Zoeken in deze blog

dinsdag 15 september 2015

Witte noodles

Nodig:
4 nestjes noodles
een handje waterkastanjes in plakjes gesneden
1 rode puntpaprika grof gesneden
1 grote ui gesneden
2 teen knoflook geperst
3 takjes selderie klein gehakt
3 el Lichte mushroom soja sauce
2 geklutste eieren
zout
zwarte peper
1 kippenbouillonblokje
Olie


Bereiding:
Klop de eieren en bak hier een omeletje van. Snij dit in reepjes of stukjes.

Kook de noodles en giet ze af. Koel ze een minuut met koud water. Laat ze dan uitlekken.

Verhit de olie.
Bak de ui en de knoflook een minuut.
Voeg de paprika toe.
Voeg de waterkastanjes toe.
Voeg de noodles toe en roerbak dit goed met de overige ingrediënten.
Voeg de mushroomsauce toe.
Roer dit goed door de noodles heen.
Schep de gesneden omelet en selderie door de noodles en maak af met een bouillonblokje.
Gebruik zout en peper indien nodig.

Als snelle vega snack of met kip, gebakken rosbiefreepjes of een van de gekruide gehaktballetjes elders in deze kookblog.

Zuurkool paprika

250 gr zuurkool.
1/2 rode puntpaprika grof gesneden
1 grote ui gesneden
1 teen knoflook geperst
250 gr (gemengd) gehakt
100 gr spekreepjes
1 el tomatenpuree
1 el paprikapuree
3 takjes selderie gehakt
1 kippenbouillonblokje
olie


Breng de zuurkool in wat water tegen de kook om wat van de zurigheid eraf te halen. Giet het af en laat de zuurkool goed uitlekken.
Trek de zuurkool met twee vorken goed los uit elkaar.

Bak de spekreepjes even aan.

Bak ui, knoflook, tomatenpuree en paprikapuree in de hete olie.
Bak de gesneden paprika mee.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Voeg de spekreepjes toe.
Goed omscheppen.

Voeg de zuurkool toe en schep dit tijdens het bakken goed om.

Voeg het bouillonblokje toe.

Ik maak er vaak gebakken aardappeltjes bij en combineer het graag met kleine gehaktballetjes of een ribkarbonade of speklapjes.


Hartige ballen met aubergine

...met vermicellirijst en gekookte rijpe bakbanaan.
Nodig:
500 gram gemengd gehakt
2 tl knoflookpoeder
2 tl uipoeder
2 tl gemberpoeder
2 tl laospoeder
2 el ketjap asin
1 tl zout
4 el paneermeel
1 ei geklopt


Meng bovenstaande goed door elkaar, laat het 15 minuten rusten, meng het dan nog een keer een paar tellen en draai er mooie middelgrote balletjes van.

Verder nodig:
30 gram roomboter
1 grote ui grof gehakt
1 teen knoflook fijngehakt
2 tl tomatenpuree
2 tl paprikapuree
1 grote tomaat grof gesneden
2 aubergines in grote blokken gesneden
1 halve puntpaprika grof gesneden
1 groot kippenbouillonblokje
3 takken selderie
1 el Worcestershiresauce
1 á 2 dl water
Peper en zout naar smaak

Bereiding:
Verhit de boter.
Bak ui, knoflook en tomaat en voeg hier de tomaten- en paprikapuree aan toe.
Bak dit tot de tomaat iets begint in te drogen.
Voeg de gehaktballetjes toe.
Bak de gehaktballetjes rondom aan.
Voeg dan aubergines, de puntpaprika en daarna de rest van de bestanddelen toe.
Goed omscheppen.
Voeg voorzichtig het water toe maar je hoeft niet persé alle water te gebruiken. De Aubergine moet er met de ballen net lekker in kunnen garen. en als je behoefte hebt aan wat jus kun je daar rekening mee houden.
Plaats een goed sluitend deksel op de pan en plaats de pan op een sudderplaatje.
Laat het gerecht garen. Zodra de aubergine inclusief de schil zacht is is het gerecht gereed voor het opdienen. Maak het naar behoefte al dan niet af met peper en zout.

donderdag 27 augustus 2015

Tomaten paprikasoep

8 pomodores ontveld en gehakt. Haal de witte delen eruit.
1 rode puntpaprika ontpit
1 el paprikapuree
1 el tomatenpuree
500 ml tomatensap
1 tl selderiezaad
1 ui klein gehakt
1 teen knoflook geperst
1 handje soepgroenten
3 tak selderie gehakt
3 tak peterselie gehakt
zout
peper
1 kippenbouillonblokje
Vermicelli
1 el Worcestershiresaus
1/2 el kervel
1 el suiker
1 el roomboter

Voor de soepballen:
350 gram gemengd gehakt of lamsgehakt
mengen met:
1 tl knoflookpoeder
1 tl uipoeder
1 tl zwarte peper
1 el ketjap asin
1 tl nootmuskaat
Goed mengen en hier soepballen van draaien.

Verhit de boter in een koekepan
Fruit hierin de gehakte ui en knoflook, de paprikapuree en de tomatenpuree.
Voeg de gehaktballetjes toe en meng de massa terwijl je deze op matig vuur 5 minuten laat bakken.
Giet de massa in een soeppan als de balletjes aan de buitenkant bruinen.
Voeg de gehakte pomodores toe en laat alles heet worden.
Breng met het tomatensap de soep op gewenste dikte.
Voeg alle overige ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar.

Plaats de pan op een sudderplaat.
Laat de soep 30 minuten tegen de kook aan garen totdat de pomodores zachtgekookt zijn.
Laat de vermicelli zacht worden.

Zoete Uiensaus

1 grote ui, zeer dun gesneden en daarna fijn gehakt.
250 ml gezeefde tomaten
8 el bruine basterd suiker
8 el witte azijn
2 el Worcestershiresaus
2 el olijfolie
2 tenen knoflook geperst
2 tl zout
2 tl zwarte peper
2 tl chilipoeder
1 maggiblokje
1 el melasse
2 tl selderiezaad

Meng alle ingrediènten en breng ze onder voortdurend roeren tegen de kook aan.
Plaats de sauspan op een dikke sudderplaat en laat de saus 30 minuten doorwarmen onder regelmatig roeren.
Blijf dit doen totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt.

Giet de saus in een passeerzeef en zeef de saus goed. Druk zoveel mogelijk van de gekookte uien door de zeef heen. Dat kan ook met een  gewone zeef en een lepel of een stevige pannenlikker.

Doe de saus in een vooraf gedesinfecteerde pot en plaats het deksel erop.
Tenminste een week houdbaar in de koelkast.

Geschikt als bbq saus of zoals op de foto bij een gegrillde beenham als snack.