250 gr zuurkool.
1/2 rode puntpaprika grof gesneden
1 grote ui gesneden
1 teen knoflook geperst
250 gr (gemengd) gehakt
100 gr spekreepjes
1 el tomatenpuree
1 el paprikapuree
3 takjes selderie gehakt
1 kippenbouillonblokje
olie
Breng de zuurkool in wat water tegen de kook om wat van de zurigheid eraf te halen. Giet het af en laat de zuurkool goed uitlekken.
Trek de zuurkool met twee vorken goed los uit elkaar.
Bak de spekreepjes even aan.
Bak ui, knoflook, tomatenpuree en paprikapuree in de hete olie.
Bak de gesneden paprika mee.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Voeg de spekreepjes toe.
Goed omscheppen.
Voeg de zuurkool toe en schep dit tijdens het bakken goed om.
Voeg het bouillonblokje toe.
Ik maak er vaak gebakken aardappeltjes bij en combineer het graag met kleine gehaktballetjes of een ribkarbonade of speklapjes.
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
dinsdag 15 september 2015
Hartige ballen met aubergine
...met vermicellirijst en gekookte rijpe bakbanaan. |
500 gram gemengd gehakt
2 tl knoflookpoeder
2 tl uipoeder
2 tl gemberpoeder
2 tl laospoeder
2 el ketjap asin
1 tl zout
4 el paneermeel
1 ei geklopt
Meng bovenstaande goed door elkaar, laat het 15 minuten rusten, meng het dan nog een keer een paar tellen en draai er mooie middelgrote balletjes van.
Verder nodig:
30 gram roomboter
1 grote ui grof gehakt
1 teen knoflook fijngehakt
2 tl tomatenpuree
2 tl paprikapuree
1 grote tomaat grof gesneden
2 aubergines in grote blokken gesneden
1 halve puntpaprika grof gesneden
1 groot kippenbouillonblokje
3 takken selderie
1 el Worcestershiresauce
1 á 2 dl water
Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Verhit de boter.
Bak ui, knoflook en tomaat en voeg hier de tomaten- en paprikapuree aan toe.
Bak dit tot de tomaat iets begint in te drogen.
Voeg de gehaktballetjes toe.
Bak de gehaktballetjes rondom aan.
Voeg dan aubergines, de puntpaprika en daarna de rest van de bestanddelen toe.
Goed omscheppen.
Voeg voorzichtig het water toe maar je hoeft niet persé alle water te gebruiken. De Aubergine moet er met de ballen net lekker in kunnen garen. en als je behoefte hebt aan wat jus kun je daar rekening mee houden.
Plaats een goed sluitend deksel op de pan en plaats de pan op een sudderplaatje.
Laat het gerecht garen. Zodra de aubergine inclusief de schil zacht is is het gerecht gereed voor het opdienen. Maak het naar behoefte al dan niet af met peper en zout.
donderdag 27 augustus 2015
Tomaten paprikasoep
8 pomodores ontveld en gehakt. Haal de witte delen eruit.
1 rode puntpaprika ontpit
1 el paprikapuree
1 el tomatenpuree
500 ml tomatensap
1 tl selderiezaad
1 ui klein gehakt
1 teen knoflook geperst
1 handje soepgroenten
3 tak selderie gehakt
3 tak peterselie gehakt
zout
peper
1 kippenbouillonblokje
Vermicelli
1 el Worcestershiresaus
1/2 el kervel
1 el suiker
1 el roomboter
Voor de soepballen:
350 gram gemengd gehakt of lamsgehakt
mengen met:
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl zwarte peper
1 el ketjap asin
1 tl nootmuskaat
Goed mengen en hier soepballen van draaien.
Verhit de boter in een koekepan
Fruit hierin de gehakte ui en knoflook, de paprikapuree en de tomatenpuree.
Voeg de gehaktballetjes toe en meng de massa terwijl je deze op matig vuur 5 minuten laat bakken.
Giet de massa in een soeppan als de balletjes aan de buitenkant bruinen.
Voeg de gehakte pomodores toe en laat alles heet worden.
Breng met het tomatensap de soep op gewenste dikte.
Voeg alle overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.
Plaats de pan op een sudderplaat.
Laat de soep 30 minuten tegen de kook aan garen totdat de pomodores zachtgekookt zijn.
Laat de vermicelli zacht worden.
1 rode puntpaprika ontpit
1 el paprikapuree
1 el tomatenpuree
500 ml tomatensap
1 tl selderiezaad
1 ui klein gehakt
1 teen knoflook geperst
1 handje soepgroenten
3 tak selderie gehakt
3 tak peterselie gehakt
zout
peper
1 kippenbouillonblokje
Vermicelli
1 el Worcestershiresaus
1/2 el kervel
1 el suiker
1 el roomboter
Voor de soepballen:
350 gram gemengd gehakt of lamsgehakt
mengen met:
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl zwarte peper
1 el ketjap asin
1 tl nootmuskaat
Goed mengen en hier soepballen van draaien.
Verhit de boter in een koekepan
Fruit hierin de gehakte ui en knoflook, de paprikapuree en de tomatenpuree.
Voeg de gehaktballetjes toe en meng de massa terwijl je deze op matig vuur 5 minuten laat bakken.
Giet de massa in een soeppan als de balletjes aan de buitenkant bruinen.
Voeg de gehakte pomodores toe en laat alles heet worden.
Breng met het tomatensap de soep op gewenste dikte.
Voeg alle overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.
Plaats de pan op een sudderplaat.
Laat de soep 30 minuten tegen de kook aan garen totdat de pomodores zachtgekookt zijn.
Laat de vermicelli zacht worden.
Zoete Uiensaus
1 grote ui, zeer dun gesneden en daarna fijn gehakt.
250 ml gezeefde tomaten
8 el bruine basterd suiker
8 el witte azijn
2 el Worcestershiresaus
2 el olijfolie
2 tenen knoflook geperst
2 tl zout
2 tl zwarte peper
2 tl chilipoeder
1 maggiblokje
1 el melasse
2 tl selderiezaad
Meng alle ingrediènten en breng ze onder voortdurend roeren tegen de kook aan.
Plaats de sauspan op een dikke sudderplaat en laat de saus 30 minuten doorwarmen onder regelmatig roeren.
Blijf dit doen totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
Giet de saus in een passeerzeef en zeef de saus goed. Druk zoveel mogelijk van de gekookte uien door de zeef heen. Dat kan ook met een gewone zeef en een lepel of een stevige pannenlikker.
Doe de saus in een vooraf gedesinfecteerde pot en plaats het deksel erop.
Tenminste een week houdbaar in de koelkast.
Geschikt als bbq saus of zoals op de foto bij een gegrillde beenham als snack.
250 ml gezeefde tomaten
8 el bruine basterd suiker
8 el witte azijn
2 el Worcestershiresaus
2 el olijfolie
2 tenen knoflook geperst
2 tl zout
2 tl zwarte peper
2 tl chilipoeder
1 maggiblokje
1 el melasse
2 tl selderiezaad
Meng alle ingrediènten en breng ze onder voortdurend roeren tegen de kook aan.
Plaats de sauspan op een dikke sudderplaat en laat de saus 30 minuten doorwarmen onder regelmatig roeren.
Blijf dit doen totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt.
Giet de saus in een passeerzeef en zeef de saus goed. Druk zoveel mogelijk van de gekookte uien door de zeef heen. Dat kan ook met een gewone zeef en een lepel of een stevige pannenlikker.
Doe de saus in een vooraf gedesinfecteerde pot en plaats het deksel erop.
Tenminste een week houdbaar in de koelkast.
Geschikt als bbq saus of zoals op de foto bij een gegrillde beenham als snack.
Barbequesaus voor kreeft
Voor 2 kreeften:
1 el olijfolie
2 el gezouten roomboter
2 el witte wijn
2 tenen knoflook fijn geperst
1 el provençaalse kruiden
Smelt de boter langzaam.
Meng de gesmolten boter met de overige ingrediënten. Goed roeren.
Snijd de kreeft in twee helften.
Leg deze helften met de gesneden kant op de bbq bakplaat en plaats er een goed sluitend deksel overheen
Keer na 2 minuten de kreeft. Leg dus de helften met de gesneden kant omhoog.
Schep met een lepel de saus over de kreeft zodat het ook in de schaal van de kreeft loopt.
Plaats het deksel er overheen.
Laat de kreeft nog 1 minuut garen.
1 el olijfolie
2 el gezouten roomboter
2 el witte wijn
2 tenen knoflook fijn geperst
1 el provençaalse kruiden
Smelt de boter langzaam.
Meng de gesmolten boter met de overige ingrediënten. Goed roeren.
Snijd de kreeft in twee helften.
Leg deze helften met de gesneden kant op de bbq bakplaat en plaats er een goed sluitend deksel overheen
Keer na 2 minuten de kreeft. Leg dus de helften met de gesneden kant omhoog.
Schep met een lepel de saus over de kreeft zodat het ook in de schaal van de kreeft loopt.
Plaats het deksel er overheen.
Laat de kreeft nog 1 minuut garen.
Marinade voor borrelpootjes
Voor 1 kg borrelpootjes of vlerkjes:
Sap van een halve citroen
zout
Zwarte peper
2 tenen knoflook
1 tl uipoeder
1 tl laospoeder
1 tl gemberpoeder
1 el ketjap manis
Goed mengen.
Borrelpootjes in de marinade omscheppen.
uurtje marineren.
In hete oven op 200 graden of op bbq of grill garen.
Sap van een halve citroen
zout
Zwarte peper
2 tenen knoflook
1 tl uipoeder
1 tl laospoeder
1 tl gemberpoeder
1 el ketjap manis
Goed mengen.
Borrelpootjes in de marinade omscheppen.
uurtje marineren.
In hete oven op 200 graden of op bbq of grill garen.
donderdag 30 juli 2015
Sambal kippenlever
1 grote ui fijn gesnipperd
5 tenen knoflook geperst
1 duim verse gember geraspt
1 duim laos geraspt
1 el tomatenpuree
½ el uipoeder
4 adjoemapepers fijn gehakt, zaadlijsten verwijderd. (minder voor mildere sambal, meer voor hete sambal.)
100 gr kippenhart
100 gr kippenmaag
100 gr kippenlever
2 el suiker
2 el Ketjap asin
2 el sojasaus
1 kippenbouillonblok
Zout
Zwarte peper
Bereiding:
Was het orgaanvlees goed met bruine azijn en zout.
Spoel het af en laat het uitlekken.
Verwijder van de kippenhartjes de bovenkant met de resten
adertjes.
Hak de hartjes klein
Kook de maagjes 20 minuten zachtjes in water.
Giet het water af en laat de maagjes uitlekken.
Hak de maagjes in kleine brokjes.
Hak de kippenlever in kleine brokjes.
Bewerk de overige ingrediënten voor zoals bij de benodigdheden
omschreven.
Verhit de olie op halfhoog vuur.
Bak de uien tot ze beginnen te bruinen.
Voeg de knoflook toe.
Bak vervolgens de gember en laos mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut mee.
Voeg de uipoeder toe.
Voeg de gehakte adjoemapepers toe
Voeg dan in stapjes het voorbewerkte vlees toe. Laat de olie
niet te ver afkoelen tijdens het toevoegen van het koude vlees.
Bak het vlees tot alle stukjes gaar zijn en beginnen te
bruinen.
Voeg suiker, ketjap en sojasaus toe.
Goed mengen.
Verpulver het kippenbouillonblokje.
Plaats de pan op een sudderplaatje en laat de sambal 20
minuten op sudderstand garen onder af en toe omscheppen.
Proef en breng op smaak met zout.
Strooi er wat zwarte peper bij.
Verse Tomatensaus
Dit is een goede basis voor tomatensaus, pastasaus, zelfs een barbequesaus en tomatensoep.
Nodig:
2 el (olijf)olie
1 ui fijn gesnipperd
1 teen knoflook fijn geperst
2 el tomatenpuree
2 el paprikapuree
2 tl paprikapoeder mild
1 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
6 of 8 pomodores
Peterselie klein gehakt
Selderie Klein gehakt
1 el Worcestershiresaus
2 el maplesiroop
2 el rijstwijn
1 kippenbouillonblokje verpulverd
Zout
Zwarte Peper
Breng een ruime pan water aan de kook waar 8 tomaten in
passen.
Snij de tomaten aan de bovenkant kruislings in.
Plaats de tomaten in het kokende water.
Doe een deksel op de pan.
Als de schil los begint te laten giet je het hete water af
en dompel je de tomaten in koud water onder.
Verwijder de schil van de tomaten.
Verwijder de zaden en witte harde delen van de tomaten.
Hak de tomaten heel klein of wrijf ze door een groffe zeef
of een passeerzeef. Ik gebruik bij voorkeur geen blender om groenten te pureren
omdat ze er vaak bitter door gaan smaken.
Verhit de olie.
Fruit de uien op matig vuur.
Fruit de knoflook mee.
Voeg de tomaten puree en de paprikapuree toe.
Goed roeren gedurende een minuut.
Voeg paprika-, chili- en cayennepoeder toe en fruit dit
enkele seconden mee.
Voeg de gepureerde tomaten toe.
Roer de massa goed door.
Voeg nu peterselie en selderie toe.
Voeg Maplesiroop en rijstwijn toe.
Strooi de bouillonpoeder erbij.
Proef of de saus op smaak is en maak dit af met zout en
zwarte peper.
Doorgaans heb je geen water nodig om de saus op de juiste
dikte te brengen maar eventueel kan dit.
Abonneren op:
Posts (Atom)