Zoeken in deze blog

donderdag 18 september 2014

Zure komkommer

Nodig:
4 tl zout
4 tl komijnzaad geroosterd
2 tl kruidnagelpoeder
50 cc witte azijn
50 cc slaolie
1 el citroensap
2 tl zwarte peper grof gemalen
½ komkommer
1 kleine ui in ringen gesneden
1 klein teentje knoflook geperst

Verwarm de azijn en de olie in een pannetje tot ca 60 graden.
Voeg hier de kruidnagelpoeder aan toe.
Meng dit om de flavour van de kruidnagel los te maken.
Rooster de komijnzaadjes en voeg deze bij de olie en azijn.
Meng de overige bestanddelen, waaronder de ui en knoflook.
Snij de komkommer in dunne plakken of repen.
Meng deze met de rest van de ingrediënten.
Giet het olie en azijnmengsel erbij.
Laat afkoelen.

Direct gebruiken als tafelzuur.


Knoflooksaus

Nodig:
400 ml Mayonaise
2 el water
3 tl grof gemalen zwarte peper
1 el citroensap
4 tl Worchestershiresauce
½ tl fijn zeezout
4 grote tenen knoflook fijngewreven
2 el peterselie gehakt

Bereiding:
Hou het water apart.
Meng de rest van de ingrediënten tot een homogene saus. 
Bepaal zelf de dikte door meer of minder water toe te voegen.


Koel bewaren.

zondag 14 september 2014

Lamskoteletten

Nodig:
1 kg Lamskoteletten
50 ml olijfolie
2 el citroensap
4 tenen knoflook geperst
2 tl paprikapoeder mild
2 tl chilipoeder
1 tl cayennepeper
2 el droge sherry
Zout
Zw peper
Boter
Zeezout fijn gevijzeld

Bereiding:
Meng alle ingrediënten.
Smeer de lamskoteletten in met deze marinade.
Laat ze tenminste een uur marineren.

Verhit wat boter in een koekenpan.
Bak de lamskoteletten op niet al te hoog vuur aan beide zijden bruin. Bepaal zelf of je ze van binnen rosé wilt of dat je kiest voor lekker knapperig gebakken koteletten.
Strooi op het eind nog wat fijn zeezout en zwarte peperop het bot van de koteletten. De zilte smaak is heerlijk tijdens het afkluiven van de koteletten.


Opdienen met sla, vers gesneden patat of gebakken aardappeltjes en knoflooksaus.

woensdag 10 september 2014

Zalm met Teriyaki-Honing woksaus

Nodig:
4 zalmsteaks
40 gr Boter
Grof gemalen zwarte peper
2 tenen Knoflook geperst
Rode peper in ringetjes gesneden
½ ui gesnipperd
4 el Teriyaki-honing Woksaus (conimex)
4 el crème fraiche
4 el water


Bereiding:
Bak de zalmsteaks in de boter.
Bestrooi de zalm met grof gemalen zwarte peper.
Haal de zalm uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord.
Hou de zalm warm.
Voeg onmiddellijk de ui en knoflook toe aan de bakboter in de pan.
Fruit de ui en knoflook kort tot de ui glazig is.
Voeg de woksaus toe en roer alles door elkaar.
Voeg de rode peper toe.
Laat alles een minuutje bakken.
Blus af met een paar eetlepels water.
Voeg de crème fraiche toe en breng de saus op dikte door meer water toe te voegen of te binden met wat allesbinder of maizena.

Giet wat saus over de zalm. Opdienen met aardappelen, rijst of pasta en groenten.

Vis met dillesaus en tagliatelle

Nodig:
2 tilapia filets in grote dobbelstenen gesneden
2 pangasius filets in grote dobbelstenen gesneden
400 g kabeljauw filet in grote dobbelstenen gesneden
2 tenen knoflook geperst
1 ui fijn gesnipperd
2 el gehakte bieslook
2 el gehakte dille
½ rode ui fijn gehakt
Handje gehakte rode puntpaprika
125 gr ròze garnalen deels klein gehakt
1 maggiblokje
200 gr crème fraiche
Scheutje witte wijn
50 gr roomboter
Peper
zout