Zoeken in deze blog

maandag 12 september 2016

Gebakken rijst met tempéh en garnalen

Nodig:
5 eieren
peterselie gehakt
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
snufje zwarte peper
snufje zout

Kluts de eieren met de overige bovenstaande ingrediënten tot omeletbeslag en bak dit in een koekenpan gaar en  goudgeel.




Verder nodig:
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook
150 g tempéh in reepjes gesneden
een el ketjap
1 el suiker
Bak de tempéh goudbruin en voeg de ui, knoflook toe. Voeg na enkele minuten de ketjap en suiker toe en bak tot er een wat kleverig laagje om de tempéh zit. Niet laten verbranden.

Verder nodig:
200 gr. gamba's of steurgarnalen.
Bak deze in hete olie in 3 minuten gaar.
Leg ze apart. en vervolg met de rest van het recept.

Verder nodig:
2 koppen basmatirijst
Kook de basmatirijst gaar en giet deze af.
Laat de rijst erna met deksel op de pan van het vuur af goed stomen en daarna afkoelen.
Roer de rijst goed los.

Verder nodig:
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
Rode peper, grof gehakt
1 puntpaprika grof gesneden
100 gr doperwten
4 el maiskorrels
Gesneden paksoy
selderie klein gehakt
Bak de ui en knoflook en voeg vervolgens de overige bovenstaande groenten toe.
Voeg de garnalen toe en roerbak even snel.
Voeg de tempéh toe en schep deze door de rijst.
Snijd de omelet en schep dit eveneens door de rijst.

Alles even goed op hoog vuur roerbakken zodat de rijst ook echt gebakken wordt.

Indien nodig afmaken met wat zout.



Salchichas op een toastje

Een lekker spaans worstje dat ik stukken gesneden op een toastje een heerlijke snack is. Op een feestje of bij de tapas.

Nodig:
Salchichas worstjes
(oud) (Stok)brood
Houtskoolvuurtje of gasbbq
Voor de garnering Rucola en tomaat


Bereiding:
Snij de worstjes in vingerlange stukken en grill ze op een bbqvuurtje tot ze gaar en sappig zijn.
Rooster het brood goudbruin.

Prik de worstjes op een toastje vast met een cocktailprikker.
Dien op, op een bedje van rucola en plakjes tomaat.

Zalm met Bieslook van de grill

Nodig:
Een stukje zalm
olie
zeezout
bieslook

Erbij:
Kastanje champignons
Krieltjes voorgekookt
Olie

Bereiding:
De zalm Insmeren met olie, zeezout en beleggen met gesneden bieslook.
Op een hete grill Eventueel op een grillplaatje garen.
De bieslook kun je vervangen door andere tuinkruiden van je eigen voorkeur.

Intussen bak je de krieltjes en voeg je een paar minuten voor het eind de kastanjechampignons erbij.

Hoe eenvoudig wil je het hebben?


Pittige mosselen met koriander

Nodig:
1 ui gesnipperd
2 tenen knoflook geperst of klein gehakt
Stukje paprika grof gesneden
6 takken verse koriander gehakt.
1 Rode peper gehakt.
halve el zeezout
Een paar flinke handen verse Zeeuwse mosselen
50 cc Witte wijn
Olie

Bereiding:
Op de foto's is er gebruik gemaakt van een Weber buitenkeukentje maar uiteraard kan alles ook gewoon op het gas in de keuken bereid worden.

Verhit de olie in een pan. Dat kan een wok zijn maar ook een koekenpan met een wat hogere rand.
Bak, op de koriander na, alle kruiden, zeezout en de paprika een minuut in de hete olie.
Voeg de mosselen bij de bakkende massa.
Schep alles goed door elkaar.
Voeg de witte wijn toe.
Bak de mosselen in hooguit 5 minuten gereed en meng dan de gehakte koriander erbij.

Meteen opdienen met stokbrood en knoflookmayonaise of kruidenboter.
Een lekker witte chardonnay erbij drinken.

Marinade voor gamba's

Genoeg voor 12 gamba's

Meng de volgende ingrediënten goed met elkaar.
1 el olie
1 tl chilipoeder
2 teen knoflook geperst
1/2 el zeezout
1 tl Zwarte peper
1 tl selderiezaad

Wentel de gamba's door bovenstaand mengsel.
Bereiding kan onder de grill, op de bbq of in de koekenpan met wat olie of roomboter.

Marinade voor kipkluifjes

Meng de volgende ingrediënten goed door elkaar.

3 tl knoflookpoeder
3 tl uipoeder
2 tl zout
2 tl Zwarte peper
2 tl gember
2 tl gemalen komijn
1 el ketjap manis
1 el sesamolie

Genoeg voor 500 gram kipkluifjes

Bereiding:
Laat de kipkluifjes of vlerkjes minimaal 3 uur in de marinade liggen.
Verhit de oven op 200 graden, Hete lucht oven op 220 graden.
Laat de kippetjes roosteren tot ze naar behoefte gegaard zijn.

Kabeljauw met pasta en spinazie

Nodig:
250 g Kabeljauw in dobbelstenen
1 ui gesnipperd
1 teen knoflook geperst
handje peterselie klein gehakt
3 el olijfolie
150 gr spinazie gewassen
basilicum naar smaak
200 gr Crème Fraiche
1 dl witte wijn
stukje paprika gesneden
1/2 rode peper
Visbouillonblokje
Pasta gekookt



Bereiding:
Fruit ui knoflook en gesneden paprika in hete olie.
Bak vervolgens de kabeljauw een 5 minuten mee.
Strooi er basilicum en peterselie bij.
Voeg ook de rode peper toe.
Voeg de witte wijn toe en laat dit op half hoog vuur inkoken.
De saus kan op dikte gemaakt worden met een beetje maizena in een beetje water vermengd.
Verkruimel het bouillonblokje in de saus.

Verdeel een paar handen spinazie op de bodem van een leeg bord.
Leg hier een portie pasta bovenop.
Schep de kabeljauw met saus over de pasta heen.

Opdienen met wijn en geraspte parmezaanse kaas.

woensdag 31 augustus 2016

Gnocchi met gamba's en garnalensaus

Nodig:
1 pak Gnocchi, bij de supermarkt verkrijgbaar.
400 gr gamba's gepeld.
roomboter
1 teen Knoflook
peper
zout

Bereiding:
Kook de gnocchi volgens voorschrift. (Meestal 3 minuten) en giet deze af.
Verhit wat boter.
Bak een paar seconden de knoflook.
Bak hierin de gamba's 3 of 4 minuten.
Maak af met peper en zout.

Maak de Garnalensaus zoals hier beschreven is.

Schep wat Gnocchi op een bordje of in een kom.
Schep er enkele gamba's overheen en maak dit af met wat van de garnalensaus.