Nodig:
250 gr. gemengd gehakt of rundergehakt.
250 gr kippedijenfilet, vermalen tot kipgehakt
3 el suiker
4 el sweet chilisauce
1 el uipoeder
4 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
2 tl witte peper
2 tl zwarte peper
1 kleine ui zeer fijn gesneden
2 el maggiaroma
1 tl zout
2 el gezoete blikmaïs
6 takjes selderie klein gehakt
3 grote Madame Jeanette pepers zeer klein gehakt, zaadlijsten verwijderd.
Voor het vouwen van de vlammetjes
1 geklopt ei
ca 65 velletjes filodeeg
Bereiding:
Meng vlees en overige ingrediënten in een kom en kneed het goed door. Pas op! Kom niet met je handen aan je ogen na deze bewerking of tijdens het vouwen!
Leg een beetje vleesmix op het filovelletje. Vouw dit tot een strak pakketje. Meteen in 2 minuten frituren of invriezen en daarna bevroren in 3 a 4 minuten frituren.
Voor het vouwen van de Sweet Hotlips (Vlammetjes) zie de video demonstratie!
De verhouding vlees per velletje deeg = 10 - 14 gram vleesmix per vlammetje.
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
maandag 28 maart 2016
BBQ-Rub Cajun
BBQ rub Paprika
1/2 el zeezout
75 gr donkere basterdsuiker
1 el paprikapoeder mild
2 el zwarte peper grof gemalen
2 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
2 tl cayennepeper
1 tl selderiezaad
Wrijf het vlees hier grondig mee in.
Laat de rub minimaal 2 uur intrekken.
Doe je ding ermee op de bbq of in de grill.
75 gr donkere basterdsuiker
1 el paprikapoeder mild
2 el zwarte peper grof gemalen
2 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
2 tl cayennepeper
1 tl selderiezaad
Wrijf het vlees hier grondig mee in.
Laat de rub minimaal 2 uur intrekken.
Doe je ding ermee op de bbq of in de grill.
Bijvoorbeeld voor een beenham te gebruiken. |
BBQ-saus zoet 2.0
Doe in een sauspannetje:
125 cc tomatenketchup
2 el rijstwijnazijn
4 el water
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 el donkerbruine basterdsuiker
2 el molasses/ melasse
1 el Worcestershiresauce
2 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
4 tenen knoflook geperst
50 gr tomatenpuree
2 tl zout
Meng alles in het sauspannetje tot een gladde massa.
Plaats de pan op het matige vuur.
Breng de saus al roerende tegen de kook aan.
Plaats de saus op een sudderplaatje met een deksel erop.
Roer af en toe.
Na 15 minuten zachtjes doorwarmen even proeven.
Een jampotje schoonwassen en samen met het dekseltje 10 minuten in kokend water desinfecteren.
Hier de saus in overgieten.
Onmiddellijk het deksel op de pot schroeven.
Na enige tijd verraad de duidelijke luide 'klik' dat de pot luchtdicht en voedselveilig is gesloten.
Laat de saus goed afkoelen.
Voor gebruik altijd een schone lepel gebruiken. Dan kun je nog weken plezier hebben van de pot saus.
125 cc tomatenketchup
2 el rijstwijnazijn
4 el water
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 el donkerbruine basterdsuiker
2 el molasses/ melasse
1 el Worcestershiresauce
2 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
4 tenen knoflook geperst
50 gr tomatenpuree
2 tl zout
Meng alles in het sauspannetje tot een gladde massa.
Plaats de pan op het matige vuur.
Breng de saus al roerende tegen de kook aan.
Plaats de saus op een sudderplaatje met een deksel erop.
Roer af en toe.
Na 15 minuten zachtjes doorwarmen even proeven.
Een jampotje schoonwassen en samen met het dekseltje 10 minuten in kokend water desinfecteren.
Hier de saus in overgieten.
Onmiddellijk het deksel op de pot schroeven.
Na enige tijd verraad de duidelijke luide 'klik' dat de pot luchtdicht en voedselveilig is gesloten.
Laat de saus goed afkoelen.
Voor gebruik altijd een schone lepel gebruiken. Dan kun je nog weken plezier hebben van de pot saus.
Tomaten-Uiensaus
Nodig:
1 pak gezeefde tomaten.
1 rode ui
2 tenen knoflook
zwarte peper
4 takjes peterselie
zout
2 el olijfolie
2 el water
Alles bij elkaar in de blender. Goed pureren.
Klaar!
Opdienen bij de barbeque of bij een broodje shoarma. Ook goed te doen op de eigengemaakte pizza.
1 pak gezeefde tomaten.
1 rode ui
2 tenen knoflook
zwarte peper
4 takjes peterselie
zout
2 el olijfolie
2 el water
Alles bij elkaar in de blender. Goed pureren.
Klaar!
Opdienen bij de barbeque of bij een broodje shoarma. Ook goed te doen op de eigengemaakte pizza.
zaterdag 16 januari 2016
Zoete Mango Chutney
Nodig:
2 tenen knoflook
2 tl knoflookpoeder
1 tomaat grof gesneden
1 kleine ui grof gesneden
1 Adjuma of Madame Jeanette fijn gesneden. (voor een wat mildere chutney verwijder je de zaadlijsten.)
4 tl kerrie madras
1 grote (half)rijpe mango
1 el donkere basterdsuiker
1 el kristalsuiker
2 el honing
Sap van ½ citroen
Olie
Zout
Zwarte peper
1 maggiblokje
Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit de knoflook, ui en tomaat.
Bak vervolgens de peper mee.
Voeg de knoflookpoeder toe.
Voeg de Kerrie toe.
Voeg de Mango toe.
Voeg de suikers en de honing toe. Laat dit goed oplossen.
Voeg het citroensap toe. Goed mengen.
Maak af met zout peper en het maggiblokje.
Op een sudderplaatje sudderen tot de mango naar eigen smaak
zacht genoeg is. Laat eventueel teveel vocht langzaam een beetje inkoken met
het deksel op een kiertje.
woensdag 13 januari 2016
Kip hoisin roerbakschotel
Nodig:
2 kipfilets
Zout
azijn
Zw Peper
Zout
1 el hoisinsaus
2 el mushroom vegetarian sauce
1 teen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
Stukje rode/groen paprika
1 lenteuitjes in 2 cm lengtes gesneden
Shitake champignons
Evt andere roerbakgroenten
1 el sojasaus
1 el suiker
4 el sap van mixed pickles (Mee Chun)
1 el maizena met water vermengd
Olie
Kip Hoisin met mie en gebakken spitskool |
Bereiding:
Was de kipfilet met zout en azijn. Laat de kipfilet een
kwartier in dit mengsel staan en spoel dan de kip af.
Dep de kip droog
Wrijf de kip in met zout en zwarte peper.
Snij de kip in hapklare brokjes of plakjes.
Verhit de olie goed heet.
Voeg ui en knoflook toe.
Roerbak nu de kip hierin in enkele minuten.
Goed blijven roerbakken.
Voeg de overige groenten toe en roerbak deze een minuut mee.
Voeg de mushroom- en hoisinsauce toe.
Voeg na weer een minuut de sojasauce en pickle sap toe.
De suiker erbij doen.
Een beetje van het water met maizena toevoegen om wat saus
te verkrijgen. Zet de vlam hierbij wat lager om te snel indikken van de saus te
voorkomen.
Opdienen met Mie, noodles of witte rijst. En met een flinke soeplepel krachtige kippenbouillon heb je er een lekkere bamisoep aan als je er bami of noodles bij gebruikt.
Kapucijners met Turkse knoflookworst
Nodig:
2 grote uien grof en in ringen gesneden
2 tenen knoflook
½ el komijnzaad geroosterd
1 rode paprika
1 el paprikapuree
1 el tomatenpuree
1 grote tomaat in groffe stukken gesneden.
2 Turkse knoflookworstjes in blokjes gesneden (Parmak Sucuk)
1 blik kapucijners Uitgelekt. Bewaar het uitlekvocht.
Selderie
1 el uipoeder
2 tl knoflookpoeder
4 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
2 tl zwarte peper
1 rundvleesbouillonblokje verpulverd
1 tl zout
1 el suiker
olie
Bereiding:
Rooster wat komijnzaad in een droge pan.
Verhit wat olie.
Bak hierin de uien, knoflook, paprikapuree, tomatenpuree en
tomaat.
Voeg de paprika toe.
Voeg de Knoflookworst toe.
Bak deze een minuut of 3 mee.
Voeg vervolgens de overige ingrediënten waaronder ook het
komijnzaad toe en schep alles onderwijl regelmatig om.
Voeg dan de kapucijners toe.
Het kan nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen om aanbakken te voorkomen en een smeuïge jus te maken. Er is niets op tegen om ipv water wat van het uitlekvocht van de kapucijners te gebruiken.
Laat de kapucijners nu een klein half uur op een
sudderplaatje zachtjes garen.
Opdienen met witte rijst of in een opebgesneden gepofte
aardappel. Ook goed in een buritto, wrap of Turks Flatbread, met wat van de
bijbehorende jus.
Abonneren op:
Posts (Atom)