Zoeken in deze blog

zaterdag 9 december 2017

Saucijzenbroodje Bosporus

Nodig:
Kant en klaar bladerdeeg. Van Koopman's bijvoorbeeld. Maar in toko's is er ook andere te koop met vaak een wat grotere afmeting.
300 gr kipgehakt
100 gr gemengd gehakt
2 el Buhara gehaktkruiden (Turkse supermarkt)
1/2 rode ui klein gehakt
2 tl mosterdpoeder
1 el selderie klein gehakt
2 el paneermeel
zout
zwarte peper
Ei geklutst


Oven op 210 graden voorverwarmd, of de op het bladerdeeg aangegeven baktemperatuur.

Bereiding:
Leg het bladerdeeg ontdooid gereed.
Snij het deeg in de juiste afmeting van bijvoorbeeld 15 bij 15 centimeter.

Meng het gehakt en voeg er alle ingrediënten behalve het ei aan toe. Kneed de massa goed dooreen.
Plaats op elk deegvelletje een flinke kluit gehaktmengsel.
Verdeel het over de deegplak.
Hou aan de zijkant waar de uiteinden van het broodje komen een centimeter vrij.
Rol het deeg niet te strak op tot een broodje.
Druk met een vork de uiteinden dicht.

Leg het broodje op een bakplaat op bakpapier.
Bestrijk de broodjes met een kwastje met eigeel. Dit mag gerust royaal.

Plaats de bakplaat in de op 210 graden voorverwarmde oven.
Bak de broodjes tot ze goudgeel zijn. Meestal in ca 35 minuten.



vrijdag 8 december 2017

Sambal Adjuma Piccalilly

Je kunt je eigen sambal maken. Je eigen smaak bepalen en ook hoe pittig of hoe mild je het hebben wilt. Er is kant en klare sambal genoeg te koop. Meestal haal ik daar wat verschillende soorten van. Maar soms probeer ik uit nieuwsgierigheid of uit verveling, om mijn eigen sambal te maken. Nu dus eens iets met Piccalilly. Je kunt dat ook kant en klaar kopen maar zelf rommelen vind ik veel leuker.




Nodig:
1/2 kleine ui zeer fijn gehakt
2 tenen knoflook fijngewreven
2 adjuma pepers met zaden zeer klein gehakt. (verwijder de zaden en halveer de hoeveelheid pepers indien je voorkeur hebt voor een milde sambal)
2 el suiker
3 el witte azijn

Gooi bovenstaande in een blender maar vermaal het niet tot pap. Enige textuur vind ik altijd wel lekker.

Verder nodig:
1/2 ui snipperen
2 tenen knoflook fijnwrijven.
Deze twee zachtjes fruiten in hete olie.

Voeg als de ui glazig is de inhoud van de blender toe.
Goed roeren!
Voeg verder toe:
3 flinke eetlepels Kesbeke Piccalilly
1 tl uipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl mosterdpoeder
Bak de sambal zachtjes en pas op voor aanbakken.

Proef en voeg indien nodig suiker en/of zout toe.

Kook een jampotje uit in water.
Vul het jampotje met de sambal zodra deze van het vuur komt.
Draai het deksel stevig op de pot.
Plaats de jampot met inhoud nog ca. 8 minuten in het kokende water.
Laat afkoelen. Als het goed is hoor je na verloop van tijd een luide 'KLIK' van het deksel ten teken dat het potje nagenoeg vacüum is getrokken.
Koel bewaren.
Altijd met een schone vork of lepel in de pot.
Zo is de sambal maanden houdbaar.

Cannelloni Gehakt en Aubergine

Voor ca. 12 pijpjes cannelloni

Nodig:
400 gr kipgehakt
1/2 aubergine in minidobbelsteentjes (klein  genoeg om door een spuitzak te kunnen)
1 ui klein gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gewreven
2 tl mosterdpoeder
1 el olijfolie
4 tomaten grof gehakt
75 gr roomboter
75 gr bloem
melk
nootmuskaat
100 gr Parmezaanse kaas grof geraspt
zout
zwarte peper
Oven op 180 graden

Bereiding:
Meng het gehakt met de aubergine, ui, knoflook en mosterdpoeder.
Schep het in een spuitzak waar een grote spuitmond op zit.

Verdeel de gehakte tomaten en het aanhangende vocht over de bodem van een ovenschaal.
Giet er een of twee el olijfolie overheen.

Nu gaan we béchamelsaus maken.
Smelt de boter maar laat deze niet bruinen. Als deze gesmolten is voeg je de bloem toe en roert deze door de hete boter. Gaar in enkele minuten de bloem.
Voeg nu melk toe totdat je een mooie gladde saus hebt.
Roer door de saus wat peper, zout en nootmuskaat.

Vul de cannelloni met behulp van de spuitzak goed met het gehakt mengsel.
Leg de gevulde buisjes cannelloni naast elkaar op het bed van tomaten in de ovenschaal.
Giet hier de béchamelsaus gelijkmatig overheen. Alles moet bedekt zijn. Bedenk dat de combinatie van bechamelsaus en tomatensaus op de bodem straks een geweldige smaaksensatie geeft. Doseer dus niet te zuinig. Maar overdaad is niet nodig.
Verdeel vervolgens de geraspte kaas over het hele oppervlak.

Plaats de ovenschaal met de cannelloni in de voorverwarmde oven.
Laat de cannelloni in 30 tot 40 minuten garen.

Gegratineerde aubergine
Bak de rest van de aubergine in plakken in hete boter met gesneden ui, knoflook en tomaat.
Leg alles in een ovenschaaltje en leg daar plakken tomaat of cherrytomaatjes overheen. Plaats het schaaltje in de oven bij de cannelloni. Als de aubergine boterzacht gegaard is vormt dat een prima aanvulling op de cannelloni.








IJsbergsla met honingmosterd dressing
Serveer hier, zoals op de foto's te zien is, sla met honing-mosterdsaus bij.

maandag 27 november 2017

Tam konijn in bier

Nodig:
2 konijnenbouten.
Zw Peper
Zout
1 ui gesnipperd
1 tomaat klein gehakt
1 tak rozemarijn
2 tenen knoflook
1 el tomatenpuree
1 Maggi bouillonblokje
1 el Worcestershire sauce
1 pijpje bier
3 takken selderie klein gehakt.
Roomboter





Bereiding:
Wrijf de konijnenbouten stevig in met zwarte peper en zout.
Verhit de boter en braad de bouten rondom in een paar minuten aan.
Plaats de bouten tijdelijk op een bord.
Voeg nu ui knoflook, tomaat en tomatenpuree toe. Bak alles een paar minuten.
Voeg nu de worcestershiresauce, het bier en het bouillonblokje toe. Vervolgens ook de selderie.
Even roeren.
Leg de konijnenbouten in de jus en laat ze gedurende 90 minuten op een zacht vuurtje gaar stoven.
De jus bindt vanzelf maar als dat niet voldoende is kan je met wat maizena in een paar lepels koud water wat extra binding bereiken.

zondag 29 oktober 2017

Roodbaarsfilet

Nodig:
Een roodbaarsfilet. (Je visboer fileert een hele vis, genoeg voor 2 personen.)
Tarwebloem op een plat bord.

50 gram roomboter
zout
zwarte peper

1 teen knoflook gewreven
1 banaansjalot klein gesnipperd
1 takje peterselie fijn gehakt.
2 el Crème Fraiche
1/2 dl witte wijn.
1/2 dl visbouillon of maggiblokje


Bereiding:
Was de vis en dep deze goed droog.
Wrijf de vis in met zout en zwarte peper.
Wentel de filets door de tarwebloem voor een mooie gelijkmatige coating.

Verhit de boter.
Bak de vis in de hete boter gelijkmatig goudbruin in ca 7 á 8 minuten.
Leg de vis op de borden.

Fruit banaansjalot en knoflook een minuut in de boter.
blus af met de wijn en laat deze indampen.
Voeg de Crème fraiche toe en meng deze goed tot een sausje.
Breng op smaak met de bouillon. Eventueel in koud water opgeloste maizena voor wat meer binding.
Meng hier de peterselie doorheen.

Lepel wat van de saus om de vis heen op de borden.

Opdienen met gebakken aardappeltjes, gebakken krieltjes, gekookte krieltjes met zeezout en olijfolie en wat groenten, zoals worteltjes, spruitjes of sperziebonen.

Rivierkreeftjes in 4-Roses saus

Nodig:
200 gram gepelde rivierkreeftjes
1 blikje rode zalm grof geprakt
4 schaaltjes met daarin een bedje van Rucola vermengd met IJsbergsla snippers.
2 avocado's in partjes geschild
4 el Walnoten geroosterd en grof gebroken.
8 mintblaadjes dun gesneden
Tomatenplakjes

De saus:
8 el mayonaise, 8 el tomatenketchup, 1 teen fijngewreven knoflook, 2 el honing, zout, zw. peper en 2 tot 4 el 4 Roses bourbon. Proef en voeg zoveel van de bourbon toe als je smaak toelaat.

Bereiding:
Leg in het midden van het slabedje een lepel of meer Zalm. Verdeel het evenredig over de schaaltjes.
Leg daar omheen overal evenveel partjes avocado.
Verdeel dan de rivierkreeftjes over de schaaltjes.
Garneer met wat dun gesneden tomatenplakjes langs de zijkant.
Meng de saus en lepel deze over de rivierkreeftjes.
Strooi de mintreepjes hier bovenop.
Strooi de geroosterde walnoten hier overheen.
Strooi tafelzout en fijngemalen zwarte peper over de avocado.

Lekker vooraf aan de hoofdschotel met Kerst.

Konijnenbout met Shitake

Nodig:
2 konijnenbouten tam konijn
Gemalen zeezout
Gemalen zwarte peper
2 tenen knoflook
50 gram Roomboter
1/2 uitje snipperen
1 doosje Bio Shitake
1 tomaat klein gehakt.
1 takje rozemarijn.
2 theelepels milde paprikapoeder
1 dl rode wijn
1 ajuma peper
1 el tomatenpuree
1/4 liter drinkbouillon tuinkruiden
1 el Worcestershiresauce
2 el honing
1 el sojasauce (voor de kleur)

Bereiding:
Leg de bouten een uur voor de bereiding buiten de koelkast.
Smeer ze in met gemalen zeezout, zwarte peper en fijn gewreven knoflook.
Braad ze aan beide zijden aan in hete roomboter en leg ze dan op een bord apart.

Voeg het gesnipperde uitje toe aan de hete boter en laat deze 15 seconden fruiten.
Voeg dan de Shitake toe. Laat deze 2 minuten meebakken.
Paddenstoelen hebben de eigenschap om het bakvet als een spons op te zuigen. Voeg na enkele minuten wat boter erbij.
Voeg dan de gehakte tomaat toe.
Voeg hier het takje rozemarijn toe.
Voeg er de tomatenpuree aan toe. Laat deze een halve minuut goed meebakken.
Als de ui en de tomaat een beetje ingebakken zijn voeg je de wijn langzaam toe. Goed alles roeren en de wijn laten inkoken/reduceren.
Olijven en uiringen
Voeg de Worcestershire sauce erbij.
Voeg de honing toe.
Meng de drinkbouillon en de sojasaus door de saus.
Als de saus niet dik genoeg wordt kun je wat in koud water opgeloste maizena toevoegen.
Wrijf intussen de voorgebakken bouten in met elk een theelepeltje milde paprikapoeder.
Leg de bouten in de saus en wentel deze even om en om.
Laat de bouten in 90 minuten zachtjes gaar stoven.
Leg het laatste half uur de ajuma peper in de jus. Niet laten koken en zeker niet stuk laten koken!!!!

Avocadosalade
Opdienen met aardappelpuree, gebakken aardappeltjes/krieltjes en haricot verts.

De door mij gebruikte rode wijn betrof Chateaux Haut Robert 2014 (Bordeaux)

maandag 4 september 2017

Chinese vlerkjes

Nodig:
1 kg kippenvlerkjes of kipkluifjes
3 tl 5-spicespowder
zout naar smaak
zw peper naar smaak
1 teen knoflook fijngewreven
2 el Black soysauce

Meng bovenstaande goed met elkaar en smeer de vlerkjes ermee in.
Minimaal 3 uur marineren. Bij voorkeur een nachtje.

Voor de sticky sauce:
1 deel sweet chilisauce
2 delen Sishado zoetzoutmarinade
Een half deel soya sauce
Goed mengen.

Bereiding:
Rooster de kippenvlerkjes een half uur zachtjes gaar. Bij voorkeur even rechtstreeks boven het vuur voor een bbqstreepje. Daarna indirect op de bbq of laag onder de grill van je oven.
Smeer de stickysauce erover en laat dit 5 minuten meeroosteren.
Keer de vlerkjes en smeer weer met stickysauce.
Herhaal dit zo vaak als je dat lekker vindt.
Pas op voor verbranden van de suikers in de saus.