Zoeken in deze blog

vrijdag 2 oktober 2020

Inktvis salade

Klik hier voor de videofilm



De smaak van de zee! 

Het is altijd succesvol als je een voorgerecht van zeevruchten presenteert.

Inktvis als koud voorgerecht vergt wat voorbereiding, maar de beloning is het waard!

Deze keer met Spaanse Olijven.


De schoongemaakte inktvisjes kun je bij de toko volop kopen.

Ik ontdooi dan 2 inktvisjes voor 2 personen.


Om een salade ervan te maken dienen ze in dunne reepjes gesneden te worden en vervolgens gedurende een klein uur gekookt te worden in water. 

Daarna giet je ze af en koelt ze met koud water.

Goed uit laten lekken!

Het resultaat is lekker zacht en je kunt er vanaf dat moment alles van maken!


Voor 2 van die hoedjes inktvis maak ik een lekkere marinade.

Daarvoor gebruik ik:

een half klein gesneden uitje,

3 tenen knoflook die ik goed fijnwreef. 


We gaan verder met:

4 eetlepels van een lekkere olijfolie waar ik niet al te zuinig mee omspring.

4 theelepels witte natuurazijn. Maar rijstazijn heeft net even wat meer smaak en geur.

Verder een eetlepel Worcestersaus,

zout en zwarte peper,

1 eetlepel citroensap

en een paar lepels vol Spaanse olijven. 


Na al dat lekkers strip ik ook nog een paar takjes verse tijm die ik ook fijn hak. 

Van de rest van de salade kun je maken wat je wilt.

Ik snij hier nog wat rode paprika erbij.

Van een bosje bieslook snij ik de droge puntjes weg en hak ze dan net als de tijm, fijn voor in de dressing.

Je kunt nu de inktvisringetjes bij de dressing voegen en mengen.


Laat je lekkere trek je inspireren!

Dat doe ik ook vaak. Daarom bedacht ik dat een handvol cocktailgarnalen wel smakelijk zouden bijdragen aan dit gerecht. 

Pel ze helemaal en voeg ze na het wassen toe aan de inktvisringen en de dressing.

En dan lekker mengen.

Het beste kun je de inktvissalade koelen voordat je deze opdient.


Als je gaat opdienen Kun je de salade garneren met van alles en nog wat!

Lenteuitje, rood uitje, (cherry)tomaat, 

…nog een beetje van die heerlijke olijfolie…

Groffe zwarte peper...


Njoy!


Klik hier voor de videofilm

Garnalen omeletje

 

Klik hier voor de videofilm


2 el crème Fraiche, 

2 eieren,

1 tl knoflookpoeder, 

1 tl uipoeder


Even goed mengen.


Intussen kook je 4 of 5 middelgrote Aardappelen

2 of 3 eetlepels verse basilicum klein gehakt,

2 of 3 tl gedroogde mediterrane kruiden

Een flinke handvol geraspte Mozzarella

1 tl zout

1 tl Zwarte peper

een kwart gesnipperd uitje.


De aardappelen prak je met de ui en het eimengsel.

Is het mengsel te dun dan kun je wat aardappelen toevoegen.


Dan heb je 2 geperste tenen knoflook nodig die eveneens bij de aardappelen en eieren gemengd worden.

De droge kruiden kunnen er ook bij evenals peper en zout.


Dan een ons cocktailgarnalen. Je kunt de staartjes laten zitten. Dan heb je wat te kluiven. Maar ze kunnen er ook vanaf om lekker door te kunnen eten. 


Ik bak de tortilla in kleine ovenschaaltjes. Ik zou, in tegenstelling voor mijn keus in de instructiefilm, voor schaaltjes met een gladde bodem kiezen want reliëf is alleen maar onhandig met uitscheppen.

De eerste laag aardappelmix verdeel ik over de bodem.

De garnalen leg ik in twee rijtjes daar bovenop.

Dan nog een kransje aardappelmix langs de randen.

en in het midden de mozzarella.


Ik strooi nog wat gedroogde kruiden over de mix.


En daarna kunnen de schaaltjes een half uurtje de oven in op 180 tot 200 graden.


Klik hier voor de videofilm



dinsdag 15 september 2020

Tomatensoep met Lamsgehaktballetjes


4 grote tomaten
1 ui
1 teen knoflook
stukje paprika
champignons
1/2 el rozemarijn
1 klein pakje tomato frito
Worcestershiresaus
Selderie
Vermicelli
Zout
Water



Voor de soepballen:
250 gr lamsgehakt
zout
zwarte peper
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 el paneermeel

Voor een echt lekkere tomatensoep snij ik een 4- of 5-tal tomaten grof om ze verder in een blendertje te malen tot pulp. Je kunt ervoor kiezen om ze eerst te ontvellen maar zover ga ik deze maal niet.

Soep met ballen heeft mijn voorkeur.

Deze keer gebruik ik een half pondje lamsgehakt. Dat maak ik aan met zout, 

wat groffe zwarte peper,  

een theelepel uipoeder, 

een theelepel knoflookpoeder 

en een eetlepel paneermeel.

En daar draai ik dan soepballetjes van.


Ik verhit wat olijfolie in de soeppan en fruit hier een fijn gesnipperd uitje.

Daar voeg ik de gehaktballetjes bij.

Even een keer omdraaien, of omschudden… Als ze maar gelijkmatig kunnen garen.

Als de balletje enigszins gaan bruinen doe ik er een halve gesneden paprika bij.

Een koelkast-restantje champignons gaat gewoon bij.


Ik hak voor dit recept wat selderie en een handje geurige rozemarijn fijn. 

Verder een teentje knoflook. 


En dan giet ik er ook ter ondersteuning van kleur en smaak, een pakje tomaat frito bij. 


De dikte van de soep bepaal ik met wat water. Ieder voor zich. De een wil er een lepel rechtop in kunnen zetten, de ander slurpt liever dunne soep. Doe gewoon je ding zoals jij dat lekker vindt.


Dan komt mij geliefde Lea en Perrins Worcestersauce aan de beurt. Een halve eetlepel doe ik erin!

 Ik kies bewust voor dit merk. Andere merken lijken er niet op ook al probeerde mijn buurtsuper me dat wel een paar keer aan te smeren.


Een handje selderie uit eigen tuin krijgt ook een rol in deze soep.

Alles even lekker doorroeren, en dan op een sudderplaatje ongeveer 3 kwartier laten pruttelen.


Ik voegde ook een handje vermicelli erbij en maakte de soep vervolgens op smaak af met wat zout.


Serveer met Brood en knoflookboter.


Bekijk de video hier!

vrijdag 12 juni 2020

Konijn Casablanca

Klik hier voor de video Konijn Casablanca

Ik heb twee konijnenboutjes klaar liggen en die gaan een smakelijke weg tegemoet.


Eerst een marinade die bestaat uit:

1 eetlepel Rozemarijn die je van de tak afstript en fijnhakt, 

3 teentjes Knoflook tot pulp geperst,

1 theelepel zout

1 theelepel Zwarte peper

1 theelepel Chilipoeder

2 theelepels Mosterdpoeder

3 tot 4 theelepels ras El Hanouten Ras el hanout

 en dat allemaal vermengd in 1 eetlepel olie


De konijnenboutjes smeer je in met deze marinade.

Daarna laat je ze een uurtje staan.


Intussen hou je je onledig met het snipperen van een uitje, het snijden van een tomaat, en het grof snijden van een stuk rode paprika, waarvan je lekker zelf bepaalt hoeveel je daarvan wilt meestoven.


Verder zet je een flinke theelepel Karwijzaad, ook wel kummel genoemd, gereed.

Meet tevens een goede 50 ml in water opgeloste tomatenpuree af.

Zet ook 2 dl kippenbouillon gereed. Ik gebruikte hier gewoon kippenbouillonpoeder.


Verhit je pannetje en smelt daar een klont boter in.

Als het schuim wegtrekt leg je de konijnenboutjes in de hete boter en bak je ze rondom tot ze een klein beetje gaan bruinen.


Dan voeg je nog wat boter toe, je laat deze smelten en dan kunnen de uien en de knoflook erin. 


Wentel de boutjes meerdere malen door het bakvet.

Temper het vuur een beetje en voeg vervolgens het karwijzaad toe.


De paprika en de tomaat kunnen er na een minuutje ook bij.

 

Hierbij voeg je al snel de tomatenpuree.

Zorg dat alles goed door elkaar om de boutjes heen suddert.

Draai ze er nog eens lekker in om.


Daar voeg je dan rustig de kippenbouillon bij. Zorg dat je jus niet te waterdun wordt. Kijk zelf hoeveel je nodig hebt om een lekker lobbige suddersaus te maken waar de boutjes vervolgens een uurtje in mogen gaarstoven. Uiteraard op een sudderplaatje en met een deksel op de pan.


Ik koos ervoor om spruitjes bij de konijnenbout op te dienen. Maar die keus is aan jou.

Ik zette ze op met wat zout en kookte ze in 8 minuten beetgaar.


Je kunt er verder voor kiezen om de bouten met rijst of aardappelen, al dan niet gebakken, te serveren.


Klik hier voor de video Konijn Casablanca