Zoeken in deze blog

dinsdag 23 maart 2021

Kouseband met gehaktballen

Klik hier voor de video


Nodig:

Een bosje kouseband

1 halve ui

1 tomaat

1 Maggiblokje



350 gram rundergehakt

1 ui

2 tenen knoflook

een ei

2 el paneermeel

4 takken selderij

3 of 4 takjes verse koriander

1 tomaat


1 tl zout

1 tl peper

1 tl knoflookpoeder

1 tl uipoeder

2 tl mosterdpoeder

2 el opgeloste tomatenpuree

1 el Sojasaus

olie


Bereiding kouseband:

Snijd de kouseband in vingerlange stukken. Verwijder de harde uiteinden.

Verhit olie in een pan.

fruit de halve ui.

bak de tomaat mee.

de kouseband daarna erbij.

dan verpulver je een maggiblokje erin.

Om de kouseband te laten smoren de je er een paar el water bij.

Dan het deksel op de pan en 15 tot 20 minuten laten smoren op laag vuur.


De gehaktballen

Roer het gehakt los.

Meng er een geperst teentje knoflook doorheen.

1 tl zout

peper

de gehakte verse koriander

1 a 2 tl knoflookpoeder

1 a 2 tl uipoeder

2 tl mosterdpoeder

Voor de samenhang van de balletjes gebruik ik een eitje en een paar eetlepels gekruid paneermeel!


Dat meng je goed door het gehakt. Met de hand! Want het moet gewoon goed gebeuren!


De gehaktmix is nu gereed.

Dat betekent dat de balletjes gedraaid kunnen worden waarna ik ze in hete boter of olie kan gaan bakken.

Ik houd van niet al te grote gehaktballen. Ze zijn dan sneller gaar en staan wel leuk op je bordje.


De ballen bak je in boter of olie.

eerst even dichtschroeien een de buitenzijde.

Dan haal je de ballen uit het bakvet en bak je ui en knoflook in het bakvet.

Daarna een lepel of twee opgeloste tomatenpuree er doorheen.

En voor de kleur een lepel sojasaus.

Aanlengen met een paar lepels water. Eventueel wat maizena er doorheen.

Daar leg je de gehaktballetjes weer in.


Om het exotische karakter van het gerecht te omlijsten gebruik ik een paar takken vers geoogste selderie uit eigen tuin. Het ruikt heerlijk!

Maar….. De jus is pas af met een verse peper. Bijvoorbeeld een adjuma of een habanero, en als je echt goed hebt gewinkeld, een Madame Jeanette!


Voeg er een of twee toe aan je jus en laat deze uiterst zachtjes op een spaarvlammetje meesudderen gedurende 20 minuten! LET OP! De peper mag absoluut niet stuk koken, tenzij je prijs stelt op een hete hap!


Serveer de kouseband en gehaktballen met witte rijst of aardappelen.

Daar kan wat tafelzuur bij.



Klik hier voor de video

Geen opmerkingen:

Een reactie posten