van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
woensdag 4 mei 2022
Gebakken Hoisin rijst
Geroosterde spareribs
Nodig:
1 kg spareribs
Sechuan Kippendij filets roergebakken
Easy noodles outdoor
1 ui grof gehakt
Risotto Tartufo
1 banaansjalot grof gehakt
vrijdag 25 maart 2022
Gehaktballetjes outdoor
500 gr rundergehakt.
1 ui gesnipperd.
3 of 4 tenen knoflook geperst.
Een flinke teen Laos gemalen.
Een stukje gember, gemalen.
Olie.
2 el Sojasaus.
Gesnipperde ui.
Gehakte of geperste knoflook.
Een paar handjes voorgekookte sperziebonen.
Gesneden puntpaprika.
Grof gesneden Chinese kool.
Een handje gesneden lenteui.
Verse taogé
een gesnipperde banaansjalot,
een teen knoflook,
een el tomatenpuree,
2 tl mosterdpoeder,
1 tl chilivlokken,
een el sojasaus,
een el ketjap,
zout en zwarte peper.
Bak het in deze volgorde en breng het op dikte met een beetje water waarin wat maizena is vermengd.
De uien en het gemalen kruidenmengsel meng je door het gehakt.
En dan ga je er mooie balletjes van draaien.
Kies bij voorkeur voor balletjes die 40 tot 50 gram wegen.
Cobb tafelbbq |
Let er wel op dat je ze regelmatig keert. Vooral in het begin als de kolen nog vers zijn kan het allemaal wat snel verlopen met alle verkoolde teleurstellingen tot gevolg.
Maar met wat aandacht, zal het resultaat je niet tegenvallen.
In dit geval bakte ik wat voorgesneden groenten in een paar lepels maiskiemolie.
Bak de hardste groenten als eerste of kook ze voor.
Na enige tijd roerbakken gaat pas als laatste de verse taogé erin.
Haal de groenten er vrij vlot weer uit om de knapperigheid te bewaren.
Al met al heb je dan een mooi bordje van een van de eerste voorjaarsbarbecues.
maandag 14 maart 2022
Sambal ansjovis
75 gr. gedroogde ansjovis gewassen en geweekt
1 ui klein gehakt
2 of 3 habanero pepers klein gehakt
3 tenen knoflook
Deze keer hakte ik met mijn keukenhulpje ui, pepers en knoflook tegelijk klein.
1 flinke teen verse gember
1 flinke teen laos
Gember en laos maal je met elkaar tot een papje.
2 theelepels tomatenpuree
Zout en zwarte peper
1 tl trassi geraspt
1 el palmsuiker
3 el ketjap manis
1 el citroensap
1 dl olie
Bereiding:
De geweekte ansjovis sneed ik wat kleiner.
Ik spoelde ze eerst af tot er helder water boven stond. Daarna droogde ik ze af om ze vervolgens in wat hapklaar formaat te snijden.
Ik verhit voor sambal best wel veel olie. De olie die teveel is na het bereiden, gebruik ik als chiliolie in gerechten die wat pit kunnen gebruiken.
Het gemalen mengsel met de pepers, ui en knoflook bak ik rustig in de hete olie.
Er zal altijd wel wat bruinen tijdens het bakken maar het hoeft niet persé doorbakken te worden.
Als de verse specerijen zacht worden ben je toe aan de volgende stappen.
Daarna voeg ik de geraspte trassi toe.
Het geeft een krachtige smaak aan het visgerechten, maar wees daar dan ook voorzichtig mee!
Met een of twee theelepels ben je er al.
Ik bak de tomatenpuree vervolgens net zo rustig mee, want dat verbrandt al na een minuut als het vuur te hoog staat.
Ik kijk ook wat het met de kleur van het gerecht doet. Zo’n mooie oranje-rode kleur vind ik altijd erg aantrekkelijk eruit zien.
Soms voeg ik er dan ook wat extra tomatenpuree aan toe.
En dan voeg ik de palmsuiker toe.
Kort omroeren en dan meteen de ansjovis erbij voegen.
Ketjap manis dus ook.
en ook het citroensap kan er dan bij.
Alle bestanddelen zitten nu in de wok.
Ik doe er dan een deksel op en laat de sambal op een sudderplaatje nog 15 tot 20 minuten heel zachtjes garen.
Daarna is het gereed om je lekkerste gerechten te tooien met een heerlijke pittige ansjovis beleving.
Avocado spread
Bekijk de video hier!
Een lekkere smeerbare avocado voor op een stokbroodje of in een wrap. Dat is wat we willen!
Met de avocado spread ben je snel klaar! Lees maar even mee!
Nodig:
2 rijpe avocado’s
1 rode peper
3 tenen knoflook
1 banaansjalot
3 verse takjes koriander
2 of 3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels zure room
2 theelepels citroensap
Een flinke theelepel paprikapoeder
Wat zout,
Wat zwarte peper
Bereiding:
Pel, schil en ontpit alle ingrediënten.
Niet elke snijmachine is loeisterk. Soms doe je er goed aan de ingrediënten voor te snijden.
Doe dat dan ook en voeg ze dan samen in de machine.
Maal het lekker smeerbaar. Goed voor de dip, de scoop of als spread op een broodje of… een van die beruchte wraps waar van alles bij past!
Bekijk de video hier!