Zoeken in deze blog

maandag 28 maart 2016

BBQ rub Paprika

1/2 el zeezout
75 gr donkere basterdsuiker
1 el paprikapoeder mild
2 el zwarte peper grof gemalen
2 el knoflookpoeder
2 el uienpoeder
2 tl cayennepeper
1 tl selderiezaad

Wrijf het vlees hier grondig mee in.
Laat de rub minimaal 2 uur intrekken.
Doe je ding ermee op de bbq of in de grill.

Bijvoorbeeld voor een beenham te gebruiken.

BBQ-saus zoet 2.0

Doe in een sauspannetje:
125 cc tomatenketchup
2 el rijstwijnazijn
4 el water
2 el lichtbruine basterdsuiker
1 el donkerbruine basterdsuiker
2 el molasses/ melasse
1 el Worcestershiresauce
2 tl chilipoeder
4 tl paprikapoeder mild
4 tenen knoflook geperst
50 gr tomatenpuree
2 tl zout

Meng alles in het sauspannetje tot een gladde massa.
Plaats de pan op het matige vuur.
Breng de saus al roerende tegen de kook aan.
Plaats de saus op een sudderplaatje met een deksel erop.
Roer af en toe.
Na 15 minuten zachtjes doorwarmen even proeven.
Een jampotje schoonwassen en samen met het dekseltje 10 minuten in kokend water desinfecteren.
Hier de saus in overgieten.
Onmiddellijk het deksel op de pot schroeven.
Na enige tijd verraad de duidelijke luide 'klik' dat de pot luchtdicht en voedselveilig is gesloten.
Laat de saus goed afkoelen.

Voor gebruik altijd een schone lepel gebruiken. Dan kun je nog weken plezier hebben van de pot saus.

Tomaten-Uiensaus

Nodig:
1 pak gezeefde tomaten.
1 rode ui
2 tenen knoflook
zwarte peper
4 takjes peterselie
zout
2 el olijfolie
2 el water

Alles bij elkaar in de blender. Goed pureren.

Klaar!



Opdienen bij de barbeque of bij een broodje shoarma. Ook goed te doen op de eigengemaakte pizza.

zaterdag 16 januari 2016

Zoete Mango Chutney

Nodig:
2 tenen knoflook
2 tl knoflookpoeder
1 tomaat grof gesneden
1 kleine ui grof gesneden
1 Adjuma of Madame Jeanette fijn gesneden. (voor een wat mildere chutney verwijder je de zaadlijsten.)
4 tl kerrie madras
1 grote (half)rijpe mango
1 el donkere basterdsuiker
1 el kristalsuiker
2 el honing
Sap van ½ citroen
Olie
Zout
Zwarte peper
1 maggiblokje

Bereiding:
Verhit de olie.
Fruit de knoflook, ui en tomaat.
Bak vervolgens de peper mee.
Voeg de knoflookpoeder toe.
Voeg de Kerrie toe.
Voeg de Mango toe.
Voeg de suikers en de honing toe. Laat dit goed oplossen.
Voeg het citroensap toe. Goed mengen.
Maak af met zout peper en het maggiblokje.

Op een sudderplaatje sudderen tot de mango naar eigen smaak zacht genoeg is. Laat eventueel teveel vocht langzaam een beetje inkoken met het deksel op een kiertje.

woensdag 13 januari 2016

Kip hoisin roerbakschotel

Nodig:
2 kipfilets
Zout
azijn
Zw Peper
Zout
1 el hoisinsaus
2 el mushroom vegetarian sauce
1 teen knoflook geperst
1 ui gesnipperd
Stukje rode/groen paprika
1 lenteuitjes in 2 cm lengtes gesneden
Shitake champignons
Evt andere roerbakgroenten
1 el sojasaus
1 el suiker
4 el sap van mixed pickles (Mee Chun)
1 el maizena met water vermengd
Olie

Kip Hoisin met mie en gebakken spitskool
Bereiding:
Was de kipfilet met zout en azijn. Laat de kipfilet een kwartier in dit mengsel staan en spoel dan de kip af.
Dep de kip droog
Wrijf de kip in met zout en zwarte peper.
Snij de kip in hapklare brokjes of plakjes.

Verhit de olie goed heet.
Voeg ui en knoflook toe.
Roerbak nu de kip hierin in enkele minuten.
Goed blijven roerbakken.
Voeg de overige groenten toe en roerbak deze een minuut mee.
Voeg de mushroom- en hoisinsauce toe.
Voeg na weer een minuut de sojasauce en pickle sap toe.
De suiker erbij doen.
Een beetje van het water met maizena toevoegen om wat saus te verkrijgen. Zet de vlam hierbij wat lager om te snel indikken van de saus te voorkomen.


Opdienen met Mie, noodles of witte rijst. En met een flinke soeplepel krachtige kippenbouillon heb je er een lekkere bamisoep aan als je er bami of noodles bij gebruikt.