Zoeken in deze blog

woensdag 10 april 2019

Zachte Kip

Bekijk ook de Foodvideo voor dit recept op het Youtube kanaal Makkelijk Koken!

We gaan op de Oosterse toer met een maaltje 'Zachte kip'.
Daarvoor heb je een boodschappenlijstje waarop het volgende staat:

Ca. 500 gram kipfilet,
Dat marineren we in
1 eiwit,
1 el sojasaus
1 el rijstwijn
1 tl zout
1 el maizena die je oplost in wat water.
en om te bakken, 1 paar el olie.

De kipfilet snij je in dunne plakjes, bij voorkeur dwars op de draad. Dat levert nog zachter vlees op.
De gesneden kip marineer je dan in het eiwitmengsel. Het is goed om dit met elkaar te masseren zodat je het beste resultaat bewerkstelligt.
Terwijl de kip een uurtje in het eiwitmengsel marineert zet je de overige ingrediënten gereed.

Het staat je natuurlijk vrij om zelf een combinatie van groenten samen te stellen.
Ik beperk me nu hier tot het vierendelen van wat kastanjechampignons, het blancheren van plakjes winterpeen,
rode paprika grof snijden, net als wat ui in grote stukken
en gehakte knoflook.
Ik heb er ook een paar eetlepels bamboescheuten bij gedaan.
Bij mij ontbreekt er ook vrijwel nooit verse gehakte selderie in mijn roerbakschotels.

De saus voor de kip bestaat uit:
1 teen fijngewreven verse gember
Een paar tenen fijngewreven knoflook
Hierbij gebruik ik een theelepel zout als schuurmiddel bij het fijnwrijven.
Snij ook een grote ui, of een paar kleinere, klein.
Verder meng je:
een eetlepel rijstwijn met 
een eetlepel sojasaus, 
een eetlepel palmsuiker, 
een eetlepel oestersaus en 
een in water opgeloste eetlepel maizena.

Breng een ruime pan water tegen de kook aan.
Gaar hier de kip in. Laat telkens een schuimspaan vol vlees in het hete water zakken. Niet teveel want dan koelt het water te snel af.
Als het vlees komt bovendrijven is de kip gaar genoeg.
Dan kun je het vlees met een schuimspaan of mandje eruit halen. Zet de kip hierna even apart.

Dan verhit je wat olie in een hete wok.
Hierin bak je de ui en knoflook, en vervolgens de voorgegaarde kip. Bak op zo hoog mogelijk vuur.

Omdat de kip reeds is voorgegaard, is het reeds na 2 of 3 minten tijd voor het toevoegen van de overige voorbewerkte groenten. De hardste het eerst en de zachtste als laatste.

Tenslotte voeg je de saus er aan toe.
Dankzij de maizena dikt de saus snel in. Je kunt dat enigszins beïnvloeden door er wat water bij te voegen voor de juiste dikte. En voor de kleur voeg je er een lepel sojasaus bij.

Nog even doorwarmen en gereed om op te dienen.

Zachte Kip kun je opdienen met witte rijst of met een eenvoudige mie als bijgerecht.

Bekijk ook de Foodvideo voor dit recept op het Youtube kanaal Makkelijk Koken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten