. Om de bitterheid wat te verzachten kan wat zout toegevoegd worden aan water, waarin de antroea vóór de bereiding even ingelegd wordt. Het is me opgevallen dat antroea die een beetje bruin is geworden ook vanzelf al wat minder bitter smaakt.
Nodig:
4 grote antroea’s in partjes gesneden.
250 gr lamsgehakt los geroerd.
1 ui gesnipperd.
1 teen knoflook geperst.
1 tomaat klein gehakt
1 tomaat klein gehakt
2 flinke tl tomatenpuree.
1 maggiblokje.
Olie.
Zout.
Zwarte peper.
Water.
Verhit de olie.
Fruit de ui en de knoflook.
Bak de tomaat mee.
Bak de tomaat mee.
Voeg tomatenpuree toe.
Bak vervolgens het rul geroerde gehakt in de massa.
Voeg de antroea toe.
Voeg de maggiblokjes toe
Verder zout naar smaak toevoegen uitsluitend als dat nodig
is.
Zwarte peper naar smaak toevoegen
Goed omscheppen.
Voeg enkele eetlepels water toe
Laat de antroea in deze jus gaarstoven.
Ca. 25 minuten stoven.
Als je door de schil heen kunt prikken en het vruchtvlees is
zacht, is de groente klaar.
Opdienen met witte rijst of aardappelen.
Zie ook de videodemonstratie!
Opdienen met witte rijst of aardappelen.
Zie ook de videodemonstratie!
Lamscurry Madras
Nodig:
Zout
Zwarte peper
1 ui gesnipperd.
6 tenen knoflook geperst.
2 tomaten kleingesneden.
½ Madame Jeanette kleingesneden en zaden verwijderd.
1 hele
Madame Jeanette
2 el Curry
Madras
2 tl
Kardamom.
2 tl Garam
Massala.
1 el
Hindoestaanse Massala.
2 el bloem
300 cc Runderbouillon van een bouillonblokje.
4 laurierblaadjes.
Olie
maandag 19 januari 2015
Massalagamba's met aubergine
Nodig:
600 gr Gamba’s count 8/12
4 grote sjalotten Kleingesneden
4 tenen knoflook geperst
Peterselie gehakt
1 tomaat klein gehakt
2 tl tomatenpuree
2 tl Garam Massala
1 el Engelse Kerrie
3 el Chan’s Massala
4 tl paprika mild
½ Madame Jeanette klein gehakt
1 aubergine in stukken gesneden
6 aardappelen vastkokend
2 bouillonblokjes
200 ml slagroom
2 el allesbinder
Zout
Zwarte peper
50 gr roomboter
water
Kipspiesjes honingmarinade
Nodig:
1 duim verse gember.
3 teen knoflook.
1 el suiker
2 el honing
Zout
1 tl witte peper
1 el soy sauce
1 el olie
1 tl ve-tsin
Pureer en meng dit in een vijzel
500gr kipfilet wassen en zout en bruine azijn.
Goed afspoelen en droogdeppen.
Snij de kipfilets in dobbelsteentjes
Marineer de dobbelsteentjes kip in de marinade.
Rijg ze aan een stokje.
Grill de spiesjes onder de grill in 6 of 7 minuten onder af
en toe keren.
Opdienen met chilisaus of satésaus en Naanbrood.
Kabeljauwkoekjes
Nodig:
500 gr kabeljauwfilet
1 ui kleingesnipperd
2 tenen knoflook geperst.
1 el ketjap asin
½ fijngehakte madame jeanette
1 maggiblokje
3 sneden witbrood, korsten eraf gesneden
2 grote takken selderie
1 klein geklutst ei
Zout
Zwarte peper
Pangasius-aardappelkoekjes
Nodig:
350 gr pangasiusfilet
3 of 4 kleine aardappeltjes gaargekookt.
¼ ui fijn gesnipperd.
2 tenen knoflook geperst.
1 klein geklopt ei
2 sneden brood Korsten verwijderd
½ Madame Jeanette klein gehakt.
2 grote takken selderie
1 el tomatenpuree aangemaakt met 1 el water
Zout
Peper
30 gr boter of 3 el olie
Bereiding:
Bak de visfilet in wat boter gaar.
Laat de vis afkoelen.
Wrijf de vis met een vork fijn.
Week het brood in de melk.
Knijp de melk uit het brood.
Meng het brood door de vis.
Meng en kneed alle overige ingrediënten en de vis met elkaar
tot een homogene massa.
Vorm hier schijfjes van of draai er balletjes van.
Verhit wat vet in een anti-aanbakpan.
Bak hierin de viskoekjes of visballetjes rondom bruin.
Opdienen met een sausje naar keuze.
Escargot’s pastis
(Voor 4 pers.)
Nodig:
Maak een kruidenmengseltje van:
4 tenen knoflook klein gehakt.
1 grote sjalot klein gehakt.
Een handje peterselie klein gehakt.
2 tl zeezout, niet te grof.
2 tl zwarte peper grof gemalen.
1 el olijfolie
3 el Ricard Pastis
Verder nodig:
1 blikje met 24 escargot’s (delicatessen winkel)
20 gr roomboter
100 gr Parmezaanse kaas. (GEEN POEDER!)
50 gr 48+ kaas geraspt
donderdag 8 januari 2015
Aubergine met lamsgehakt en fèta
Nodig:
1 el olijfolie
1 aubergine geschild
200 gr lamsgehakt rul geroerd
1 ui gesnipperd
Stukje rode paprika klein gesneden
1 teen knoflook fijn gewreven
1 el Provencaalse kruiden
1 tl milde paprikapoeder
100 gr Fèta
Snijd de aubergine in plakken van 1 cm .
Grill deze plakken op een ingevette koekepan tot ze aanbeide zijden enigszins gaan bruinen.
Vet de bodem van een bakplaat licht in met olijfolie.
Grill deze plakken op een ingevette koekepan tot ze aanbeide zijden enigszins gaan bruinen.
Vet de bodem van een bakplaat licht in met olijfolie.
Leg de aubergineplakken naast elkaar op de bakplaat.
Prak de fèta in kruim.
Meng het gehakt met de rest van de specerijen en kruiden.
Leg het lamsgehakt op
de aubergine. Maak er een ondiepe geul in.
Leg in de geul de gekruimde fèta.
Plaats de bakplaat met het voedsel in een oven van 200
graden gedurende 25 minuten. Controleer de bereiding af en toe.
Witlofschotel Ham-kaas
Is je witlof altijd te nat? Drijven de stronkjes na de
bereiding in het kooknat? Volg dan de volgende stappen.
Nodig:
2 flinke struiken witlof
1 ons boerenschouderham
1 halve ui gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 el olie
Peper
zout
Kastanjechampignons met knoflook (bijgerecht bij vlees of vis)
Nodig:
1 flinke ui gesnipperd
300 gr kastanjechampignons grof gesneden
3 tenen knoflook fijngewreven
1 tl zout
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde rozemarijn
Zwarte peper
Kastanje champignons geserveerd bij varkenshaas in roomsaus |
Bereiding:
Verhit de boter op matig vuur.
Fruit de ui 15 seconden mee.
Voeg de champignons toe.
Voeg de knoflook toe.
Strooi wat uipoeder, knoflookpoeder en de rozemarijn over
het gerecht.
Maak af met peper en zout.
Goed omscheppen.
Opdienen als bijgerecht bij vlees of vis.
Als bijgerecht bij een stevig gevulde omelet kan dit ook een
heerlijke aanvulling zijn!
Varkenshaas met Rum-roomsaus
Nodig:
1 varkenshaas
1 tl zout
150 ml crème fraiche
20 - 30 gr roomboter
¼ ui gesnipperd
1 teen knoflook
1 handje kastanje champignons gesnipperd
1 handje rode puntpaprika gesnipperd
1 handje peterselie gehakt
50 - 75 ml witte rum
50 ml water
1 tl fijngehakte Madame Jeanette
1 tl gehakte rozemarijn
2 maggiblokjes
Grof gemalen zwarte peper
Pittige Hutspot
Nodig:
1000 gr hutspotmix (50/50 winterpeen/uien) Kant en klaar verkrijgbaar bij de supermarkt.
100 gr gerookte spekreepjes
250 gr gemengd gehakt
1 varkenshaas
3 of 4 verse worstjes
1 grote ui gesnipperd
½ tomaat klein gehakt
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 Madame Jeanette heel
2 kippenbouillonblokjes
75 gr roomboter
Zwarte peper
woensdag 7 januari 2015
Shitakesaus
1 bakje shitake. (ca 200 gram ).
1/2 ui klein gesnipperd.
1 teen knoflook geperst.
4 zongedroogde tomaten.
3 stengels lenteui
1 el tomatenpuree met 1 el water aangelengd.
1 el oestersaus
1 el Shaoxin rijstwijn
3 of 4 el water
1 el allesbinder
1/2 el suiker
Snij de shitake in groffe stukken.
Bak deze met de ui, knoflook, gedroogde tomaten en lenteui
in olie.
Voeg de tomatenpuree toe.
voeg de oestersaus toe.
Voeg de shaoxin rijstwijn toe.
voeg wat water toe om een goede saus te verkrijgen.
Voeg hier genoeg bindmiddel aan toe om de saus smeuïg op
dikte te krijgen.
voeg nu de suiker en een klont roomboter toe.
Roer alles dooreen.
Opdienen bij gebakken vis of vlees.
Azuri balletjes
Op de foto zijn de balletjes geserveerd met een kant en klare pastasaus op Ankara pasta. |
300 gr gemengd gehakt. Maar rundergehakt of lamsgehakt kan
ook.
1 el paneermeel
1 ei geklutst
1 tl zout
1 tl grof gemalen zwarte peper
3 takjes selderie fijn gehakt
2 stengels lente-uitjes klein gehakt.
1 teen knoflook gemalen.
2 tl Italiaanse kruiden
2 tl salie
2 tl cayennepeper
1 tl chilipoeder
2 el chilisaus
Meng bovenstaande tot een homogene massa.
Draai er balletjes van.
Bak de gehaktballetjes in de roomboter op matig uur rondom
bruin.
Serveren als snack of bij pasta of risotto.
woensdag 12 november 2014
Spekpizza broodjes
250 gr tarwebloem gezeefd
kopje lauw water
2 tl suiker
2 tl gedroogde gist
Bak de spekblokjes bijna gaar in een beetje vet.
Zeef het vet hierna goed af.
150 cc melk
zout
1 ui in ringen gesneden
tomato frito
Geraspte kaas
zeezout
zwarte peper
Black Tiger gamba’s inferno
Nodig:
12 gamba’s
10 gr
Pickled ginger fijngehakt
1 el vocht van pickled ginger
2 tl assem
1 madame jeanette ontpit en klein gehakt
½ ui in grofte stukken gesneden
2 teen knoflook geperst
1 rode puntpaprika in repen gesneden
1 bosje Choy Sum in vingerlengtes gesneden
1 el oestersaus
1 tl tomatenpuree
1 el rijstwijn
Olie
Oosterse vissoep
10 grote gamba's
Babypaksoy in de lengte doormidden gesneden
2 grote handen taogé
1 grote ui kleingehakt
1 ui in lange stukken gesneden
1 grote tomaat in b;lokkengesneden
3 teen chinese knoflook geperst
1 el tomatenpuree
1 el oestersaus
2 el zoute ketjap
1 madame jeanette
dinsdag 11 november 2014
Aziatische visbouillon
3 á 4
liter water
handje zeezout
2 kabeljauwkarkassen, koppen en graten. Snij de kieuwen uit
de koppen vandaan.
4 salamblaadjes
1 grote teen laos gekneusd
grote teen gember gekneusd
1 grote teen curcuma gekneusd
1 tak seréh gekneusd
1 visbouillonblokje
2 el vissaus
2 takken selderie
1 grote ui zeer grof gesneden
4 tenen knoflook gekneusd
Doe alles in een grote soeppan en breng dit tegen de kook
aan.
Hou de bouillon gedurende 40 minuten tegen de kook aan.
Zeef de bouillon.
Gereed voor gebruik als soepbasis of om visgerechten mee af
te blussen.
Minipizza met groene pepers
Nodig:
250 gr tarwebloem gezeefd
kopje lauw water
2 tl suiker
2 tl gedroogde gist
150 cc melk
zout
1 ui in ringen gesneden
Merza groene pepers gesneden
tomato frito
Geraspte kaas
zeezout
zwarte peper
Oven op 200 graden voorverwarmen
Balinese groentesoep
(Foto volgt later)
Nodig:
1/2 el marmite
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook gehakt
1/2 blik tomatenpuree
2 tl komijnzaad geroosterd.
4 el vermicelli
2 el allesbinder
Voor de balletjes:
mengen met:
2 tl grof gemalen zwarte peper,
1 tl seréhpoeder,
1 tl gemberpoeder,
1 el ketjap manis,
1 tl witte peper,
1 tl koenjitpoeder,
1 tl ve-tsin,
1 tl zout.
1 el roomboter
Zalm-Avocado salade
Nodig:
4 of 5 gekookte aardappelen.
200 gr gebakken zalm of als het snel moet, zalm uit een
blikje.
2 tenen knoflook geperst
1 hardgekookt ei klein gesneden
1/4 ui in snippertjes gesneden.
1 rijpe avocado in dobbelsteentjes
5 el Zaanse mayonaise
3 el tomaten ketchup
zout
zw. peper
Cayennepeper
Alles mengen.
De salade koelen tot ca 6 graden.
Opdienen met stokbrood, turks brood, toast etc.
Bami pasteitje
Nodig:
1 pak Koopman's Bladerdeeg.
1 nest mie voor tjauw min. Koken, afgieten en koud
afspoelen.
1 kipfilet
1/2 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl taotjo
1 vingerkootje madame jeanette fijn gehakt
1 stukje rode puntpaprika klein gehakt
2 jonge bladeren paksoy klein gehakt
1/2 el ketjap manis
1/2 el ketjap asin.
zout
zwarte peper
selderie
water
suiker
olie
2 eieren
zondag 12 oktober 2014
Po-Ku Noodles
Nodig:
4 nestjes noodles
100 gr varkensvlees (beetje vet)
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook geperst
1 maggiblokje
Zwarte peper
150 gr Chinese Champignons (Po-Ku) grof gesneden
1 el ketjap asin
1 el ketjap manis
Snufje ve-tsin
4 takken selderie klein gehakt
Olie
Bereiding:
Kook de noodles volgens voorschrift, giet ze af en koel ze
met koud water. Uit laten lekken.
Bak het varkensvlees in boter gaar of gebruik restjes vlees
van de vorige dag.
Snij het vlees klein.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur.
Bak hierin ui en knoflook een minuut.
Voeg de champignons en de pickled ginger toe.
Bak het geheel al roerende op hoog vuur
Voeg de uitgelekte noodles nu toe en roerbak ze mee.
Voeg de 2 soorten ketjap toe.
Voeg zwarte peper, ve-tsin, maggiblokje en selderie toe.
Roerbak de noodles goed met de rest van de ingrediënten.
Opdienen bij vlees of vis.
Paré zontomaat (sopropo)
Nodig:
1 sopropo (Paré)
1 flinke ui gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
1 teen knoflook fijngehakt
1 el taotjo
1 el tomatenpuree
8 zongedroogde tomaten in olie (uitgelekt) in stukken
snijden
1 maggiblokje
Snufje zwarte peper
50 cc water
Eventueel zout om af te maken.
olie
Bereiding:
1 sopropo (Paré) in stukken snijden.
Verhit de olie matig.
De ui , knoflook en de tomaat in de olie bakken.
De taotjo meebakken.
De tomatenpuree meebakken.
Het gehakt los geroerd toevoegen en goed mengen en bakken.
De zongedroogde tomaten toevoegen.
De sopropo toevoegen.
Het maggiblokje verpulverd toevoegen.
Snufje zwarte peper toevoegen.
Een beetje water toevoegen om de groente te laten garen.
Alles goed omscheppen.
Met deksel op de pan 20 minuten onder af en toe omscheppen
laten gaar sudderen. Hoe langer hoe minder bitter de groente smaakt.
Proeven en dan eventueel zout toevoegen om af te maken.
Basmati spekrijst
Nodig:
2 speklapjes
Ca. 100 cc droge basmatirijst
1 grote ui gesnipperd
1 teen knoflook fijn gehakt of geperst
1 geklutst ei
3 takken selderie klein gehakt
1 maggiblokje verpulverd
2 el roomboter
1 el hoisinsaus
zaterdag 11 oktober 2014
Taotjo Kip
Nodig:
1 tomaat klein gesneden
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook fijn gehakt
1 el taotjo (bonenpasta)
1 tl assem/tamarindepasta (wees hier voorzichtig mee!)
1 el roomboter
1 el sojasaus
50 cc water
1 adjoema peper
Olie
Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de kip aan beide zijden snel voor.
Verwijder de kip.
Bak in de olie vervolgens de ui, tomaat en knoflook tot deze
iets gaan bruinen.
Bak de massa een minuut.
Voeg sojasaus toe. Roer nog even.
Voeg de kip weer toe en schep deze door de massa bakkende
kruiden heen.
Smelt de roomboter in het gerecht.
Voeg een beetje water toe voor de jus. Hier moet de kip in
gaar sudderen.
Leg een adjoema of madame jeanette in de jus.
Proef na 20 minuten of de jus zout genoeg is. Afmaken met
zout en zwarte peper.
Antroea met Gamba’s
Antroea is een bittere vruchtgroente. Een delicatesse voor
de liefhebber. Om de bitterheid wat te verzachten kan wat zout toegevoegd
worden aan water, waarin de antroea vóór de bereiding even ingelegd wordt. Het
is me opgevallen dat antroea die een beetje bruin is geworden ook vanzelf al
wat minder bitter smaakt.
4 antroea’s in blokken of partjes gesneden
Olie
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook fijn gehakt
1 grote tomaat klein gesneden
1 tl trassi geraspt
1 el vissaus
12 gamba’s (of meer) gepeld en darm verwijderd
1 adjoema peper
maandag 6 oktober 2014
Prei met gemarineerd speklapje
Nodig
2 takken prei in vingerlange stukken
2 uien gesnipperd
2 tomaten klein gesneden
1 kippenbouillonblokje
Voor de speklapjes:
500 gr Spekplapjes
2 teentjes knoflook fijngeperst
2 eetlepels Lam joei (rode bonenpasta te koop bij de toko)
2 el rum of chinese rijstwijn
2 theelepels suiker
1 tl zout
Mespunt ve-tsin
woensdag 1 oktober 2014
Auberginecurry met garnalen
Nodig:
250 gr scampi zonder staartje
1 aubergine in grote blokken gesneden. Half uur in zout
water weken en dan afgieten.
2 uitjes gesnipperd
1 bol chinese knoflook
2 tomaten klein gesneden
2 el tomatenpuree
3 tl korianderpoeder
2 tl kaneel
½ el komijnzaad geroosterd
Zw peper
½ el garam masala
1 el kerrie madras
2 maggiblokjes
50 cc olie
100 cc water
1 adjoema peper
dinsdag 30 september 2014
Bruine bonen met rookworst en gehakt
Nodig:
1 groot blik bruine bonen
250 gr gemengd gehakt rul geroerd
275 gr rookworst in dobbelstenen
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 grote tomaat klein gehakt
Nootmuskaat
1 el
tomatenpuree
1 el Worcestershiresaus
1 el
piccalilly
1 knorr kippenblokje
Zout
Zwarte peper
Bereiding:
Ui, knoflook en tomaat licht bruin bakken.
Tomatenpuree 1 minuut meebakken.
Gehakt en rookworst meebakken tot het gehakt bijna gaar is.
Bruine bonen toevoegen en de massa omscheppen.
Voeg de Piccalilly, het kippenblokje en de
Worcestershiresauce erbij.
Goed doorroeren en even laten doorwarmen.
Water gebruiken om de bruinebonen-jus op dikte te brengen.
Naar eigen inzicht! Voor bij de rijst of aardappelen is wat jus aan te bevelen.
Zijn de bonen bedoeld voor in een tortilla dan zou ik de jus dikker houden.
Op smaak brengen met zout en peper. Pas op met zwarte peper
in bruine bonen.
Kip in pickled gemberjus
4 kipkarbonades
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 tl
tamarinde/assem
2 el suiker
2 el mixed
pickles
1 el sap van mixed pickles
1 el sap van pickled ginger
50 – 100 cc water
2 takken selderie klein gehakt
2 maggiblokjes
1 grote adjoema peper
Zout
Zwarte Peper
Olie
Gebakken Paksoy
Nodig:
1 stronk Paksoy gesneden. Let op! Alleen de onderste 3 cm van de stronk
verwijderen.
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 maggiblokje
Olie
Bereiding:
Verhit de olie
Bak op matig tot hoog vuur de gesneden ui met de knoflook en
tomaat tot het een beetje gaat bruinen.
Voeg de paksoy toe en roerbak alles 2 minuten met enkele
ogenblikken tussenpozen.
Voeg het maggiblokje toe en bak alles nog 1 minuut onderwijl
goed omscheppend.
Temper het vuur en laat de groenten nog even nagaren. Voor
een knapperig resultaat kort of helemaal niet nagaren.
Sperziebonen kruidig gebakken
Nodig:
400 gr verse sperziebonen
1 ui gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
Nootmuskaat
1 maggiblokje
Zout
Zwarte
peper
1 el
Worcestershiresauce
Olie
Bereiding:
Kook de sperziebonen halfgaar en knapperig.
Giet ze af en koel ze even met koud water.
Verhit een paar eetlepels olie op hoog vuur.
Bak hierin de ui en de tomaat. Ui en tomaat licht laten
bruinen.
Voeg op hoog vuur de sperziebonen erbij.
Roerbak de sperziebonen 1 minuut.
Voeg de nootmuskaat, zwarte peper en het maggiblokje erbij.
Blijf onderwijl roerbakken.
Voeg de Worcestershiresaus toe en proef of er voldoende
smaak aan zit.
Maak eventueel af met een snufje zout.
woensdag 24 september 2014
Pangasiuscurry
Nodig:
500 gr pangasiusfilet in blokken gesneden
50 gr roomboter
1 ui klein gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
2 teen knoflook geperst
½ el komijnzaad geroosterd
2 el kerrie madras
1 tl koenjit/curcuma
1 tl kardamom
Zwarte peper
Selderie klein gehakt
2 maggiblokjes
125 cc kokosmelk
Zout
Bereiding:
Verhit de helft van de boter.
Fruit ui, knoflook en tomaat.
Voeg komijnzaad en de rest van de specerijen toe.
Goed omscheppen maar niet laten verbranden.
Voeg de vis toe.
Bak deze rondom.
Voeg de andere helft van de boter toe en smelt deze op matig
vuur.
Roer de smeltende boter door het gerecht.
Voeg de selderie en de maggiblokjes één voor één, onderwijl
proevend, toe.
Roer goed door elkaar.
Voeg de kokosmelk toe en meng tot een geheel.
Doe een deksel op de pan en plaats de pan op een
sudderplaatje om de curry nog 5 minuten zachtjes te laten sudderen.
Afmaken met zout indien dat noodzakelijk is.
Varkenshaasjes met oesterjus
Nodig:
2 varkenshaasjes
Boter
1 ui grof gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 puntpaprika in grote stukken
Zeezout
Zwarte peper
1 el oestersaus
½ tabasco
2 el Shaosin rijstwijn
4 el water
Bereiding:
Wrijf de varkenshaasjes in met zeezout en zwarte peper.
Verhit de boter en bak de varkenshaas rondom bruin.
Besprenkel de haasjes met tabasco.
Laat ze op matig tot zacht vuur garen tot ze rosé van
binnen
zijn. Dat test je door erop te drukken. Voelt het net zo aan als drukken op de muis
van je hand dan zijn ze gaar genoeg.
Laat de haasjes buiten de pan rusten.
Verhoog de vlam en bak ui, knoflook en de paprika 2 minuten
in de gebruikte bakboter.
Voeg de oestersaus toe en verhit deze 10 seconden.
Voeg de rijstwijn toe en laat deze ontbranden door het
spetterende vocht langs de rand van de pan boven het vuur te houden. Flambeer
zo de inhoud.
Blus af met wat water voor een lekkere jus.
Afmaken met wat zeezout.
Snij het vlees in plakken en giet er de saus en de groffe
groenten overheen.
Komijn Witlof
Nodig:
2 stronken witlof in de lengte doorsneden
1 ui in ringen gesneden
Komijnzaad geroosterd
Zeezout
4 plakken Komijnekaas
Olie
Bereiding:
Verwarm de grill-oven voor op 200 graden.
Verwarm de grill-oven voor op 200 graden.
Verhit de olie op matig vuur.
Leg de witlof met de platte kant omlaag in de olie.
Leg de uiringen er omheen.
Bak de witlof aan beide zijden 3 tot 5 minuten.
Leg de witlof met de platte zijde omhoog op een ruime en
platte ovenschaal of bakplaat.
Strooi wat zeezout over de stronkjes witlof
Verdeel de uiringen over de witlof.
Strooi wat komijnzaad over elke stronk.
Leg de kaasplakjes over de stronkjes.
Laat de kaas in de oven smelten.
Opdienen bij de avondmaaltijd als hoofd- of bijgerecht
maandag 22 september 2014
Dahl Madras
Nodig:
1 kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 el komijnzaad geroosterd
1 el tomatenpuree
1 halve tomaat klein gehakt
1 handje selderie gehakt
½ el Chan’s masala
½ el kerrie madras
1 knorr kippenblokje
Zout
Gamba’s in fluwelen curry
Nodig:
8 grote gamba’s (bv Black tigers count 8/12)
125 ml cocosmelk
1 tl garam masala poeder
1 el kerrie madras poeder
1 kleine ui klein gehakt
4 tenen knoflook geperst
1 kleine tomaat klein gehakt
1 tl
tomatenpuree
1 tl
cardamom poeder
1 tl
curcuma poeder
4 tl
palmsuiker
Zwarte peper
1 maggiblokje
Handje gehakte selderie
2 el roomboter
2 el water
Saté koriander van kippenborstfilet
Hoog boven het vuur of zijdelings indirect garen |
Nodig:
2 kippenborst filets in dobbelstenen gesneden
Satéstokjes, een uurtje bevochtigd in een bakje water
Voor de marinade:
2 el olie
2 el donkere sojasaus
1 el ketjap asin
2 tl korianderpoeder (Ik rooster mijn korianderzaden zelf en
vijzel ze dan tot poeder)
2 teen knoflook geperst
Zwarte peper
1 maggiblokje verpulverd.
Alles goed mengen.
Meng het gesneden vlees met de marinade en laat dit minimaal
een uur staan. Voor direct gebruik laat ik het op kamertemperatuur marineren
maar is het voor de volgende dag bedoeld dan plaats ik de marinade met het
vlees erin in de koelkast.
Rijg het vlees aan satéstokjes.
Grill de spiesjes gedurende 2 minuten boven een heet
houtskoolvuurtje aan alle zijden. Plaats de spiesjes dan hoog boven het vuur of
zijdelings voor indirecte garing in 5 minuten. Niet langer want anders droogt
het vlees snel uit.
Warm of koud, met of zonder saté- of knoflooksaus te eten.
Adjoema eieren
Adjoema ei op een bed Klaroen |
Nodig:
4 eieren
1 ui fijngehakt
1 kleine tomaat klein gehakt
1 tl tomatenpuree
2 tenen knoflook geperst
1 tl koenjit/curcuma
3 tl kerrie
madras
3 tl Garam
Masala
2 tl
cardamom
1 kleine adjoema peper
50 ml water
Allesbinder of maizena
1 maggiblokje
Olie
Bereiding:
Kook de eieren hard.
Fruit de ui, knoflook, gehakte tomaat en tomatenpuree in de
hete olie.
Voeg de specerijen toe,
Snij de adjoema peper doormidden. Kies er zelf voor of je de
zaden laat zitten of ze verwijdert.
Leg de peper in de sudderende massa.
Pel de eieren en wentel ze voorzichtig door de sudderende
kruiden massa.
Meng water en allesbinder of maizena.
Voeg genoeg toe om een mooie dikke saus te verkrijgen. Vaak
zijn een paar eetlepels water met wat bindmiddel al voldoende.
Verpulver het maggiblokje in het gerecht en schep alles nog
even om.
Laat de eieren met het deksel op de pan nog even in de jus
pruttelen.
Niet geschikt voor al te jonge eters.
Gegrilde gamba's
Nodig:
6 grote gamba’s (Bv. Black tigers, count 8/12)
Marinade maken van:
1 el olie
Snufje zout
1 el oestersaus
Zwarte peper
1 grote teen geperste knoflook
1 tl uipoeder
Marineer de gamba’s in de marinademix.
Rijg ze aan een stokje.
Grill ze 1
mi nuut aan beide zijden op de grill.
Plaats ze om verderte garen in zone verder van het vuur. Dus
hoger of wat meer zijdelings van het bbq-vuur. Niet langer dan 5 minuten.
Abonneren op:
Posts (Atom)