Paksoy
2 tl zout
Vermaal de kip tot gehakt.
Meng dit daarna met:
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
Sopropo met Mixed Pickles
Let op! De receptuur wijkt hier af van de videofilm. Hier wordt uitsluitend de sopropo gevuld met gehakt.
1 Sopropo
1 klein blikje Mixed Pickles
ca. 200 gram Gehakt
Een flinke peper
1 Klein blikje opgeloste tomatenpuree of Tomaat Frito uit een pakje.
2 uien waarvan er 1 in het gehakt vermengd wordt.
Een 6- of 8-tal tenen knoflook
Een flinke teen verse gember
Zwarte peper
zout
Een tomaat
en twee sneden witbrood die ik tot fijn kruim maal.
4 eetlepels Ketjap manis waarvan 2 voor het gehakt en de rest voor de jus.
2 dl kippenbouillon van een opgelost kippenbouillonblokje.
30 gr boter of olie
Bereiding
Mixed Pickles met sap |
Eerst de gehaktvulling
Roer het gehakt los en meng het broodkruim er doorheen.
Meng de zwarte peper en het zout er ook doorheen.
Ook de 2 el Ketjap manis kan er doorheen gemengd worden.
Hak een ui klein.
De gehakte ui meng je vervolgens bij het aangemaakte gehakt.
Maal, pers of wrijf de tenen knoflook fijn.
Doe dat tegelijk met de verse voorgesneden gember.
Van dat knoflook-olie mengsel voeg je een eetlepel bij het gehakt.
Sopropo |
Snij deze dwars doormidden in 3 ongeveer gelijke stukken.
Hol de vrucht uit door de zaadlijsten en het witte vruchtvlees bv met een appelboor er uit te snijden.
De aldus ontstane holle vrucht vul je vervolgens met het gehakt dat je in de uitgeholde sopropo aandrukt.
Het is een werkje van 5 minuten.
Bakken
De tweede ui hak je grof.
Dat geldt ook voor de tomaat.
Smelt 30 gram boter in een diepe pan.
Hierin bak je de gevulde sopropo rondom aan. Maar begin met het dichtschroeien van de uiteinden.
De grof gehakte ui gaat nu lekker fruiten in de boter.
Dat gebeurt tegelijk met een eetlepel van de knoflookoliemix.
Geef ’t een minuut of twee op matig vuur.
Dan kunnen de stukjes tomaat erbij.
Als dat een minuut heeft meegebakken kan er een flinke eetlepel tomatofrito of in water verdunde tomatenpuree in de pan.
30 seconden zijn genoeg.
De rest van de Ketjap manis verdeel je over de inhoud van de pan.
Voeg er ook nog een beetje kippenbouillon bij. Net genoeg om een lekker lobbig pruttelende jus te krijgen. Dat zal neerkomen op 1 tot 2 dl bouillon.
Belangrijk is nu het sap dat zich ook in het blikje Mixed Pickles bevindt.
En daarvan voeg ik nu 4 of 5 eetlepels toe aan de jus in de pan.
Nu leg je de sopropo in de saus.
Leg de peper er tussen in de jus.
Laat dit even zachtjes sudderen in de pan.
Er mag een deksel op de pan en een sudderplaatje eronden om het gerecht een kwartiertje te laten stoven.
Keer de sopropo even om in de jus.
De Sopropo is na een half uurtje gegaard.
Dan kunnen de pixed Pickles bij de jus gevoegd worden om 3 minuten mee te stoven.
Dan is je gerecht gereed om op te dienen.
En doe iets leuks met die peper. Die kun je met ui, knoflook en azijn laten inkoken of bakken tot een lekkere sambal, of heel gewaagd
in z’n geheel op het bord van de dapperste liefhebber serveren.
Bekijk de video Gehakt sambal hier.
Nodig:Nodig:
Een bosje kouseband
1 halve ui
1 tomaat
1 Maggiblokje
350 gram rundergehakt
1 ui
2 tenen knoflook
een ei
2 el paneermeel
4 takken selderij
3 of 4 takjes verse koriander
1 tomaat
1 tl zout
1 tl peper
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
2 tl mosterdpoeder
2 el opgeloste tomatenpuree
1 el Sojasaus
olie
Bereiding kouseband:
Snijd de kouseband in vingerlange stukken. Verwijder de harde uiteinden.
Verhit olie in een pan.
fruit de halve ui.
bak de tomaat mee.
de kouseband daarna erbij.
dan verpulver je een maggiblokje erin.
Om de kouseband te laten smoren de je er een paar el water bij.
Dan het deksel op de pan en 15 tot 20 minuten laten smoren op laag vuur.
De gehaktballen
Roer het gehakt los.
Meng er een geperst teentje knoflook doorheen.
1 tl zout
peper
de gehakte verse koriander
1 a 2 tl knoflookpoeder
1 a 2 tl uipoeder
2 tl mosterdpoeder
Voor de samenhang van de balletjes gebruik ik een eitje en een paar eetlepels gekruid paneermeel!
Dat meng je goed door het gehakt. Met de hand! Want het moet gewoon goed gebeuren!
De gehaktmix is nu gereed.
Dat betekent dat de balletjes gedraaid kunnen worden waarna ik ze in hete boter of olie kan gaan bakken.
Ik houd van niet al te grote gehaktballen. Ze zijn dan sneller gaar en staan wel leuk op je bordje.
De ballen bak je in boter of olie.
eerst even dichtschroeien een de buitenzijde.
Dan haal je de ballen uit het bakvet en bak je ui en knoflook in het bakvet.
Daarna een lepel of twee opgeloste tomatenpuree er doorheen.
En voor de kleur een lepel sojasaus.
Aanlengen met een paar lepels water. Eventueel wat maizena er doorheen.
Daar leg je de gehaktballetjes weer in.
Maar….. De jus is pas af met een verse peper. Bijvoorbeeld een adjuma of een habanero, en als je echt goed hebt gewinkeld, een Madame Jeanette!
Voeg er een of twee toe aan je jus en laat deze uiterst zachtjes op een spaarvlammetje meesudderen gedurende 20 minuten! LET OP! De peper mag absoluut niet stuk koken, tenzij je prijs stelt op een hete hap!
Serveer de kouseband en gehaktballen met witte rijst of aardappelen.
Daar kan wat tafelzuur bij.
gele spliterwten
1 flinke Ui klein gehakt
3 tenen knoflook geperst.
2 of 3 grote tomaten gehakt
1 winterpeen klein gesneden
1 klein blikje kikkererwten
1 ronde pompoen in blokjes.
2 tl korianderzaad geroosterd en gevijzeld
2 tl komijnzaad geroosterd en gevijzeld
2 tl curcumapoeder