dinsdag 12 juli 2016

Turkse rijst

Nodig:
100 gr vermicelli
250 gr arborio rijst
2 el roomboter
1 runderbouillonblokje opgelost in ca 1000 ml heet water.
1 handje gehakte selderij.

Bereiding:
Verhit op matig vuur de boter.
Voeg de vermicelli toe en bak deze 3 minuten. Als de vermicelli donker begint te kleuren moet de rijst erbij.
Bak de hele massa in het vet.

Voeg nu genoeg bouillon bij tot de massa 3 a 4 cm onder het vocht staat.
Breng het aan de kook.
Strooi de selderij erop en roer dit er doorheen.
Plaats een deksel op de pan en zet de pan daarna onmiddellijk op een sudderplaatje op de kleinste brander. Laat de rijst onder nog eenmaal omroeren garen met het deksel op de pan. Controleer of het niet droog kookt en voeg desnoods een paar eetlepels water of bouillon bij om te voorkomen dat er harde rijstkorrels overblijven.
Proef uit het midden van de pan of alles goed gaar en zacht gekookt is.
Roer als je dat wilt nog een klontje boter door de rijst, roer de rijst los en laat het dan met deksel op de pan een kwartier staan.

Geschikt bij allerlei exotische gerechten zoals Goulash, Pompoen, of Capucijners met Turkse knoflookworst, Tofuspiesjes.