woensdag 31 augustus 2016

Garnalensaus met Kastanjechampignons en bieslook

Nodig:
150 gr roze garnalen
1 teen knoflook geperst
1/2 rode ui gesnipperd
1 el bieslook klein gehakt
1 el peterselie klein gehakt
1 bekertje Crème Fraïche
1/2 el tomatenpuree
125 gr Kastanjechampignons gevierendeeld
1 stuk rode puntpaprika klein gesneden
1/2 rode peper in ringetjes gesneden
1 tl karwijzaad geroosterd
1 tl zw peper
1/2 el paprikapoeder mild
1 dl droge witte wijn
3 el olijfolie
1 maggi Bouillonblokje

Bereiding:
Verhit de olie, voeg er evt een klontje roomboter aan toe.
Fruit de ui en de knoflook.
Voeg de champignons toe.
Voeg de paprika, rode peper, tomaat, karwijzaad en paprikapoeder toe.
Even bakken.
Voeg de garnalen toe.
Voeg de witte wijn toe. laat deze even reduceren (inkoken).
Voeg de peterselie en bieslook toe.
Voeg de Crème Fraïche toe. Goed mengen.
Afmaken met zwarte peper en een bouillonblokje of wat zout.

Goed voor over de pasta of bij een visgerecht.

zaterdag 27 augustus 2016

Kruidenboter

100 gr roomboter op kamertemperatuur.
2 tenen knoflook fijn gewreven
1 tl zeezout gemalen
1 vingerkootje rode peper fijn gehakt
1/2 el peterselie fijn gehakt
1 tl zwarte peper grof gemalen

Alles mengen.
In de koelkast laten opstijven.
Grotere partijen Eventueel in porties invriezen en naar behoefte ontdooien.

Bij stokbrood, toast, Turks brood of om mee te bakken.

Rub voor kippenvlerkjes

Voor ca. 750 gr. Kippenvlerkjes.

Gereed voor een houtvuurtje
Nodig:
1 el paprikaPoeder mild
1 tl zwarte peper
1 tl knoflookpoeder
1/2 tl chilipoeder
1 tl uipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl zeezout gemalen
3 el olie
3 tl suiker

Alles mengen.
De kippenvlerkjes ermee inwrijven.
Een uurtje, maar bij voorkeur langer, laten inwerken.
Op een bbq-vuurtje langzaam gaar roosteren.

maandag 8 augustus 2016

Gamba's Caribbean style

Gamba's in de schil. Zuig de saus er gerust eerst af!
Nodig:
10 ongepelde gamba's
8 el olijfolie
20 g roomboter
2 tenen knoflook geperst
1 rode peper in ringen
2 tl zeezout
2 tl grof gemalen zw peper
2 handen rucola
1 el maïs
6 cherry tomaatjes
1 halfrijpe banaan in dunne repen
6 muntblaadjes gesnipperd
6 plakjes tomaat
1/2 ui in ringen





Bereiding:
Was de gamba's en droog ze.
Verhit de olie met de roomboter in een oven op 200 graden tot de olie begint te pruttelen.
Meng door de hete olie de knoflook, rode peper, zeezout en zwarte peper.
Schep de gamba's door de hete massa.
Laat de gamba's in 8 minuten in de hete oven garen.
Voeg in de laatste 3 minuten de cherrytomaatjes toe.

Frituur de reepjes banaan in frituurolie van 180 graden of bak ze in een koekepan met wat olie.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Gepelde gamba's
Schik op 2 borden een bedje rucola.
Garneer met mais verspreid.
verspreid de gesnipperde munt.
Garneer de plakjes tomaat en verdeel de uiringen.
Garneer de gebakken banaan in een waaiervorm

.Leg de gamba's op het bedje rucola en schep hier wat van de olie met toevoegingen er overheen.
Verdeel de Cherry tomaatjes over de borden.

Serveer met stokbrood en wat knoflooksaus.

Proef de smaken van de zilte gamba's en rucola, met de zoete banaan, de 'twist of mint' of het zoetzure van de cherry tomaatjes.

vrijdag 15 juli 2016

Sambal tomaat

Nodig:
3 uien grof gesnipperd.
2 bolletjes chinese knoflook of 6 tenen gewone knoflook. geperst
2 grote adjoema pepers fijn gehakt
1 tomaat klein gesneden
1 klein blikje tomatenpuree
5 el olie

Voor de kruidenmix:
1 tl zout
2 el suiker
3 tl knoflookpoeder
3 tl uipoeder
3 tl gemberpoeder
1 tl laos
1 tl kentjur
1 tl zw peper
2 el azijn
2 maggiblokjes
2 of 3 tl komijnzaad

Bereiding:
Bak 2 uien met de knoflook, pepers, totmaat en tomatenpuree. Laat de massa 5 minuten op matig vuur zachtjes bakken.

Voeg de overige kruiden en additieven toe. Voeg nu ook de laatste gesnipperde ui toe. Meng alles goed en laat nog een paar minuten zachtjes bakken. Blijf roeren.

Plaats de sambal op een sudderplaatje en laat dit onder af en toe omroeren nog 10 minuten gaarsudderen.

dinsdag 12 juli 2016

Turkse rijst

Nodig:
100 gr vermicelli
250 gr arborio rijst
2 el roomboter
1 runderbouillonblokje opgelost in ca 1000 ml heet water.
1 handje gehakte selderij.

Bereiding:
Verhit op matig vuur de boter.
Voeg de vermicelli toe en bak deze 3 minuten. Als de vermicelli donker begint te kleuren moet de rijst erbij.
Bak de hele massa in het vet.

Voeg nu genoeg bouillon bij tot de massa 3 a 4 cm onder het vocht staat.
Breng het aan de kook.
Strooi de selderij erop en roer dit er doorheen.
Plaats een deksel op de pan en zet de pan daarna onmiddellijk op een sudderplaatje op de kleinste brander. Laat de rijst onder nog eenmaal omroeren garen met het deksel op de pan. Controleer of het niet droog kookt en voeg desnoods een paar eetlepels water of bouillon bij om te voorkomen dat er harde rijstkorrels overblijven.
Proef uit het midden van de pan of alles goed gaar en zacht gekookt is.
Roer als je dat wilt nog een klontje boter door de rijst, roer de rijst los en laat het dan met deksel op de pan een kwartier staan.

Geschikt bij allerlei exotische gerechten zoals Goulash, Pompoen, of Capucijners met Turkse knoflookworst, Tofuspiesjes.

Fa Chong Noodles

Nodig:
4 - 6 nestjes Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand) Koken volgens voorschrift. Afgieten en afspoelen met koud water.
2 el ketjap manis
Olie
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 stukje prei, gewassen en gesnipperd
een handje shitake champignons in stukjes gesneden.
2 Fa Fonch worstjes Varken. (Fa Chong kip kan ook) Snij het worstje in dunne schuine plakjes of kleine stukjes
4 tak selderie klein gehakt

Maak verder een marinade met de volgende bestanddelen:
2 el black soy sauce
1 el vegetarian mushroomsauce
1 el suiker
2 tl zout
2 maggiblokjes verpulverd
1 tl 5-spices powder

Bereiding:
Verhit op zo hoog mogelijk vuur een paar el olie in een ruime wok.
Bak hierin met 15 seconden tussenpozen de ui, knoflook, tomaat prei en shitake.
Voeg de Fa Chong toe en bak deze 1 minuut mee.
Schep alles goed door elkaar en voeg dan de afgekoelde noodles toe.
Schep alles onmiddellijk onder fel roerbakken door elkaar. Voeg dan de marinade toe door deze goed over de noodles te verspreiden. Intussen stevig omscheppen en aanbakken voorkomen.
Strooi de selderie door de noodles, meng nog even door en dien onmiddellijk op.

Men kan hier van alles bij verzinnen zoals, satésticks, gebakken kip, geroosterd varkesvlees of crispy porc belly. Schroom niet om door de noodles chinese wokgroenten zoals Choy Sum te scheppen.

Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand)

Fa Chong Noodles

Nodig:
4 - 6 nestjes Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand) Koken volgens voorschrift. Afgieten en afspoelen met koud water.2 el ketjap manis

Olie
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 stukje prei, gewassen en gesnipperd
een handje shitake champignons in stukjes gesneden.
2 Fa Fonch worstjes Varken. (Fa Chong kip kan ook) Snij het worstje in dunne schuine plakjes of kleine stukjes
4 tak selderie klein gehakt

Maak verder een marinade met de volgende bestanddelen:
2 el black soy sauce
1 el vegetarian mushroomsauce
1 el suiker
2 tl zout
2 maggiblokjes verpulverd
1 tl 5-spices powder

Bereiding:
Verhit op zo hoog mogelijk vuur een paar el olie in een ruime wok.
Bak hierin met 15 seconden tussenpozen de ui, knoflook, tomaat prei en shitake.
Voeg de Fa Chong toe en bak deze 1 minuut mee.
Schep alles goed door elkaar en voeg dan de afgekoelde noodles toe.
Schep alles onmiddellijk onder fel roerbakken door elkaar. Voeg dan de marinade toe door deze goed over de noodles te verspreiden. Intussen stevig omscheppen en aanbakken voorkomen.
Strooi de selderie door de noodles, meng nog even door en dien onmiddellijk op.

Men kan hier van alles bij verzinnen zoals, satésticks, gebakken kip, geroosterd varkesvlees of crispy porc belly. Schroom niet om door de noodles chinese wokgroenten zoals Choy Sum te scheppen.

Quick Cooking Egg Noodles (Long Life Brand)