woensdag 15 februari 2017

Spinazie met aardappelpuree

Nodig:
6 aardappelen kruimig
5 á 6 handen gewassen bladspinazie.
1 ui
40 gram roomboter
2 dl melk verwarmd
zout
zwarte peper

Bereiding:
Kook de aardappelen zacht en giet ze af.
Stamp de aardappelen grof.
Verdeel er 20 gram roomboter en wat zout doorheen.
Pureer de aardappelen met een garde of met een m ixer met gardes.
Voeg tegelijkertijd rustig de warme melk toe.
Sla zoveel mogelijk lucht in de puree.

Smelt de rest van de boter in een ruime pan.
Fruit er de ui zachtjes in.
Voeg na een minuut of 2 de spinazie toe.
Meng de spinazie in de pan met de boter en de ui.
Doe een deksel op de pan en laat de spinazie even slinken.
Meng nog een keer de hele inhoud van de pan.

Bereid het vlees van je keuze en maak er een lekkere jus bij.

Spinazie met aardappelpuree en naturel gebakken kabeljauw
Maak een dikke ring van tomatenpuree op een bord en maak een kuil in het midden.
Schep een flinke hoeveelheid spinazie in de kuil.
Sprenkel wat van de jus van je vlees over de ring aardappelpuree.

Gestoofde riblappen

Nodig:
500 gram riblappen
zout
peper
1 grote ui grof gesneden
1 teen knoflook grof gehakt
1 tomaat grof gesneden
2 blaadjes laurier
1 tak rozemarijn
3 takken selderie
2 tl mosterdpoeder
2 tl sambal oelek
2 tl uipoeder
2 tl knoflookpoeder
1 el suiker
1 el Worcestershiresauce
1 el witte natuurazijn
1 zakje Maggi Jus pikant
5 dl water
Allesbinder of maizena
30 gram roomboter

Bereiding:
Wrijf de riblappen in met zout en peper.
Verhit de boter in een pan.
Braad het vlees aan beide zijden bruin aan.
Leg het vlees apart op een bord.

Bak de gesneden ui, knoflook en tomaat in hetzelfde vet.
Voeg de sambal, uipoeder, knoflookpoeder en mosterdpoeder toe.
Los het zakje Maggi jus op in 5 dl koud water en blus hiermee de gebakken kruiden en specerijen af.
Bindt de laurier en rozemarijn in een kruidenbuiltje en leg deze eveneens in de jus.
Voeg suiker, Worcestershiresaus en azijn toe.
Leg het vlees en de uitgelekte sappen terug in de pan.
Zorg dat het vlees net onder ligt.
Doe het deksel op de pan en plaats de pan op een spaarbrander op een sudderplaatje.

Laat vervolgens het vlees onder 1 keer omkeren, gaar sudderen in de pan.
Stel het gas zo af dat er slechts enkele kookbellen per minuut vanaf de bodem omhoog drijven. Te hard laten sudderen gaat ten koste van de smaak. Slow Cooking is hier het toverwoord.
Laat het vlees gedurende 5 uur zachtjes gaarstoven.
Proef de jus en breng desnoods met wat zout of een maggibouillonblokje op smaak.
Bind de jus met allesbinder of een in koud water opgeloste el maizena.


Frisse salade van komkommer en tomaat met honing

Nodig:
1 tomaat in blokjes.
1 halve komkommer in blokjes.
1 lenteui in 2 cm lengtes
1 tl zeezout
1 tl grof gemalen zwarte peper.
1 el honing.
1 el Worcestershiresauce
1 halve el witte natuurazijn
1 el olijfolie (de beste die je kunt vinden)

Bereiding:
Meng de honing, worcestershiresauce en de azijn tot een dressing.
Meng de gesneden groenten met de dressing.
Sprenkel de olijfolie over de salade.
strooi er zeezout en grof gemalen Zwarte peper overheen.

Lekker als bijgerecht bij vlees.

vrijdag 10 februari 2017

Fettucini met knoflookgarnalen

Nodig:
Voor de pasta:
500 gr verse fettucini.
30 gr roomboter.
1 klein uitje gesnipperd.
2 el peterselie fijn gehakt.
1 el bieslook klein gehakt.
2 el créme Fraiche
1 el pesto
2 eetlepels kleingesneden rode paprika.
4 ruime handen gewassen spinazie

Voor de knoflookgarnalen:
4 ons grote garnalen
4 tenen knoflook geperst
1 halve rode peper in ringetjes gesneden
halve el zeezout
grof gemalen zwarte peper.
20 gram roomboter
2 el olijfolie (om mee te bakken)

Bereiding:
De Pasta:
Kook de fettucini zachtjes in water volgens de voorschriften op de verpakking.
Smelt intussen de roomboter in een antiaanbakpan. Laat de boter niet bruin worden!
Voeg er de ui, knoflook en paprika bij. Laat dit een minuut zachtjes mee sudderen.
Voeg de spinazie in de pan en laat deze even slinken.
Meng de nog hete afgegoten fettucini en de rest van de inhoud van de pan goed met elkaar.
Voeg de créme Fraiche en de tuinkruiden er doorheen samen met de pesto.
Let op! Dit moet niet hard bakken! Gewoon de boter verhitten tot deze gesmolten is en dan de handelingen als boven uitvoeren op matig tot zacht vuur.

De garnalen:
Intussen doe je boter en olijfolie in een ovenschaal. Laat deze verhitten op 200 graden.
Was de garnalen en verwijder evt de donkere darm uit de rug. Meng de garnalen met alle bijbehorende ingrediënten. Voeg dit toe in de hete ovenschaal met heet vet. Meng het goed en laat het in 10 minuten garen.

Serveer een nest van de fettucini op een bord en garneer er de knoflookgarnalen bovenop.
Giet er een flinke lepel van de jus van de garnalen overheen.

Serveertip: Met gebakken zalm, kabeljauw of tong.

woensdag 1 februari 2017

Fettucini in roomboter

Nodig:
500 gr verse fettucini.
30 gr roomboter.
1 klein uitje gesnipperd.
1 teen knoflook fijngewreven.
2 el peterselie fijn gehakt.
2 eetlepels kleingesneden rode paprika.

Bereiding:
Kook de fettucini zachtjes in water volgens de voorschriften op de verpakking.
Smelt intussen de roomboter in een antiaanbakpan. Laat de boter niet bruin worden!
Voeg er de ui, knoflook en paprika bij. Laat dit een minuut zachtjes mee sudderen.

Giet de fettucini af.
Voeg de fettucini bij de gesmolten roomboter ui etc.
Voeg er de peterselie bij.
Schep de fettucini en de rest van de roombotersaus goed door elkaar heen.

Serveer op een bord en eet deze fettucini met een lekker stuk gebakken zalm.






Bij dit gerecht diende ik een lekker frisse salade van o.a. Hollandse sla op.

dinsdag 17 januari 2017

Gamba's paprika

Nodig:
150 gr gamba's. Gepeld, darm verwijderd en gewassen.
20 gr roomboter.
1 teen knoflook geperst.
2 tl paprikapoeder.
snufje zout.
Zwarte peper.
125 gr roze garnalen.
1 el bieslook vers. Klein gehakt.
1 el koriander vers. Klein gehakt.

Bereiding:
Als de gamba's gepeld en schoongemaakt zijn de boter verhitten.
De knoflook fruiten.
De gamba's toevoegen en meebakken. Maximaal 4 minuten. Snel werken dus.
Paprikapoeder toevoegen.
De garnalen toevoegen.
Bieslook, koriander, zout en pepr toevoegen.
Nog een minuut omscheppen.

Lekker bij witte rijst, bami of noodles, nasi of pasta.

Macaroni del mare

Macaroni del Mar, hier met Gamba's paprika geserveerd.
In dit recept staat de Macaroni afgebeeld geserveerd met Gamba's Paprika. Klik hier voor het recept.

Nodig:
1/2 liter macaroni. Gekookt, afgegoten en gekoeld.
250 gr Kabeljauw
250 gr roze garnalen.
1 ui gesnipperd.
1 teen knoflook geperst.
6 grote champignons gevierendeeld
2 punten geroosterde paprika uit pot grof gesneden.
5 zongedroogde tomaatjes.
30 gram bieslook, klein gehakt.
30 gram verse koriander klein gehakt.
8 groene asperges in stukken gesneden en 4 minuten geblancheerd.
3 eieren geklutst.
Paprikapoeder
Peper
zout
Boter.

Bereiding:
De kabeljauw in boter snel garen met peper en zout.
De asperges in stukken snijden en 4 tot 5 minuten garen in kokend water.
De Champignons een paar minuten bakken.
Eieren klutsen en een omeletje ervan bakken. In stukken snijden.
Dit allemaal even apart zetten.

Onderstaande werkt het prettigst met een ruime pan met antiaanbaklaag.
Boter verhitten.
Ui en knoflook fruiten.
Paprika en zongedroogde tomaatjes toevoegen.
De asperges toevoegen.
De champignons erbij voegen.
De roze garnalen toevoegen. twee minuten laten meebakken.
1/2 el paprikapoeder toevoegen en goed dooreen scheppen.
De macaroni toevoegen en goed de massa door elkaar mengen.
Even lekker laten bakken.
De kabeljauw grof breken en er doorheen scheppen.
De omelet toevoegen.
Bieslook en koriander erdoorheen scheppen.
Zwarte peper en zout toevoegen.

Varkenshaas met paddestoelen

Dit recept is gemaakt met kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood en Chinese champignons. Elke andere combinatie van paddestoelen is mogelijk.

Nodig:
1 varkenshaas in dunne plakjes en reepjes gesneden.
150 gram van 1 of meer soorten champignons. Indien nodig vierendelen of kleiner snijden.

Voor de vleesmarinade:
2 tl zout
1 teen knoflook geperst.
2 el sojasaus.
1 teen gember geperst.
zout.
Alles mengen en het gesneden vlees hier gelijkmatig mee inwerken. Laat dit een uur marineren.

Voor de bakmix:
1 teen knoflook fijn gehakt.
1 grote ui grof gesneden.
1 rode paprika grof gesneden.
1 groene paprika grof gesneden.

Voor de woksaus:
1 el suiker.
1 el mushroom vegetarian sauce.
1 tl hoisinsauce.
1 tl Mee Chun Barbequesaus
2 tl sambal oelek.
2 tl tomatenpuree.
2 el sojasaus.
Meng de suiker, sauzen, tomatenpuree en de sambal homogeen
50 gram bieslook in lengtes van een paar mm gesneden.

Om te binden:
1 dl water vermengd met 2 tl maizena.

1 dl Olie

Bereiding:
Verhit de olie in een hete wok.
Wok de champignons een paar minuten.
Voeg de rest van de groenten in bakmix toe en wok dit op zeer hoog vuur een minuut of 2.
Zet de groenten mbv een schuimspaan even apart. Laat het bakvet terug in de wok lekken.

Verhit de wok weer en bak het vlees in het resterende bakvet.
Voeg de woksaus toe.
Wok het vlees op zeer hoog vuur.
Als het vlees bijna gaar is voeg je de gebakken groenten er weer bij.
Voeg de bieslook toe. wok alles flink gedurende een minuut.
Maak het gerecht af met het water waar een paar theelepels maizena in zijn vermengd.
Is de saus te dik dan kun je een paar eetlepels water toevoegen.

Nog een keer goed mengen en direct opdienen.

Lekker met witte rijst of bami.