Zoeken in deze blog

zondag 24 augustus 2014

Gehaktballetjes in Rozemarijn en Dille


Een eenvoudig klaar te maken recept met wat hulp uit de kant en klare schappen van de supermarkt.

Nodig:
500 gr gemengd gehakt
Zw peper
Zout
1 tak rozemarijn klein gehakt
3 takken selderie klein gehakt
2 tl paprikapoeder mild
2 tl knoflookpoeder
1 tl cayennepoeder
1 el paneermeel
1 el Worchestershiresauce
2 uien fijn gehakt
1 teen knoflook fijn gehakt
1 ei geklutst

1 hand verse dille
1 pak (Bertolli) pastasaus KRUIDIG
Boter

vrijdag 22 augustus 2014

Javaanse Bami


Benodigdheden:
1 pak spaghetti
½ uitje gesnipperd
1 teen knoflook geperst

Meng het volgende met elkaar
1 tl ve-tsin
Zwarte peper
2 el Gekruide ketjap
2 el ketjap manis
2 tl suiker

Verder nodig:
2 maggiblokjes
3 takken selderie klein gehakt
Zout

Auberginecurry met Champignons en kip



Benodigdheden:
Olie
1 aubergine geschild en in hapklare blokken gesneden.
1 rode ui gesnipperd
4 tenen knoflook geperst
1 el tomatenpuree
2 tl gevijzelde geroosterde korianderzaadjes
1 half doosje gevierendeelde champignons
2 el Chan’s Massala
 4 kippedijen filets in repen gesneden
Zout
Zwarte peper
1 adjoema peper
1 maggiblokje
4 hardgekookte eieren
1 tak selderie klein gehakt

Crispy geroosterd buikspek



Benodigdheden:
750 gr buikspek aan 1 stuk. Vraag aan je slager of hij dat mooi recht voor je kan snijden.

Meng:
1 el Shaoxing rijstwijn
½ el donkere sieuw (soy sauce)
2 tl ketjap manis

Verder nodig:
1 tl zout
2 tl suiker
½ tl 5-spices poeder
½ tl witte peper

Voor de huid:
1 el witte azijn
1 el niet te fijn gemalen zeezout ( Ik maal mijn zeezout in een blendertje of vijzel het met de hand tot de juiste gradatie.)
1 bosje bijeengebonden satéprikkers of een scherpe vork.

maandag 28 juli 2014

Varkensfilet in Pittige Ketjapsaus


Nodig:
500 gr. Varkensfilet, Frikandeau of varkenshaas
1 kleine ui klein gehakt
1 teen gember gekneusd
2 tenen knoflook fijngewreven
1 tak sereh gekneusd
4 el ketjap manis
2 el donkere Sojasaus
1 el suiker
1 adjuma peper ontpit en fijngehakt
1 tl Zout
Zw peper
50 cc water
Maizena of allesbinder
Olie

zondag 27 juli 2014

Bamisoep met kip

Deze bamisoep bestaat uit slechts 4 hoofdbestanddelen te weten: Bouillon, mie, kip en Choy sum. Niettemin is het een zeer vullende soep die we dus gerust als maaltijdsoep kunnen aanmerken. De groffe delen eet ik graag met chopsticks en de bouillon die daarna overblijft slurp ik zo uit de soepkom op! Net zoals de chinezen dat doen!








Bouillon trekken:
3 liter water.
500 gr. soepkip met botten in stukken gehakt
4 salamblaadjes
1 grote ui grof gehakt
2 tenen knoflook gekneusd
1 vingerlengte kunirwortel gekneusd
1 tak sereh gekneusd
5 pimentkorrels
5 kruidnagels
5 peperkorrels
1 teen laos gekneusd
1 teen gember gekneusd
1 grote kippenbouillontablet
Zout

Tegen de kook aanbrengen, niet laten koken maar op een sudderplaatje zeer langzaam een uur lang laten trekken.
Bouillon zeven.
Kippenvlees van het bot halen en klein snijden. Terug in de bouillon doen.


Kip bereiden:
8 kippendijenfilets

Voor de marinade:
1 dop Sherry
1 el olie
1 el ketjap
1 el Sojasaus
1 teen knoflook
1 tl rode bonenpasta
1 tl hoisinsaus
mespuntje ve-tsin

Kip een uur marineren in dit mengsel.
Kip in 40 minuten op 175 graden in de oven garen.
Kip in repen snijden.

een flinke bos Choy sum wassen en in vingerlengtes snijden.
1 grote banaansjalot grof snijden
1 teen knoflook fijnwrijven

Olie verhitten
Sjalot en knoflook op zeer hoog vuur snel in seconden bakken.
Choy sum toevoegen en onder flink roerbakken knapperig bakken in enkele minuten.

2 nesten Chinese importmie volgens voorschrift koken. (zo kort mogelijk)
Afgieten en goed koelen.
Laten uitlekken.
Olie verhitten
1 ui snipperen
1 teen knoflook fijnhakken.
Ui en knoflook in olie bakken
De mie toevoegen en goed omscheppen.
3 el sojasaus er doorheen scheppen en goed heet bakken.
Zout naar smaak.

Van de Mie, kip en choy sum een beetje op een soepbord of in een soepkom scheppen.
De hete bouillon, eventueel met wat stukken kip uit de bouillon er overheen gieten.
Genieten maar!

Moet het pittig?
Hak een flinke madame jeanette of adjoema peper met pitjes en al fijn. Meng deze met zout en een paar eetlepels ketjap asin.
Wrijf een teen knoflook fijn en meng deze erbij.
Je sambal is gereed.

zaterdag 26 juli 2014

Varkensfilet met Choy Sum en Oestermarinade



Waarschuwing: Wokken en daarbij ook flamberen onder de afzuigkap kan brandgevaarlijke situaties opleveren!

500 gr varkensfilet, varkenshaas of varkensfrikandeau in dunne reepjes.
Ui grof gehakt
Knoflook fijngewreven
1 bosje Choy Sum in vingerlengtes gesneden. Uiteraard is het toevoegen van andere harde groenten geen enkel bezwaar!
2 to 3 flinke handen Taugé
50 tot 100 cc water
1 el maizena
1 tl zout
Zw peper
Olie

maandag 21 juli 2014

Pita geroosterd spek (4 personen)


500 gram buikspek in 2 cm dikke repen gesneden.

Voor de marinade:
2 tl verse geraspte gember
1 el donkere sojasaus
2 el witte rum
1 el suiker
4 tenen knoflook fijngewreven
1 halve theelepel 5-spices powder
1 tl rode bonen pasta
1 mespuntje ve-tsin
Zout
Zw peper