Zoeken in deze blog

vrijdag 13 juni 2014

Oosterse maaltijdsoep 4 personen

Deze soep bevat veel lekkernijen zoals wanton, en gamba's. De bereiding is best tijdrovend maar het resultaat is smaakvol.

Ik omschrijf in stappen de bereiding van de diverse componenten.









Bereiding Wanton Dumplings

50 gr Shitake
100 gr garnalen
250 gr kipgehakt
2 lenteuitjes
1 hoopje gember op een theelepel
1 el rijstwijn Shaoxing
1 el sojasaus
1 tl suiker
3 el maizena
velletjes wanton deeg
1 el vissaus
1 el sesamolie
zout
peper

Hak de garnalen grof in stukjes.
Maal het kippenvlees tot gehakt.
Hak de shitake fijn.
hak de lentuitjes fijn.
Meng alle ingrediënten.

Klop een ei in een schaaltje.

Maak in je handpalm kleine balletjes van de massa.
Smeer met een kwastje of je vingertop wat ei over de randen van een wantonvelletje.
Leg een balletje in het wanton velletje.
Vouw het velletje om het balletje vlees het en draai de punten dicht.

Breng een pannetje water met zout aan de kook.
Leg een paar wanton dumplings in het water.
Als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Meestal 3 of 4 minuten.
Leg ze apart van elkaar op een bord en laat ze even opstijven.
Hou ze verder warm op een warmhoudplaat.

Bereiding Kippenbouillon

1,5 liter water
1 grote ui grof gesneden
5 kruidnagels
500 gram soepkip met bot
Handje verse koriander fijn gehakt
1 teen verse gember

Doe alles bij elkaar in een pan en breng aan de kook. Zodra het kookt het vuur temperen, een sudderplaatje onder de pan doen en de bouillon 45 minuten zeer langzaam laten trekken.
De kip ontbenen en het vlees in de bouillon toevoegen.
Hou de bouillon warm.

Bereiding Gamba's

1 teen knoflook
1 teen gember
2 el oestersaus
stukje ui
2 el sojasaus
2 el olie
2 el vissaus
Pureer dit en meng het tot een marinade.

12 grote Black tiger gamba's count 8/12.
Pel de gamba's. Snij de rug open en verwijder de darm.

Verhit olie en een gloeiend hete wok.
voeg de gamba's toe en roerbak deze een minuut.
Voeg de marinade toe aan de ziendende garnalen en schep alles nog een minuut om.
Leg de gamba's in een schaal en hou deze warm.


Bereiding Gekruide kip
 1 stukje sereh
4 kipfilets van kippendijen
1 el sojasaus
1 teen laos
1 teen knoflook
1 teen gember
zout
peper
olie

Was de kip in bruine azijn en zout.
spoel de kip af en droog deze met een schone doek.
Smeer de kipfilets in met het mengsel van de specerijen.
Leg de gekruide kip in een ovenschaal en plaats deze in de oven van 180 graden.
Als de kip gaar en mooi bruin is snij je deze in hapklare brokken en zet deze warm weg.

Bereiding groenten
2  of 3 stronken babypaksoy gevierendeeld en gewassen
een flinke hand taogé
125 gram Shitake
een gesneden ui
1 el olie
zou
peper

Verhit de wok terdege en
voeg er de olie in toe
voeg het zout toe
Bak de shitake in 1 minuut, haal ze uit het vet met een schuimspaan en zet ze warm weg.

Bak nu in de nog hete vette wok de paksoy en de ui in  minuten rondom maar hou deze knapperig
Voeg op het laatst de taogé toe en bak deze 15 seconden mee.
peper toevoegen.
alles goed omscheppen
In een schaaltje bij de Shitake warm houden.


Bereiding Noodles:

3 nestjes noodles of vergelijkbare hoeveelheid chinese mie.
1 gesnipperde ui
4 el olie

Kook de mie volgens voorschrift.
Giet af en koel terdege onder koud water.
Verhit de olie in een wok.
fruit de ui
Voeg de noodles toe en bak deze onder flink omscheppen.
Zet de mie warm weg bij de overige gerechten

Het opdienen van de soep:

Pak 4 grote, bij voorkeur voorverwarmd soepborden of grote soepkommen.
Plaats een nestje mie midden op de bodem van de soepkom.
Schik daar de wanton, gamba's, kip en groenten omheen.
Giet daar de hete kippenbouillon met wat van de gesneden soepkip overheen.
Garneer met wat gesneden lente-ui of bieslook.

Zoals het een echte chinees betaamt, eet je de vaste delen met chopsticks en drink je bouillon gewoon uit de kom op. Daarna boer je hartstochtelijk om aan te geven dat het gesmaakt heeft en ga je uitbuiken.