Zoeken in deze blog

dinsdag 15 april 2014

Gamba’s in Oestersaus

15 grote gamba’s (Black Tigers count 8/12)

2 theelepels Sambal oelek
1 ui zeer fijn gehakt
2 tenen knoflook geperst
1 tl sojabonen pasta
1 dessertlepel tomatenpuree
3 el oestersaus
2 of 3 el rijstwijn
50 cc olie
3 takjes selderie klein gehakt.
1 el maizena vermengd in 1 dl water

maandag 3 maart 2014

Gebakken Babypaksoy met taogé

Nodig:
4 stronkjes babypaksoy in de lengte gevierendeeld.
300 gram taogé
1 klein teentje knoflook geperst
½ ui gesnipperd
Zout
olie

Oosters visje

Nodig:
400 gr Pangasius filet in blokken van ca 3 to 5 cm gesneden.
Andere blanke vis voldoet ook goed. Ik heb dit ook met kabeljauw gemaakt.

2 cm laos
2 cm gember
2 cm curcuma
½ ui
2 tenen knoflook
Bovenstaande specerijen tot pulp stampen in een vijzel.
Daarna mengen met een mengsel van onderstaande sausen.

1 el oestersaus
1 el vissaus
1 el sojasaus
1 el olie

donderdag 27 februari 2014

Bloemkool gestoofd met gehakt.

Gestoofde bloemkool, op de foto met varkenshaasje Cha siu.
Nodig:
Een bloemkool in stukken gesneden.
500 gr gemengd gehakt losgeroerd met een vork.

Een ui gesnipperd.
1 teen knoflook fijngehakt of geperst.
1 tomaat in blokjes gesneden
1 stuk rode paprika grof gesneden.
Een paar stukken geroosterde paprika (supermarkt)
Selderie fijngehakt.
Als je een extra geurig gerecht wilt: 1 adjoema of Madame Jeanette peper vers, heel en zonder plekken of scheuren.
Zwarte peper
2 dl water

Visbouillon

1 kg koppen en graten afval.
2 liter water
1 grote ui grof gesneden
3 tenen knoflook gekneusd
1 visbouillonblokje
Een handje zeezout
5 dikke takken selderie
2 el vissaus (toko)
4 blaadjes laurier

In een thee-ei of kruidenbuiltje:
10 pimentkorrels
10 kruidnagels
10 zw.peperkorrels

Voeg het water toe in een ruime pan
Doe alle overige genoemde ingrediënten erbij.
Breng het geheel tegen de kook aan.
Laat maximaal 30 minuten op een sudderplaatje trekken. Niet laten koken!
Van het vuur afhalen en een uur met deksel op de pan laten staan.

Zeef de bouillon eerst door een vergiet en daarna nog een keer door een fijnmazige zeef of een schone theedoek.


Je visbouillon is nu gereed om als basis te verwerken tot een heerlijke soep van welke samenstelling dan ook!

Aubergine met Kip in curry-roomsaus

1 aubergine in grote dobbelstenen gesneden.
2 kippedijenfilets in grote dobbelstenen gesneden.
1 ui gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
1 grote tomaat grof gesneden
10 peperkorrels grof gemalen
Zout
2 tl gemberpoeder
2 tl koriander poeder
2 tl curcumapoeder
2 afgestreken eetlepels massala
125 ml kookroom
1 knorr kippenblokje
1 dl water waarin een el maizena of allesbinder in gemengd is.
3 takken selderie fijngehakt
4 el olie

Moet het pittig dan kun je een halve adjoema peper fijngehakt  erbij voegen als je de tomaat gaat meebakken.

zaterdag 11 januari 2014

Kip met rijst en Hoisinsaus

Nodig:
4 kipkarbonades
Peper
Zout
1 uitje (gesnipperd)
1 teentje knoflook (geperst)
1 tomaat (klein gesneden)
2 tl tomatenpuree
1 el Oestersaus
1 el Hoisinsaus
1 tl sambal oelek
1 afgestreken el suiker
Een paar el water
1 Madame Jeanette
Maggi Bouillonblokje
olie


Kouseband met garnalen

1 bosje kouseband (ca 350 gram)
100 gr Scampi’s of grote garnalen (de staartjes verwijderd)
100 gr Roze garnalen (gewassen en uitgelekt)
1 flinke ui (klein gesnipperd)
1 grote teen knoflook (geperst)
1 tomaat (fijngehakt)
2 tl tomatenpuree
Mespuntje 5-spices powder
1 el oestersaus
1 Kippenbouillonblokje
1 Madame Jeanette
olie

Bovenstaande combinatie kun je zelf naar behoefte aanpassen door meer scampi’s te nemen en minder of helemaal geen roze garnalen. Het staat je ook vrij om lekker grote gamba’s te gebruiken. De enige vuistregel is: 'Wat jij lekker vindt!'
Gedroogde garnalen kun je ook gebruiken maar die zul je dan eerst een paar uur moeten weken in water.