Klik hier voor de videofilm FaChongrijst
FaChong is een gekruid Chinees worstje dat zowel van varkens- als kippenvlees gemaakt wordt.
Het beste kun je het vergelijken met de Spaanse Chorizo of de Italiaanse Pepperoni.
Het ligt bij de meeste toko’s in de diepvriezer.
Nodig:
Basmatirijst
500 gr kipfilet
2 Fachong worstjes Kip of Varkensvlees
4 eieren
een grote ui
4 tenen knoflook
Een halve ajumapeper
20 gram pickled ginger
een theelepel zwartebonen saus
een eetlepel Vegetarian mushroomsauce
2 handjes gehakte selderij
Olie
klein blikje doperwten
blikje po-ku mushrooms
een stukje paprika
Bereiding:
Kook allereerst een kopje basmati snelkookrijst volgens voorschrift gaar.
Deze rijst leent zich prima voor het roerbakgeweld dat zich straks zal ontplooien.
Het beste resultaat breek je door de rijst na het koken een kwartier met gesloten deksel te laten staan, en daarna met een vork goed los te roeren.
Koel de rijst bij voorkeur geheel af. Ik laat de rijst graag een nachtje in de koelkast staan. Hierdoor kun je deze heel mooi los roeren.
Snij de Fachong in minidobbelsteentjes of dunne plakjes.
Kluts 4 eieren goed homogeen en bak er een omeletje of roerei van.
Dat zet je dan even apart, terwijl je de volgende stappen neemt.
Snipper een grote ui grof.
Ik gebruikte chinese knoflook maar dat mag ook gewone knoflook zijn. Pers er twee van fijn.
Het pepertje dat je in beeld ziet hak ik fijn, met de zaden en al! Voor maximale ontvlambaarheid. Maar je mag het zelf zonder de zaden doen of zelfs de hele peper weglaten.
Van deze peper maak ik ook vaak sambal. De recepten dwalen ergens op makkelijkkoken.nl rond. Deze sambal kan ook in plaats van de vers gesneden peper gebruikt worden.
Dan hak je een gram of 20 pickled ginger oftewel ingemaakte gember.
Zet ook een theelepel zwartebonen saus gereed.
In hetzelfde schaaltje kan je ook een eetlepel Vegetarian mushroomsauce bijvoegen.
Verhit een antiaanbakpan en voeg er een paar lepels olie in.
Als je zeker weet dat je wokbrander voldoende hitte produceert kun je ook gewoon een stalen pan gebruiken. Maar deze moet dan wel gloeiend heet kunnen worden.
Want aanbakken kun je niet gebruiken.
Bak de helft van de gesnipperde ui en knoflook in de pan.
Als de uien glazig zijn kun je de gesneden Fachong toevoegen.
Natuurlijk roer je alles regelmatig om.
Als de worst 3 minuten heeft meegebakken voeg je de peper toe.
Laat de peper echt even een paar minuten meebakken.
Dan kan de gehakte pickled ginger erbij.
De Mushroom- en bonensaus kunnen er nu bij. Die roer je direct goed door de massa.
Dat mag best op hoog vuur. Want vrij snel daarna voeg je de losgeroerde rijst toe.
Nog een beetje zout en zwarte peper toevoegen.
De gehakte selderij roer je ook door de gebakken rijst heen. Die groene confetti oogt altijd leuk met de overige kleurtjes in je gerecht.
En tenslotte voeg je de gebakken eieren toe. Die hoef je niet mee te bakken. Roer het even door de rijst en schep dan de Fachongrijst op een serveerschotel.
Je kunt de kip eerst snijden en dan marineren of pas na het marineren klein snijden.
Marineer de kipfilet in een marinade van
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel uipoeder
1 theelepel knoflookpoeder
en 1 halve theelepel 5 spices powder
De vloeibare bestanddelen bestaan uit 4 theelepels Rijstwijn
en 4 theelepels sojasaus.
Meng alles goed.
De marinade kan nu met de kip gemengd worden, waarna deze de koelkast in kan om een paar uurtjes te marineren.
De rest van de ingrediënten voor de kip:
Voor de kip snij je het beste ook de overige bestanddelen van tevoren.
Meet 4 of 5 eetlepels doperwten af. Ik gebruik ook vaak diepvries doperwten.
Dan snij je een blikje po-ku mushrooms in plakken. Dat mag best grof.
Dan nog een stukje paprika grof, welke ik bij de paddestoelen voeg.
De rest van de gesneden ui doe ik in hetzelfde schaaltje.
En dan kun je wederom naar het gasfornuis, om even lekker de kip te roerbakken.
Bak de gesneden kip in hete olie. Blijf lekker roeren en omscheppen.
Als de kip rondom is dichtgeschroeid kun je de rest van de ui, de paprika en de poku mushrooms toevoegen.
Na een paar minuten voeg je de rest van de knoflook toe.
Voeg zout naar eigen smaak toe.
Een theelepel of twee uipoeder en knoflookpoeder versterken de goede smaak van de kip.
Dat geldt ook voor de zwarte peper.
En dan de doperwtjes die je al had klaargezet. Ze zijn in het blik al gegaard. Even doorwarmen in het gerecht is dus al voldoende.
Het feestje in je pan is voorbij. De gebakken kip kan toegevoegd worden aan de rijstschotel.