Zoeken in deze blog

maandag 1 september 2014

Gamba’s in ketjapsaus met adjoemapeper.



Nodig:
16 gamba’s count 8/12 ongepeld
2 el ChaoXing rijstwijn
1 el Palmsuiker
2 el ketjap manis
2 el gekruide ketjap van Paloeloe
1 el sojasaus
1 tl gestampte verse gember
2 el roomboter
1 el olie
2 tenen knoflook geperst
1 ui klein gesnipperd
1 grote adjoemapeper, zaden eruit en fijngehakt.
1 Maggiblokje verpulverd
50 cc water
1 el allesbinder of 1 el maizena

Bereiding:
Was de gamba’s.
Snij de gamba’s over de rug net niet helemaal open.
Verwijder de darm.

Meng rijstwijn, palmsuiker, ketjap, sojasaus en maggiblokje tot een marinade.
Meng water met maizena of allesbinder.

Verhit de olie in een ruime koekepan.
Fruit de ui, knoflook en gember en minuut.
Voeg de adjoemapeper toe.
Voeg direct daarna de gamba’s toe. Leg ze netjes naast elkaar in de pan.
Bak de gamba’s een minuut aan elke zijde en keer ze dus ook keurig stuk voor stuk om.
Voeg de marinade toe en laat deze een paar seconden op temperatuur komen.
Schep vervolgens alle gamba’s 1 minuut goed door de marinade heen.
Voeg het water en de daarin opgeloste maizena/allesbinder toe.
Schep alles goed door elkaar heen, temper het vuur.
Laat de saus indikken en haal na een minuut of 2 van het vuur af.


Gereed om op te dienen.


Vergeet niet om bij het verwijderen van de garnalenhuid, deze even lekker af te kluiven. De saus is heerlijk en het schoonzuigen van de huid is een genot op zich!

woensdag 27 augustus 2014

Sambal van Gamba's


1000 gr gamba's De helft fijngehakt de andere helft grof gehakt.
250 gr adjoemapepers met pitjes en al in de blender niet te fijn hakken.
4 grote uien klein gehakt
2 bolletjes knoflookpoeder fijn gehakt
4 grote tomaten klein gehakt
4 duimkootjes gember gepureerd in de vijzel
4 duimkootjes Laos gepureerd in de vijzel
1 tak seréh gepureerd in de vijzel
4 el Palmsuiker
1 el trassi fijngeraspt
2 el tomatenpuree
4 tl zout
2 grote kippenbouillonblokjes Verkruimeld
4 el Paloeloe gekruide ketjap
1 dl olie

Het verdient aanbeveling vooral goed te blijven omscheppen in de pan tijdens de bereiding.
Ik heb gekozen voor het snijden en hakken van de garnalen en uien in een groffe struktuur omdat ik dat lekker vind. Het staat de kok vrij om zelf te bepalen hoe grof of fijn de bestanddelen gesneden en gehakt of gevijzeld moeten worden.

Eerst de olie verhitten.
De ui en knoflook erin op matig vuur fruiten.
De tomaten er daarna in meefruiten.
Dan gember laos en seréh meebakken.
De trassi erbij voegen.
Tomatenpuree er in doen en meebakken.
Voeg nu de gemalen Adjoema pepers toe. Een werkende afzuigkap heeft de voorkeur want de scherpe dampen doen een aanslag op je luchtwegen en slijmvliezen.
Palmsuiker toevoegen.
Direct daarna de garnalen er in porties bij doen om de massa in de pan niet te snel te laten afkoelen.
De garnalen nu goed bakken onder voortdurend omscheppen.
Als de garnalen gaar worden kan de ketjap erbij.
Verkruimel ook de bouillonblokjes in de pan.
Bak de massa goed heet onder goed omroeren.
Plaats de pan op een sudderplaatje en laat de sambal 20 minuten pruttelen.

Ik heb een deel in een gesteriliseerde jampot gedaan en de rest in porties in plastic zakjes in de diepvries. Sambal voor máánden!




Gehaktballen gestoofd met bloemkool


Nodig:
500 gr gemengd gehakt.
2 tl knoflookpoeder
1 fijn gehakte ui
4 tl nootmuskaat
4 el paneermeel
1 el ketjap asin
Zout
Zwarte peper
30 gram boter



Verder:
1 bloemkool in stukken
100 cc water
1 el ketjap
½ klein gehakte ui
2 tl tomatenpuree
1 Maggiblokje

Meng het gehakt met de kruiden en het paneermeel.
Draai er ballen van.
Braad de gehaktballen in de boter in een braadpan.

Voeg hier de ½ gehakte ui bij en 2 tl tomatenpuree.
Meng dit door het braadvet.
Voeg de stukken bloemkool toe en schep alles om. Voeg een beetje water toe en laat dit aan de kook komen.
Je hoeft niet al het water te gebruiken. De bloemkool gaart makkelijk in de stoom die er door het verhitten vrijkomt. Slechts een paar keer omscheppen en met een vork prikken om te voelen of de bloemkool al gaar is.
Verkruimel het maggiblokje en schep alles nog een keer om.


Opdienen met aardappel of witte rijst.

Avocado salade


Nodig:
1 rijpe avocado
1 grote tomaat
1 stuk komkommer
1 kleine rode ui

Voor de dressing:
4 el olijfolie
1 teen knoflook geperst
½ el witte azijn
1 tl balsamico azijn
1 tl suiker
zout
peper

Snij de avocado en de vruchtgroenten in grote blokken.
Snij de ui in ringen en maak de ringen los van elkaar.
Meng alles in een schaal.


Meng de ingrediënten voor de dressing goed met elkaar en sprenkel dit over de salade.

Ready to eat!

Kippendijen filet met liefde


Nodig:
500 gram kippendijenfilet. Maar drumsticks of kippenpoten kan natuurlijk ook!
1 tl zout
1 el palmsuiker
2 teen knoflook
¼ ui
1 teen gember
1 teen laos
1 vingerlengte seréh
1 tl soja saus
2 tl tomatenpuree
Stamp bovenstaande bij elkaar tot pulp in een vijzel.


Verder nodig:
1 adjoema peper
¼ ui grof gesneden
30 gr boter
100 cc water

Bereiding:
Verhit de boter
Bak de kipfilet en leg deze dan weer even apart.
Fruit de grof gesneden ui.
Voeg de gevijzelde specerijen en kruiden erbij.
Roer goed en bak de massa een paar minuten op matig vuur.
Leg de kipfilets terug in de pan en wentel ze door de kruiderij in de pan.
Leg er een adjoema peper bij en plaats een deksel op de pan.
Laat de kip hier 15 minuten onder af en toe keren, gaar sudderen. Gebruik je kippenpoten of drumsticks dan moet de kip 30 minuten gaarsuddderen.
Voeg dan een beetje water toe om wat jus te maken. Niet teveel om geen waterige massa te krijgen. Meestal zijn een paar eetlepels genoeg. Maar hier geldt: 'Eigen smaak bepaalt!'


Dien de kip op met witte rijst of aardappelen en groenten naar keuze.

maandag 25 augustus 2014

Gehakt met tempéh


Nodig:
250 g gemengd gehakt
250 gr tempéh in reepjes gesneden
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
½ adjoema peper klein gehakt
1 el palmsuiker
1 el ketjap manis
2 takjes selderie klein gehakt
4 el olie

Bereiding:
Verhit de olie.
Bak de tempéh hierin tot deze rondom goudgeel is.
Voeg nu de ui en knoflook toe.
Kort daarna de tomatenpuree toevoegen met de adjoemapeper.
Een paar minuten op matig vuur laten bakken onder veelvuldig omscheppen.
Voeg nu het gehakt toe en laat dit gaar bakken.
Voeg de palmsuiker toe, laat deze in de massa oplossen.
Nog even de ketjap toevoegen en omroeren.
De selderie er doorheen scheppen.


Als bijgerecht opdienen met rijst.

Sambal tempéh-kippenlever.

Nodig:
1 ui klein gehakt
4 tenen knoflook
100 gr in kleine korrels gehakte tempéh
3 adjoemapepers naar behoefte met of zonder zaadjes
1 el tomatenpuree
200 gr kippenlever klein gesneden
1 tl ketoembar
1 tl laospoeder
1 tl kentjurpoeder
1 el sojasaus
1 el ketjap manis
1 Maggi bouillonblokje
2 tl zout
5 el olie

Bereiding:
Snij of hak de tempéh in kleine brokjes om naar eigen smaak het juiste mondgevoel te krijgen. Niet te grote stukken dus maar ook weer geen papperige massa. Dat geldt overigens voor al de bestanddelen die voorbewerkt moeten worden. Ik heb graag iets te kauwen in mijn mond en een wat groffe sambal vind ik dus heerlijk!

Verhit 5 el olie
Bak hierin de ui en de knoflook.
Voeg de tempéh er aan toe.
Let intussen op of er niet een beetje olie bij moet.
Als de tempéh begint te bruinen voeg je tomatenpuree en adjoemapeper toe.
Na een paar minuten kan de kippenlever erbij.
Goed omscheppen.
Dan kunnen de specerijen erin, ketoembar,laos en kentjurpoeder.
Voeg kort daarna de sojasaus en ketjap toe.
Verkruimel het bouillonblokje en roer dat er goed doorheen.

Proef de sambal en bepaal zelf of je kiest voor meer Maggi bouillon of wat zout.

zondag 24 augustus 2014

Chipolata De Luxe

Je kunt natuurlijk Chipolataworstjes zonder meer op de bbq of in een koekepan met boter bakken. Maar je kunt er ook wat meer van maken. Onderstaande bereid ik vaak op de bbq maar ook in de keuken voor bij de spaghetti of gebakken aardappeltjes.

Nodig:
1 pak chipolataworstjes
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 halve rode puntpaprika grof gesneden
Zwarte peper
Zout
4 tl paprikapoeder
2 tl Chilipoeder
Boter of olie

Verhit de boter of olie.
Bak de chipolata hierin rondom een paar minuten.
Voeg alle overige ingrediënten erbij.
Laat even flink bakken en schep intussen regelmatig de worstjes om.