Wat doe je als er gehamsterd wordt en zelfs de tarwebloem schoon op is in het schap!? Crisis!
Want ik wilde ravioli maken maar dat plan kon nu in de prullenbak!
Hoewel…
In mijn vriezer lagen er nog wontonvelletjes…
En deze hobbykok is niet voor één gat te vangen.
Improviseren dus!
En dat, werd Ravioli, met een twist van Zaanse bodem!
Nodig:
Wonton deegvelletjes (toko)
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uipoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1 el klein gehakte bieslook
2 tenen verse geperste knoflook,
1 klein uitje fijn gesnipperd
1 el gedroogde mediterrane kruiden. Dat kan bij de overige poedertjes.
1 flinke hand biologische Shiitake. De Shiitake moet dan wel eerst gemalen worden tot formaat granulaat. Zie de video voor een voorbeeld
1 handvol kipgehakt.
Verwerking:
Het gehakt en de Shiitake worden vermengd met de knoflook, bieslook en de ui. Daar worden tevens de droge kruiden allemaal aan toegevoegd.
Die Wonton deegvelletjes, zijn best wel dik!
Daardoor zijn ze makkelijk hanteerbaar. De laag bloem ertussen voorkomt dat ze aan elkaar kleven op het stapeltje.
Bereiding:
Leg een wontonvelletje op het werkblad.
Verdeel een theelepel van de vulling erop.
Dan bevochtig je de rand van het deeg.
Dan leg je een tweede velletje deeg daar overheen.
Goed aandrukken en dichtwrijven.
Het garen van de ravioli!
Breng een ruime pan water aan de kook.
Laat voorzichtig de ravioli erin glijden, niet teveel tegelijk,
Dan 3 minuten laten garen, en vervolgens met een schuimspaan uit het kookwater halen.
Laat ze nog wel even uitlekken.
De garnering:
Ik zorgde dat ik nog wat hele Shiitake lichtjes bakte met wat knoflook en ui, en ook wat tomaat, selderij en een lenteuitje klaarmaak om het eindresultaat mee te garneren.
Alfalfa is ook zulk geweldig spul om mee te garneren! Het kost weinig en is erg lang houdbaar in de koeling.
De Ravioli, liet ik vervolgens nog even door de hete gesmolten boter glijden. Dezelfde boter waar kort daarvoor de garnering in had liggen aanfruiten.
Die boter was immers al doordrongen van de ui en knoflooksmaken, en dat doet de ravioli erg goed tijdens het garen.
Blus de jus af met witte wijn of bouillon. Roer en nog even de selderij doorheen en besprenkel de ravioli ermee.
Je kunt deze ravioli zowel als voor- en als hoofdgerecht serveren.
Met de gebonden jus zoals in deze film, maar ook met een lekkere roomsaus.
De receptuur daarvoor vind je terug op de foodblog van Makkelijk Koken.
En vergeet vooral niet met je eigen inbreng te experimenteren.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen:
‘Want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!’