Zoeken in deze blog

woensdag 13 januari 2016

Kip hoisin roerbakschotel

Nodig:
2 kipfilets
Zout
azijn
Zw Peper
Zout
1 el hoisinsaus
2 el mushroom vegetarian sauce
1 teen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
Stukje rode/groen paprika
1 lenteuitjes in 2 cm lengtes gesneden
Shitake champignons
Evt andere roerbakgroenten
1 el sojasaus
1 el suiker
4 el sap van mixed pickles (Mee Chun)
1 el maizena met water vermengd
Olie

Kip Hoisin met mie en gebakken spitskool
Bereiding:
Was de kipfilet met zout en azijn. Laat de kipfilet een kwartier in dit mengsel staan en spoel dan de kip af.
Dep de kip droog
Wrijf de kip in met zout en zwarte peper.
Snij de kip in hapklare brokjes of plakjes.

Verhit de olie goed heet.
Voeg ui en knoflook toe.
Roerbak nu de kip hierin in enkele minuten.
Goed blijven roerbakken.
Voeg de overige groenten toe en roerbak deze een minuut mee.
Voeg de mushroom- en hoisinsauce toe.
Voeg na weer een minuut de sojasauce en pickle sap toe.
De suiker erbij doen.
Een beetje van het water met maizena toevoegen om wat saus te verkrijgen. Zet de vlam hierbij wat lager om te snel indikken van de saus te voorkomen.


Opdienen met Mie, noodles of witte rijst. En met een flinke soeplepel krachtige kippenbouillon heb je er een lekkere bamisoep aan als je er bami of noodles bij gebruikt.

Kapucijners met Turkse knoflookworst

Nodig:
2 grote uien grof en in ringen gesneden
2 tenen knoflook
½ el komijnzaad geroosterd
1 rode paprika
1 el paprikapuree
1 el tomatenpuree
1 grote tomaat in groffe stukken gesneden.
2 Turkse knoflookworstjes in blokjes gesneden (Parmak Sucuk)
1 blik kapucijners Uitgelekt. Bewaar het uitlekvocht.
Selderie
1 el uipoeder
2 tl knoflookpoeder
4 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
2 tl zwarte peper
1 rundvleesbouillonblokje verpulverd
1 tl zout
1 el suiker
olie

Bereiding:
Rooster wat komijnzaad in een droge pan.
Verhit wat olie.
Bak hierin de uien, knoflook, paprikapuree, tomatenpuree en tomaat.
Voeg de paprika toe.
Voeg de Knoflookworst toe.
Bak deze een minuut of 3 mee.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten waaronder ook het komijnzaad toe en schep alles onderwijl regelmatig om.
Voeg dan de kapucijners toe.
Het kan nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen om aanbakken te voorkomen en een smeuïge jus te maken. Er is niets op tegen om ipv water wat van het uitlekvocht van de kapucijners te gebruiken.

Laat de kapucijners nu een klein half uur op een sudderplaatje zachtjes garen. 


Opdienen met witte rijst of in een opebgesneden gepofte aardappel. Ook goed in een buritto, wrap of Turks Flatbread, met wat van de bijbehorende jus.

Aardappeltortilla

Nodig:
500 gr aardappelen gekookt
1 grote ui in ringen gesneden
1 teen knoflook fijngewreven
1 ei geklutst
1 stukje rode paprika kleingesneden
250 gr handen geraspte kaas jong belegen
Oregano
Basilicum
Majoraan
Zout
Zwarte peper
Peterselie

Bereiding:
Prak de gekookte aardappelen grof.
Haal de uiringen los,
Meng dit allemaal met de helft van de kaas, knoflook, ei, paprika, oregano, zout, peper, basilicum en majoraan.

Doe het mengsel in een schaal, druk het enigszins aan en verdeel dan de rest van de geraspte kaas er overheen.

Plaats de schaal in de oven en laat de tortilla bij 200 graden gaar worden in ongeveer 30 minuten.
Strooi er gehakt peterselie overheen te decoratie.


Opdienen als bijgerecht.

Zuurkool Tropical (4-5 personen)



3 of 4 aardappelen per persoon: Gekookt, gekoeld
500-700 gr zuurkool 10 min. Gekookt en uitgelekt.
250 gr lamsgehakt (gewoon gehakt kan ook)
3 uien gesnipperd
2 tomaten gesneden
evt een paar stukjes rode paprika
3 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
½ el uipoeder
½ el knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
Selderie gesneden
Peterselie gesneden
2 maggiblokjes verpulveren
1 Madame Jeanette of adjumapeper

Bereiding:
Snij of breek de aardappelen in grote stukken en bak deze in hete boter goudgeel.

Bak het gehakt met de gesneden ui, knoflook en tomatenpuree.
Voeg dan de uitgelekte en afgekoelde zuurkool erbij en roerbak alles goed.
Voeg de maggiblokjes toe.
Meng de uipoeder en de knoflookpoeder erbij
Proef of het gerecht genoeg smaak heeft en voeg desnoods wat zout of nog een maggiblokje toe.
Leg de peper ingebed in de zuurkool, plaats een deksel op de pan en laat de zuurkool op een sudderplaatje nog 15 tot 20 minuten garen en warmen.

Je kunt ervoor kiezen om (een deel) van de gebakken aardappelen bij de zuurkool te mengen of aardappelen en zuurkool apart op te dienen. Zuurkool Tropical eet men echter ook met witte rijst. En tenslotte is Zuurkool Tropical ook met aardappelpuree lekker te eten.

Serveer er braadworst, gehaktballen of schouderkarbonade bij.

Kijk voor een variatie op dit recept naar het Youtube Kanaal van Makkelijk Koken. Klik hier

Kipballetjes Bangkok

Nodig:
400 gr kippendijenfilet vermalen tot gehakt
200 gr gemengd gehakt
2 tl sambal oelek
2 tl knoflookpoeder
2 tl zwarte peper
2 tl uipoeder
2 tl laospoeder
2 tl serehpoeder
2 tl zout
1 el mushroom vegetarian sauce (Yan Wak Yung, Healthy boy brand)
1 el ketjap manis
1 sjalotje gesnipperd
1 teen knoflook geperst
3 takjes selderie klein gehakt
2 el paneermeel
1 ei geklutst

Zuurkool Madras met Kipballetjes Bangkok
Bereiding:
Bovenstaande goed met elkaar mengen.
Handen bevochtigen en vervolgens balletjes draaien.
2 minuten in magnetron bij 700 watt opstijven.
Daarna in plantaardige olie rondom bakken.

Opdienen als partysnack met bijvoorbeeld pruimensaus, sweet chilisauce of knoflooksaus.

Maar ook prima bij een exotisch gerecht zoals witte rijst met gebakken paksoy of Zuurkool Madras.

Rivierkreeftjes met Chilidressing

Bij dit recept geen voorgeschreven hoeveelheden voor de salade. De kok kan zelf bepalen in welke verhoudingen de ingrediënten voor de salade worden toegevoegd.

IJsbergsla
Tomatenpartjes of cherrytomaatjes
Komkommerreepjes
Rode puntpaprika in ringen
Geroosterde amandelsnippers
Rivierkreeftjes
Zw peper grof gemalen
Zout

Schik de groenten en de kreeftjes netjes en smaakvol in een schaal of een saladebordje.
voeg er de geroosterde amandelen aan toe.
strooi er peper en zout overheen.


Voor de dressing:
4 el mayonaise
1 el sweet chilisauce
1 el tomatenketchup
1 teentje knoflook geperst
1 el honing
Zout
Zwarte peper grof gemalen

Goed mengen en over de opgemaakte salade toevoegen.

zondag 29 november 2015

Zuurkool Madras

Zie ook het videorecept op youtubekanaal Makkelijk Koken!!

Nodig:
500 gr Zuurkool
4 takken Selderie
1 grote ui
1 of 2 tenen knoflook
1 tomaat
Klontje boter
4 el olie
150 gr gemengd gehakt
100 gr Zuurkoolspek (evt voorgebakken)
4 tot 6 el Kerrie madras
Kippenbouillonblokje verpulverd
2 tl sambal oelek
Om mee op te dienen naar behoefte: braadworst, gehaktballen, spekkies, (gebakken of gepureerde) aardappelen of rijst.

Bereiding:
500 gr Zuurkool 10 minuten in water koken. Afgieten en koud spoelen.
De zuurkool met twee vorken goed uiteen trekken.
Selderie klein hakken.
1 grote ui zeer grof snijden.
2 tenen knoflook fijn hakken.
1 tomaat klein snijden.
Klontje boter smelten en aanvullen met
4 el olie.
De Ui bakken.
De Knoflook meebakken
Goed roerbakken
150 gr gehakt toevoegen en meebakken onder goed omscheppen.
Het Zuurkoolspek meebakken.
Kerrie madras erbij. Hoeveelheden kunnen naar eigen behoefte aangepast worden.
Gesneden Tomaat erbij.
Uitgelekte Zuurkool erbij.
Kippenbouillonblokje verpulveren.
Gehakte Selderie erbij.
Alles goed roerbakken.
2 tl sambal oelek erbij en er goed doorheen mengen.
Deksel op de pan en 15 minuten op een sudderplaatje doorwarmen.


Serveren met braadworst of gehaktballen, spekkies, (gebakken of gepureerde) aardappelen of rijst.

Bekijk ook het videorecept op het youtube kanaal van Makkelijk Koken.