Zoeken in deze blog

donderdag 18 september 2014

Mosselen op de barbeque (2 á 3 personen)

Dit kan ook gewoon op het gasfornuis. Het idee is om de mosselen meer te bakken dan te koken. Dus geen grote hoeveelheden wijn maar smaakvol op hoog vuur bereiden in hete roomboter onder snel omscheppen door de rijke kruiden- en groentenmix. De wijn is voor de smaak en niet om als kookmedium te gebruiken. De mosselen worden gaar door de hete dampen en de kruiden en groenten doen de rest.

Nodig:
1 doos mosselen (schoongemaakt)
1 flinke ui grof gehakt.
5 tenen knoflook klein gehakt
1 stukje paprika grof gesneden
4 el selderie gehakt
Een handje soepgroenten
½ el fijn zeezout
4 tl zwarte peper grof gemalen
3 dl droge witte wijn
1 tomaat grof gesneden
50 gr roomboter
1 dl olijfolie

1 grote koekenpan of braadslee

Bereiding:
Meng alle gesneden groenten met zeezout, zwarte peper en olie.
Maak de mosselen schoon.

Verhit de bbq. Zorg dat deze goed heet is.
Plaats de pan op het rooster rechtstreeks boven de kolen of de brander. Bij een gasbbq met eigen deksel laat ik de buitenste branders ook aan.
Doe wat roomboter ca 25 gram in de koekenpan en laat dit smelten tot het bruin wordt.
Verdeel de groenten in 3 porties.
Voeg een portie groenten in de  hete boter en laat dit een minuut of twee fruiten.
Als de groenten lekker gebakken zijn voeg je maximaal 1 dl witte wijn toe.
Laat dit weer op temperatuur komen en enigszins indampen.
Gooi een derde deel van de mosselen in de koekenpan. Niet te veel want dan koelt de boter en de rest veel te ver af. De mosselen moeten snel verhit worden en binnen 5 of 6 minuten opgediend kunnen worden. Het liefst nog korter. Dan blijven ze lekker romig en zacht.
Schep alles goed en snel door elkaar en plaats een deksel op de pan of sluit het deksel van de bbq.
Om de minuut goed omscheppen en deksel weer sluiten.
Controleer of alle schelpen goed open zijn.
Na maximaal 5 of 6 minuten vind ik ze al goed gekookt.
Herhaal dit tot alle mosselen uit de doos zijn bereid.

Meteen dampend opdienen met sla, knoflooksaus, kruidenboter en stokbrood, Turks brood of zelfgesneden en krokant gebakken frites.
  
Verhit de mosselen niet langer dan 6 minuten. Ze worden anders klein en taai!


Zure komkommer

Nodig:
4 tl zout
4 tl komijnzaad geroosterd
2 tl kruidnagelpoeder
50 cc witte azijn
50 cc slaolie
1 el citroensap
2 tl zwarte peper grof gemalen
½ komkommer
1 kleine ui in ringen gesneden
1 klein teentje knoflook geperst

Verwarm de azijn en de olie in een pannetje tot ca 60 graden.
Voeg hier de kruidnagelpoeder aan toe.
Meng dit om de flavour van de kruidnagel los te maken.
Rooster de komijnzaadjes en voeg deze bij de olie en azijn.
Meng de overige bestanddelen, waaronder de ui en knoflook.
Snij de komkommer in dunne plakken of repen.
Meng deze met de rest van de ingrediënten.
Giet het olie en azijnmengsel erbij.
Laat afkoelen.

Direct gebruiken als tafelzuur.


Knoflooksaus

Nodig:
400 ml Mayonaise
2 el water
3 tl grof gemalen zwarte peper
1 el citroensap
4 tl Worchestershiresauce
½ tl fijn zeezout
4 grote tenen knoflook fijngewreven
2 el peterselie gehakt

Bereiding:
Hou het water apart.
Meng de rest van de ingrediënten tot een homogene saus. 
Bepaal zelf de dikte door meer of minder water toe te voegen.


Koel bewaren.

zondag 14 september 2014

Lamskoteletten

Nodig:
1 kg Lamskoteletten
50 ml olijfolie
2 el citroensap
4 tenen knoflook geperst
2 tl paprikapoeder mild
2 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
2 el droge sherry
Zout
Zw peper
Boter
Zeezout fijn gevijzeld

Bereiding:
Meng alle ingrediënten.
Smeer de lamskoteletten in met deze marinade.
Laat ze tenminste een uur marineren.

Verhit wat boter in een koekenpan.
Bak de lamskoteletten op niet al te hoog vuur aan beide zijden bruin. Bepaal zelf of je ze van binnen rosé wilt of dat je kiest voor lekker knapperig gebakken koteletten.
Strooi op het eind nog wat fijn zeezout en zwarte peperop het bot van de koteletten. De zilte smaak is heerlijk tijdens het afkluiven van de koteletten.


Opdienen met sla, vers gesneden patat of gebakken aardappeltjes en knoflooksaus.

woensdag 10 september 2014

Zalm met Teriyaki-Honing woksaus

Nodig:
4 zalmsteaks
40 gr Boter
Grof gemalen zwarte peper
2 tenen Knoflook geperst
Rode peper in ringetjes gesneden
½ ui gesnipperd
4 el Teriyaki-honing Woksaus (conimex)
4 el crème fraiche
4 el water


Bereiding:
Bak de zalmsteaks in de boter.
Bestrooi de zalm met grof gemalen zwarte peper.
Haal de zalm uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord.
Hou de zalm warm.
Voeg onmiddellijk de ui en knoflook toe aan de bakboter in de pan.
Fruit de ui en knoflook kort tot de ui glazig is.
Voeg de woksaus toe en roer alles door elkaar.
Voeg de rode peper toe.
Laat alles een minuutje bakken.
Blus af met een paar eetlepels water.
Voeg de crème fraiche toe en breng de saus op dikte door meer water toe te voegen of te binden met wat allesbinder of maizena.

Giet wat saus over de zalm. Opdienen met aardappelen, rijst of pasta en groenten.

Vis met dillesaus en tagliatelle

Nodig:
2 tilapia filets in grote dobbelstenen gesneden
2 pangasius filets in grote dobbelstenen gesneden
400 g kabeljauw filet in grote dobbelstenen gesneden
2 tenen knoflook geperst
1 ui fijn gesnipperd
2 el gehakte bieslook
2 el gehakte dille
½ rode ui fijn gehakt
Handje gehakte rode puntpaprika
125 gr ròze garnalen deels klein gehakt
1 maggiblokje
200 gr crème fraiche
Scheutje witte wijn
50 gr roomboter
Peper
zout

Chinese kip voor Moksi Meti

Nodig:
Om de kip te wassen:
2 el zout
4 el bruine azijn

4 kipbouten
4 tenen knoflook geperst
2 tl witte peper
2 tl ve-tsin
2 theelepel verse gember geraspt
4 eetlepels soy sauce
1 theelepel 5-spices powder
4 eetlepels suiker
4 tl zeezout gevijzeld tot poeder.

Maissoep met kip in Oosterse sferen

Nodig:
500 gram kippendijenfilets
zout
zw. peper

2 uien
2 tenen knoflook
1 el Teriyaki Honing woksaus
1 el ketjep
1 el soya saus
1 el palmsuiker
4 el water
1 adjoemapeper
1,5 liter water
3 salamblaadjes
1 teen gember
1 teen laos
1 teen curcuma
1 kippenblokje
2 blikken gezoete maïs
1 tl curcuma/koenjit poeder
1 el allesbinder
100 gr crème fraiche
een pak Soe-oen
1 lenteui
1 rode chilipeper

woensdag 3 september 2014

Bietensalade, rijk gevuld

Bietensalade, rijk gevuld
Nodig:
500 gr aardappelen kruimig gekookt en afgekoeld.
5 eieren 10 minuten gekookt en gepeld
250 gr rundergehakt
1 blikje Corned Beef
Zout
1 Maggiblokje
1 ui fijn gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 el Worchestershire saus
Zwarte peper


1 grote pot rode bieten klein gehakt
1 ui grof geraspt
300 cc mayonaise
zout
3 augurken geraspt
3 el zilveruitjes klein gehakt
halve rode puntpaprika kleingesneden
Peterselie fijn gehakt
1 appel grof geraspt
1 handvol jonge Chinese kool kleingesneden
1 el kappertjes
2 el roomboter

maandag 1 september 2014

Balletjes gehakt met Indische kruiden

Nodig:
150 gr gemengd gehakt
3 tl ketoembar
1tl seréh
1 tl kentjur
2 tl knoflookpoeder
1 el gekruide ketjap
1 el paneermeel
Zout
Zwarte peper

2 tl tomatenpuree
1 teen knoflook geperst
Handje gehakte selderie

1 el boter

Bereiding:
Meng alle ingrediënten met het gehakt.
Verhit de boter en bak de balletjes op matig vuur.
Voeg aan de boter de tomatenpuree toe.
Voeg de knoflook toe.
Wentel de balletjes goed door de jus heen.
Voeg een el water toe.
Voeg de selderie toe.
Meng nog even en laat de balletjes een minuut of 5 garen.


Als snack of bij witte rijst. Op de foto geserveerd met vermicellirijst.

Aubergine in massalakip met cocosroom.



Nodig:
500 gr kippendijenfilets in reepjes gesneden
2 uien klein gesnipperd
1 tl ketoembar
1 el massala
2 tenen knoflook geperst
 1 madame jeanette
250 ml romige cocosmelk
3 tl komijnzaad geroosterd
1 grote aubergine ongeschild in blokken gesneden.
1 el tomatenpuree met een lepel water verdund
2 maggiblokjes
1 grote tomaat klein gesneden.
3 tak selderie klein gehakt
zout

Gamba’s in ketjapsaus met adjoemapeper.



Nodig:
16 gamba’s count 8/12 ongepeld
2 el ChaoXing rijstwijn
1 el Palmsuiker
2 el ketjap manis
2 el gekruide ketjap van Paloeloe
1 el sojasaus
1 tl gestampte verse gember
2 el roomboter
1 el olie
2 tenen knoflook geperst
1 ui klein gesnipperd
1 grote adjoemapeper, zaden eruit en fijngehakt.
1 Maggiblokje verpulverd
50 cc water
1 el allesbinder of 1 el maizena

Bereiding:
Was de gamba’s.
Snij de gamba’s over de rug net niet helemaal open.
Verwijder de darm.

Meng rijstwijn, palmsuiker, ketjap, sojasaus en maggiblokje tot een marinade.
Meng water met maizena of allesbinder.

Verhit de olie in een ruime koekepan.
Fruit de ui, knoflook en gember en minuut.
Voeg de adjoemapeper toe.
Voeg direct daarna de gamba’s toe. Leg ze netjes naast elkaar in de pan.
Bak de gamba’s een minuut aan elke zijde en keer ze dus ook keurig stuk voor stuk om.
Voeg de marinade toe en laat deze een paar seconden op temperatuur komen.
Schep vervolgens alle gamba’s 1 minuut goed door de marinade heen.
Voeg het water en de daarin opgeloste maizena/allesbinder toe.
Schep alles goed door elkaar heen, temper het vuur.
Laat de saus indikken en haal na een minuut of 2 van het vuur af.


Gereed om op te dienen.


Vergeet niet om bij het verwijderen van de garnalenhuid, deze even lekker af te kluiven. De saus is heerlijk en het schoonzuigen van de huid is een genot op zich!

woensdag 27 augustus 2014

Sambal van Gamba's


1000 gr gamba's De helft fijngehakt de andere helft grof gehakt.
250 gr adjoemapepers met pitjes en al in de blender niet te fijn hakken.
4 grote uien klein gehakt
2 bolletjes knoflookpoeder fijn gehakt
4 grote tomaten klein gehakt
4 duimkootjes gember gepureerd in de vijzel
4 duimkootjes Laos gepureerd in de vijzel
1 tak seréh gepureerd in de vijzel
4 el Palmsuiker
1 el trassi fijngeraspt
2 el tomatenpuree
4 tl zout
2 grote kippenbouillonblokjes Verkruimeld
4 el Paloeloe gekruide ketjap
1 dl olie

Het verdient aanbeveling vooral goed te blijven omscheppen in de pan tijdens de bereiding.
Ik heb gekozen voor het snijden en hakken van de garnalen en uien in een groffe struktuur omdat ik dat lekker vind. Het staat de kok vrij om zelf te bepalen hoe grof of fijn de bestanddelen gesneden en gehakt of gevijzeld moeten worden.

Eerst de olie verhitten.
De ui en knoflook erin op matig vuur fruiten.
De tomaten er daarna in meefruiten.
Dan gember laos en seréh meebakken.
De trassi erbij voegen.
Tomatenpuree er in doen en meebakken.
Voeg nu de gemalen Adjoema pepers toe. Een werkende afzuigkap heeft de voorkeur want de scherpe dampen doen een aanslag op je luchtwegen en slijmvliezen.
Palmsuiker toevoegen.
Direct daarna de garnalen er in porties bij doen om de massa in de pan niet te snel te laten afkoelen.
De garnalen nu goed bakken onder voortdurend omscheppen.
Als de garnalen gaar worden kan de ketjap erbij.
Verkruimel ook de bouillonblokjes in de pan.
Bak de massa goed heet onder goed omroeren.
Plaats de pan op een sudderplaatje en laat de sambal 20 minuten pruttelen.

Ik heb een deel in een gesteriliseerde jampot gedaan en de rest in porties in plastic zakjes in de diepvries. Sambal voor máánden!




Gehaktballen gestoofd met bloemkool


Nodig:
500 gr gemengd gehakt.
2 tl knoflookpoeder
1 fijn gehakte ui
4 tl nootmuskaat
4 el paneermeel
1 el ketjap asin
Zout
Zwarte peper
30 gram boter



Verder:
1 bloemkool in stukken
100 cc water
1 el ketjap
½ klein gehakte ui
2 tl tomatenpuree
1 Maggiblokje

Meng het gehakt met de kruiden en het paneermeel.
Draai er ballen van.
Braad de gehaktballen in de boter in een braadpan.

Voeg hier de ½ gehakte ui bij en 2 tl tomatenpuree.
Meng dit door het braadvet.
Voeg de stukken bloemkool toe en schep alles om. Voeg een beetje water toe en laat dit aan de kook komen.
Je hoeft niet al het water te gebruiken. De bloemkool gaart makkelijk in de stoom die er door het verhitten vrijkomt. Slechts een paar keer omscheppen en met een vork prikken om te voelen of de bloemkool al gaar is.
Verkruimel het maggiblokje en schep alles nog een keer om.


Opdienen met aardappel of witte rijst.

Avocado salade


Nodig:
1 rijpe avocado
1 grote tomaat
1 stuk komkommer
1 kleine rode ui

Voor de dressing:
4 el olijfolie
1 teen knoflook geperst
½ el witte azijn
1 tl balsamico azijn
1 tl suiker
zout
peper

Snij de avocado en de vruchtgroenten in grote blokken.
Snij de ui in ringen en maak de ringen los van elkaar.
Meng alles in een schaal.


Meng de ingrediënten voor de dressing goed met elkaar en sprenkel dit over de salade.

Ready to eat!

Kippendijen filet met liefde


Nodig:
500 gram kippendijenfilet. Maar drumsticks of kippenpoten kan natuurlijk ook!
1 tl zout
1 el palmsuiker
2 teen knoflook
¼ ui
1 teen gember
1 teen laos
1 vingerlengte seréh
1 tl soja saus
2 tl tomatenpuree
Stamp bovenstaande bij elkaar tot pulp in een vijzel.


Verder nodig:
1 adjoema peper
¼ ui grof gesneden
30 gr boter
100 cc water

Bereiding:
Verhit de boter
Bak de kipfilet en leg deze dan weer even apart.
Fruit de grof gesneden ui.
Voeg de gevijzelde specerijen en kruiden erbij.
Roer goed en bak de massa een paar minuten op matig vuur.
Leg de kipfilets terug in de pan en wentel ze door de kruiderij in de pan.
Leg er een adjoema peper bij en plaats een deksel op de pan.
Laat de kip hier 15 minuten onder af en toe keren, gaar sudderen. Gebruik je kippenpoten of drumsticks dan moet de kip 30 minuten gaarsuddderen.
Voeg dan een beetje water toe om wat jus te maken. Niet teveel om geen waterige massa te krijgen. Meestal zijn een paar eetlepels genoeg. Maar hier geldt: 'Eigen smaak bepaalt!'


Dien de kip op met witte rijst of aardappelen en groenten naar keuze.

maandag 25 augustus 2014

Gehakt met tempéh


Nodig:
250 g gemengd gehakt
250 gr tempéh in reepjes gesneden
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
½ adjoema peper klein gehakt
1 el palmsuiker
1 el ketjap manis
2 takjes selderie klein gehakt
4 el olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de tempéh hierin tot deze rondom goudgeel is.
Voeg nu de ui en knoflook toe.
Kort daarna de tomatenpuree toevoegen met de adjoemapeper.
Een paar minuten op matig vuur laten bakken onder veelvuldig omscheppen.
Voeg nu het gehakt toe en laat dit gaar bakken.
Voeg de palmsuiker toe, laat deze in de massa oplossen.
Nog even de ketjap toevoegen en omroeren.
De selderie er doorheen scheppen.


Als bijgerecht opdienen met rijst.

Sambal tempéh-kippenlever.

Nodig:
1 ui klein gehakt
4 tenen knoflook
100 gr in kleine korrels gehakte tempéh
3 adjoemapepers naar behoefte met of zonder zaadjes
1 el tomatenpuree
200 gr kippenlever klein gesneden
1 tl ketoembar
1 tl laospoeder
1 tl kentjurpoeder
1 el sojasaus
1 el ketjap manis
1 Maggi bouillonblokje
2 tl zout
5 el olie

Bereiding:
Snij of hak de tempéh in kleine brokjes om naar eigen smaak het juiste mondgevoel te krijgen. Niet te grote stukken dus maar ook weer geen papperige massa. Dat geldt overigens voor al de bestanddelen die voorbewerkt moeten worden. Ik heb graag iets te kauwen in mijn mond en een wat groffe sambal vind ik dus heerlijk!

Verhit 5 el olie
Bak hierin de ui en de knoflook.
Voeg de tempéh er aan toe.
Let intussen op of er niet een beetje olie bij moet.
Als de tempéh begint te bruinen voeg je tomatenpuree en adjoemapeper toe.
Na een paar minuten kan de kippenlever erbij.
Goed omscheppen.
Dan kunnen de specerijen erin, ketoembar,laos en kentjurpoeder.
Voeg kort daarna de sojasaus en ketjap toe.
Verkruimel het bouillonblokje en roer dat er goed doorheen.

Proef de sambal en bepaal zelf of je kiest voor meer Maggi bouillon of wat zout.

zondag 24 augustus 2014

Chipolata De Luxe

Je kunt natuurlijk Chipolataworstjes zonder meer op de bbq of in een koekepan met boter bakken. Maar je kunt er ook wat meer van maken. Onderstaande bereid ik vaak op de bbq maar ook in de keuken voor bij de spaghetti of gebakken aardappeltjes.

Nodig:
1 pak chipolataworstjes
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 halve rode puntpaprika grof gesneden
Zwarte peper
Zout
4 tl paprikapoeder
2 tl Chilipoeder
Boter of olie

Verhit de boter of olie.
Bak de chipolata hierin rondom een paar minuten.
Voeg alle overige ingrediënten erbij.
Laat even flink bakken en schep intussen regelmatig de worstjes om.


Gehaktballetjes in Rozemarijn en Dille


Een eenvoudig klaar te maken recept met wat hulp uit de kant en klare schappen van de supermarkt.

Nodig:
500 gr gemengd gehakt
Zw peper
Zout
1 tak rozemarijn klein gehakt
3 takken selderie klein gehakt
2 tl paprikapoeder mild
2 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepoeder
1 el paneermeel
1 el Worchestershiresauce
2 uien fijn gehakt
1 teen knoflook fijn gehakt
1 ei geklutst

1 hand verse dille
1 pak (Bertolli) pastasaus KRUIDIG
Boter

vrijdag 22 augustus 2014

Javaanse Bami


Benodigdheden:
1 pak spaghetti
½ uitje gesnipperd
1 teen knoflook geperst

Meng het volgende met elkaar
1 tl ve-tsin
Zwarte peper
2 el Gekruide ketjap
2 el ketjap manis
2 tl suiker

Verder nodig:
2 maggiblokjes
3 takken selderie klein gehakt
Zout

Auberginecurry met Champignons en kip



Benodigdheden:
Olie
1 aubergine geschild en in hapklare blokken gesneden.
1 rode ui gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
2 tl gevijzelde geroosterde korianderzaadjes
1 half doosje gevierendeelde champignons
2 el Chan’s Massala
 4 kippedijen filets in repen gesneden
Zout
Zwarte peper
1 adjoema peper
1 maggiblokje
4 hardgekookte eieren
1 tak selderie klein gehakt

Crispy geroosterd buikspek



Benodigdheden:
750 gr buikspek aan 1 stuk. Vraag aan je slager of hij dat mooi recht voor je kan snijden.

Meng:
1 el Shaoxing rijstwijn
½ el donkere sieuw (soy sauce)
2 tl ketjap manis

Verder nodig:
1 tl zout
2 tl suiker
½ tl 5-spices poeder
½ tl witte peper

Voor de huid:
1 el witte azijn
1 el niet te fijn gemalen zeezout ( Ik maal mijn zeezout in een blendertje of vijzel het met de hand tot de juiste gradatie.)
1 bosje bijeengebonden satéprikkers of een scherpe vork.

maandag 28 juli 2014

Varkensfilet in Pittige Ketjapsaus


Nodig:
500 gr. Varkensfilet, Frikandeau of varkenshaas
1 kleine ui klein gehakt
1 teen gember gekneusd
2 tenen knoflook fijngewreven
1 tak sereh gekneusd
4 el ketjap manis
2 el donkere Sojasaus
1 el suiker
1 adjuma peper ontpit en fijngehakt
1 tl Zout
Zw peper
50 cc water
Maizena of allesbinder
Olie

zondag 27 juli 2014

Bamisoep met kip

Deze bamisoep bestaat uit slechts 4 hoofdbestanddelen te weten: Bouillon, mie, kip en Choy sum. Niettemin is het een zeer vullende soep die we dus gerust als maaltijdsoep kunnen aanmerken. De groffe delen eet ik graag met chopsticks en de bouillon die daarna overblijft slurp ik zo uit de soepkom op! Net zoals de chinezen dat doen!








Bouillon trekken:
3 liter water.
500 gr. soepkip met botten in stukken gehakt
4 salamblaadjes
1 grote ui grof gehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 vingerlengte kunirwortel gekneusd
1 tak sereh gekneusd
5 pimentkorrels
5 kruidnagels
5 peperkorrels
1 teen laos gekneusd
1 teen gember gekneusd
1 grote kippenbouillontablet
Zout

Tegen de kook aanbrengen, niet laten koken maar op een sudderplaatje zeer langzaam een uur lang laten trekken.
Bouillon zeven.
Kippenvlees van het bot halen en klein snijden. Terug in de bouillon doen.


Kip bereiden:
8 kippendijenfilets

Voor de marinade:
1 dop Sherry
1 el olie
1 el ketjap
1 el Sojasaus
1 teen knoflook
1 tl rode bonenpasta
1 tl hoisinsaus
mespuntje ve-tsin

Kip een uur marineren in dit mengsel.
Kip in 40 minuten op 175 graden in de oven garen.
Kip in repen snijden.

een flinke bos Choy sum wassen en in vingerlengtes snijden.
1 grote banaansjalot grof snijden
1 teen knoflook fijnwrijven

Olie verhitten
Sjalot en knoflook op zeer hoog vuur snel in seconden bakken.
Choy sum toevoegen en onder flink roerbakken knapperig bakken in enkele minuten.

2 nesten Chinese importmie volgens voorschrift koken. (zo kort mogelijk)
Afgieten en goed koelen.
Laten uitlekken.
Olie verhitten
1 ui snipperen
1 teen knoflook fijnhakken.
Ui en knoflook in olie bakken
De mie toevoegen en goed omscheppen.
3 el sojasaus er doorheen scheppen en goed heet bakken.
Zout naar smaak.

Van de Mie, kip en choy sum een beetje op een soepbord of in een soepkom scheppen.
De hete bouillon, eventueel met wat stukken kip uit de bouillon er overheen gieten.
Genieten maar!

Moet het pittig?
Hak een flinke madame jeanette of adjoema peper met pitjes en al fijn. Meng deze met zout en een paar eetlepels ketjap asin.
Wrijf een teen knoflook fijn en meng deze erbij.
Je sambal is gereed.

zaterdag 26 juli 2014

Varkensfilet met Choy Sum en Oestermarinade



Waarschuwing: Wokken en daarbij ook flamberen onder de afzuigkap kan brandgevaarlijke situaties opleveren!

500 gr varkensfilet, varkenshaas of varkensfrikandeau in dunne reepjes.
Ui grof gehakt
Knoflook fijngewreven
1 bosje Choy Sum in vingerlengtes gesneden. Uiteraard is het toevoegen van andere harde groenten geen enkel bezwaar!
2 to 3 flinke handen Taugé
50 tot 100 cc water
1 el maizena
1 tl zout
Zw peper
Olie

maandag 21 juli 2014

Pita geroosterd spek (4 personen)


500 gram buikspek in 2 cm dikke repen gesneden.

Voor de marinade:
2 tl verse geraspte gember
1 el donkere sojasaus
2 el witte rum
1 el suiker
4 tenen knoflook fijngewreven
1 halve theelepel 5-spices powder
1 tl rode bonen pasta
1 mespuntje ve-tsin
Zout
Zw peper

Oestermarinade



Black Tiger gamba's gemarineerd in oestermarinade
Nodig:
4 tenen knoflook geperst
4 el oestersaus
2 el vissaus
Een klein stukje madame Jeanette, fijngehakt
1 el soya saus
1 el Shaoxing rijstwijn
1 el slaolie
Gehakte peterselie
1 el suiker
Zw. Peper
Zout

Goed mengen.