Zoeken in deze blog

vrijdag 5 mei 2017

Vinaigrette voor oesters

Nodig:
1 el olijfolie van het lekkerste soort
1 dl limoensap
1 kleine teen knoflook fijngewreven
2 tl tabasco
2 tl witte wijnazijn
1 lenteuitje klein gehakt









Maak een mengseltje van bovenstaande, maar roer het sap van de limoen er als laatste doorheen om zelf de smaak te bepalen.

Een dessertlepel hiervan over je rauwe oester is voldoende voor een heerlijke smaak.

Ham-champignons (bijgerecht)

Nodig:
20 gr roomboter
1 kleine ui snipperen
1 teen knoflook fijn hakken
bakje champignons vierendelen
bakje hamblokjes
2 tl paprikapoeder mild
halve el mosterdzaad geroosterd
4 el drinkbouillon tuinkruiden
zout
zwarte peper
Bieslook
selderie





Bereiding:
Verhit de boter.
fruit de ui en knoflook.
bak de hamblokjes.
voeg de champignons toe.
Voeg na 2 of 3 minuten de paprikapoeder, mosterdzaad, zout en peper toe.
Maak smeuïg af met een paar lepels drinkbouillon.
Meng er bieslook en selderie doorheen.

Serveer als bijgerecht bij biefstuk, pasta of elk ander heerlijk hartig gerecht.

Provençaalse roomsaus

Nodig:
30 gr roomboter
1 kleine ui fijn gehakt
3 tenen knoflook geperst
2 el bloem
300 ml visbouillon (vers of van bouillonblokje)
Half el provençaalse kruiden
2 tl mosterdpoeder
1 tl zwarte peper
1 grote beker Crème Fraiche
1 el bieslook fijn gehakt
1 el peterselie fijn gehakt

Bereiding:
Smelt de boter maar laat deze niet bruinen.
Bak zachtjes de ui en knoflook een paar minuten erin mee.
Voeg kruiden, zw peper en mosterdpoeder toe en bak een halve minuut mee.
Voeg de bloem toe en roer deze met een spatel goed door de massa.
Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot er een romige massa ontstaat.
Voeg de hele beker room toe. Roer goed homogeen door elkaar.
Als de saus te dik is kun je dat bijwerken met wat meer bouillon.
Tenslotte het vuur doven en de peterselie en bieslook er doorheen roeren.

Bepaal zelf hoeveel kruiden en specerijen je lekker vindt in deze roomsaus.

Knoflook-roomsaus

Nodig:
30 gram roomboter
2 el bloem
3 tenen knoflook geperst
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte bieslook
2 dl drinkbouillon tuinkruiden
4 el Crème Fraiche

Bereiding Roomsaus:
Verhit 15 gram roomboter en fruit hierin even de knoflook. De boter mag niet bruinen dus temper het vuur voldoende.
Voeg de bloem toe en roer 2 minuten goed om aanbakken te voorkomen.
Roer de drinkbouillon erdoor tot er een gladde massa ontstaat.
Voeg de Crème Fraiche toe en roer dit er goed doorheen met de peterselie er direct bij.
Op dikte brengen met wat water of bouillon.
Maak af indien nodig met zout en peper.

Gamba's Paprika met asperges

Nodig:
12 Black Tiger gamba's (count 8/12) Rug open gesneden en darm verwijderd. Ik bak ze met pantser en al maar desgewenst kun je dat ook verwijderen.
30 gr roomboter
4 tl gerookte paprikapoeder
3 tenen knoflook gewreven
1 kleine ui gesnipperd
2 tl mosterdpoeder
1 tl zwarte peper
1 tak rozemarijn in 3 stukken gesneden
Halve el zeezout
1 tl cayennepeper
4 kleine chilipepertjes gekneusd

Voor de asperges:
12 asperges geschild en gewassen.
20 gr roomboter
1 klein uitje gesnipperd
1 teen knoflook grof gesneden
zout
zwarte peper

Voor de knoflook-roomsaus:
30 gram roomboter
2 el bloem
3 tenen knoflook geperst
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte bieslook
2 dl drinkbouillon tuinkruiden
4 el Crème Fraiche

Bereiding Roomsaus:
Verhit 30 gram roomboter en fruit hierin even de knoflook. De boter mag niet bruinen dus temper het vuur voldoende.
Voeg de bloem toe en roer goed om aanbakken te voorkomen.
Roer de drinkbouillon erdoor tot er een gladde massa ontstaat.
Voeg de Crème Fraiche toe en roer dit er goed doorheen met de peterselie er direct bij.
Maak af indien nodig met zout en peper.


Asperges bereiden:
Leg de asperges naast elkaar in een platte passende ovenschaal.
Verdeel de ui, knoflook peper en zout tussen en over de asperges.
Verhit de oven tot 200 graden.
Plaats de schaal in de oven en gaar de asperges in 10 tot 15 minuten of tot ze zacht genoeg naar eugen smaak zijn.

Pantser kan ook eerst verwijderd worden
Verhit intussen de boter van de gamba's in een wok of andere pan waarin goed geroerd kan worden.
Voeg ui, knoflook en chili's toe en bak 1 minuut.
Voeg rozemarijn toe en bak 1 minuut mee.
Voeg de gamba's toe en schep ze flink om tijdens het bakken.
Voeg alle overige specerijen toe en blijf roerbakken. De garnalen zijn in ca 3 minuten gaar. Bak niet te lang want dan worden ze taai.
Voor een beetje jus voeg je op het eind een paar eetlepels water of bouillon toe. Het moet er niet in 'zwemmen'. evt. binden met opgeloste maizena. Even omscheppen en opdienen met de asperges.

Serveren met aardappelen, eieren.