Nodig:
4 eieren hardgekookt
2 el olie
25 gr roomboter
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl tomatenpuree
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el masala
1 maggiblokje
Bereiding:
Verhit olie en roomboter tegelijk.
Bak de eieren rondom tot ze nog net geen korstje krijgen.
Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot ze iets gaan bruinen.
Voeg de tomatenpuree erbij.
Na een minuut voeg je de uipoeder, Knoflookpoeder en masala erbij onder voortdurend omroeren.
Voeg zout, peper en het maggiblokje toe.
Schep alles lekker om en plaats de pan dan op een sudderplaatje. Laat de eieren een kwartiertje goed doorwarmen terwijl je ze om de paar minuten even omgooit in de jusmassa.
Voor liefhebbers van pittig kun je een halve adjoema of Madame Jeanette meebakken met de specerijen.
van Makkelijk Koken ...want als je nooit wat probeert, ontdek je ook nooit wat nieuws!
woensdag 29 juli 2015
Uiensambal
Nodig:
1 grote ui gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
2 tl paprikapuree
2 grote Adjoema pepers. Fijn gesneden inclusief zaden
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 maggiblokje
2 el witte azijn
1 el suiker
4 el olie
Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit uien en knoflook rustig een paar minuten.
Als ze beginnen te bruinen voeg je tomatenpuree en paprikapuree toe.
Voeg zout, peper en maggiblokje erbij.
laat het even een minuut pruttelen onder onroeren.
Voeg de azijn en de suiker toe.
Als de suiker is opgelost plaats je de pan op een sudderplaatje.
Laat de sambal 20 minuten zachtjes garen.
1 grote ui gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
2 tl paprikapuree
2 grote Adjoema pepers. Fijn gesneden inclusief zaden
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 maggiblokje
2 el witte azijn
1 el suiker
4 el olie
Met Aubergine madras en roti |
Verhit de olie.
Fruit uien en knoflook rustig een paar minuten.
Als ze beginnen te bruinen voeg je tomatenpuree en paprikapuree toe.
Voeg zout, peper en maggiblokje erbij.
laat het even een minuut pruttelen onder onroeren.
Voeg de azijn en de suiker toe.
Als de suiker is opgelost plaats je de pan op een sudderplaatje.
Laat de sambal 20 minuten zachtjes garen.
Aubergine madras vegetarisch
Nodig:
1 aubergine in grote blokken gesneden
1 grote ui
2 teen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
1 tomaat klein gesneden
2 tl paprika mild
1 tl saffraan
1 tl chilipoeder
3 tl kerrie madras
1 maggiblokje
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 el olie
20 gr roomboter
1 dl water
Bereiding:
Verhit de olie.
fruit de uien en knoflook een minuut of 2.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 30 seconden mee.
Bak dan de tomaat even mee.
Voeg alle poederkruiden toe en bak deze 15 seconden mee.
Meng de aubergine door de massa in de pan.
Schep voortdurend tijdens het verhitten van de massa.
Voeg de roomboter toe en temper het vuur.
Voeg het maggiblokje verpulverd toe samen met het zout en de Zwarte peper.
Meng nog even goed door en voeg dan voorzichtig het water toe om een smeuïge jus te krijgen.
Niet alle water hoeft erbij. Maar voorkom wel dat de massa te ver indroogt en dan aanbakt.
Laat het gerecht 30 minuten op een sudderplaatje gaar stoven, in ieder geval lang genoeg tot de schil van de aubergine zacht is.
1 aubergine in grote blokken gesneden
1 grote ui
2 teen knoflook geperst
2 tl tomatenpuree
1 tomaat klein gesneden
2 tl paprika mild
1 tl saffraan
1 tl chilipoeder
3 tl kerrie madras
1 maggiblokje
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 el olie
20 gr roomboter
1 dl water
Aubergine met roti, masalaeieren en uiensambal. |
Verhit de olie.
fruit de uien en knoflook een minuut of 2.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 30 seconden mee.
Bak dan de tomaat even mee.
Voeg alle poederkruiden toe en bak deze 15 seconden mee.
Meng de aubergine door de massa in de pan.
Schep voortdurend tijdens het verhitten van de massa.
Voeg de roomboter toe en temper het vuur.
Voeg het maggiblokje verpulverd toe samen met het zout en de Zwarte peper.
Meng nog even goed door en voeg dan voorzichtig het water toe om een smeuïge jus te krijgen.
Niet alle water hoeft erbij. Maar voorkom wel dat de massa te ver indroogt en dan aanbakt.
Laat het gerecht 30 minuten op een sudderplaatje gaar stoven, in ieder geval lang genoeg tot de schil van de aubergine zacht is.
dinsdag 2 juni 2015
Aubergine met balletjes lamsgehakt
Nodig voor de balletjes:
300 gr lamsgehakt
2 tl knoflook
1 fijngehakt uitje
1 el köftekruiden
Verder nodig:
1 aubergine
1 ui
1 teen knoflook
Stukje rode paprika
1 kippenbouillonblokje
Zout
Zwarte peper
Boter
Bereiding:
Draai kleine balletjes van het mengsel gehakt, knoflook,
gehakt uitje en de köftekruiden.
Snijd de aubergine in grote blokken.
Snij de ui grof.
Wrijf de knoflook fijn.
Snij de paprika grof.
Verhit de boter.
Bak de balletjes hierin rondom bruin.
Voeg ui, knoflook en paprika toe. Bak ze glazig.
Voeg de aubergine toe.
Verpulver het bouillonblokje in het gerecht.
Schep alles lekker om zodat de aubergine in de jus gewenteld
is.
Voeg een paar eetlepels water toe en breng het op
temperatuur.
Voeg zwarte peper toe.
Doe een deksel op de pan en laat de aubergine en de
balletjes garen. Als de schil van de aubergine zacht genoeg is kan er opgediend
worden.
Bepaal zelf de zout-behoefte.
Sambal van Bakkeljauw
Nodig:
450 gr bakkeljauw (2x wassen, 20 minuten koken, afgieten en
nog warm met een mixergarde grof los roeren.)
Olie
1 grote ui snipperen
4 tenen knoflook fijn gewreven
1 grote tomaat klein hakken
3 Madame Jeanette’s of adjoema's fijnhakken. Zaadlijsten verwijderen.
1 teen verse gember fijnstampen
2 el ketjap asin
1 el suiker
Zwarte peper
Zout
Kippenbouillonblokje verpulverd.
Verhit de olie in een wok of ruime pan.
Bak hierin de ui, knoflook, tomaat, gember en Madame
Jeanette.
Voeg de los geroerde bakkeljauw toe en schep alles goed door
elkaar in de wok.
Voeg de ketjap asin toe.
Voeg de suiker toe.
Voeg het bouillonblokje toe.
Maak op smaak af met zout en zwarte peper.
Glazen pot en deksel minimaal 10 minuten uitkoken in water
met een lepel soda.
Pot uit laten lekken en de nog hete sambal er in scheppen
met een schone lepel.
Dekseltje op de pot draaien en pot laten afkoelen. Je zult
mogelijk een luide klik horen als de inhoud steeds verder afkoelt. Door de
afkoeling trekt de pot een beetje vacuüm. De sambal is nu nog tot weken
houdbaar. Uitsluitend met een schone vork uitscheppen.
2 Madame Jeanette’s is milde sambal. 3 tot 4 madame
jeanette’s is pittig tot zeer hete sambal.
Biefstukreepjes en champignons met Turks brood
Voor de biefstuk:
150 gr biefstuk in reepjes gesneden.
1 kleine ui gesnipperd
Stukje rode paprika grof gehakt
Zw peper
Zout
3 tl köftekruiden
2 tl knoflook fijngewreven
Voor de Champignons:
Handje Kastanje Champignons gevierendeeld.
Stukje ui gesnipperd
2 tl knoflook fijngewreven
1 tl paprikapoeder
1 lente ui klein gehakt
Roomboter
Slaolie
Bereiding:
Verhit een deel roomboter met een deel olie in een wok of
ruime pan.
Bak de reepjes biefstuk in 1 minuut.
Bak dan snel de ui en knoflook mee.
Voeg de paprika toe.
Strooi de poederkruiden erover en roerbak nog eventjes een
paar seconden.
Plaats het vlees op een warm bord.
Verhit nog een beetje vet.
Bak de ui en knoflook met de champignons in 3 of 4 minuten.
Strooi de paprikapoeder erdoor.
Voeg de champignons bij de biefstuk op het bord.
Garneer met veel lente-ui.
Opdienen met Turks brood of een pitabroodje.
Saus
suggesties:
Tomatensaus,
knoflooksaus, bbq saus…
Paprika kikkererwten
Nodig:
300 gr. gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt.
1 kleine ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
Een stukje Madame Jeanette fijn gehakt
1 tomaat klein gesneden. Eventueel zaadlijsten verwijderen.
3 tl paprikapuree (öncü Tatli Biber salçasi) Bij de Turkse winkels
verkrijgbaar.
3 tl tomatenpuree
Zwarte peper
1 kippenbouillonblokje
3 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
Slaolie
Bereiding:
Kijk de kikkererwten na op verontreinigingen en stenen.
Was ze grondig.
Laat ze tenminste 12 uur weken in 3 liter water.
Kook dan de kikkererwten in het weekwater langzaam gaar tot
je ze tussen je vingers kunt pureren.
Giet de kikkererwten dan af.
Laat ze afkoelen.
Heb je niet zoveel tijd of geen gedroogde kikkererwten beschikbaar? Dan kun je ook een groot
blik kikkererwten uit de toko opentrekken en laten uitdruipen.
Verhit een wok.
Verhit olie in de wok.
Bak hierin de uien en knoflook kort aan en voeg de Madame
Jeanette toe.
Voeg de tomaat toe en laat de massa goed bakken tot de
tomaat begint in de drogen.
Voeg de paprikapuree en tomatenpuree toe en laat deze een
minuut meebakken.
Voeg de kikkererwten toe en roer de inhoud van de wok goed
dooreen tijdens het bakken.
Strooi Zwarte peper, verpulverd kippenblokje, paprikapoeder
en korianderpoeder door het gerecht en roerbak alles nog eens goed.
Als bijgerecht bij een rijstschotel.
Buffalo Rijst
Nodig:
1 kopje droge Basmati rijst. Koken volgens voorschrift,
afkoelen en losroeren.
½ ui gesnipperd
1 teen knoflook fijngehakt
2 geklutste eieren
3 tot 4 el buffalo wurms/meelwormen
1 el bieslook gehakt
1 maggiblokje
Zout
peper
Slaolie
Bereiding:
Verhit de olie op hoog vuur in een wok.
Bak het ontbijtspek licht aan.
Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze kort mee.
Schuif dit allemaal naar een zijde van de wok en bak in het
midden de eieren geroerd.
Voeg de buffalo wurms toe en roer alles door elkaar.
Voeg de losgeroerde rijst toe.
Bak op hoog vuur de rijst tot een homogene dampende pan
gemengde rijst.
Verpulver het maggiblokje.
Naar smaak zout en peper toevoegen.
Vlak vóór het opdienen bieslook er overheen strooien.
Buffalo rijst in combinatie met kikkererwten en kalkoenbiefstuk. |
Veelzijdig op te dienen met vlees, vis of als een hapje
gebakken rijst.
Saus
suggesties:
Satésaus, Chilisaus, Japanse Soyasaus, tomatenketchup…
Een goed verstaander zal begrijpen dat er vele varianten
voor de mee te bakken ingrediënten te bedenken zijn.
Abonneren op:
Posts (Atom)