Zoeken in deze blog

dinsdag 2 juni 2015

Sambal van Bakkeljauw

Nodig:
450 gr bakkeljauw (2x wassen, 20 minuten koken, afgieten en nog warm met een mixergarde grof los roeren.)
Olie
1 grote ui snipperen
4 tenen knoflook fijn gewreven
1 grote tomaat klein hakken
3 Madame Jeanette’s of adjoema's fijnhakken. Zaadlijsten verwijderen.
1 teen verse gember fijnstampen
2 el ketjap asin
1 el suiker
Zwarte peper
Zout
Kippenbouillonblokje verpulverd.

Bereiding:
Verhit de olie in een wok of ruime pan.
Bak hierin de ui, knoflook, tomaat, gember en Madame Jeanette.
Voeg de los geroerde bakkeljauw toe en schep alles goed door elkaar in de wok.
Voeg de ketjap asin toe.
Voeg de suiker toe.
Voeg het bouillonblokje toe.
Maak op smaak af met zout en zwarte peper.

Glazen pot en deksel minimaal 10 minuten uitkoken in water met een lepel soda.
Pot uit laten lekken en de nog hete sambal er in scheppen met een schone lepel.
Dekseltje op de pot draaien en pot laten afkoelen. Je zult mogelijk een luide klik horen als de inhoud steeds verder afkoelt. Door de afkoeling trekt de pot een beetje vacuüm. De sambal is nu nog tot weken houdbaar. Uitsluitend met een schone vork uitscheppen.


2 Madame Jeanette’s is milde sambal. 3 tot 4 madame jeanette’s is pittig tot zeer hete sambal.

Biefstukreepjes en champignons met Turks brood

Voor de biefstuk:
150 gr biefstuk in reepjes gesneden.
1 kleine ui gesnipperd
Stukje rode paprika grof gehakt
Zw peper
Zout
3 tl köftekruiden
2 tl knoflook fijngewreven

Voor de Champignons:
Handje Kastanje Champignons gevierendeeld.
Stukje ui gesnipperd
2 tl knoflook fijngewreven
1 tl paprikapoeder

1 lente ui klein gehakt

Roomboter
Slaolie

Bereiding:
Verhit een deel roomboter met een deel olie in een wok of ruime pan.
Bak de reepjes biefstuk in 1 minuut.
Bak dan snel de ui en knoflook mee.
Voeg de paprika toe.
Strooi de poederkruiden erover en roerbak nog eventjes een paar seconden.
Plaats het vlees op een warm bord.

Verhit nog een beetje vet.
Bak de ui en knoflook met de champignons in 3 of 4 minuten.
Strooi de paprikapoeder erdoor.

Voeg de champignons bij de biefstuk op het bord.

Garneer met veel lente-ui.

Opdienen met Turks brood of een pitabroodje.

Saus suggesties:

Tomatensaus, knoflooksaus, bbq saus…

Paprika kikkererwten

Nodig:
300 gr. gedroogde kikkererwten, geweekt en  gekookt.
1 kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
Een stukje Madame Jeanette fijn gehakt
1 tomaat klein gesneden. Eventueel zaadlijsten verwijderen.
3 tl paprikapuree (öncü Tatli Biber salçasi) Bij de Turkse winkels verkrijgbaar.
3 tl tomatenpuree
Zwarte peper
1 kippenbouillonblokje
3 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
Slaolie

Bereiding:
Kijk de kikkererwten na op verontreinigingen en stenen.
Was ze grondig.
Laat ze tenminste 12 uur weken in 3 liter water.
Kook dan de kikkererwten in het weekwater langzaam gaar tot je ze tussen je vingers kunt pureren.
Giet de kikkererwten dan af.
Laat ze afkoelen.
Heb je niet zoveel tijd of geen gedroogde kikkererwten beschikbaar? Dan kun je ook een groot blik kikkererwten uit de toko opentrekken en laten uitdruipen.

Verhit een wok.
Verhit olie in de wok.
Bak hierin de uien en knoflook kort aan en voeg de Madame Jeanette toe.
Voeg de tomaat toe en laat de massa goed bakken tot de tomaat begint in de drogen.
Voeg de paprikapuree en tomatenpuree toe en laat deze een minuut meebakken.
Voeg de kikkererwten toe en roer de inhoud van de wok goed dooreen tijdens het bakken.
Strooi Zwarte peper, verpulverd kippenblokje, paprikapoeder en korianderpoeder door het gerecht en roerbak alles nog eens  goed.


Als bijgerecht bij een rijstschotel.

Buffalo Rijst

Nodig:
1 kopje droge Basmati rijst. Koken volgens voorschrift, afkoelen en losroeren.
100 gram ontbijtspek in reepjes.
½ ui gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 geklutste eieren
3 tot 4 el buffalo wurms/meelwormen
1 el bieslook gehakt
1 maggiblokje
Zout
peper
Slaolie

Bereiding:
Verhit de olie op hoog vuur in een wok.
Bak het ontbijtspek licht aan.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze kort mee.
Schuif dit allemaal naar een zijde van de wok en bak in het midden de eieren geroerd.
Voeg de buffalo wurms toe en roer alles door elkaar.
Voeg de losgeroerde rijst toe.
Bak op hoog vuur de rijst tot een homogene dampende pan gemengde rijst.
Verpulver het maggiblokje.
Naar smaak zout en peper toevoegen.
Vlak vóór het opdienen bieslook er overheen strooien.

Buffalo rijst in combinatie met kikkererwten en kalkoenbiefstuk.
Veelzijdig op te dienen met vlees, vis of als een hapje gebakken rijst.

Saus suggesties: 
Satésaus, Chilisaus, Japanse Soyasaus, tomatenketchup…


Een goed verstaander zal begrijpen dat er vele varianten voor de mee te bakken ingrediënten te bedenken zijn.

Kalkoenbiefstuk van de bakplaat

Nodig:
250 gr Kalkoenbiefstuk in grote dobbelstenen gesneden.
Het vlees insmeren met het volgende:
Zwarte peper.
Zout.
1 teen knoflook.
1 tl Korianderpoeder.
1 tl Kardamom.
2 tl paprikapoeder.
Laat dit een uurtje intrekken.

Bereiding: 
Rijg de blokjes vlees aan satéstokjes
Smeer de spiesjes in met 1 el slaolie

Verhit een bakplaat op een gasbrander, een houtskoolvuurtje of elektrisch.

Bak de spiesjes onder regelmatig keren op de bakplaat.


Dien ze op met Black Jack smokey bbq saus van Remia.



Fusilli salade


Nodig voor de salade:
4 ruime koppen fusilli, al dente koken, afgieten, koud afspoelen en uitlekken.
75 gr Dikke plak ham in kleine dobbelsteentjes of plakjes gesneden.
Rode en groene paprika grof gesneden
Winterpeen klein gesneden
Bosui gesneden
Sla Romaine grof gesneden
Tomaat Zaadlijsten verwijderd
1 Ui klein gehakt
4 el 40+ Geraspte kaas
Doperwten
Courgette klein gesneden
2 eieren hardgekookt klein gesneden
Peterselie fijn gehakt

Het staat je vrij om de hoeveelheden naar eigen smaak te bepalen.

Meng al deze voorbewerkte ingrediënten gelijkmatig


Voor de saus:
Meng:
1 deel Franse mosterd
3 delen mayonaise
1 deel maple siroop (ahorn) of honing
1 teen knoflook
Zout
Zwarte peper
Paprikapoeder
Chilipoeder

Meng de saus door de salade.


Gekoeld bewaren en opdienen.


donderdag 16 april 2015

Miso gehaktballen

Nodig:
500 gr lamsgehakt.
1 tl uipoeder.
1 tl knoflookpoeder.
1 uitje fijn gesnipperd.
1 teen knoflook fijngewreven.
Selderie kleingehakt
Grof gemalen zwarte peper.
Zout.
1 el oestersaus.
1 tl rode misopasta oplossen in
2 el soja saus.
2 el paneermeel.

Bereiding:
Meng bovengenoemde ingrediënten goed door elkaar.
Draai er ballen van.
Braad deze langzaam rondom gaar in een braadpan.

Voor de saus:
½ uitje snipperen.
1 teen knoflook persen.
1 el tomatenpuree.
½ el pickled ginger fijngehakt.
100 cc water
1 el maizena
1 maggiblokje

Bak deze ingrediënten mee met de ballen in de braadpan zodra deze rondom geschroeid zijn.
Meng water en maizena en blus af met dit mengsel.
Laat de misoballen in de jus 10 tot 20 minuten sudderen onder af en toe keren.

Voeg een maggiblokje toe aan de jus.

Biefstukreepjes in Sesam-Oestersaus

Nodig:
200 gr kogelbiefstuk in reepjes gesneden.
Snufje Zout
Snufje Zwarte peper
1 ui grof gesneden
1 teen knoflook geperst
1 plakje pickled ginger fijngehakt
10 kastanje champignons gesneden
(Niet op de foto te zien maar je kunt er voor de variatie en decoratie ook gesneden paprika, winterpeen, lenteuitjes en choy sum bij bakken.)
1 el suiker
2 el oestersaus
1 el mushroom dark soy sauce
2 el sesamzaadjes geroosterd
2 el Shaosing rijstwijn
100 cc water waarin opgelost 1 el allesbinder of maizena
2-4 el olie
  
Bereiding:
Dit gerecht vereist voortdurend omscheppen.
Meng de zwarte peper door de biefstuk.
Verhit de wok op zeer hoog vuur. De wok moet gloeiend heet zijn.
Verhit de olie in de wok.
Voeg het zout toe.
Voeg de ui, ginger en knoflook toe.
Bak alles hooguit 30 seconden onder goed omscheppen.
Voeg de gesneden biefstuk toe.
Als de biefstuk bijna helemaal geschroeid is, de champignons toevoegen.
Voeg de suiker toe.
Schep dit er snel doorheen.
Voeg direct de oestersaus toe.
Omscheppen en tegelijkertijd de mushroomsauce toevoegen.
Voeg meteen ook de sesamzaadjes toe.
Voeg de rijstwijn toe. Het is even een kunstje maar hierbij laat ik bewust de vlam in de pan slaan door de rand van de wok naar de vlam toe te bewegen. Het aroma dat daarbij aan het gerecht wordt toegediend is heerlijk. Maar pas op voor vuur!
Blus af met water waarin bindmiddel zoals allesbinder of maizena is gemengd.
Proef en maak af met zout. Meestal is dit niet nodig.

Opdienen met mie of witte rijst.