woensdag 28 mei 2014

Spareribs in Honing marinade

Nodig:

2 kammen varkensspareribs
4 tenen knoflook
4 el ketjap manis
6 el honing
4 el suiker
4 el tomaten ketchup
1 el uipoeder
4 el sweet chilisauce
Zw peper
Zout

Voorbereiding:
Meng alle ingrediënten en pers hier ook de knoflook in fijn.
Smeer de spareribs in met de marinade.
Laat de spareribs tenminste een halve dag in de marinade staan.





Bereiding:
Steek de bbq aan. Maak hiervoor een ruime ring met kolen of een of twee holen kolen aan een kant van de vuurschaal. Regel met de kleppen de temperatuur op 110 graden.
Wikkel de spareribs in aluminiumfolie. Zorg dat de botten en scherpe randen ervan niet door de folie heen prikken.
Bewaar de afgelekte marinade nabij de bbq in een schaal met een kwast erbij.
Leg de verpakte spareribs op het vuur maar niet rechtstreeks erboven. De bedoeling is dat de spareribs indirect verhit worden en langzaam tot op het bot garen. Daarom moeten ze liggen op een plek naast de kolen.
Na ca 4 uren verwijder je de folie en laat je de spareribs wat dichterbij het vuur bruinen.
Smeer om de 5 minuten een laagje van de afgelekte marinade over de spareribs.
De spareribs mogen nu ook rechtstreeks boven het vuur verder bruinen. Maar blijf er wel bij want anders verbrandt het vlees.
Keer de spareribs na elke keer smeren met de marinade.
Als het vlees mooi gebruind en krokant is kunnen de kammen opgediend worden.
Ik neem nooit saus bij de spareribs. De sprareribs zijn voor mij al gekruid genoeg. Maar liefhebbers kunnen te kust en te keur in de supermarkten of elders in deze kookblog voor een lekkere bbqsaus.

Grill de spareribs indirect op een houtskool- of gasbbq. In de oven kan ook. Volg gewoon de bovenstaande procedure.

dinsdag 15 april 2014

Bami

Van oorsprong een gerecht dat met kliekjes werd bereid. Niets werd weggegooid. Dus als je restjes vlees hebt… invriezen en de volgende keer in de bami verwerken.

Men neme:
1 pak chinese importmie. Deze mie heeft van zichzelf al een redelijk sterke smaak. Wees dus voorzichtig met kruiderij.
Restjes vlees of gebakken kipfilet of varkensvlees aan reepjes gesneden. Ik laat de kipfilet dan een nachtje in de koelkast staan en de volgende dag snij ik het klein.
(Heb je geen kliekjes dan moet je kip of ander vlees fijnsnijden en dan roerbakken met ui, knoflook en zwarte peper. Zet dat dan apart gereed voor de volgende stappen.)
Een handje kleingesneden selderie
Zwarte peper
4 eetlepels sieuw  (ook wel soy sauce. zie toko)
1 el ketjap asin
1 el suiker
Een ui fijngesneden
1 teen knoflook fijngestampt
zout
Slaolie

Gamba’s in Oestersaus

15 grote gamba’s (Black Tigers count 8/12)

2 theelepels Sambal oelek
1 ui zeer fijn gehakt
2 tenen knoflook geperst
1 tl sojabonen pasta
1 dessertlepel tomatenpuree
3 el oestersaus
2 of 3 el rijstwijn
50 cc olie
3 takjes selderie klein gehakt.
1 el maizena vermengd in 1 dl water

maandag 3 maart 2014

Gebakken Babypaksoy met taogé

Nodig:
4 stronkjes babypaksoy in de lengte gevierendeeld.
300 gram taogé
1 klein teentje knoflook geperst
½ ui gesnipperd
Zout
olie

Oosters visje

Nodig:
400 gr Pangasius filet in blokken van ca 3 to 5 cm gesneden.
Andere blanke vis voldoet ook goed. Ik heb dit ook met kabeljauw gemaakt.

2 cm laos
2 cm gember
2 cm curcuma
½ ui
2 tenen knoflook
Bovenstaande specerijen tot pulp stampen in een vijzel.
Daarna mengen met een mengsel van onderstaande sausen.

1 el oestersaus
1 el vissaus
1 el sojasaus
1 el olie

donderdag 27 februari 2014

Bloemkool gestoofd met gehakt.

Gestoofde bloemkool, op de foto met varkenshaasje Cha siu.
Nodig:
Een bloemkool in stukken gesneden.
500 gr gemengd gehakt losgeroerd met een vork.

Een ui gesnipperd.
1 teen knoflook fijngehakt of geperst.
1 tomaat in blokjes gesneden
1 stuk rode paprika grof gesneden.
Een paar stukken geroosterde paprika (supermarkt)
Selderie fijngehakt.
Als je een extra geurig gerecht wilt: 1 adjoema of Madame Jeanette peper vers, heel en zonder plekken of scheuren.
Zwarte peper
2 dl water

Visbouillon

1 kg koppen en graten afval.
2 liter water
1 grote ui grof gesneden
3 tenen knoflook gekneusd
1 visbouillonblokje
Een handje zeezout
5 dikke takken selderie
2 el vissaus (toko)
4 blaadjes laurier

In een thee-ei of kruidenbuiltje:
10 pimentkorrels
10 kruidnagels
10 zw.peperkorrels

Voeg het water toe in een ruime pan
Doe alle overige genoemde ingrediënten erbij.
Breng het geheel tegen de kook aan.
Laat maximaal 30 minuten op een sudderplaatje trekken. Niet laten koken!
Van het vuur afhalen en een uur met deksel op de pan laten staan.

Zeef de bouillon eerst door een vergiet en daarna nog een keer door een fijnmazige zeef of een schone theedoek.


Je visbouillon is nu gereed om als basis te verwerken tot een heerlijke soep van welke samenstelling dan ook!

Aubergine met Kip in curry-roomsaus

1 aubergine in grote dobbelstenen gesneden.
2 kippedijenfilets in grote dobbelstenen gesneden.
1 ui gesnipperd
3 tenen knoflook geperst
1 grote tomaat grof gesneden
10 peperkorrels grof gemalen
Zout
2 tl gemberpoeder
2 tl koriander poeder
2 tl curcumapoeder
2 afgestreken eetlepels massala
125 ml kookroom
1 knorr kippenblokje
1 dl water waarin een el maizena of allesbinder in gemengd is.
3 takken selderie fijngehakt
4 el olie

Moet het pittig dan kun je een halve adjoema peper fijngehakt  erbij voegen als je de tomaat gaat meebakken.