zaterdag 14 december 2019

Tonijn salade

Tonijnsalade gaat er altijd wel in. Voor de lunch of de zondagmiddagbrunch… Het is altijd lekker. En, het is snel klaar!

Een kopje gekookte pasta zoals fussilli, elleboogjes of schelpjes vormt de basis voor je salade.
Dan snij je
een ui, 
een verse komkommer, 
een paar lepels gezoete mais, 
een stuk rode paprika 
en een tomaat voor zover nodig  in kleine stukken.
Een lente-uitje hoort er zeker bij, net als 
gesneden olijven, 
kappertjes en 
gesneden IJsbergsla.
En dan nog 2 of 3 gekookte eieren als die eenmaal zijn afgekoeld.

Dan meng je wat mayonaise met 
mosterd, 
verse tijm 
en gewreven knoflook. 
Bepaal zelf je behoefte aan zout en zwarte peper.
Deze dressing meng je goed door de salade heen.

Je laat vervolgens van twee blikjes tonijn de olijf- of zonnebloemolie uitlekken.

Dan kun je een bordje  gaan opmaken. Een beetje van de salade, een beetje van de tonijn, wat fèta en wat tomaat en komkommer voor de garnering.


Je kunt nu genieten van een snelle doch smakelijke tonijn salade!

vrijdag 8 november 2019

Varkensfilet Anders

Klik hier om de video 'Varkensfilet Anders' te bekijken!

Varkensfilet uit de koekenpan! Want je hebt er niet altijd een wok bij nodig!

Nodig:
Ui, knoflook, Champignons, paprika en lenteui.
Je hoeft ze alleen even grof te snijden.

1 eetlepel maizena opgelost in een half glas koud water.

1 eetlepel palmsuiker.

Meng in een bekertje:
 50 ml rijstwijn, 
1 of 2 eetlepels barbequesaus, 
1 theelepel 5-spices poeder en 
2 eetlepels sojasaus.
Even roeren en dan is dat ook gebruiksklaar!

300 gr varkensfilet, daar kun je ook varkenshaas of varkensschnitzel voor gebruiken, snij je in hele dunne plakjes.

Bereiden:
Dan verhit je een paar eetlepels olie in een pan. Dat kan een wok zijn maar een stalen koekenpan of een anti-aanbakpan kan ook.

Verhit de olie op hoog vuur.
Nu bak je een halve minuut de ui, aansluitend de knoflook en er achteraan de filet.
Dan voeg je de groenten erbij.
Vervolgens meng je de palmsuiker er doorheen.
Al heel snel kan de vloeibare kruidenmix erbij.
Even op temperatuur laten komen en een minuutje meebaken.
Dan maak je het gerecht af met de opgeloste maizena. 
Speel een beetje met de maizenaoplossing en/of gewoon water om je saus op de juiste dikte te krijgen.

Maak er wat moois van bij het opmaken van de borden en het opdienen!

woensdag 30 oktober 2019

Geroosterd Buikspek


Nodig:
1 teen Verse laos,
1 teen Verse gember
2 tenen Knoflook
1 tl Sojabonenpasta of bean sauce
1 tl Donkere misopasta
1 tl 5 spices powder
1 el rijstwijn
2 el medium donkere soja saus
2 el suiker
1 tl rode kleurstof of Red Food Colour.
500 gram buikspek, zonder zwoerd.
Vraag je slager om het zwoerd eraf te snijden of doe dat thuis zelf met een dun flexibel fileermes.
Je slager snijdt op verzoek ook graag een mooi recht stuk buikspek voor je af.

Bereiding:
Hak en wrijf  laos, gember en knoflook fijn.
Daarna meng je de fijngehakte specerijen met sojabonen pasta, misopasta, 5-spices powder,  rijstwijn,
sojasaus, suiker, en de rode kleurstof.

Doe het buikspek in een redelijk passende plastic zak en giet er de marinade bij.
Sluit de zak terwijl je de lucht er vrijwel geheel uit drukt.
Vervolgens masseer en kneed je de marinade om het vlees heen.
Voor het beste resultaat marineer je het vlees minimaal 3, maar bij voorkeur een etmaal in de koelkast.

Om het buikspek te roosteren verhit je de oven op 160 tot 180 graden.
Plaats voor het lekvocht een bak met een beetje water in de oven en schuif hierboven het buikspek op een rooster halfhoog in de oven. Leg het vlees met de spekzijde boven.
Het lekvocht kun je ook zonder water opvangen en later als jus gebruiken.

Sluit de oven en laat het spek ca 75 minuten rustig garen. Voor een krokant korstje draai je de temperatuur het laatste kwartier wat hoger of je gebruikt de bovengrill (Broiler) van je oven. Maar blijf goed opletten dat het vlees niet verbrand!

Na het roosteren laat je het vlees even rusten en iets afkoelen.
Vlak voor het aansnijden leg je het met de krokante spekzijde omlaag op de snijplank.
Daarna snij je het met een scherp hakmes of vleesmes in dunne plakken.
Je kunt dan ook zien en horen hoe sappig en krokant Porc Belly kan zijn.

Op de Youtube video kun je verschillende gerecht-combinaties met buikspek bekijken.
Onder andere met Mie, met boontjes en gerijpte gebakken banaan, van de bbq met een glanslaagje er overheen, op een broodje, en nog vele mogelijkheden die je zelf ook kunt bedenken.

vrijdag 18 oktober 2019

Kip Mixed Pickles

Klik hier om de video te bekijken

Nodig:
500 gram kippendijenfilet
2 Groene of rijpe bakbananen 
1 ui, 
2 tenen knoflook, 
1 tl sojabonenpasta 
1 el tomatenpuree
zout
zwarte peper
2 el rijstwijn
2 el sojasaus
Boter of olie
klein blikje Mixed Pickles van de toko (Belangrijk! Gooi het vocht uit het blikje niet weg!)


De bananen komen uit de tropen. Je snijdt ze in stukken, kerft de schil in en kookt ze dan in water met wat zout.
Dat kan met zowel de groene als de rijpe exemplaren. De rijpe bananen kook je zacht. De groene ook maar die moeten tot wel 45 minuten koken.
Prik erin met een vork om te bepalen of ze gaar genoeg zijn. Net als bij aardappelen.
Als je de schil hebt ingekerfd, trek je deze na het koken heel gemakkelijk van de bananen af.

De kip wordt ter voorbereiding een uurtje gemarineerd in zout, zwarte peper, de rijstwijn en de sojasaus.
Dan doe je een klontje boter in de pan. 
De gemarineerde kip bak je aan twee zijden voor, gedurende enkele minuten.
Zet de kip even apart.

En dan is het tijd om ui, knoflook, sojabonenpasta en tomatenpuree aan te fruiten. Dat doe je in hetzelfde bakvet. Niet laten verbranden dus!
Dan voeg je de kip weer toe, wentelt deze door de saus en laat deze dan met deksel op de pan garen.

De mixed Pickles kunnen er een kwartier voor einde garing bij.
Het vocht uit het blikje van de mixed pickles giet je bij de jus. Dit is een belangrijk onderdeel van het recept!
Voor de finishing touch voeg je er een Adjuma of Madame Jeanette aan toe. Maximaal 20 minuten laten meesudderen in de jus.

Klik hier om de video te bekijken.

Erwten curry

Klik hier voor de Video Erwtencurry 

Nodig:
Gele spliterwten 30 tot 45 minuten koken.
1 Ui Klein gehakt
1 tomaat klein gehakt
4 tenen knoflook fijngewreven
handje selderij gehakt
1 tl zout
zw peper
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl steranijs poeder
1 el kerriepoeder
halve el saffraan
1 el tomatenpuree
olie
1 of 2 maggiblokjes
garnering paprika lenteui
500 cc water

Bereiding:
Als je de erwten met je vinger kunt fijnwrijven zijn ze gaar. Niet papzacht want je wilt een bite overhouden.
Giet ze af en laat ze even uitdampen en afkoelen.
Fruit ui knoflook en tomaat.
Dan de tomatenpuree.
knoflook en uipoeder toevoegen.
Daarna kruidnagel, steranijs en kerriepoeder meebakken.
Gele erwten toevoegen en goed dooreen mengen.
Saffraan toevoegen.
Bouillonblokje naar smaak toevoegen.
Selderij toevoegen.
Geserveerd met Vleesworst kip (toko)
Voorzichtig met water. Zorg voor een dikke curry. Geen dunne soep!
Dan nog 20 minuten op een plaatje pruttelen.

Opdienen met witte rijst en vlees naar eigen keuze.


Klik hier voor de Video Gele erwten curry

vrijdag 4 oktober 2019

Gazpacho

Klik hier voor de video Gazpacho!

Nodig:
De ingrediënten die je gebruikt zijn: 
4 grote tomaten
een stuk rode puntpaprika
een halve komkommer (Eerst wassen) De komkommer kun je schillen maar dat is niet persé noodzakelijk.
een handje peterselie
3 grote stukken geroosterde paprika (dit vind je gewoon bij de Supermarkt)
een kop gezeefde tomaten of een eetlepel tomatenpuree opgelost in water.
een halve ui
een teen knoflook
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 el suiker

Bereiding:
Je eerste aktie bij het bereiden van Gazpacho is het tegen de kook aanbrengen van een pannetje water. Hierin plaats je de tomaten die je aan de onderkant hebt ingekerfd met een mesje. Na ca 10 minuten zie je het velletje van de tomaat loslaten en kunnen de tomaten eruit. Meteen onder koud water koelen om te voorkomen dat de tomaten blijven doorgaren! Daarna trek je eenvoudig het vel van de tomaat eraf.

Alle overige ingrediënten voeg je met de tomaten in een blender waarna je er flink op los pureert!
Tijdens het pureren stop je even om de Gaspacho te beoordelen op dikte. Bepaal zelf hoe je je Gaspacho wilt opdienen door er wat meer gezeefde tomaten, of juist wat meer water doorheen te mengen om de dikte te bereiken die je graag wilt hebben. En natuurlijk proef je even of er nog aan de smaak gesleuteld moet worden.
Ik zeef tenslotte de Gaspacho door een middelgroffe zeef om zaden en velletjes eruit te halen.


Koel de vers gemaakte Gaspacho in de koelkast en die deze op, eventeel met een ijsblokje erin als de warme dagen de overhand hebben.

Klik hier voor de video Gazpacho!

maandag 30 september 2019

Groene Asperge salade


Ingrediënten:
IJsbergsla
Daar overheen verdeel je:
1 Tomaat 
1 stuk komkommer 
wat ringetjes rode puntpaprika
lente-uitje
en de groene asperges
Spekreepjes
75 gr Brie

Voor de dressing:
4 eetlepels olijfolie van de eerste persing,
1 el rijstazijn
1 fijngewreven teentje knoflook
Een beetje grof gemalen zeezout 
en ook zwarte peper…
1 el Worcestersauce

Bereiding:
Gebruik verse Groene asperges waar je het kontje vanaf snijdt, de asperges in vingerkootjes verdeelt, en dan in water blancheert gedurende enkele minuten.
Giet ze af, spoel ze grondig met koud water en laat ze verder afkoelen.
Dan kunnen ze over de salade verdeeld worden.
Ik strooi er nog een gesneden lente-uitje overheen.
In de zomer kook ik de asperges niet maar grill ik ze gedurende enkele minuten op de bbq. 
Hou dat maar in je achterhoofd voor een volgende gelegenheid.

Dan moet er even gebakken worden. 
Spekreepjes, kant en klaar gesneden of zelf gesneden van speklapjes of een stukje buikspek.


Voor de dressing meng je een paar eetlepels olijfolie van de eerste persing,
met en lepel,  in dit voorbeeld,  rijstazijn, maar kies zelf wat jij lekker vindt.
Wijnazijn, appelazijn of citroensap, het kan allemaal!
Meng er een fijngewreven teentje knoflook doorheen.
Een beetje grof gemalen zeezout en ook zwarte peper…
En een van mijn favoriete: Worcestersauce!

Als de dressing over de salade is verdeeld, kun je het uitgebakken spek er over strooien.
Dan snij je een punt brie in dunne plakjes, die je als laatste topping aan de salade toevoegt!

Bakkeljauw Dumplings



Bakkeljauw is een van oorsprong Portugees gerecht dat door Portugese Joden naar Zuid-Amerika is gebracht in de slaventijd. Heden ten dage heeft het zijn terugweg naar Europa, en met name Nederland gevonden. En JIJ, bent hier getuige van de geboorte van een uniek gerechtje. Bakkeljauw in pasteitjes, of dumplings, zoals het ook al eens is genoemd door ons testpanel.
400 gr gezouten vis. Voor bakkeljauw zijn er speciale producten die men in de toko of Aziatische supermarkten kan vinden.
1 ui klein gehakt
1 grote tomaat klein gehakt
4 tenen knoflook klein gewreven
1 kleine ajuma peper of Madame Jeanette zeer fijn gehakt
4 el selderie klein gehakt
3 á 4 el tomatenpuree
Chicken powder of kippenbouillonblokje verpulverd.
3 hard gekookte eieren geprakt
4 gekookte aardappelen. geprakt
2 pakken dumpling deeg. (toko)
olie

Was de vis om het zout er een beetje vanaf te spoelen.
Giet het water af.
Kook de vis dan gedurende 30 minuten in schoon water.
Giet het water af, en laat de vis even uitlekken.
Prak dan de gekookte en nog warme visfilets klein.

Bak de ui met de knoflook, tomaat en Ajuma.
Bak kort de tomatenpuree mee.
Voeg de geprakte vis en de chickenpowder toe. 
Bak op matig vuur en blijf voortdurend omscheppen. 
Voeg de selderij toe en roer deze door de vis heen. 
Als de Vis gelijkmatig verkleurd is door de tomaat laat je het op een sudderplaatje gedurende een kwartier tot 20 minuten zachtjes garen.

Als de vis gereed is laat je het afkoelen en voeg je de geprakte vis, de aardappelen en indien gewenst, zout en zwarte peper toe.
Meng de massa goed.

Leg een dessertlepel bakkeljauw in het midden van een dumplingvelletje.
Vouw het velletje dubbel waardoor de bakkeljauw in het deeg envelopje komt te zitten. knijp de rand van het deegballetje goed aan. Je kunt met een vinger wat water langs de randen strijken voor je het deeg dicht vouwt.
Je kunt ook een vouwhulp gebruiken zoals in de instructievideo getoond wordt.

De dumplings kun je voor je ze serveert, bakken in een koekenpan, frituren of stomen. Leg ze in het laatste geval in een stoommandje op een stukje bakpapier dat je zelf uit een groot vel hebt geknipt. Stoom de dumping gedurende 8 minuten voor de kleinste maat en ruim 10 tot 15 minuten voor hele grote pasteitjes of formaat empenada.

Serveer er garnalensambal bij, een chutney of, als dat beter bevalt, zoetzure saus.