Zoeken in deze blog

woensdag 1 oktober 2014

Auberginecurry met garnalen

Nodig:
250 gr scampi zonder staartje
1 aubergine in grote blokken gesneden. Half uur in zout water weken en dan afgieten.
2 uitjes gesnipperd
1 bol chinese knoflook
2 tomaten klein gesneden
2 el tomatenpuree
3 tl korianderpoeder
2 tl kaneel
½ el komijnzaad geroosterd
Zw peper
½ el garam masala
1 el kerrie madras
2 maggiblokjes
50 cc olie
100 cc water
1 adjoema peper

dinsdag 30 september 2014

Bruine bonen met rookworst en gehakt

Nodig:
1 groot blik bruine bonen
250 gr gemengd gehakt rul geroerd
275 gr rookworst in dobbelstenen
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 grote tomaat klein gehakt
Nootmuskaat
1 el tomatenpuree
1 el Worcestershiresaus
1 el piccalilly
1 knorr kippenblokje
1 dl water
Zout
Zwarte peper

Bereiding:
Ui, knoflook en tomaat licht bruin bakken.
Tomatenpuree 1 minuut meebakken.
Gehakt en rookworst meebakken tot het gehakt bijna gaar is.
Nootmuskaat toevoegen.
Bruine bonen toevoegen en de massa omscheppen.
Voeg de Piccalilly, het kippenblokje en de Worcestershiresauce erbij.
Goed doorroeren en even laten doorwarmen.
Water gebruiken om de bruinebonen-jus op dikte te brengen. Naar eigen inzicht! Voor bij de rijst of aardappelen is wat jus aan te bevelen. Zijn de bonen bedoeld voor in een tortilla dan zou ik de jus dikker houden.
Op smaak brengen met zout en peper. Pas op met zwarte peper in bruine bonen.


Kip in pickled gemberjus

Nodig:
4 kipkarbonades
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
15 gram pickled ginger klein gehakt
1 tl tamarinde/assem
2 el suiker
2 el mixed pickles
1 el sap van mixed pickles
1 el sap van pickled ginger
50 – 100 cc water
2 takken selderie klein gehakt
2 maggiblokjes
1 grote adjoema peper
Zout
Zwarte Peper
Olie

Gebakken Paksoy

Nodig:
1 stronk Paksoy gesneden. Let op! Alleen de onderste 3 cm van de stronk verwijderen.
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 tomaat klein gesneden
1 maggiblokje
Olie

Bereiding:
Verhit de olie
Bak op matig tot hoog vuur de gesneden ui met de knoflook en tomaat tot het een beetje gaat bruinen.
Voeg de paksoy toe en roerbak alles 2 minuten met enkele ogenblikken tussenpozen.
Voeg het maggiblokje toe en bak alles nog 1 minuut onderwijl goed omscheppend.

Temper het vuur en laat de groenten nog even nagaren. Voor een knapperig resultaat kort of helemaal niet nagaren.

Sperziebonen kruidig gebakken

Nodig:
400 gr verse sperziebonen
1 ui gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
Nootmuskaat
1 maggiblokje
Zout
Zwarte peper
1 el Worcestershiresauce
Olie



Bereiding:
Kook de sperziebonen halfgaar en knapperig.
Giet ze af en koel ze even met koud water.
Verhit een paar eetlepels olie op hoog vuur.
Bak hierin de ui en de tomaat. Ui en tomaat licht laten bruinen.
Voeg op hoog vuur de sperziebonen erbij.
Roerbak de sperziebonen 1 minuut.
Voeg de nootmuskaat, zwarte peper en het maggiblokje erbij.
Blijf onderwijl roerbakken.
Voeg de Worcestershiresaus toe en proef of er voldoende smaak aan zit.
Maak eventueel af met een snufje zout.


woensdag 24 september 2014

Pangasiuscurry


Nodig:
500 gr pangasiusfilet in blokken gesneden
50 gr roomboter
1 ui klein gesnipperd
1 tomaat klein gesneden
2 teen knoflook geperst
½ el komijnzaad geroosterd
2 el kerrie madras
1 tl koenjit/curcuma
1 tl kardamom
Zwarte peper
Selderie klein gehakt
2 maggiblokjes
125 cc kokosmelk
Zout

Bereiding:
Verhit de helft van de boter.
Fruit ui, knoflook en tomaat.
Voeg komijnzaad en de rest van de specerijen toe.
Goed omscheppen maar niet laten verbranden.
Voeg de vis toe.
Bak deze rondom.
Voeg de andere helft van de boter toe en smelt deze op matig vuur.
Roer de smeltende boter door het gerecht.
Voeg de selderie en de maggiblokjes één voor één, onderwijl proevend, toe.
Roer goed door elkaar.
Voeg de kokosmelk toe en meng tot een geheel.

Doe een deksel op de pan en plaats de pan op een sudderplaatje om de curry nog 5 minuten zachtjes te laten sudderen.

Afmaken met zout indien dat noodzakelijk is.

Varkenshaasjes met oesterjus

Nodig:
2 varkenshaasjes
Boter
1 ui grof gesnipperd
1 teen knoflook geperst
1 puntpaprika in grote stukken
Zeezout
Zwarte peper
1 el oestersaus
½ tabasco
2 el Shaosin rijstwijn
4 el water

Bereiding:
Wrijf de varkenshaasjes in met zeezout en zwarte peper.
Verhit de boter en bak de varkenshaas rondom bruin.
Besprenkel de haasjes met tabasco.
Laat ze op matig tot zacht vuur garen tot ze rosé van
binnen zijn. Dat test je door erop te drukken. Voelt het net zo aan als drukken op de muis van je hand dan zijn ze gaar genoeg.
Laat de haasjes buiten de pan rusten.
Verhoog de vlam en bak ui, knoflook en de paprika 2 minuten in de gebruikte bakboter.
Voeg de oestersaus toe en verhit deze 10 seconden.
Voeg de rijstwijn toe en laat deze ontbranden door het spetterende vocht langs de rand van de pan boven het vuur te houden. Flambeer zo de inhoud.
Blus af met wat water voor een lekkere jus.
Afmaken met wat zeezout.


Snij het vlees in plakken en giet er de saus en de groffe groenten overheen.

Komijn Witlof

Nodig:
2 stronken witlof in de lengte doorsneden
1 ui in ringen gesneden
Komijnzaad geroosterd
Zeezout
4 plakken Komijnekaas
Olie

Bereiding:
Verwarm de grill-oven voor op 200 graden.
Verhit de olie op matig vuur.
Leg de witlof met de platte kant omlaag in de olie.
Leg de uiringen er omheen.
Bak de witlof aan beide zijden 3 tot 5 minuten.
Leg de witlof met de platte zijde omhoog op een ruime en platte ovenschaal of bakplaat.
Strooi wat zeezout over de stronkjes witlof
Verdeel de uiringen over de witlof.
Strooi wat komijnzaad over elke stronk.
Leg de kaasplakjes over de stronkjes.
Laat de kaas in de oven smelten.


Opdienen bij de avondmaaltijd als hoofd- of bijgerecht