Zoeken in deze blog

dinsdag 11 november 2014

Balinese groentesoep

(Foto volgt later)
Nodig:
1,5 liter runderbouillon (Struik of bouillonblokjes of zelf getrokken)
150 gram soepgroenten
1/2 el marmite
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook gehakt
1/2 blik tomatenpuree
2 tl komijnzaad geroosterd.
4 el vermicelli
2 el allesbinder 

Voor de balletjes:
250 gram gemengd gehakt.
mengen met:
2 tl grof gemalen zwarte peper,
1 tl seréhpoeder,
1 tl gemberpoeder,
1 el ketjap manis,
1 tl witte peper,
1 tl koenjitpoeder,
1 tl ve-tsin,
1 tl zout.
1 el roomboter

Zalm-Avocado salade

Nodig:
4 of 5 gekookte aardappelen.
200 gr gebakken zalm of als het snel moet, zalm uit een blikje.
2 tenen knoflook geperst
1 hardgekookt ei klein gesneden
1/4 ui in snippertjes gesneden.
1 rijpe avocado in dobbelsteentjes
5 el Zaanse mayonaise
3 el tomaten ketchup
zout 
zw. peper
Cayennepeper

Alles mengen.
De salade koelen tot ca 6 graden.
Opdienen met stokbrood, turks brood, toast etc.


Bami pasteitje

Nodig:
1 pak Koopman's Bladerdeeg.
1 nest mie voor tjauw min. Koken, afgieten en koud afspoelen.
1 kipfilet
1/2 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tl taotjo
1 vingerkootje madame jeanette fijn gehakt
1 stukje rode puntpaprika klein gehakt
2 jonge bladeren paksoy klein gehakt
1/2 el ketjap manis
1/2 el ketjap asin.
zout
zwarte peper
selderie
water
suiker
olie
2 eieren

zondag 12 oktober 2014

Po-Ku Noodles

Nodig:
4 nestjes noodles
100 gr varkensvlees (beetje vet)
1 ui gesnipperd
2 teen knoflook geperst
1 maggiblokje
Zwarte peper
150 gr Chinese Champignons (Po-Ku) grof gesneden
25 gram pickled ginger klein gesneden
1 el ketjap asin
1 el ketjap manis
Snufje ve-tsin
4 takken selderie klein gehakt
Olie

Bereiding:
Kook de noodles volgens voorschrift, giet ze af en koel ze met koud water. Uit laten lekken.
Bak het varkensvlees in boter gaar of gebruik restjes vlees van de vorige dag.
Snij het vlees klein.
Verhit de olie in een wok op hoog vuur.
Bak hierin ui en knoflook een minuut.
Voeg de champignons en de pickled ginger toe.
Bak het geheel al roerende op hoog vuur
Voeg de uitgelekte noodles nu toe en roerbak ze mee.
Voeg de 2 soorten ketjap toe.
Voeg zwarte peper, ve-tsin, maggiblokje en selderie toe.
Roerbak de noodles goed met de rest van de ingrediënten.


Opdienen bij vlees of vis.

Paré zontomaat (sopropo)

Nodig:
1 sopropo (Paré)
1 flinke ui gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
1 teen knoflook fijngehakt
1 el taotjo
1 el tomatenpuree
250 gram gemengd gehakt los geroerd
8 zongedroogde tomaten in olie (uitgelekt) in stukken snijden
1 maggiblokje
Snufje zwarte peper
50 cc water
Eventueel zout om af te maken.
olie

Bereiding:
1 sopropo (Paré) in stukken snijden.
Verhit de olie matig.
De ui , knoflook en de tomaat in de olie bakken.
De taotjo meebakken.
De tomatenpuree meebakken.
Het gehakt los geroerd toevoegen en goed mengen en bakken.
De zongedroogde tomaten toevoegen.
De sopropo toevoegen.
Het maggiblokje verpulverd toevoegen.
Snufje zwarte peper toevoegen.
Een beetje water toevoegen om de groente te laten garen.
Alles goed omscheppen.
Met deksel op de pan 20 minuten onder af en toe omscheppen laten gaar sudderen. Hoe langer hoe minder bitter de groente smaakt.
Proeven en dan eventueel zout toevoegen om af te maken.