Zoeken in deze blog

zaterdag 11 januari 2020

Pittige Sucadelappen


Bekijk hier de videofilm Pittige Sucadelappen!

Een pond Sucadelappen met een mooie vetrand.
1 eetlepel palmsuiker, 
Een half kopje Tomato Frito of in water opgeloste tomatenpuree, 
1 eetlepel beansauce, 
1 eetlepel sambal. 
1 gesneden tomaat nodig, 
1 grof gesneden ui, 
3 tenen fijn gehakte knoflook en 
3 Brazilian Starfish Pepers. Die mag je ook inruilen voor een paar Ajuma’s of een Madame Jeanet.
Een liter rundvleesbouillon
1 Halve Eetlepel geroosterd komijnzaad. 
De jus maak je straks aan met opgeloste maizena.
Tarwebloem

Het vlees moet je direct bij aanvang al peperen en zouten en daarna  bloemen in gewone tarwebloem.
Laat het vlees even rusten in de bloem.

Dan braad je het vlees aan beide zijden aan in enkele minuten om het vervolgens op een bord apart te zetten.

Aan het gebruikte vet voeg je wat verse boter toe en dan bak je kort de ui, knoflook, tomaat en de bonenpasta.
Daar voeg je binnen een tiental seconden de sambal bij.
Voeg dan de palmsuiker toe, roer het er goed doorheen en blus dan de hete massa in de pan af met de helft van de bouillon.
Bind de jus met de maizena tot de juiste dikte.

Laat de jus even op temperatuur komen en leg het vlees er dan rustig in.
Vul de inhoud van de pan aan met bouillon totdat alle vlees net onder de jus zit.

Breng de pan weer aan de kook maar plaats hem dan op een sudderplaatje en temper het  vuur zo ver mogelijk.

Je kunt gaandeweg de selderij hakken en aan het gerecht toevoegen.


Laat nu het vlees bij laag vuur gaarstoven in 3 tot 5 uur. Niet laten koken maar heel langzaam laten pruttelen. Bepaal zelf hoe zacht je het vlees wilt hebben. Plaats in het laatste uur de Starfish pepers in de jus.

Bekijk hier de videofilm Pittige Sucadelappen!

Mini Calzones

Een paar handjes geraspte 48+ kaas
350 of 400 gram gemengd gehakt
Een paar eetlepels verdunde tomatenpuree of Tomato frito
Een eetlepel kappertjes
twee theelepels paprikapoeder
1 eetlepels   Italiaanse kruiden
2 theelepels mosterdpoeder
een Theelepel zout
een theelepel zwarte peper
Een klein uitje
2 of 3 tenen knoflook
1 ei om te bestrijken
en…Een rol kant en klaar pizzadeeg

De bereiding is in een wip gedaan!

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Als je de ui en de knoflook hebt klein gehakt,
meng je al de ingrediënten met het gehakt.

Als het gehaktmengsel klaar is kun je de deegrol uitrollen.
Dan verdeel je de lap deeg in stroken waar kleine gehaktballetjes op passen.
Dan leg je er nog een strook deeg overheen en drukt deze langs de randen en tussen de gehaktvullingen, goed aan!

Prik met een cocktailprikker een paar kleine gaatjes in de calzones zodat stoom kan ontsnappen tijdens het afbakken.
En als laatste smeer je met een kwast het geklutste ei over de calzones. Daar worden ze mooi glanzend en goudgeel en bruin van.

De hapjes kunnen nu de hete oven in.
Dat zal ongeveer 30 minuten duren. Maar blijf goed opletten!

Als je denkt dat de calzones geheel naar je zin zijn gebakken, kun je ze uit de oven halen.

zaterdag 14 december 2019

Tonijn salade


Tonijnsalade gaat er altijd wel in. Voor de lunch of de zondagmiddagbrunch… Het is altijd lekker. En, het is snel klaar!

Ingredienten kunnen wat afwijken van de videofilm.

Een kopje gekookte pasta zoals fussilli, elleboogjes of schelpjes vormt de basis voor je salade.
Dan snij je
een ui, 
een verse komkommer, 
een paar lepels gezoete mais, 
een stuk rode paprika 
en een tomaat voor zover nodig  in kleine stukken.
Een lente-uitje hoort er zeker bij, net als 
gesneden olijven, 
kappertjes en 
gesneden IJsbergsla.
En dan nog 2 of 3 gekookte eieren als die eenmaal zijn afgekoeld.

Dan meng je wat mayonaise met 
mosterd, 
verse tijm 
en gewreven knoflook. 
Bepaal zelf je behoefte aan zout en zwarte peper.
Deze dressing meng je goed door de salade heen.

Je laat vervolgens van twee blikjes tonijn de olijf- of zonnebloemolie uitlekken.

Dan kun je een bordje  gaan opmaken. Een beetje van de salade, een beetje van de tonijn, wat fèta en wat tomaat en komkommer voor de garnering.


Je kunt nu genieten van een snelle doch smakelijke tonijn salade!

vrijdag 8 november 2019

Varkensfilet Anders

Klik hier om de video 'Varkensfilet Anders' te bekijken!

Varkensfilet uit de koekenpan! Want je hebt er niet altijd een wok bij nodig!

Nodig:
Ui, knoflook, Champignons, paprika en lenteui.
Je hoeft ze alleen even grof te snijden.

1 eetlepel maizena opgelost in een half glas koud water.

1 eetlepel palmsuiker.

Meng in een bekertje:
 50 ml rijstwijn, 
1 of 2 eetlepels barbequesaus, 
1 theelepel 5-spices poeder en 
2 eetlepels sojasaus.
Even roeren en dan is dat ook gebruiksklaar!

300 gr varkensfilet, daar kun je ook varkenshaas of varkensschnitzel voor gebruiken, snij je in hele dunne plakjes.

Bereiden:
Dan verhit je een paar eetlepels olie in een pan. Dat kan een wok zijn maar een stalen koekenpan of een anti-aanbakpan kan ook.

Verhit de olie op hoog vuur.
Nu bak je een halve minuut de ui, aansluitend de knoflook en er achteraan de filet.
Dan voeg je de groenten erbij.
Vervolgens meng je de palmsuiker er doorheen.
Al heel snel kan de vloeibare kruidenmix erbij.
Even op temperatuur laten komen en een minuutje meebaken.
Dan maak je het gerecht af met de opgeloste maizena. 
Speel een beetje met de maizenaoplossing en/of gewoon water om je saus op de juiste dikte te krijgen.

Maak er wat moois van bij het opmaken van de borden en het opdienen!

woensdag 30 oktober 2019

Geroosterd Buikspek


Nodig:
1 teen Verse laos,
1 teen Verse gember
2 tenen Knoflook
1 tl Sojabonenpasta of bean sauce
1 tl Donkere misopasta
1 tl 5 spices powder
1 el rijstwijn
2 el medium donkere soja saus
2 el suiker
1 tl rode kleurstof of Red Food Colour.
500 gram buikspek, zonder zwoerd.
Vraag je slager om het zwoerd eraf te snijden of doe dat thuis zelf met een dun flexibel fileermes.
Je slager snijdt op verzoek ook graag een mooi recht stuk buikspek voor je af.

Bereiding:
Hak en wrijf  laos, gember en knoflook fijn.
Daarna meng je de fijngehakte specerijen met sojabonen pasta, misopasta, 5-spices powder,  rijstwijn,
sojasaus, suiker, en de rode kleurstof.

Doe het buikspek in een redelijk passende plastic zak en giet er de marinade bij.
Sluit de zak terwijl je de lucht er vrijwel geheel uit drukt.
Vervolgens masseer en kneed je de marinade om het vlees heen.
Voor het beste resultaat marineer je het vlees minimaal 3, maar bij voorkeur een etmaal in de koelkast.

Om het buikspek te roosteren verhit je de oven op 160 tot 180 graden.
Plaats voor het lekvocht een bak met een beetje water in de oven en schuif hierboven het buikspek op een rooster halfhoog in de oven. Leg het vlees met de spekzijde boven.
Het lekvocht kun je ook zonder water opvangen en later als jus gebruiken.

Sluit de oven en laat het spek ca 75 minuten rustig garen. Voor een krokant korstje draai je de temperatuur het laatste kwartier wat hoger of je gebruikt de bovengrill (Broiler) van je oven. Maar blijf goed opletten dat het vlees niet verbrand!

Na het roosteren laat je het vlees even rusten en iets afkoelen.
Vlak voor het aansnijden leg je het met de krokante spekzijde omlaag op de snijplank.
Daarna snij je het met een scherp hakmes of vleesmes in dunne plakken.
Je kunt dan ook zien en horen hoe sappig en krokant Porc Belly kan zijn.

Op de Youtube video kun je verschillende gerecht-combinaties met buikspek bekijken.
Onder andere met Mie, met boontjes en gerijpte gebakken banaan, van de bbq met een glanslaagje er overheen, op een broodje, en nog vele mogelijkheden die je zelf ook kunt bedenken.

vrijdag 18 oktober 2019

Erwten curry

Klik hier voor de Video Erwtencurry 

Nodig:
Gele spliterwten 30 tot 45 minuten koken.
1 Ui Klein gehakt
1 tomaat klein gehakt
4 tenen knoflook fijngewreven
handje selderij gehakt
1 tl zout
zw peper
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl steranijs poeder
1 el kerriepoeder
halve el saffraan
1 el tomatenpuree
olie
1 of 2 maggiblokjes
garnering paprika lenteui
500 cc water

Bereiding:
Als je de erwten met je vinger kunt fijnwrijven zijn ze gaar. Niet papzacht want je wilt een bite overhouden.
Giet ze af en laat ze even uitdampen en afkoelen.
Fruit ui knoflook en tomaat.
Dan de tomatenpuree.
knoflook en uipoeder toevoegen.
Daarna kruidnagel, steranijs en kerriepoeder meebakken.
Gele erwten toevoegen en goed dooreen mengen.
Saffraan toevoegen.
Bouillonblokje naar smaak toevoegen.
Selderij toevoegen.
Geserveerd met Vleesworst kip (toko)
Voorzichtig met water. Zorg voor een dikke curry. Geen dunne soep!
Dan nog 20 minuten op een plaatje pruttelen.

Opdienen met witte rijst en vlees naar eigen keuze.


Klik hier voor de Video Gele erwten curry

vrijdag 4 oktober 2019

Gazpacho

Klik hier voor de video Gazpacho!

Nodig:
De ingrediënten die je gebruikt zijn: 
4 grote tomaten
een stuk rode puntpaprika
een halve komkommer (Eerst wassen) De komkommer kun je schillen maar dat is niet persé noodzakelijk.
een handje peterselie
3 grote stukken geroosterde paprika (dit vind je gewoon bij de Supermarkt)
een kop gezeefde tomaten of een eetlepel tomatenpuree opgelost in water.
een halve ui
een teen knoflook
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 el suiker

Bereiding:
Je eerste aktie bij het bereiden van Gazpacho is het tegen de kook aanbrengen van een pannetje water. Hierin plaats je de tomaten die je aan de onderkant hebt ingekerfd met een mesje. Na ca 10 minuten zie je het velletje van de tomaat loslaten en kunnen de tomaten eruit. Meteen onder koud water koelen om te voorkomen dat de tomaten blijven doorgaren! Daarna trek je eenvoudig het vel van de tomaat eraf.

Alle overige ingrediënten voeg je met de tomaten in een blender waarna je er flink op los pureert!
Tijdens het pureren stop je even om de Gaspacho te beoordelen op dikte. Bepaal zelf hoe je je Gaspacho wilt opdienen door er wat meer gezeefde tomaten, of juist wat meer water doorheen te mengen om de dikte te bereiken die je graag wilt hebben. En natuurlijk proef je even of er nog aan de smaak gesleuteld moet worden.
Ik zeef tenslotte de Gaspacho door een middelgroffe zeef om zaden en velletjes eruit te halen.


Koel de vers gemaakte Gaspacho in de koelkast en die deze op, eventeel met een ijsblokje erin als de warme dagen de overhand hebben.

Klik hier voor de video Gazpacho!

maandag 30 september 2019

Groene Asperge salade


Ingrediënten:
IJsbergsla
Daar overheen verdeel je:
1 Tomaat 
1 stuk komkommer 
wat ringetjes rode puntpaprika
lente-uitje
en de groene asperges
Spekreepjes
75 gr Brie

Voor de dressing:
4 eetlepels olijfolie van de eerste persing,
1 el rijstazijn
1 fijngewreven teentje knoflook
Een beetje grof gemalen zeezout 
en ook zwarte peper…
1 el Worcestersauce

Bereiding:
Gebruik verse Groene asperges waar je het kontje vanaf snijdt, de asperges in vingerkootjes verdeelt, en dan in water blancheert gedurende enkele minuten.
Giet ze af, spoel ze grondig met koud water en laat ze verder afkoelen.
Dan kunnen ze over de salade verdeeld worden.
Ik strooi er nog een gesneden lente-uitje overheen.
In de zomer kook ik de asperges niet maar grill ik ze gedurende enkele minuten op de bbq. 
Hou dat maar in je achterhoofd voor een volgende gelegenheid.

Dan moet er even gebakken worden. 
Spekreepjes, kant en klaar gesneden of zelf gesneden van speklapjes of een stukje buikspek.


Voor de dressing meng je een paar eetlepels olijfolie van de eerste persing,
met en lepel,  in dit voorbeeld,  rijstazijn, maar kies zelf wat jij lekker vindt.
Wijnazijn, appelazijn of citroensap, het kan allemaal!
Meng er een fijngewreven teentje knoflook doorheen.
Een beetje grof gemalen zeezout en ook zwarte peper…
En een van mijn favoriete: Worcestersauce!

Als de dressing over de salade is verdeeld, kun je het uitgebakken spek er over strooien.
Dan snij je een punt brie in dunne plakjes, die je als laatste topping aan de salade toevoegt!